Last news in Fakti

23 Ноември, 2023 09:45 1 206 20

Атанас Славов: Трябва независима проверка на протеста от 16 ноември. Част от кадрите говорят дори за престъпление

  • атанас славов-
  • независима проверка-
  • протест-
  • 16 ноември-
  • кадри-
  • престъпление

„Видяхме случаи на хора, които вече са обезвредени, с белезници на земята, връщат се полицаите и започват бой с палките. Това е престъпление, не просто административно нарушение”, заяви правосъдният министър 

Атанас Славов: Трябва независима проверка на протеста от 16 ноември. Част от кадрите говорят дори за престъпление  - 1
Снимка: Нова телевизия

„Почти винаги сме гледали един и същи сценарий – чака се да ескалира напрежението, което става повод за разпръскване на протеста и после в малките улички и на тъмно започват определени неправомерни действия от страна на органите на реда”. Това заяви правосъдният министър Атанас Славов в студиото на „Здравей, България”. Според него трябва да има независима проверка на протеста от 16 ноември пред Националния стадион.

„Ясно е, че има превишаване на правомощията на отделни служители и на МВР, необходимо е пълно, всестранно, обективно разследване, което не е просто вътрешно разследване от звената на МВР, а от прокуратурата, за да имаме независимост”, заяви Славов. Според него е проблем, че се разчита на вътрешните механизми в системата на МВР да доведат до очистителен резултат. „Част от кадрите говорят дори за престъпление”, заяви министърът.
„Видяхме случаи на хора, които вече са обезвредени, с белезници на земята, връщат се полицаите и започват бой с палките. Това е престъпление, не просто административно нарушение”, заяви Славов. Той призова да се стигне до корените на злоупотребата с власт – да е ясно дали става дума за напрежение, липса на психологическа подкрепа за служителите на реда или за неупражнен контрол.

Министърът определи декември като ключов за съдебната реформа. „В началото на декември трябва да бъде поставен на ново гласуване проектът за промени в Конституцията и в рамките на следващите седмици окончателно да бъде приет. Паралелно в МП работим по новия Закон за съдебната власт, който да въведе на законово ниво измененията в Конституцията. След неговото приемане ще видим и промяната в органите”, коментира Славов.
"Целта е да няма нов Гешев и нов Филчев в правосъдната система" - така министърът аргументира конституционните промени. "Сарафов се държи в момента", каза още Славов.

Според министъра трябва да се намери балансиран подход, при който да се каже, че президентът е задължен да проведе консултации с парламентарно представените партии, преди да назначи служебно правителство. От друга страна да се каже ясно, че служебните министри трябва да са лица, заемащи висши публични длъжности и така да гарантират, че ще продължи да се действа институционално във време на политическа криза.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    19 6 Отговор
    Полицията действаше като башибозуците.Заобикаляха агитките и се нахвърляха на мирните хора.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 хихи®

    21 2 Отговор
    Да, да престъпление е!
    и престъпниците са вътре не отвън;
    скрити зад имунитет и колективна безотговорност..
  • 4 Във всеки случай

    7 21 Отговор
    Милицията трябва да бие якоооооо!!!
  • 5 ТаУмВзе

    14 6 Отговор
    Безродната милиция Гази! Наказателна акция, да не се Вдигне Народа да.
  • 6 Наивник на средна възраст

    12 2 Отговор
    Махнете въведения институт на функционален имунитет на бг магистратите,Сменете този щофенски" съд със съд с жури.Променете системата във всичките аспекти на правото - пример : как е възможно защитата като страна в наказателен процес да не може да се позове на вещо лице,що за равнопоставеност е това.Проблема с вещите лица,квалифицирани около 2007г още от В.Симеонова като "сивите кардинали" на правосъдието е крещяща несправедливост и път към корупционни схеми...Та,ако правите нещо го направете като хората,не личността е определяща,а системата...Тази е удобна максимално за бг магистратите,но не и за гражданите на Републиката! Dura lex sed lex - придържайте се към тази максима.
  • 7 АРЕС

    7 10 Отговор
    Ле ле ле,тоя ..ретен Правосъден Министър шок и ужас,и той взел да плюе по полицията.Абе глъ.ар като хвърлят по теб камъни,коктейли Молотов,железа и тн какво да прави полицая Бе иди.т ?
  • 8 Баш Батка

    6 2 Отговор
    Трябва външен одит на всички общини и институции.
  • 9 На този,

    8 3 Отговор
    Само като му чие гласчето и ми се доповръща! Мазен плужек! Чакайте правосъдие от него.
  • 10 Вуте

    3 5 Отговор
    Те такина фенове ги карахме до дупкага край Софията...
  • 11 Емигрант

    7 3 Отговор
    В България най-употребяваната дума е "ТРЯБВА", трябва това, трябва онова, но само ТРЯБВА, а някой изпълни веднъж това което ТРЯБВА ? ТРЯБВАШЕ и Тиквата и ГЕРБ да бъдат ИЗЧАГЪРТАНИ, но само ТРЯБВАШЕ вече се забрави и Тиквуний отново раздава "тиквен акъл" от телевизора, вместо да е в затвора, ТРЯБВАШЕ и да се преразгледа узаконяването на ДПС, но само ТРЯБВАШЕ, българите ТРЯБВАШЕ да не обедняват, но само ТРЯБВАШЕ, ТРЯБВАШЕ и да изпреварим белгийците като бойкотираме гладуването за да ги няма днес тези шарлатани-политици, но само ТРЯБВАШЕ, ТРЯБВА и този народ да не е толкова ПРОSТ, но уви няма как да се получи, след като послушно излиза да гласува, защото така му казаха политиците, да излезе да гласува защото да не дойде еди-кой си, а този еди-кой си е същият който уж не ТРЯБВА да идва, но идва защото му гласуват доверие.......

    Коментиран от #19

  • 12 Дон Корлеоне

    4 3 Отговор
    300 полицая бият различни хора, някой е бит повече друг по малко, разбира се че са изолирани случаи, всеки е бит със отделно количество бой, тоест изолирано е количеството на боя от колективния.
  • 13 Майора

    6 9 Отговор
    А вие какво искате , полицаите да стоят мирни , а демонстрантите да ги бият! В коя държава има такова нещо и кой се оплсква от уж насилие! А какво правят 15-16 годишни на протеста? А май забравихте паленето на слама и хвърлвне павета при предния пеотест? Това са ваште либерално джендърски виждания!

    Коментиран от #20

  • 14 Поканете

    4 2 Отговор
    от чужбина !
  • 15 Прав е!

    7 5 Отговор
    Няма кадрови подбор в полицията и там се назначават лумпени! Лумпени, жадни за кръв, за побой и издевателства над невинни хора, защото иначе в реалния живот никога няма да им се отдаде такава възможност - безпрепятствено да бият хора ей така от кеф! Тази полиция, която видяхме на протестите е ЗЛЕ ОБУЧЕНА, НЕАДЕКВАТНА сбирщина от биячи.Няма никакъв професионализъм и чувство за отговорност! Ама били ги замеряли с павета и ракети!? Че Вие като сте постъпвали в полицията и сте знаели, че ще се грижите за обществения ред нима сте очаквали да Ви замерят с пачки банкноти и торти? Навсякъде по света в полицията си има ред - виновните за безредици се арестуват, карат се в полицейското управление и се съдят по бързата процедура ако има доказателства за вина! Никъде по света не бият случайно срещнати хора, да не говорим пък за влизане в заведения и обгазяване наред преди да заиграят палките.И колкото са виновни лумпените, които замеряха с павета, толкова са виновни и полицаите превишили правата си. И едните и другите трябва да понесат цялата строгост на закона!
  • 16 Същото като / Под колоните / ???

    10 3 Отговор
    Агитки , маски , бити граждани . Тиквата на власт.
  • 17 Соломон

    2 4 Отговор
    Личи си кой никога не е работил като практикуващ юрист.Първо какво значи независима проверка.Цялото производство се развива по АПК с дисциплинарно разследващ орган и се докладва на дисциплинарно разследващият орган.МВР може да извърши единствено дисциплинарните и административни проверки защото само за това имат право .Престъпленията се разследват от следователите които са в прокуратурата.Преди два дни обявиха ,че вече има две досъдебни производства образувани от Софийска районна прокуратура едното по жалба другото по материали от средствата за масова информация като законен повод.От там нататък е на ход прокуратурата и съда По независими органи няма .Отговорността е гражданска, наказателна и административна която се ангажира по съответният ред предвиден в ГПК,АПКНПК иКТ Тези закони са интегрирани с европейското законодателство и има не един или двама осъдени полицаи за такива деяния а някой изтърпяваха ефективни присъди ама тогава министърът е бил сополанко.Като гледам Гърция,Франция,Чехия САЩ нашите направо са ...В Австрия съм гледал такъв бой посред бял ден на центъра ,във Виена че това тук е нищо Но когато не се взимат мерки става така.Перуката и всички олигарси около футбола доведоха до това А тези агитки ги ползваха за провокации и протести.Пак същите са и в наркотиците. А законите са писани от такива като Славов и затова ей такива биячи съществват
  • 18 Малко фактиииииии

    2 0 Отговор
    Вече всички мекокитковци се изреждат по списък да пищят за някакво насилие ...... ами я да отидете във Франция или в Белгия да видите с тия меки бели ръчички какъв бой ще отнесете , ако скачате на охраняващите полицаи , направо няма и да си помислите да дрънкате глупости после по техен адрес .
  • 19 Не и не

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Емигрант":

    У Бълхарско най-употребяваната дума от "политиците" е ЩЕ! Но това ЩЕ никога не се транформира в НАПРАВЕНО, освен в случаите, когато става въпрос за наказания и рестрикции към редовия "електорат", глоби, данъци, акцизи и повишаване на цените!
  • 20 А.С.А.В.

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Майора":

    Милиционерчето-Майор толкова си може: Copy/Paste под всяка статия тука и в ДИР-а и кой знае още къде по форумите със становището на СДВР-то! Проста фуражка, Сър!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол