23 Ноември, 2023 10:15 1 321 31

"Тренд“: Само 30% от българите искат предсрочни парламентарни избори. 47% смятат, че местните избори не са били честни

  • тренд-
  • местни избори-
  • нечестни-
  • предсрочни парламентарни избори

ГЕРБ остава първа политическа сила с подкрепа от 24,7% сред гласуващите, следвана от обединението „Продължаваме промяната-Демократична България“ със 17,9%.„Възраждане“ запазва третата си позиция с подкрепа от 15,4% сред гласуващите

"Тренд“: Само 30% от българите искат предсрочни парламентарни избори. 47% смятат, че местните избори не са били честни - 1
Снимка: Тренд

Дистанцията между двете водещи политически сили се запазва, показва проучване на „Тренд“ по поръчка на „24 часа". То е проведено между 11 и 18 ноември сред 1006 души. ГЕРБ остава първа политическа сила с подкрепа от 24,7% сред гласуващите, следвана от обединението „Продължаваме промяната-Демократична България“ със 17,9%.
„Възраждане“ запазва третата си позиция с подкрепа от 15,4% сред гласуващите. Четвъртият в подредбата е ДПС с 13,3% подкрепа, а петото място остава за БСП с 9,4% подкрепа. „Има такъв народ“ запазва позицията си на ръба на парламентарната бариера с 4,4% подкрепа.

Не се регистрира ръст в желанието за предсрочни парламентарни избори. Нагласите през ноември се запазват близки до тези от последните месеци - 30% искат нови избори, а 47% твърдят, че такива не са необходими.

Оценката на отминалите местни избори показва високо недоверие към изборния процес. 47% от пълнолетните българи са на мнение, че вотът не е бил честен. Само 19% определят изминалите избори като честни, като този дял е по-висок сред електората на ПП-ДБ и ГЕРБ. Избирателите на ДПС са разделени по темата, докато мнозинството от гласуващите за БСП и „Възраждане“ определят изборите като нечестни.

Превес има усещането, че местните избори няма да доведат до промяна - това споделят 44% от българите. 29% са оптимисти, че тяхната община ще се развива в положителна посока след местните избори, а други 16% мислят, че бъдещето на общината им ще бъде по-лошо.
Гласуване с машина или с хартиена бюлетина

Една трета от българите са на мнение, че отмяната на машинното гласуване за първия тур на местните избори е направила изборите по-нечестни. Сходен дял (32%) смятат, че това не е оказало влияние върху честността на вота. Само 11% мислят, че това е направило изборите по-честни.

59% от българите смята, че смесеното гласуване с възможност за избор между хартия и машина трябва да се запази. 21% са на мнение, че е добре да се премине към изцяло машинен вот, а 11% - изцяло към гласуване с хартиена бюлетина.
По отношение на личните предпочитания за начин на гласуване, 41% посочват машинно гласуване, а 25% гласуване с хартиена бюлетина. Трима от десет посочват, че методът няма значение за тях.

Парламентът остава с традиционно ниски нива на положителна оценка - 14%. Регистрира се минимална ерозия в положителните оценки на правителството от 22% през септември и октомври до 20% през ноември. Отрицателните оценки се покачват с 5% за един месец, достигайки до 71%.

Запазва се подкрепата от страна на симпатизантите на ПП-ДБ – 4/5 от тях дават положителна оценка на кабинета „Денков“. Докато в предходни проучвания избирателите на ГЕРБ бяха разделени на две приблизително равни групи, през ноември мнозинството от тях не подкрепя кабинета.

Положителна оценка дават и близо една трета от привържениците на ДПС. Електоратите на останалите формации изразяват в огромното си мнозинство отрицателна оценка.

Без съществена промяна в подкрепата спрямо президента - 36% дават положителна оценка за неговата работа, а 51% отрицателна.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баш Батка

    37 2 Отговор
    Тея стакмистики на друг.
  • 2 ТаУмВзе

    29 0 Отговор
    Въже, Брадва и Лопата бре за Всичките! КРУМ.
  • 3 стига вече , че потече

    38 4 Отговор
    Само 30% от българите искат предсрочни избори ли ???!!! ПовЕрвах !!! Не 30% , ами 300% от българите не могат да ги дишат малоумните крадльовци , които дооглозгват държавицата ни , така че - стига лъжи и демагогия , моля !!! ПП. А хората , които искат предсрочни избори са сигурно 3000% .

    Коментиран от #4

  • 4 запознат

    28 3 Отговор

    До коментар #3 от "стига вече , че потече":

    Българите искат , ама ББ не дава , щото така са му впримчили ... дренките със стоманено въже от Козяк , че - а мръдне , а остава без тях.
  • 5 КОТарАК

    21 1 Отговор
    най ужасяващото е , че учат и децата си да крадат/ подготвят ги за наследници.познавам сума ти кадърни , честни млади хора-опитаха в политиката ,но се отказаха-всичко е кочина , горе-долу им е мнението
  • 6 барон Леополд фон Захер - Мазох

    28 1 Отговор
    Аха ! Демек , на 70 % от нашенците им е добре така , така ли ? Не знаех , че мазохистите в България са толкова много ! Честно .
  • 7 експерта от хоремага

    25 1 Отговор
    Ххаххх, от сабалян ли сте надрусани "фактите"?!
  • 8 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    22 3 Отговор
    ПРОВЕДЕНИ ОТ 24 ЧАСА ПЛАТЕНИ ОТ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРИБИРАНЕТО И ГЕРП

    Коментиран от #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Да бе

    17 1 Отговор
    Извлечение от протоколи:
    3+5=15
    40+1=4
  • 12 Ако това е вярно

    12 0 Отговор
    Жалко за този материал, доволен, от мафия, лъжци и крадци и не искащ да ги изхвърли и да живее по добре и достойно!
  • 13 Да бе

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    Важно е БЛИЦзззззззззззззззззззз да са добре? И магнитски?
  • 14 Фбр

    14 6 Отговор
    Продължават лъжите на Тренд Калъп и подобни за възраждане Въпреки че ядоха бой и никъде не постигнаха повече от 7% Пак ги надуват .. Трети били с цели 15%??? Невероятно дебелоочие и наглост Всички тези руски корумпирани агенции Трябва да бъдат разследвани от един нов Данс За произхода на капиталите които ги захранват И за умишлена манипулация в полза на вражеска държава!!

    Коментиран от #17

  • 15 Промил

    11 2 Отговор
    Ми, никой не иска нагласени избори с надраскани и подоравени хартиени протоколи.
  • 16 под 20%

    9 3 Отговор
    Какви избори, какви пет лева...
    И с проучвания, и без тях се знае, че България не гласува от години...
  • 17 Баче Цено

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "Фбр":

    Възраждане колко кмета а има?
  • 18 Ние българските просттаци

    3 9 Отговор
    Гласуваме за КОНСТАНТИН от възраждането

    Той ще преоснове България

    Харесваме и Слави

    Преди гласувахме за атака

    Коментиран от #25, #26

  • 19 хъхъ

    10 4 Отговор
    "То е проведено между 11 и 18 ноември сред 1006 души"

    Българите не сме 1006 души, а около 6 млн.
    Откъде накъде тези ще ми казват как българите не искали нови избори?! Аз пък съм с точно обратното впечатление. Само 10-тина процента натегачи не искат нови избори.

    Коментиран от #21

  • 20 Българин

    3 3 Отговор
    Задължително трябва да има предсрочни избори.Това социологично пручване е пълна боза и демагогия.Ясно е и за най глупавия,че нещата в страната не вървят добре, даже са много зле.Тези обаче докопали се властта здраво я държат, защото друг път няма да я помиришат.Трябват избори и дано на тях българинът си измие очите, прогледни и не гласува доверие на патологични лъжци като Петков ,Василев, Иванов, Атанасов и особено Борисов.
  • 21 Абе

    3 3 Отговор

    До коментар #19 от "хъхъ":

    Избори няма никакъв смисъл Защото нищо няма да променят Пет пъти гласувахме за 3 години с едни и същи резултати.В бг се очертаха в следствие на войната в украйна много ясно два фронта. Три руски партии с около 25 % и три евроатлантически с около 60% Което прави невъзможно една от тези партии да премине в другия лагер .Така че и още сто пъти да избираме все сегашното правителство е възможно Или пък служебно което е загубено време А и скоро като му изменят функцията и копейкин радев и москва няма да го искат

    Коментиран от #23

  • 22 Опа

    6 3 Отговор
    А, 70% искат забрана на партиите. Управление, чрез референдуми това е решението.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мъдрият

    2 1 Отговор
    Ако тези данни са верни, мога да кажа следното:

    Да, за съжаление - няма да поумнее тоя народ!
  • 25 Мъдрият

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "Ние българските просттаци":

    Само, че това не са простаците - а са нормалните хора! - без репликата за Слави! Него не го харесваме!
  • 26 А ние българските глупаци

    0 3 Отговор

    До коментар #18 от "Ние българските просттаци":

    гласуваме за партиите на мафията, лъжците и крадците Пп и ДБ!

    Преди гласувахме за ГЕРБ и ДПС!

    А по преди за крадците от СДС!
  • 27 мдаа

    0 1 Отговор
    Казах ви, че българите не са глупави.

    Коментиран от #28

  • 28 Не са

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "мдаа":

    Глупав е твърде нежен епитет за това стадо!
  • 29 Цуца

    1 0 Отговор
    При 100% машинен вот ще има нормално, интелегентно и истински избрано управляващо правителство, парламент и местна власт. Но у наща реалност не е възможно, защото местните мафиоти/ феодали никога няма да допуснат да бъдем ”бяла” и независима държава.

    Коментиран от #30

  • 30 Дали

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Цуца":

    Колко да е честен, с манипулации на машините? Без машини, манипулация с бюлетини, с машини, манипулация на софтуера! тази държава може да се оправи само с умен народ! Но такъв липсва! Да гласуваш за лъжци, крадци и олигархични кръгове, като ПП, ДБ и ГЕРБ, няма нищо умно!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол