Last news in Fakti

24 Ноември, 2023 08:07 2 429 41

Сарийски: Дълговете, които ще тегли държавата, ще бъдат обременени с все по-голяма лихва. Индустрията дълбае дъното

  • григор сарийски-
  • дългове-
  • държава-
  • лихва-
  • индустрия-
  • дъно

Бюджетът за тази година е неизпълним, пък за другата да говорим за изпълнимост е твърде оптимистично, коментира икономистът от БАН

Сарийски: Дълговете, които ще тегли държавата, ще бъдат обременени с все по-голяма лихва. Индустрията дълбае дъното  - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Да успеем да докараме още 3 млрд. лв. за едно тримесечие означава, че трябва да увеличим приходите от данъци с 30%, което няма как да стане. Бюджетът за тази година е неизпълним, пък за другата да говорим за изпълнимост е твърде оптимистично", заяви пред Bulgaria ON AIR икономистът от БАН доц. Григор Сарийски, анализирайки проектобюджета на Асен Василев.
Гостът в предаването "Денят ON AIR" обърна внимание, че дупката трябва да бъде запълнена по някакъв начин, за да бъде постигнат 3% дефицит.
"Ако се откажем от 2 млрд. приходи, трябва да се режат отнякъде разходи. А рязането на разходи е контрапродуктивно. Голяма част от инвестиционните разходи ще бъдат насочени към средства, от които зависи усвояването от еврофондовете", посочи доц. Григор Сарийски.

Нямаме разходи за инвестиции и затова голяма част от проектите няма как да бъдат реализирани, поясни икономистът.
По думите му инвестициите нарастват, но не можем да ги изпълним и няма да можем да усвоим пари от евросредствата. Липсват пари и административен капацитет, на мнение е доц. Сарийски.

Той добави, че проектобюджетът се променя в крачка и разликата на второ четене ще бъде голяма.

Доц. Сарийски алармира, че дълговете, които ще тегли държавата, ще бъдат обременени с все по-голяма лихва. Последните две емисии бяха пласирани при около 5%. На всеки изтеглен лев ще трябва да платим по 40 стотинки лихва. Постепенно навлизате в спирала, от която трудно има излизане, разясни икономистът.
На въпрос по казуса с кешовите плащания, доц. Сарийски даде пример с Австрия, където няма таван и ограничения за кешови плащания.

"Основно това ще доведе до повече приходи за банките. Не можем да обвиним министър в лобизъм", отбеляза гостът.

Социалните плащания ще бъдат увеличени, не но с темпа на инфлацията, все някой трябва да изтегли късата клечка, стана ясно още от думите на доц. Сарийски.
Той подчерта, че голяма част от европейските държави са в рецесия, а в България индустрията дълбае дъното. Това, което ние произвеждаме, е грубо с 11,5% по-малко от миналата година във физически обем, даде пример икономистът.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така е

    48 3 Отговор
    щом тегли държавата ще теглим и ние, а в €врозоната жална ни майка !
  • 2 И този е

    8 69 Отговор
    платен прикремълски боключец! И него го активират да всява паника!

    Коментиран от #3, #7

  • 3 А бе,

    42 3 Отговор

    До коментар #2 от "И този е":

    не е от Козяците !
  • 4 Референдум

    42 3 Отговор
    за излизане от ERM2, в който ни вкара Борисов, след 2 години членство, автоматично приемаме цифровото евро. Трябва да се върне златото от Банка Англия, там са около 28-30 тона от 48 т. Български лев със златно покритие. Цифрово евро само за външна търговия. За разлика от еврозоната, от ERM2 можем да излезем. Представете си като влезем в еврозоната и се разрешат в пъти по-големи заеми? България влиза в дългово робство. А паричните потоци ще се контролират пряко от ЕЦБ, при цифровото евро край "сива икономика", всяка транзакция ще се следи директно от ЕЦБ за секунди. България в момента се крепи на "сива икономика" - таксита, фризьори, магазинчета. Цифровият концЛагер задължително трябва да се избегне и излизане от ЕС. Ще махат колите с ДВГ. Енергията ще стане безумно скъпа, заради "зеленият наЦизъм на Шваб". Народът спи, дълговото и цифрово робство идват, както и въглеродни отпечатъци, край с пътуванията.
  • 5 Аугусто Пиночет

    47 5 Отговор
    Страхотен анализатор,чест и почитания!
  • 6 Сарийски

    6 44 Отговор
    Си е комунист и манипулатор. Какво реално работи?
  • 7 провинциалист

    38 0 Отговор

    До коментар #2 от "И този е":

    Т.е. казваш, че трябва да се доверим на официалната версия - днес влизаме в еврозоната и утре се събуждаме богати? И пак ще пеем дружно "спете спокойно, деца"?
  • 8 Стан-боцмана

    4 42 Отговор
    Аман от агенти на ДС, който са се вкопали в БАН на хранилка. На свободния пазар тоя дървен философ е умрял от глад. Има една стара поговорка за коня дето цял живот зелена трева яде ама зелен не става и за учения дето цял живот учи ама учен не става.

    Коментиран от #10

  • 9 AMAH OT ИДИOTИ

    30 0 Отговор
    ПОКАНЕТЕ ХАМПАРЦУМЯН И АНГЕЛОВ ОТ НПО-ТО "COРОС И КОМПАНИЯ" И ТЕ ЩЕ ВИ ОБЯСНЯТ КАК ОТ ПОНЕДЕЛНИК СРЕДНИЯТ ДОХОД НА БЪЛГАРИН ЗА ГОДИНА ЩЕ Е 180 ХИЛЯДИ. ЕВРО РАЗБИРА СЕ. И КАК ЦИФРОВИЗАЦИЯТА, ДИГИТАЛИЗАЦИЯТА ИЛИ К"ВОТО И ДА Е ТАМ ЩЕ ВИ НАПРАВИ БОГАТИ И СВОБОДНИ. ВСЪЩНОСТ КЛЕТКИТЕ ЗА НОСАЧКИТЕ СЕ НАМАЛЯВАТ ПО ОБЕМ, НО ПЪК ГИ ПРАВЯТ ЛУКСОЗНИ И НА КОКОШКИТЕ НЕ ИМ СЕ ИЗЛИЗА НАВЪН.
  • 10 Точен

    3 23 Отговор

    До коментар #8 от "Стан-боцмана":

    Коментар. Само обикаля по телевизиите като полковника, оная от пътна безопасност и др
  • 11 ТаУмВзе

    30 0 Отговор
    Територията е Фалирала Вчера, щом се крепи на Заеми, които няма да има Живи да изплатят.
  • 12 Ех, доценте

    34 0 Отговор
    Много от хората не разбират нищо, какво става в момента. Планетарна трагедия. Само слад дни Швейцария първа в Европа въвежда CBDC-та. Началото на тоталния концлагер. Това няма да е като "биткойн" и сегашните виртуални пари. Тези имат "срок на годност", ще се следи всеки и всяка крачка. Ама искаш да си заредиш колата 2-ри път с бензин този месец, "не ти се полага", решили богаташите в сащ. И бензиностанцията в Перник не ти го продава. Ама вчера си стачкувал пред МВР-то, камерите те видяли и от днес до края на месеца сметката ти е закрита. ЕС въведе вече и т.н. "цифрова идентичност" на всеки гражданин на ЕС. Е, този номер става част и от номера на сметката. И тогава ако ти закрият сметката, теб "те няма"! Нямаш паспорт, нямаш шофьорска книжка, съответно не притежаваш коли, къщи, апартаменти... А органите на реда те задържат, понеже си "неизвестен някакъв"... "Бежанец, мигрант ..."? С въвеждането на ,CBDC имаме вече тотален концлагер е страните и съюзите, дето е въведено. Дайте да не го приемем. Това е краят на всички нас

    Коментиран от #13, #17, #34

  • 13 Вельо Дойчев

    14 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ех, доценте":

    Прав си, ама аз се надявам както е разбута кошерът, няколко големи гъби да забавят тези процеси...
  • 14 Опа

    5 0 Отговор
    Браво комши!
  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 1 Отговор
    Що не коментира , че при Бай Тошо за ТРИДЕСЕТ години дългът бе 10 млрд, като имахме и 4 млрд за вземане от длъжници, а сега АсАнчо за година ни натовари с 10 млрд❗

    Коментиран от #21

  • 16 Слава на Евроатлантическа България

    28 0 Отговор
    От доста години сме горди членове на ЕС и НАТО, а управия няма. Напротив - дълбаем дъното.

    ...а да, Путин е виновен..и готово

    Коментиран от #24

  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ех, доценте":

    Имаше един филм "Дилъри на време" мисля, който от фентази става "по действителен случай"‼️
    🥸🥸🥸🥸
  • 18 Стан-боцмана

    6 1 Отговор
    За всички тролове дето драска за 30 сребърника купете си съвест
  • 19 Оставка на козяците и

    10 1 Отговор
    Народен съд и разколачване на крадливите капиталисти и банкери
  • 20 Ккк

    3 15 Отговор
    На тоя демагог ако му следите изявите, българите сме измрели от глад преди 10г. Колко пъти ни фалира и погреба на приказки и той не помни. Обаче си създаде една групичка фенове от пропаднали хора, които се надяват в крайна сметка да познае и всички да пропаднат като тях.
  • 21 Ккк

    4 5 Отговор

    До коментар #15 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    При бай ти тошо, на 10милиарда дълг, правихме отрицателен БВП. В момента в който свърши откраднатото от национализацията, строят фалира.
  • 22 бл.134 в Zап. парк

    3 4 Отговор
    Голяма работа! Един път се живее!
    Ядене и пиене , до откат! И по 10 апарта на човек , къща до София, къща на село, къща в Гърция ,къща на българското море.....Велик народ .Ще стане още по велик като западните ви господари пратя българската армия на фронта в Украйна .Слава на Америка
  • 23 00001

    1 8 Отговор
    При другарите комунисти, единия път е изпразнена хазната в 1944 в посока СССР, след това систематично ограбване на България от окупационната освободителана руска армия плюс отглеждането на тази армия за 3 години, След това залатния резерв заминава в Москва 1960 и отнова 1962/3 година. Дълга на България през 1981 е 773 милиона долара, след 1984 всяка година се вземат между 1 и 3 милярда долара на година външни заеми, през 1990 дълга е 10 889 милярда долара. равняващ се на 50% от БВП на България по това време от 22 милярда долара.
  • 24 Ккк

    3 11 Отговор

    До коментар #16 от "Слава на Евроатлантическа България":

    За такива като теб няма и да има. България никога не е била по-хубаво масто за живеене за цялата си история на съществуване, а българите никога не са били по-богати, здрави, дълголетни и свободни от днес. Така че, проблемът с твоята мизерия си е лично в теб.

    Коментиран от #28, #29

  • 25 34 години

    12 3 Отговор
    вече българските правителства направлявани от козяк усилено работят за закриването на държавата България! Местонахождението и е идеален плцдарм за развиване на агресивните политики на САЩ! Така че "Жална ни Майка!"

    Коментиран от #26

  • 26 Хех

    0 5 Отговор

    До коментар #25 от "34 години":

    То затова за тези 34 години, средната продължителност на живота на българина се УВЕЛИЧИ с над 15%.

    Коментиран от #30

  • 27 00001

    6 2 Отговор
    Каквото са си родили, отгледали, научили и обучили Българите това си имат и си ги заслужават напълно. След като няма нищо лошо в това да се краде, да се лъже, да се злоупотребвава с дадена власт и работна позиция, значи всичко си работи според разбирането и мечтите на всеки българин да стане богат без труд и усилие. Изглежда скоро време Българите пак ще стават всички милионери с 3500 лв за един долар.
  • 28 провинциалист

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ккк":

    Такива гръмки изказвания се правеха по времето на предишния строй, който е етикиран като престъпен и тоталитарен.

    Коментиран от #37

  • 29 инфо

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Ккк":

    Тия ги разправяйте на някой сополанко, за когото четенето и разбирането са табу...
  • 30 провинциалист

    6 1 Отговор

    До коментар #26 от "Хех":

    Т.е. през тези 34 години си отиват хората, отгледани с продукцията на социалистическото селско стопанство. Почакай още някое десетилетие да видиш дали поколенията, родени за тези 34 години и натъпкани с ГМО-та, ще изкарат толкова.

    Коментиран от #31

  • 31 Хех

    3 7 Отговор

    До коментар #30 от "провинциалист":

    Разбрах. Социалистическото ДДТ е хубаво и полезно, а капиталистическото ГМО е вредно. Ти си чакай да видиш от кое как се умира. Аз се радвам на живота и на късмета си, че живея в най-хубавите времена за България.
  • 32 Ккк

    4 3 Отговор
    Тук една пропаднала групичка се опитва да ме убеди, колко съм беден и нещастен и колко лошо живея в България. Успех таваришчи! : )

    Коментиран от #39

  • 33 Казуар

    1 2 Отговор
    Силата на другарю Сарийски е в Поглед инфо.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 00001

    3 0 Отговор
    България през 1989 почти успява да си върне стандарта на живот от преди 1939-1944, и да го загуби в следвашите години.През 1994,БВП е 9 милярда долара под половината от 1989,БВП от 22 милярда долара.И да успеее да си върне стандарта на живот от 1989 през 2003 година,Някой народи бързо се учат от грешките си, а на други им трябват стотици години, и пак не се научават какво може да се прави и какво не трябва да се прави.
  • 36 6767

    2 7 Отговор
    Тоя доцент ако ми преподава не бих го вземал много на сериозно. Щом и такива като него си намират препитание тук, значи стандартът ни е върховен. Във влошена икономическа среда, най-много да е портиер в някое ведомство и то уреден с връзки.
  • 37 Ккк

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "провинциалист":

    Така е. Разликата е, че онези бяха исторически доказана лъжа, а моите са исторически доказани факти. Ако имаш някакви научни аргументи в обратното, моля сподели ги. Лаладжийските глупости си ги говорете на събора на Копринка.

    Коментиран от #40

  • 38 00001

    1 6 Отговор
    През 1989 БВП на България е 2477 долара на човек или 21.9 милярда долара, през 2022 БВП е 13772 долара на човек или 89.04 милярда долара.или средния Българин е 5.5 пъти по-богат от 1989 и живее 5,5 пъти по-добре от времето на Тодор Живков.В Българияя ГМО няма, но има много голям % местно произодство химични съставки в храните произведени в България, за Българския пазар, тези продукти не са продаваеми извън България.

    Коментиран от #41

  • 39 инфо

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Ккк":

    Не се надценявайте. Достатъчно незначителен сте за да се "занимава" която и да е групичка с вас.
  • 40 провинциалист

    4 1 Отговор

    До коментар #37 от "Ккк":

    "България никога не е била по-хубаво масто за живеене" + "Ако имаш някакви научни аргументи" = науката не се занимава с това, какво е хубаво. Иначе съм съгласен, че цветовете на телевизионните реклами и на опаковките в мола днес са много ярки и привличащи. За някои хора "България" не се изчерпва само с това.
  • 41 Аз Кочо

    0 2 Отговор

    До коментар #38 от "00001":

    Така е само че тогава големият брат СССР се грижеше за нас да живеем добре а там хората нямаше какво да ядат.
    А Тошо ни гласеше за тяхна република.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол