Last news in Fakti

25 Ноември, 2023 16:06 1 241 14

Вигенин: Този кабинет съвсем не е единствено и само на ПП-ДБ, но е кабинет, който се пише на тяхната сметка

  • кристиян вигенин-
  • кабинет-
  • пп-дб-
  • сметка

"Много често нови политици, постигайки някакъв успех, се окриляват и започват да считат себе си за някакво явление в политиката. И много скоро биват сваляни на земята. Политиката не е спринт, а маратон и е много важно да посрещаш с достойнство и победите, и загубите и да си правиш нужните изводи“, каза Вигенин за кандидата на БСП на изборите за кмет на столицата

Вигенин: Този кабинет съвсем не е единствено и само на ПП-ДБ, но е кабинет, който се пише на тяхната сметка - 1
Снимка: Нова телевизия

Последните седмици станахме свидетели на доста необичайни явления в българската политика - лидерът на управляващата партия да иска оставката на министър, да влизат в публични пререкания и министърът да не подава оставка. Това означава, че има някакви други сили, които стоят зад този министър. Кои са тези сили стана ясно още първия ден, когато Борисов и Пеевски категорично застанаха зад вътрешния министър.“ Това коментира заместник-председателят на БСП и на парламента Кристиан Вигенин в „Стълбището“ на Дарик.

„Нормално е хората да са чувствителни по тази тема, тъй като уж в момента управляват тези, които бяха бити на протестите от 2020 г., а сега някак си изглежда същото“, каза Вигенин, визирайки превишените полицейски правомощия на протеста срещу БФС. Според него „Продължаваме промяната“ полека-лека се превръщат от промяна в притурка на един модел, който, вместо да премахнат, му помогнаха да се възстанови.

По думите на Кристиан Вигенин ГЕРБ и ДПС налагат волята си над правителството, прокарвайки решения в парламента, които са от правомощията на изпълнителната власт.

„Още когато първоначалният състав на правителството, предложен от ПП-ДБ, беше драстично променен, стана ясно, че да, формално там няма публично предложени личности от ГЕРБ, освен Мария Габриел, но от друга страна, цялата тази група от експерти в правителството започна да става явно чии са. Така че този кабинет съвсем не е единствено и само на ПП-ДБ, но е кабинет, който се пише на тяхната сметка“, коментира още социалистът.

Вигенин обърна внимание, че партиите в сглобката постоянно си дават знаци, едни закони не се приемат в комисия, след това се приемат в пленарна зала, защото междувременно нещо са се договорили, но не това е начинът, по който трябва да се управлява и предупреди, че на това хората ще реагират или както през 2020 г., или до такава степен ще се деангажират от политическите процеси, че също ще оставят сглобката да виси в безтегловност.

За провелите се местни избори, Вигенин отчете, че най-много добри новини е произвела БСП, защото обективно увелича партийния си вот чрез гласовете за листите с общински съветници и печели повече кметове на общини.

„Показахме, че така, както ни бяха отписали преди няколко месеца, не само запазихме, но разширихме позициите си в местната власт. Другото важно е, че нашето виждане, че основният опонент на тези избори бе ГЕРБ и техният модел и че трябва да се създаде едно голямо обединение срещу тях, в голяма степен се реализира“, обобщи заместник-председателят на българския парламент.

Според него няма как БСП да бъде част от някакво управляващо мнозинство или сглобка в Столичния общински съвет, защото има своя програма и приоритети, които принципно и последователно следва.

„Ваня Григорова трябва да си направи изводите от всичките неуспешни леви проекти. Вероятно ѝ е нужно и време да осмисли случилото се на изборите. Много често нови политици, постигайки някакъв успех, се окриляват и започват да считат себе си за някакво явление в политиката. И много скоро биват сваляни на земята. Политиката не е спринт, а маратон и е много важно да посрещаш с достойнство и победите, и загубите и да си правиш нужните изводи“, каза Вигенин за кандидата на БСП на изборите за кмет на столицата.

По неговите думи резултатът на Григорова в София не се различава особено от това, което е постигнала Мая Манолова на миналите избори, която тогава също е била на няколко хиляди гласа от победата и то срещу действащ кмет, подкрепен изцяло от управляващата партия.

„Да си припомним какви амбиции тръгна да реализира Манолова на крилете на този солиден резултат и къде е Мая Манолова сега“, изтъкна Вигенин и добави: „Ако имаше перспектива за някакъв нов ляв проект, той дали вече нямаше да бъде реализиран? Аз си спомням за такива проекти още през 90-те с Александър Томов. Да, припламват, даже понякога влизат в парламента, но не може да се направи нещо устойчиво извън и против БСП. И аз вярвам, че най-после този урок е научен. Трябва да има разширяване на базата, да се отворим към нови избиратели, да търсим единодействие, но това може да се случи единствено с център БСП.“

Според него опитът на президента Радев и хората около него е бил по-скоро в посока БСП да бъде овладяна и едва когато е станало ясно, че това няма как да се случи, се е тръгнало в посока създаване на нов ляво.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    9 4 Отговор
    Истината е, че реално ни управялват Бою и Шиши. За тях е удобно да има правителство уж на ПП-ДБ, зад което да се крият, да не поемат отговорност, да го саботират. Време е от ПП-ДБ да престанат с безкомпромисните си компромиси. В момента са в прегръдката на двуглав питон, който бавно ги убива

    Коментиран от #3

  • 2 Арко

    10 6 Отговор
    Този кабинет е на болшинството българи Подкрепя се от над 60% от избирателите Зад него стоят 2/3 депутати в бг парламента и техните избиратели Този кабинет е най доброто което можеше да се случи на държавата ни Представете си кабинет на русоробите копейкин нинова Чалгаря ? Само за секунда затворете очи и си представете такъв кабинет Защото това е алтернативата на този кабинет!! Какво ще стане на къде ще ни поведе такъв кабинет Как ще изглеждаме отстрани за Европа .

    Коментиран от #6

  • 3 любител

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    истината е друга за д гърба пък на тиквата и шиши е краварското посолство именно от там идват бедите на българският народ тъй като всичките тези предатели които ни управляват са зависими от тях.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Емил

    3 5 Отговор
    Някой трябва да понесе отговорност, а не само да шикалкави и да прехвърля отговорност. Ако всичко се трупа на тяхната глава или тяхна сметка, заставам зад тях, защото са открити и директни.
    Харесвам първични хора.

    Коментиран от #8

  • 6 любител

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Арко":

    явно си заблуден гербер или крадеш заедно с тях за да не виждаш на къде ни водят тези предатели освен към тинята на дъното. защото на ЕС натю и краварите не им пука за Б-я и използват само страгетическото ни положение а същевременно строят заводи в сърбия и макадония.

    Коментиран от #10

  • 7 Ведър и румен

    3 0 Отговор
    Това добре се продава.
    Дано вденат конец в иглата на всяка цена.
  • 8 любител

    5 6 Отговор

    До коментар #5 от "Емил":

    хахаха пепетата ще изчагъртаме борисов и ще ги спрем да ограбвот Б-я и тъпия народ ги подкрепи защото явно мрази тиквата и какво направиха сглобка с тях за да крадът заедно тоя съсипан народ. а тоа предател тагаренко с неговите подаръци обезоръжи и бългаската армия. браво
  • 9 АТЦ 02 982

    4 1 Отговор
    Срещу добре обиграна и разработена номенклатура е трудно. Все едно да биеш компютър на Шах.
  • 10 Абе

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "любител":

    За краварите бг е най важното страна на балканитеКато погледнеш картата ще разбереш защо Ако не беше така нямаше да сме в ЕС и Нато дълго преди другите на балкана .За русия сме също най важните За това и все още не можем да се освободим от руското влияние градено десетилетия тук Тези две държави се борят вече 35 г за надмощие тук Янките успяха за сега да победят Дари ще е окончателно ще се разбере до една година Ако това правителство изкара мандат Значи USA е победила в бг окончателно братушките на путин
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Кроспойнт

    4 1 Отговор
    Като си пееш Пенкеле, кой ли те чува.
  • 13 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 3 Отговор
    ДРУГAPЮ BИГЕНИН НЕ ............ ПЛАЧETE HA ЧУЖД ГРОБ ......... ФАКТ ! ........... А СЕ БОРЕТЕ С ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП., КОЙТО ИCKA ДА ВИ ПPEBЗЕМЕ СТОЛETHИЦATA ......,.,. ФАКТ !
  • 14 Асен

    1 3 Отговор
    Този под псевдонима " Арко", май току що е паднал от луната или са сменили чипа му краварите за да пише ,че 60 процента на изборите са гласували за сглобката на посолството ,ха,ха,ха,малоумник!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол