Last news in Fakti

29 Ноември, 2023 22:51 3 497 36

Депутатите от Комисията по енергетика заседаваха в ПАВЕЦ "Чаира"

  • павец чаира-
  • депутати-
  • комисия по енергетика

Най-голямата подземна централа на Балканите ще може да заработи отново едва през 2025 година

Депутатите от Комисията по енергетика заседаваха в ПАВЕЦ "Чаира" - 1

Днес депутатите от Комисията по енергетиката се срещнаха и заседаваха в ПАВЕЦ “Чаира”, която не работи от 2022 г. Министърът на енергетиката Румен Радев и директорът на НЕК Мартин Георгиев са информирали народните представители за процеса на ремонт на ПАВЕЦ “Чаира”. От НЕК са представили план за възстановяване на хидроагрегатите. На заседанието е бил представен и доклад от швейцарската фирма AFRY Switzerland, която изследва причината за аварията, съобщи БТА.

Заместник-министърът на енергетиката Николай Николов каза миналата седмица, че рехабилитацията на ПАВЕЦ “Чаира” върви с добри темпове. Той добави, че до края на 2024 г. ще бъдат пуснати два хидроагрегата, а до края на 2025 г. - още един. Четвъртият хидроагрегат, който е най-труден за ремонт, ще бъде пуснат след това.

За ремонт на хидроагрегатите на ПАВЕЦ “Чаира” са предвидени 79 млн. лева. Това каза министърът на енергетиката Румен Радев пред депутатите при изслушването си и изслушването на премиера Николай Денков относно състоянието на ПАВЕЦ.

Министърът на енергетиката Румен Радев съобщи, че ПАВЕЦ “Чаира” ще може да работи най-рано през 2025 година, а цената на ремонта на централата, който ще се извърши на 4 етапа, ще е около 80 милиона лева. Той посочи, че са поискали от Министерството на финансите държавни гаранции, за да могат да вземат заем с по-ниска лихва.

ПАВЕЦ “Чаира” е най-голямата подземна централа на Балканите, намираща се в Рила планина, под язовир “Белмекен”, пише в сайта на НЕК.

От Министерството на енергетиката съобщиха за БТА, че Комисията по енергетиката е приела на първо четене законопроекта за държавния бюджет за 2024 г., внесен от Министерски съвет.

Депутатите от комисията са приели и законопроекта за изменение на Закона за енергетиката, внесен от Драгомир Стойнев и Георги Гьоков. Драгомир Стойнев каза за БТА, че промените са в полза на служителите в ПАВЕЦ “Чаира”, за да могат да имат по-гъвкаво работно време.

Законопроектът за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизаращи положението в Украйна, внесен от Кирил Петков и група народни представители, е отпаднал от дневния ред на комисията, защото има друг подобен законопроект, обясниха от енергийното министерство.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПРОСТО КИРО И ШАЙКАТА НИ УНИЩОЖАВАТ

    35 11 Отговор
    ОТ ПО-РАНО НЕ РАБОТИ! ТРИ ГОДИНИ РЕМОНТИ И ПРЕЗ 2022 НЕКАДЪРНИЦИТЕ ОБРЪЧИТЕ НА ГЕРБ Е ЗАГРОБИХА ИЛИ НАРОЧНО Я УНИЩОЖИХА ПО ЗАПОВЕД НА ЕС!

    Коментиран от #8

  • 2 Запомнете го

    35 10 Отговор
    това което Бай Тошо е построил сега не може ти го боядиса

    Коментиран от #7

  • 3 Важното е банани да има

    32 8 Отговор
    Тодор Живков сега ви се смее от отвъдното колко сме жалки ама скачахме с двата пръста по площадите банани да ядем

    Коментиран от #10

  • 4 Сега

    32 6 Отговор
    Не можем да поддържаме това което някога са го построили
    Колко сме жалки
  • 5 Запознат

    34 2 Отговор
    Най-голямата централа няма да заработи никога поради умишленото и унищожаване от фирмите на ДПС. Повярвайте ми, в системата съм и ходя често там служебно.

    Коментиран от #9, #14, #18

  • 6 Мда

    16 2 Отговор
    На хапване и на сръбване са се събрали люде, назначени за управляване на държавата някъде си и така. Поне покажете софрата...
  • 7 Вовата съм

    26 3 Отговор

    До коментар #2 от "Запомнете го":

    Да го боядисат викаш - тц, отде пари за толкова боя... не могат да го наснимат даже
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Дон Отворко

    30 0 Отговор

    До коментар #5 от "Запознат":

    Запознатият, знаете ли какво е оборудването на централата и точно чии са хидрогенераторите... на Тошиба и кой е представител на енергийния отдел на Тошиба в България и защо е в чужбина и не смее да се върне в Родината си, защото е заплашен с убийство, защото казва истината за българската алчност на Доган и ниската техническа култура на фирмите поели ремонта на ПАВЕЦ Чаира???

    Коментиран от #12

  • 10 съветоиден комуноид

    5 10 Отговор

    До коментар #3 от "Важното е банани да има":

    При Бай-Тоша ядяхме кожени банани.

    Коментиран от #21, #31

  • 11 9689

    12 0 Отговор
    Защо няма виновни драго ми джудже по съвместителство гл.прокурор?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Алооо

    15 1 Отговор
    Защо, ремонта не се осъществява от Toshiba!!?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хааа

    7 14 Отговор

    До коментар #12 от "Нищо не знаем и не ни интересува!":

    В поробената от ссср България с години имахме ток на 3 часа.3 има 3 нема.Аиде скриии се .

    Коментиран от #17, #19, #23

  • 16 Фамозно!

    8 1 Отговор
    Сега вече може да се каже, че всички са влизали в електрическа централа. Като се стопли времето нека ги заведат да се изкъпят в язовир.
  • 17 Направо се чуда

    7 4 Отговор

    До коментар #15 от "Хааа":

    как си оцелял през онези мрачни времена, за да хихикаш сега тролейки тук ...:)))))))))
  • 18 А бе, запознатият,

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Запознат":

    Като те запознаваха не те ли запознаха и с изпълнителя на рехабилитацията на Чаира - австрийския консорциум ABB-Voith? Поне автомобилите им не ги ли видя на паркинга?

    Коментиран от #36

  • 19 Хахахаха

    14 3 Отговор

    До коментар #15 от "Хааа":

    И след 40г. в евроатлантическа България е същото! иван костов е откраднал оборудването и го е заменил с китайски ментета! Карабас Барабас му е помагал! Американските поробители, ограбиха всичко ценно и ни оставиха пеевски, тиквата, карабас, оня с носа и глутница кирета, лорери и други вредни гризачи!
  • 20 Исторически парк

    13 2 Отговор
    Дори руските ракети не могат да нанесат такива щети като сглобката..
  • 21 Програмист

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "съветоиден комуноид":

    Сега ядете ря зани банани 😉 и банана на обама
  • 22 Име

    15 2 Отговор
    Тези агрегати не са правени - защото са комунизъм, а с отговорност. Сега е трудно да повторим такива масови строежи на съоръжения. Идеята никак не е лоша - ползва се пълноценно енергията. Добре че са се хванали да го поправят.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гост

    5 3 Отговор

    До коментар #23 от "ти го търна отзаде козяшки троле":

    Заплатата ти беше 120 лв., а сега ти е 1200 поне. Кош кажеш, а. Колко по-висока е?
    По време на Цар Борис колко е бил тока, ще дадеш ли данни?
  • 25 От чужбина

    6 5 Отговор

    До коментар #23 от "ти го търна отзаде козяшки троле":

    Като база за сравнение може да се ползва минималната раб.заплата. През 80-те години беше 120 ЛВ. Пресметни покупателна способност в различни стоки и ще видиш, че сега е по-добре. За съжаление и тогава и сега България си остава бедна. Тогава ни лъжеха и криеха колко сме бедни - това е основната разлика.
    И така: С 120 Лв можеше да купиш 3000 кВтч електричество. Това сега прави 720 ЛВ, а МРЗ е по-висока.
    С 120 ЛВ можеше да се купи около 120 литра бензин по 1 Лев. Сега можеш да купиш поне двойно повече. Отделно хората които получаваха 120 ЛВ заплата нямаше начин да имат автомобил. И пак през 80-те се зачетох в "Критика на капитализма" на Маркс. И там самия Маркс се възмущаваше, че при строителството на релсов път в Англия или Америка /не помня точно/, работниците получавали по ... пари, а цените на основни стоки били ... И просто направих сравнение със заплатата на баща ми и цените в магазините. Ами бяхме по-бедни в развития социализъм.

    Коментиран от #29, #32

  • 26 От чужбина

    8 2 Отговор
    Някои си мислят, че при соц-са са били добре, ама се заблуждават. Бяхме само поизравнени по бедност. Сравнително добре бяхте, защото недоимъка се допълваше от предишното поколение, бабите и дядовците които отглеждаха по някое прасе, овце и кокошки за да ви изхранят. Без тях продоволствията свършваха бързо. Соц.системата в България работеше много зле. За да се произведе една качествена бройка от нещо си се произвеждаха още три с понижено качество. И нали се сещате кое къде се пласираше. А за да се пробие на външен пазар се продаваше много евтино. Т.е най-качественото се изнасяше за без пари. Или се продаваше на "западна" фирма, ама в действителност тази фирма е на наши Партиини другари. Помните ли, че по магазините все нещо си липсваше? Бананите са само за пример! Липсваха доста по-съществени неща. А като казвам, че се изнасяше за без пари... ами ние и ток изнасяхме и си светехме със свещи, на режим. Просто електричеството се оказа единствената качествена стока която можехме да продадем.
  • 27 Минимална

    6 1 Отговор
    заплата през соца чиста 120 лв, парно общо топла вода, сградна инсталация, отопление на апартамент 15 лв. 2023 г. средна чиста работна 1200 лв. парно 340 лв със сградна 150 лв, 150 лв. лично потребление-пестящо, 40 лв. топла вода. Или ние не можем да стигнем стандарта на соца. 120 лв. тогава се равняваха на сегашните 1200 лв. Само че, през соца никой не пастеше топлина, отваряли са прозорците от жега, а сега мръзнеш, и пестиш. Плащаш прогнозно, и то не фактури, хвърчащи листа от счетоводните фирми, тези пари седят по една година в топлофикация, и накрая проблеми при връщане на парите. И изравнителни сметки не ти пращат, ако не се регистрираш принудително в сайта им, на техните условия, които може да не ти харесват, но никой не те пита. Да не говорим за безнаказаните кражби дублиращи радиатори, подови отопления с хъбове тръби топли води, коридорни тръби усвоени в апартаменти при хоризонтални инсталации.
  • 28 Разочарован

    0 0 Отговор
    Масово явление при нови сгради, след 2000, на шпакловка и замазка, хоризонтални инсталации, коридорни тръби по 2 на етаж. От 5 етажа, 2 етажа и половина са усвоили коридорните тръби на сградна инсталация, вертикални в апартаментите си. Сметките средно на месец ДЕСЕТ мегаватчаса сградна инсталация. На ОС ги помолих, тъй като е хоризонтална инсталацията, да изолираме тръбите, масово усвоилите тръби отговориха, трябва да си разбиваме апартаментите. От десет мегаватчаса, ако имахме държава и закони, усвоилите тръби трябва да платят 5 мегаватчаса, плюс по кубатура останалите неусвоени вертикални тръби. И това кметката ми за сграна нямаше да е 150 лева, а 20-30 лева на месец. За не говорим за дублиращи радиатори, слага ке централен топломер на жилището, или дистанционни уреди. Като 50% в сградата са против, и законите ги защитават- Колективна Услуга, край. Затова недоволстват повечето потребители. И какъв е изходът? Или да си продам жилището, или да водя дела. Едно е 900 лв. за 6 месеца, друго е 120 лв., и ще ми говорят за енергийна ефективност. Не искаш да изолираш, да намалиш загуби, плащай си цялата сградна.
  • 29 Някой

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "От чужбина":

    Кой е взимал 120лв заплата? Може би някой канцеларен плъх, който не му се работи. Миньори 600 + премии. Строители 450+ премии.Национални Обекти шофьори , кранисти, багеристи , комбайнери , енергетици , тежки производства и те ли вземаха 120 лева ? Който не го мързеше да бачка ,от заплата и от часмак ги докарваше до към1000 лв. И сега си представи на онзи стандарт на цени . Това са били половин апартамент за година. Акумулиращите печки не се изключваха , стане ли топло се отваряше прозореца.

    Коментиран от #33, #34

  • 30 ха ха

    2 0 Отговор
    значи е верно че престъпниците се връщат на местопрестъплението
  • 31 Ами

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "съветоиден комуноид":

    ти може, ама останалите бяхме добре.
  • 32 Ами

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "От чужбина":

    сега живееш на кредит бе боклук.
  • 33 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Някой":

    Всички изброени от теб професии и сега взимат далеч над 1200 лв. И сега, ако не те мързи, си докарваш достатъчен доход. Ако те мързи, се оправдаваш с държавата и капитализма и възхваляваш отминалите времена.

    Коментиран от #35

  • 34 Свой,

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Някой":

    Пич да при социализма имаше такива заплати на шофьори и т.н. , но учител и лекар и инженер почваха със 175 лв. Сега взимат доста повече. Но има и хора без особено образование които взимат достатъчно добри заплати СТИГА ДА НЕ ГИ МЪРЗИ ДА РАБОТЯТ ДОБРЕ ПЛАТЕНА РАБОТА... Има сега щофьори с 1000лв и дръги с над 2000 и трети с над 5хиляди...
  • 35 Някой

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Гост":

    Никой с никого не се оправдава. Тези професии вземат пари , поради една единствена причина , че ги няма . Не останаха. Повече от двадесет години тези професии бяха безплатно експлоатирани , без да се създават , и обучават нови. Сега ги няма , няма и да ги има.
  • 36 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "А бе, запознатият,":

    Румънци бяха , с румънски дачии. Те ремонтират японско обурудване, тъпанар. А парите в Австрийски банки
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове