Last news in Fakti

4 Декември, 2023 10:43 2 448 45

Евелина Славкова: Под въпрос е дали Мария Габриел ще е премиер при ротацията

  • евелина славкова-
  • мария габриел-
  • премиер-
  • ротация-
  • въпрос

„Сега им е много удобно и на Пеевски, и на Борисов, леко да издевателстват върху Денков. ПП-ДБ губят постепенно. Само че сега горещият картоф отива към Борисов. Когато дойде ротацията, всичките тези негативи, за които сега си говорим, започват да отиват към негов министър-председател. Аз не съм сигурен, че Борисов има ясен план”, коментира и Първан Симеонов от "Галъп"

Евелина Славкова: Под въпрос е дали Мария Габриел ще е премиер при ротацията  - 1
Снимка: NovaNews

"При ротацията ще има прелегитимиране на тази евроатлантическа сглобка и даване на някаква нова енергия. Най-малкото такава заявка беше дадена от страна на Борисов преди около месец и половина, когато каза - този министър работи, този министър не работи и т.н.". Това каза в ефира на Нова телевизия социологът Евелина Славкова от "Тренд". Според нея ГЕРБ ще настояват за нови лица в кабинета.

„Според мен ще има преконфигуриране на този кабинет, вече начало с Мария Габриел, ако остане Мария Габриел, защото смятам, че това също е под въпрос. Тя изглежда като Денков. Ако изглеждаш слаб министър-председател това ще доведе отново до 20% спад”, каза още Славкова.

„Сега им е много удобно и на Пеевски, и на Борисов, леко да издевателстват върху Денков. ПП-ДБ губят постепенно. Само че сега горещият картоф отива към Борисов. Когато дойде ротацията, всичките тези негативи, за които сега си говорим, започват да отиват към негов министър-председател. Аз не съм сигурен, че Борисов има ясен план”, коментира и Първан Симеонов от Галъп".

„Най-важното е, че тази сглобка много се надгражда. Колкото трудно ни изглеждаше съставянето на тази коалиция, толкова по-трудно започва да изглежда тези хора да се разделят. Това правителство малко трудно може да защити успехите си пред обществото, защото то не ги усеща, не ги вижда, не ги разбира. В крайна сметка те се събраха по няколко точки. Еврозона, която изглежда все по-далечна перспектива. Шенген - може по-въздух да ни приемат, но е под въпрос. И Конституционната реформа. Сега ще видим какво ще се случва през декември, въпреки че за мен това също е под въпрос, защото нищо не се говори за това. Казаха се някакви неща, мимоходом отпаднаха някакви неща. В същото време, кой изобщо води този разговор пред обществото - какво ще се пипа в Конституцията. И ПП-ДБ, и ГЕРБ не могат да намерят изход от тази ситуация, така да излязат, че да не загубят и електоралната подкрепа, и в същото време навън да изглежда, че не са разрушили тази „кула от карти”, смята Евелина Славкова.

Според Първан Симеонов заедно ги държи войната в Украйна.

„Но във войната нещата се обръщат. Инициативата на фронта е по-скоро на страната на Путин. В Западния свят има пропукване и вече започва да се говори за преговори. Тоест военно решение не се вижда, поне на този етап. Точно когато правителството реши наистина да е правителството, а не просто политически борд, едно от основанията за неговото съществуване си отива. Това е един от големите парадокси. „Галъп Интернешънъл Болкан” може да покаже данни за всеки месец повече от 30 години назад. Това е едно от правителствата с най-нисък рейтинг въобще. Това не е изненадващо, защото се събраха несъбираеми неща вътре. А сега се добавя и ДПС. Но тук проблемът е друг - мнозинство с толкова ниско доверие се кани да променя Конституцията. Обсъждат се варианти като например двойно гражданство да е допустимо за пасивното избирателно право. Тоест България двунационална страна ли ще става?", попита Симеонов. „Онзи ден видях данните за изборите. 47% ще ви кажат, че не са били свободни и честни. Под половината от това ще ви кажат, че са били свободни и честни. Последните 15 години тези избори са възприети като най-нечестните”, коментира Първан Симеонов. „Когато стане така, хората започват да се оглеждат за нещо друго, отваря се вакуум и този вакуум е много ясно къде е. Този вакуум е при по-източните, по-балкански балансираните, по-възрастните, по-левите хора от България, които никак не са малко”, каза експертът.
„Вятърът духа по-скоро в посока Радев, в посока Костадинов. Ваня Григорова беше симптом за нещо много неприятно, което се случва в страната. Хората гласуваха за Ваня Григорова, а скриха. Помните, че екзитполът изкриви в западно-либерална посока, което означава, че хората се страхуват да си кажат. Докарали сме се до ситуация като в годините на късния соц. - хората едно мислят, а друго правят”, коментира той и продължи още:

„ПП-ДБ, които губят рейтинг, те „гълтат вода”. Винаги е така в такива ситуация, защото те вършат тежката работа. Освен това и премиерът е техен. От друга страна са господин Пеевски и господин Борисов, за които тази коалиция е идеална, защото тя ги легитимира. Нямат какво да загубят, те имат своята твърда подкрепа. Пеевски отбелязва и успехи. А ПП-ДБ имат електорат, който не харесва такива неща. И както виждате той ерозира. А двама се карат, третият печели. Ще спечели някой трети. Струва ми се, че в конкретния случай това в дългосрочен план е президентът Радев, който се конституира като техен опонент. Но драмата е по-голяма според мен. На крачка сме от криза на представителството. Тоест големи слоеве в българското общество да се чувстват не просто непредставени, а големи слоеве в българското общество да сме им отменили правилото да мислят. Отменихме другата гледна точка преди три години, когато започна COVID и след това с войната. И това са резултатите”.

„Мен лично тази ситуация ме притеснява. Доскоро си говорихме кой краде, кой не краде, кой е мафия. Сега мафия ли си, крал ли си, важното е да си евроатлантик. Има индулгенция за всичко. И това е притеснително, защото създаваме морал с двойно дъно”, коментира още Симеонов.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кокорчо 🌈🌈🌈

    3 12 Отговор
    Шиши премиер! Бойко Борисов президент!

    Коментиран от #42, #44

  • 2 БОКИЧА НЕ ЦЕПИ БАСМА

    4 2 Отговор
    На никой......Мария премиер, Бойко ша дърпа конците, то е ясно.
  • 3 Можехме

    13 1 Отговор
    да си имаме магаре за президент, колко му е, за премиер да стане щранг с шал ?
  • 4 ИНПЕКСА И КОПЕЙКИН

    3 8 Отговор
    В забвение.......пълнеж в парламента
  • 5 НАС ЧЕРВЕНОТО ЗНАМЕ РОДИ НИ

    0 2 Отговор
    А ние кога....в някой друг живот
  • 6 ГАВРАИЛ И БОЙКО В ЕДНА КИЛИЯ -

    9 0 Отговор
    ЖИВОТ ЩЕ СИ ЖИВЕЯТ ДВАТА БОКЛУКА !
  • 7 ПРЕМИЕР С ТАКЪВ ВРАТ ...................

    12 1 Отговор
    МОЖЕ НО В АФРИКА .................. ЕГАТИ ИЗЛАГАЦИЯТА !
  • 8 Хохо Бохо

    18 2 Отговор
    Лавров е разочарован от отказаната му висока чест да седне на една маса с Мара Неделчева от село Хаджидимово Благоевгратско

    Коментиран от #10

  • 9 НИЕ СМЕ НА ВСЕКИ КИЛОМЕТЪР

    7 2 Отговор
    Дрогарите са шокирани....Бойко пак управлява реално държавата.....даже и нова магистрала почва
  • 10 ЧЕСТ Е ЗА МАРА НЕДЕЛЧЕВА

    2 12 Отговор

    До коментар #8 от "Хохо Бохо":

    Да прати лошад Лавров за зелен хайвер
  • 11 БСП....ЗЛО КОМУНДЕ

    3 3 Отговор
    На времето кви премиери имахме...родени в СССР или получили съветска закалка....

    Коментиран от #23

  • 12 ИНПЕКСА И КОПЕЙКИН

    3 4 Отговор
    Ние коги ша премиерстваме.....
  • 13 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    9 0 Отговор
    Къде в Конституцията съществува понятието "ротация"?!
    Има само оставка на кабинета и избиране на нов такъв!
  • 14 АЛИПИ

    7 0 Отговор
    Баце предаде своите избиратели. А Мария от Хаджидимово я няма никаква. Тя си живее някъде и се води витцепремиер и външен министър на България. Денков с измислена академична диплома. Киро и Кокоро, никой не знае какво са завършили и с какви дипломи са. Егати държавата....

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Име

    2 0 Отговор
    Бойко Борисов никога не е имал план - по-скоро да се хареса на всички и така нататък. Знаем - че е велик, недостижим, уникален. Но - комунистите му пречат. Ясно е какъв е.

    Въпросът е - не е страшно, че са злоупотребявали - никой не може да ги закачи, няма такъв вариант.

    Въпросът е - занапред, какво, а то е пак от същото.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 А КАКВИ ПРЕМИЕРИ ИМАХМЕ

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "АЛИПИ":

    На времето.....Съветски другари с комунистическа закалка......
  • 19 Недоразумението

    6 1 Отговор
    С хубавото българско име Габриел няма да участва в следващото правителство

    Коментиран от #22

  • 20 Пи Шок

    3 0 Отговор
    този чичо защо не си бръсне волвата?
  • 21 НИНОВА ОТ КРУШОВИЦА

    1 3 Отговор
    Кога ша стигна Мария Габриел.....
  • 22 СТИГА БЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Недоразумението":

    А с Карлович Луканов....може...или със...Сергей....

    Коментиран от #24

  • 23 Имахме и такива

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "БСП....ЗЛО КОМУНДЕ":

    Които са родени в Турция Македония Молдова Украйна и Русия за твое сведение

    Коментиран от #26

  • 24 Виж коментар

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "СТИГА БЕ":

    Номер 23
  • 25 КВИ ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИ ИМАХМЕ

    3 1 Отговор
    При соца......се уста в уста се целуваха......и езичета си пускаха.....
  • 26 МОЛДОВА, УКРАЙНА, РУСИЯ

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Имахме и такива":

    Не бяха ли СССР......
  • 27 ДЕНКОВ И ГАБРИЕЛ

    0 1 Отговор
    Трън в очите на другарите.....ша си менкат власта на девет месеца.....другарите пак прецакани....
  • 28 Помияри

    2 2 Отговор
    Тези пишман социолози като първанката това момиче андрейчо кольо ганев от тренд Още като ги видя и знам какво ще прочета Опорки и платени дезинформация !!Нищо общо с обективна независима информация и изследвания Информацията подадена от тях е почти винаги едно и също Поднесено по различни начини.Основното обаче което винаги се стремят да поднесат на тълпата е следното Управлението е не стабилно не сигурно е !! Гарнирано с някакво фалшиво предсказание Днес то е че може би габриел няма да е премиер министъра.?? Което няма никаква логика. Другите сигурни неща които не избежно се внушават от тези псевдо социолози заели бг социологията в момента е ..Че радев неизменно е първи по рейтинг че копейкин е много силен даже втори го изкарваха И че ппдб губят от участието си в управлението. Това са общо взето информациите поднасяне през ден на публиката А те са чиста дезинформация защото почти нищо от това което постоянно изнасят на хората не е верно.То може веднага да се опровергае с факти. Нужен е нов закон за социологията в бг А новия независим данс трябва да разследва тези агенции най вече тяхното финансиране
  • 29 единна мафия единна програма

    2 0 Отговор
    Щом като са един клан с ГЕРБ ПП ,ДБ и ДПС ще се държат до последната хапка власт.

    Коментиран от #30

  • 30 ИЗБИРАТЕЛЯТ ИМ ДАДЕ ВЛАСТТА

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "единна мафия единна програма":

    Не инпекса и копейкин
  • 31 ПРЕМИЕР ПОД ПРИКРИТИЕ

    3 0 Отговор
    Ше е Бокича.....Мария ше е за заблуда на другарите
  • 32 БСП....ЗЛО КОМУНДЕ

    0 1 Отговор
    Путин ни требе на нас......КГБ другар
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Скумрия на ротация

    2 1 Отговор
    Напълно си ги заслужаваме намагнитените прасета и тикви с този овчи манталитет.
  • 35 Дрън дрън та пляс

    2 1 Отговор
    Шиши Премиер, шиши премиер, шиши премиер.... Фееееномеееенн
  • 36 ВЛАСТТА СЕ МЕНКА

    1 1 Отговор
    Инпекса и Копейкин си лаят....
  • 37 Миро

    4 0 Отговор
    Че тази Габриел е по-зле от Денков.Герб я пратиха в ЕП по други заслуги.

    Коментиран от #39

  • 38 НАС НАТОВСКО ЗНАМЕ РОДИ НИ

    4 0 Отговор
    Денков и Габриел нагласи ни
  • 39 ГАБРИЕЛ Е ЗА КАМУФЛАЖ

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Миро":

    Пред другарите.....
  • 40 бат Данчо

    3 0 Отговор
    При рокадата ще се получи нещо като от плъх , та на жираф...
  • 41 ФАКТ Е

    1 0 Отговор
    Шушумигата Първанов си е гербаджия от време оно!
  • 42 пфф

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кокорчо 🌈🌈🌈":

    Хвани единия и го удари в другия!
  • 43 Майк Алън Патън

    0 0 Отговор
    Габриел Мима може да е ПРЕмиер само на ято чапли , но не и на каквото и да е друго ! Макар , че Чаплите сигур биха се обидили , ако тази безличница им е водач !
  • 44 тиквенсониада

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кокорчо 🌈🌈🌈":

    А не може ли и обратното ?
  • 45 Оракула от Делфи

    1 0 Отговор
    Анализира!

    Дали ще е след ротацията, все още Вице -Премиер , е без значение!
    За момента " горката женица" си остави рахата в ЕП ,
    за да свърши , каквото и беше и наредил " Долапа"!
    И той, все още е на свобода?
    И всеки ден на свобода, за него е" гелди кяр"!
    Другите, кучета такива като" Делян и Деян" , да джавкат за парлама!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол