Last news in Fakti

5 Декември, 2023 11:43, обновена 5 Декември, 2023 12:09 2 447 61

Денков: Ще има корекции в предложените конституционни промени. Има вариант на коалиционно споразумение (ОБНОВЕНА)

  • николай денков-
  • народно събрание-
  • вето-
  • румен радев-
  • бтр-и-
  • украйна

Ясно е, че Народното събрание ще отхвърли това вето. В случая, според мен, това е абсолютно излишен жест. Това каза премиерът Денков пред журналисти за президентското вето върху споразумението за предоставяне на бронирана техника на Украйна.

Денков: Ще има корекции в предложените конституционни промени. Има вариант на коалиционно споразумение (ОБНОВЕНА) - 1
Снимка: bTV

Ще има корекции в предложените промени в Конституцията, като най-важното е да бъдат прецизирани текстовете, свързани с правосъдната реформа и със служебното правителство. Това каза пред журналисти премиерът акад. Николай Денков, предават от БТА.

Подготвяйки първия вариант, той беше изпратен и на Венецианската комисия, тя изпрати нейните препоръки, така че това, което трябва да се внесе за второ обсъждане, трябва да съответства на препоръките на комисията, обясни премиерът. По думите му има различни варианти по отношение на това как да се дефинира статутът на служебното правителство, как да се избират министър-председателите по време на служебните кабинети. В момента се оформя текст, който да бъде внесен за второто четене и той да съответства на тези препоръки. Не бих искал да ги коментирам преди да бъдат представени пред обществото, посочи Денков.

Министър-председателят каза, в отговор на въпрос за евентуално коалиционно споразумение в управлението, че е бил подготвен вариант, той е бил изпратен на ГЕРБ, но от там няма отговор досега.

Те не реагираха. В момента те поставят въпроса, че са съгласни и биха искали да има такъв механизъм, така че отново въпросите трябва да са към тях, заяви Денков. Той добави, че ако ГЕРБ имат други предложения, трябва да ги изразят, за да може да се стигне до текст, около който всички да са съгласни. Досега този процес не беше започнат, посочи министър-председателят.

Относно ситуацията около вътрешния министър Калин Стоянов Денков каза, че напрежението около него възникна с не съвсем адекватните действия на полицията при протестите срещу Българския футболен съюз на 16 ноември. Имаше критики, които бяха основателни. Очаквам от него задълбочено разследване, всички полицаи, употребили неправомерна сила да бъдат наказани и извадени от структурите на МВР, посочи Денков.

Той каза, че това, което знае от Стоянов е, че е напреднал процесът по тези разследвания и сме се разбрали че очаквам резултат. Моето отношение към този министър ще зависи от това как ще завърши този процес, подчерта премиерът.

Ясно е, че Народното събрание ще отхвърли това вето. В случая, според мен, това е абсолютно излишен жест. Това каза премиерът Денков пред журналисти за президентското вето върху споразумението за предоставяне на бронирана техника на Украйна.

Институциите трябва да се опитаме да работим заедно, защото хората очакват резултати от нас, заяви министър-председателят и допълни, че въпросите защо президентът налага вето, трябва да бъдат отправяни към самия него.

По повод случая със задържан мъж от Босилеград, заподозрян в шпионаж в полза на България, премиерът коментира, че има определи обвинения към него и Министерството на външните работи (МВнР) ще се поинтересува от случая. Официална допълнителна информация, освен това, което знаете, в момента няма. Ще следим случая, каза още Денков.

Запитан за обсъждането днес в Брюксел на кандидатурите на България и Румъния за Шенген Николай Денков каза, че има голяма промяна в ситуацията през последните месеци, благодарение на усилията на правителството. В края на ноември дойде мисия, в която имаше представители на Австрия и Нидерландия, припомни Денков. Резултатът от мисията е един изключително положителен доклад, тъй като представителите на двете държави са подписали доклада, което значи че приемат, че има много усилен напредък. Днес и утре ще бъде представена тази информация пред Съвета на вътрешните министри на Европейския съюз, така че да е ясно, че напредъкът е налице, подчерта Николай Денков. Той допълни, че продължават дипломатическите усилия как да се формулира решение, което до края на този месец да бъде прието. В момента е по-трудно да се преговаря с Нидерландия, но не означава, че не е възможно, така че преговорите продължават, заяви премиерът.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    69 6 Отговор
    Ти от кога си шеф на народното събрание бе продажник?!

    Коментиран от #19

  • 2 ти да видиш

    59 5 Отговор
    А на мене ми се иска някой да те хвърли от Витиня
  • 3 Боруна Лом

    59 7 Отговор
    ТОЗИ КАК НЕЙСТОВО РЕВЕ ЗА НАРОДЕН СЪД И НЕ САМО ТОЗИ!

    Коментиран от #12

  • 4 Бойко

    40 5 Отговор
    Пак изцвърча от дупката !
  • 5 БезДенков

    38 6 Отговор
    Оле, мале, този е тотална щета... Ъкадемик
  • 6 Галя от EmbassyTO

    30 6 Отговор
    Но пък какво 40 годишно нищо ви продадохме, защото сте ни изпълнителни пл ъхченца
  • 7 хихи®

    8 15 Отговор
    "Става въпрос за 100 машини, които, забележете, няма да бъдат дадени в този вид, в който уж се намират, а ще бъдат стегнати, включително с тежката картечница.

    Докато ги стегнем и войната ще свърши...

    Сглобката са тайни агенти на Путин. Даряват бракувани С-300, "стягат" БТР, правят всичко възможно Украйна да загуби...

    Радев!! е истински натовски генерал. Грижи се за сигурността на украинските войници(коят в БТР-и от балканската война) не е сигурна...
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    47 7 Отговор
    Единственият човек избран пряко от народа НЯМА РЕАЛНА ВЛАСТ‼️
    240 анонимници избрани с ала -бала и назначени ОТ СоПолствоТО
    МНИСТЪР-ПРЕ---ДАТЕЛ и МИНИ.С.ТРИ послушковци имат цялата власт ‼️🤔‼️
  • 9 и така ще отидат милиарди

    21 6 Отговор
    както става често за железария която ще харижат по натам на урк дето ще стане на скрап видно от фактите, вместо тези пари да бъда изпозвани срещу инфлацията и спасяване живота на хора нуждаещи се от операция в чужбина.
    Ама никой няма да се сети да ги пита вкл и преизбралите ги им поклонници на киро и буда
  • 10 Да де

    9 29 Отговор
    Ама Радев получава поредна червена петолъччица от руското посолство лично от тавариш Митрофяняня
  • 11 Пенсионер

    29 5 Отговор
    Денков, спрете тия лакардии. Вие 33 години не се спряхте да крадете. Затова сме на туй дередже.За празниците оставихте пенсионерите без Коледна добавка. Засрамети се. В Гърция дават на хората по 250 евро, тука нищо. С какви пари възрастните хора ще посрещнат празниците?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Да обобщим

    3 14 Отговор
    Мунчо играе с правителството.Аз викам вето,пък вие си знаете.
  • 14 Не разчитайте на политиката

    9 4 Отговор
    Запасявайте се с храна и вода по пещерите !
  • 15 ЕВРОНЮЗ

    19 5 Отговор
    Наближава времето когато Киевската хунта ще бъде бесена. Украинците да не забравят и българските им ятаци... Впрочем ще ми е интересно да се проследи пътя на тази техника ако тръгне. В Украйна ли ще пристигне или хунтата ще я пласира някъде по светът, а българските марионетки ще вземат комисионна.
  • 16 Националист

    4 23 Отговор
    Резултата беше ясен, цялата работа беше да се покаже че Радев е верна слуга на Путин

    Коментиран от #37

  • 17 Ще отхвърлите

    28 2 Отговор
    Нали сте национални предатели! България не ви интересува.
  • 18 Ще има

    9 4 Отговор
    Вето на ветото!

    Коментиран от #25

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 089954

    20 3 Отговор
    Само тези не разбраха , че войната свърши на 7 октомври , когато стана войната Израел-Хамаз .Украйна загуби . Зеленски търси начин да спаси себе си .Запада спря кранчето , защото има съмнения , че парите не отиват за армията , а в нечий джобове .Тука пак сме 30 години назад и 5 години настрани
  • 21 Дайте да дадем

    23 3 Отговор
    Това правителство и парламент отиват бързо по дяволите, но не заради Денков, а заради тагаренко.
  • 22 Вълк

    3 22 Отговор
    Радев си чака гордо герой на фашистка РУСИЯ
  • 23 Гал

    16 2 Отговор
    Гадините са им казали да работят против руснаците, но не и за българите. Гадове.
  • 24 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    18 2 Отговор
    ЩОТО ТАКА Е КАЗАЛО ПОСОЛСТВОТО КОЛОНИЯТА ВЕДНАГА ИЗПЪЛНЯВА
  • 25 О...

    4 5 Отговор

    До коментар #18 от "Ще има":

    Хур ще има робофилите никота не са били повече от 20 - 25 % от избирателите, видя се и на последните избори

    Коментиран от #39

  • 26 Сашо

    17 2 Отговор
    Интересно тези продажници вьобще знаят ли че са бьлгари?
  • 27 ахаа

    12 2 Отговор
    Опичай си акъла глупаво краваро/алчно човече. Русия никога не е губила а и не забравя.
  • 28 жнвнм

    13 0 Отговор
    „обществото „Магнитски” в парламента отдавна е сложило наколенките и е твърдо решено да жертва всичко, включително и интересите на България, за да решава своите персонални проблеми. Това е поредният акт на натегателство."
  • 29 Верно ли

    10 0 Отговор
    Ако не беше на наш гръб, щеше да е смешно и жалко как "евроатлантическата коалиция" прави всякакви шпагати, начело с Шиши (най-виден евроатлантик) да остане на върха на хранителната верига!!!
  • 30 жнвнм

    7 1 Отговор
    Само тези не разбраха , че войната свърши на 7 октомври , когато стана войната Израел-Хамаз .Украйна загуби . Зеленски търси начин да спаси себе си .Запада спря кранчето , защото има съмнения , че парите не отиват за армията , а в нечий джобове .Тука пак сме 30 години назад и 5 години настрани
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Сандо

    12 0 Отговор
    Това ще е поредното доказателство,че народното ни събрание работи срещу интересите на народа ни.
  • 33 Послушко мамин

    8 2 Отговор
    Тоя голям шушляк излезе
  • 34 Не може да се търпи

    10 2 Отговор
    Денков си е за затвора с политиката която води за обслужване на чужди интереси.
  • 35 Ххххххххххх

    6 2 Отговор
    Хората ги е грижа как ще преминат икономическата криза. За Украйна мислят един вагон хора. Толкова ли не може да го разберете?!
  • 36 Денко, Фенко, Тагаренко, Кретинел.....

    9 2 Отговор
    Не е излишен жеста, а е задължителен ! И тези които са пропуснали да разберат що за предатели ни управляват трябва да го разберат.
  • 37 ЕВРОНЮЗ

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "Националист":

    Правилно, да се покаже на Радев и цяла България кой поръчва музиката. Муцуната на тоя наглец показва ясно как се пресмиват на всички.... Всъщност твърди се че управляват страната след проведени избори.. Някой може ли да ми покаже предизборните им платформи и къде в тях е записано това което вършат в момента... НЕ само за БТР - ите. Ако го нямат в програмите, президента да ги омита..
  • 38 2626

    6 0 Отговор
    Събуждам се и като видя лика на Денков веднага главата ме заболява и денят ми става лош.Няма вече да чета и гледам новини,от сутрин до вечер Денков и глупости.
  • 39 Това е безспорен

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "О...":

    Факт.
  • 40 Сокола

    2 5 Отговор
    Радев скоро ще унищожи копейките, пък те му се радват и ръкопляскат.
  • 41 Факт

    10 1 Отговор
    Денков няма морал, чест и достойнство! Излезе пред цял народ и заяви, че ще си подаде оставката, ако вътрешният министър не си я подаде????? И какво стана - Пеевски и Борисов не позволиха... Значи КОй е премиера????
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Луиза битата

    8 1 Отговор
    Ветото е излишно.Галя е избрала послушковците,които ще и изпълнят всички желания.Даже ще се захапят,кой е най-по- верен на догмата.
  • 45 Име

    5 1 Отговор
    Ако им дадат възможност - ГЕРБ и ПП-ДБ ще отменят Президента, а - после - ще възстановят отново позицията.

    Посинели са от гняв, разбираемо е - обаче - нямат основание да ритат, има Президент, има вето, няма Президент - няма вето.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Ами да

    6 1 Отговор
    Пропадате, Денков! Щом се хвонахте с Борисов и Герб! Че и с ДПС! И ремонта на Конституцията криете, което значи, че е нефелен!
  • 48 урко

    6 1 Отговор
    мъжката секретарка на Шиши днес се изказва пак.. Явно е получил разрешение
  • 49 зрител

    7 1 Отговор
    Оставка.....
  • 50 Майора

    7 1 Отговор
    За твоя информация Денкв , никаква корекция не може да направите , видни юристи ви казаха че те стават с ВНС!С колкото до Венецианската комисия нейните решения не са задължителни , защото всяка страна си има свое законодателство!
  • 51 Ццц

    4 0 Отговор
    Действително много се радвам на свободата и независимостта, които ни донесе демокрацията. Санкциониран(и) по Магнитски пишат Конституция, която трябва да одобри Венецианска комисия, посолството, ЕК. След тези процедури родните депутати вече ще знаят, че трябва и могат да приемат измененията. Нищо общо със СССР. Добре дойде промяната, че и продължава. Вчера установих нови промени в цените по магазините. Бива си ги момчетата от Харвард. Всеки ден променят по нещо, но най-вече цените.
  • 52 нннн

    4 0 Отговор
    Смисълът на ветото е още веднъж да покаже кой-кой е. Сглобката да затъне още малко в калта.
  • 53 Безпристрастен

    5 0 Отговор
    Едно е пределно ясно - искат да бетонират модел" сглобка" за вечни времена.Премахнат ли вариант " служебен кабинет" от правомощията на президента, практически,ще се менкат " ротационно" по няколко мандата.Без значение, какъв е отделният резултат ,на различните партии,в НС.Според ситуацията.Пред този механизъм за превземане на всички структури в държавата, бившите комунисти през периода 1947-1962,са невинни младенци,в сравнение с днешната" сглобка. Когато Парламента,местна власт, спец служби,МВР, и служебно правителство са в твойте ръце,си недосегаем,дори при правителствена криза.Защото ти контролираш и провеждаш изборите.
  • 54 фбр

    4 0 Отговор
    Скапаният , малоумен лалугер ще подписва коалиционно споразумение с ГЕРБ ?! Затова ли бяха протестите та хората през 2021 год.? Абсолютни нещастници са ПП - подлоги перални и ДБ начело с лодкаря Хр.Ив. и генерал Жабок , но са верни на Посолството!
  • 55 Веселяка

    0 1 Отговор
    Аз искам пак някакви избори и пак да гласувам за Волен или Лупи само за майтапа 🤪 иначе въобще ни мъ üбе 😆
  • 56 дребен

    5 1 Отговор
    ,ама мръсник...
  • 57 Гост

    3 1 Отговор
    Ще има политици в затвора, така казва Ванга и чак след това ще се оправим!
  • 58 Гечо

    5 1 Отговор
    Хвърляй оставката плъх-нещастен! Никой не ви иска, нито вас, нито крадливите ГЕРБерасти, продавате и предавате България за сребърници, ще си носите последствията, съд и присъди ще има за вас!
  • 59 Да не полудя?

    2 0 Отговор
    Ако дадем техниката си
    за нас какво ни остава за отбрана?
    Пак ли ще домъкнете боклуци като
    електробусите да им падат частите от един вятър?
    Кранти, кранти ала вършат работа.
  • 60 Вземане на страна

    2 0 Отговор
    Ако поемем тази отговорност да предоставим оръжие на Украйна,
    то ние сме взели тяхната страна.
    Това значи да сме против Русия,
    това значи повече и да имаме зор да не можем да допрем до нея.
    Това значи да не я уважим заради оттърваването от робство, да нямаме и признателност,
    а после за услуги и очи. Би било по-добре да е неутралитет.
  • 61 Хрумна ми нещо....

    0 0 Отговор
    Да предложат електробусите,
    те хем са от Китай... за стотици хиляди левове ала...
    пак става...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол