8 Декември, 2023 16:23 1 023 4

ВКС върна делото за катастрофата при Цалапица, при която има три жертви, за ново разглеждане

  • катастрофа-
  • цалапица-
  • жертви

Обвиняемият за катастрофата Хъмчев е оправдан незаконосъобразно по някои от обвиненията, смятат висшите магистрати

ВКС върна делото за катастрофата при Цалапица, при която има три жертви, за ново разглеждане - 1

Върховният касационен съд (ВКС) върна на Апелативен съд - Пловдив за ново разглеждане делото срещу Ваклин Хъмчев за катастрофата при разклона за с. Цалапица през 2019 г., при която загинаха трима души, съобщиха от пресцентъра на съда, цитирани от БТА. Делото трябва да бъде разгледано от друг съдебен състав.

С решението на ВКС се отменя присъдата на Хъмчев от четири години затвор и лишаване на право да управлява моторно превозно средство (МПС) за пет години заради това, че е нарушил правилата от Закона за движението по пътищата и е причинил по непредпазливост смъртта на повече от един човек.

Според върховните съдии апелативният съд е допуснал нарушение и незаконосъобразно Хъмчев е оправдан по обвинението относно това, че става дума за "особено тежък случай", като е преквалифицирал деянието по привилегирования състав, заради това, че след инцидента подсъдимият се е обадил на телефона за спешни повиквания 112. ВКС отбелязва, че апелативният съд не е мотивирал заключението си за това, че обаждането на подсъдимия на тел. 112 е достатъчно, за да се приеме, че е направил всичко, зависещо от него, за оказване помощ на пострадалите, което е самостоятелно основание за отмяна на решението.

Апелативният съд не е отделил необходимото внимание на справката за допуснатите от подсъдимия нарушения на правилата за движение по пътищата, за които е санкциониран по административен ред. Не е отчел обстоятелството, че за период от една година преди деянието той е санкциониран с три фиша за превишаване на скоростта на движение, което говори за системност в поведението му като водач на МПС, насочена към нарушаване на правилата за движение, се посочва в решението на ВКС.

„Осъществяването на забранената маневра в тъмната част на денонощието, с тежко и огромно по размери (сравнено с лекия автомобил) товарно превозно средство, при отсъствието на видимост към платното за движение, по което се е движел автомобилът на пострадалите, с пълното съзнание за липсата на такава характеризират подсъдимия като безразсъден и изключително опасен водач, а оттам и като деец с висока степен на обществена опасност“, категорични са върховните съдии.

Съдебният състав на ВКС допълва, че в конкретния случай, освен обаждането на тел. 112, подсъдимият не е извършил други действия, които са били в неговите възможности, като например да разбере поне колко са пострадалите и в какво състояние са, за да даде информация с цел подсигуряване на необходимата медицинска помощ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сигурно

    0 0 Отговор
    Дал 10-20 бонки на съдията , и всичко е оправено !!
  • 2 Никой

    2 1 Отговор
    Айде сега пак. Човека си плати там където трябваше,вие наново мътите водата. Пак отново кинти. Колко още ? Ми много скъпо това правораздаване. Колко кожи от гърба за да се спаси ?. Гледайте живия , ония другите вече са отлетели. Това е
    " справедливото "правораздаване у нас.
  • 3 Венцеслав Стефанов

    3 1 Отговор
    Българския съд е пълен майтап. Не знам кой изобщо се съобразява с решенията на банда палячовци.
  • 4 гост

    0 0 Отговор
    Европейският съюз е готов да даде на страните членки правото да спрат вноса на газ от Русия и Беларус. Това ще позволи да не се плащат на Москва компенсации по договори, съобщава Financial Times.
    Според проекта, предложен от Брюксел, всяка страна-членка ще може да блокира компании от Русия и Беларус да получат капацитет в техните газопроводи и терминали за втечнен природен газ.
    Държавите-членки на ЕС може да имат правото да "частично или, когато е оправдано, напълно да ограничат" достъпа до инфраструктура на газови оператори от Русия и Беларус, за да защитят своите жизненоважни интереси в областта на сигурността, пише FT.
    Предложението може да осигури рамка за енергийните компании от ЕС да напуснат договорите с руски доставчици на газ, без да се налага да плащат огромни компенсации, според високопоставен служител на блока
    Има ли още русолюбци , дето се съмняват , че Газпромовци ще си плащат като попове на Булгартрансгаз или Вучич и Орбанчо ще стоят без газ ?? А може и още двойно да му вдигнем таксата , хахахахаах !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове