Last news in Fakti

29 Декември, 2023 04:36 1 543 20

Велев за "Лукойл": Никой не може да управлява рафинерията по-добре от сегашните й собственици

  • васил велев-
  • дефицит-
  • лукойл

Според председателя на АИКБ заложеният дефицит от 3% е погрешен

Велев за "Лукойл":  Никой не може да управлява рафинерията по-добре от сегашните й собственици - 1
Снимка: БГНЕС

За 2023 година вероятно ще отбележим ръст на БВП от порядъка на малко под 2%, като трендът е надолу. Ние започнахме първото тримесечие с един добър ръст на БВП от 2,4%, второто тримесечие - 2%, третото - 1,8, очакваме четвъртото да е още по-надолу. Лошото е, че този тренд ще продължи поне до края на първото полугодие, що се отнася до индустрията. Нашите основни търговски партньори са в Европейския съюз, Еврозоната изпадна в рецесия, Германия ту е на минус, ту е на нула. Излязоха интересни данни за електропотреблението в Германия.

Това каза председателят на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му то е на нивото от 1993 г.

"Германия се е върнала 30 години назад като потребление на електрическа енергия. Една от причините е, че много бизнеси се изнасят от там. Ние имаме най-голям внос и износ от и към Германия, няма как това да не се отрази. Вторият или трети партньор ни е Италия, където положението е приблизително същото", допълни Велев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че има забавяне на европейската икономика.

"Всичко това ще продължи и през следващата година. Това води до намаляване на продажбите. Разбира се, услугите може да растат, ние може да взимаме заеми, да увеличаваме задлъжнялостта и да отчитаме ръст на БВП. Но това, което произвежда индустрията, ще намалее. Това се отнася и за европейската такава. Що се отнася до ръста на доходите - той значително изпреварва инфлацията. За трето тримесечие ние сме вторите по разход на труд в ЕС - 15,8%", коментира Васил Велев.

Председателят на АИКБ поясни, че инфлацията към месец ноември е 5,5%. Това е 2 пъти повече от инфлацията в Еврозоната - 2,4%.

"Това е сериозният проблем с амбициите ни за членство в Еврозоната. Това е първи приоритет, наравно с Шенген и членството в ОИСР. Ние, очевидно, няма да отговорим на изискванията по отношение на инфлацията. Времето е много малко, февруари трябва да се поиска съответното становище и то да излезе в средата на следващата година. Дефицитът ще бъде под 3%, има и неизпълнени инвестиции", подчерта той.

Според него заложеният дефицит от 3% е погрешен: "Това води до нарастване на дълга, лихвите ще нараснат 4 пъти - от 652 млн. на над 2 млрд., това не е безобидно. Мит е това, че парите отиват за инвестиции, последните 20 години средно публичните инвестиции са били 5 и над 5%, отнесени към БВП. За следващата година пак са разчетени пак 5%. Тоест инвестициите не нарастват, но дълговете и дефицитът нараства."

Попитан дали е добре "Лукойл" да бъде управлявана от Азербайджан, Велев: "Нека е ясно, че никой не може да управлява рафинерията по-добре от сегашните им собственици, защото те ползват съществуваща база, която друг собственик няма да може да ползва в чужбина. Ползват по-добри цени на суровината и това е добре за България, защото на изхода получаваме добри цени на горивата. И рафинерията печели много добре. Ако тази рафинерия не работи на пълен капацитет и ползва по-скъпи горива - това ще намали нейната ефективност."


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    29 0 Отговор
    Как е станал "бизнесмен" Васко , с труд 🤔
    "Частният бизнес" на Велев започва с "приватизацията" на Държавен Фонд ТНТМ, преобразуван във "фондация" "Еврика". 🥸

    Коментиран от #16

  • 2 Българин

    33 6 Отговор
    "Ползват по-добри цени на суровината и това е добре за България, защото на изхода получаваме добри цени на горивата"

    Цените ни са като в държави, които ползват значително по-скъп петрол и където цената на труда за производството на горива е значително по-висока, тъй че тоя другар явно е добре заплатен от руския Лукойл, за да ни обяснява как точно руснаците са най-правилните собственици. "По-добре" е за руснаците, които на гърба на българите трупат гигантски печаби.
  • 3 Не пипайте

    32 2 Отговор
    Лукойл

    Червената Измет е на амбразурата да защити Руския монополист .
  • 4 кмета на врани кон

    8 4 Отговор
    ДПС СА ГОТОВИ ДА ВЗЕМАТ РАФИНЕРИЯТА ПОДГОТВИЛИСА И КУПУВАЧА .,=ТЕ ПАК ЩЕСА БАЛАНСИОРИТЕ
  • 5 Е, как

    13 0 Отговор
    Десетки години рафинерията се управляваше от България.

    Коментиран от #17

  • 6 Гориил

    7 2 Отговор
    Когато копаете дупка, трябва да го направите бързо.В противен случай мъртвият променя формата си.
  • 7 СЛАДУР

    21 2 Отговор
    Ако под термина “добро управление” разбираш ефективна фирмена дейност и неплащане на никакви данъци…прав си тарикатино!
  • 8 копейка

    21 1 Отговор
    назначена за бизнесмен
  • 9 Гориил

    10 6 Отговор
    Защо беше необходима тази театрална комедия с Лукойл? Азербайджан е верен и отдаден клиент на Москва.
  • 10 Този и

    17 2 Отговор
    той като матросов на амбразурата! Много путинофили има в България , много нещо!
  • 11 Не разбирам

    7 2 Отговор
    Лукойл не плащат данъци, пък там е най-изгодно и качествено…
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мислете като българи не като предатели

    10 2 Отговор
    Давайте думата на платените / 4000/ рубладжии като Велев , сън не ги хваща че може да конфискуват и национализират любимия им Лукойл за данъчни измами от началото до сега , монопол и много други . Другият проблем е управляващата коалиция ще намерили ли кураж и мъжество да гласуват в Парламента за конфискация и национализация на Лукойл Бургас заедно със складовете . Или ще вземат подкупа от Лукойл и ще подвият опашки и ще го продадът на друга про-руска компания . За пример компании от Азербайджан , Казахстан или Беларус си е пак Русия . Официално се водят независими но си остават васали на Русия .
  • 14 Име

    0 0 Отговор
    Не мм се получава!
  • 15 назначен за АИКБ

    7 2 Отговор
    Червена торба с л....а.
  • 16 Оракула от Делфи

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    Васко е бизнесмен , с бяла якичка и маншети със златни копчета , в стил ,
    "Ала Балкантурист"!
    За една нощ, се събужда богат, от невежеството на държавата,
    да опази активите си , от " комунисти" обирджий!
    Как ще има нормална държава ,след като такива , като него , са яхнали държавата ,
    като ""вол на нивата!"
    А такива като Васко, са 95% от управляващите!
  • 17 Рафинерията се управлява от Путин ,

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Е, как":

    Тя трябва, да се национализира и то веднага!
    Колкото по- скоро, толкова по- добре!
    Плиний Стари е бил един от великите ,
    наши личности в нашата стара Римска империя,
    умен сенатор, добре познаващ света за онова време ,
    който е запомнен, най-вече с фразата си ,че !
    "Картаго ,трябва да бъде разрушен"!
  • 18 Рафинерията се управлява от москва

    4 0 Отговор
    Лукойл може да е собственост на Литаско Швейцария но фактически конците се дърпат от Москва и то до най дребния детайл. Руските диваци, включително тези в България, управляват бизнеса си като смятат българите и България за врагове. Руския мениджмът е допотопен и вярно е - никой не може да управлява по добре ако става дума за далавера, корумпиране, гръмко лицемерия, лъжи и не плащане на данъци. Лукой вън от България!
  • 19 Пишман капиталист

    3 0 Отговор
    Този новоизлюпен капиталист е в пълна степен експлоататор поне по думите, които съм чувал от самия него. Ако можеше да му плащат работниците да му работят, щеше да е напълно доволен. Иначе рев до небесата, защо нямало работна ръка. Поредната му изречена глупост, че сегашните собственици могат да управляват най-добре Лукойл, е необяснима за бизнесмен, на когото трябва да е ясно, че всеки друг собственик, с опит в този бранш, може да управлява рафинерия и търговия с горива успешно. Интересна е мотивацията на Велев да изрече подобна нелепост публично...
  • 20 Експерт

    2 1 Отговор
    Този С.М.Е.ШНИК Велев ме радва с глупостите си! Руснаците са най-големите управленци на нефтозаводите в света и всички ги търсят тези ватенки за да им управляват бизнеса?!? Руският слон е най-големият слон! Руснаците са най-големите крадци и неплащащи данъците и Лукойл дължи на България вече над 8млрд.лв. данък печалба без лихвите, въпреки инвестициите направени в Бургас-Нефтохим.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове