Last news in Fakti

29 Декември, 2023 22:30 1 264 9

Важните новини във ФАКТИ на 29.12.2023 г.

  • герхард карнер-
  • атанас запрянов-
  • сняг-
  • кербала-
  • боян саръев-
  • витоша-
  • полицаи-
  • бойко борисов-
  • стефан тафров

Комисията и председателството трябва да работят въз основа на тази позиция, посочиха от Виена

Важните новини във ФАКТИ на 29.12.2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Австрийският външен министър: Румъния и България трябва да приемат бежанци, особено от Афганистан и Сирия

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер заяви днес,че трябва да има "видим напредък в областта на защитата на външните граници на ЕС ,за да се стигне до приемането на България и Румъния във въздушния Шенген, посочи БНР.

Ген. Атанас Запрянов призна: Част от оборудването на контингента ни в Кербала се оказа негодно

„Това беше и наша война, защото целта беше стабилизиране и възстановяване на Ирак, ликвидиране на тероризма като форма, която после се разви още по-активно. Не приемам тезата за атентат, това си беше въоръжено нападение върху база „Индия”. Думите са на ген. о.р. Атанас Запрянов, зам.-министър на отбраната в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS. Повод за твърденията му е 20-ата годишнина от нападението над нашата база в Ирак по време на първия български контингент там.

Meteo Balkans: Истинска зима нахлува през януари

Запазват се прогнозите за класическа зима към края на първото десетдневие на януари, като причината според метеоролозите на Meteo Balkans e очакваното стратосферното затопляне, което вече е в ход. Според нашите метеоролози това затопляне в ниските слоеве на стратосферата е добър индикатор, защото това, може да доведе до по-чести нахлувания към вътрешността на континента.

Повишава се вероятността от по-трайни антициклони над Северна и Източна Европа, което ще доведе и до блокиращи обстановки, предизвикани от стратосферното затопляне.

Последните анализи на глобалните метеорологични модели прогнозират, че се очаква нахлуване на по-сериозна арктична маса от Източна Европа към централната част на континента. Застудяването може да окаже влияние и на времето на Балканите.

Температурите в Северна Румъния, Полша, Украйна и Беларус от 8-и до 12-и януари ще се понижат докъм -15-20 градуса по Целзий, показват моделите с днешна дата.

Обикновеното по-студеното време в Централна и Източна Европа в този период създава условия за възникване на средиземноморски циклони, оказващи влияние на времето над Балканите.

През изминалите няколко дни наблюдаваме, че сибирският антициклон вече се е развил и обхваща голяма площ от Русия, Монголия и Китай. На много места в Азия измериха и нови температурни рекорди, като в сърцевината на полярната въздушна маса се е понижила и на места е до -50 градуса по Целзий, съобщават синоптиците от Meteo Balkans.

20 г. от атентата в Кербала: Чужди офицери признали, че българските военни са най-добрите

„Не съжалявам, че отидох в Ирак след взрива на нашата база „Индия”. Това заяви доц. Дончо Дончев – военен лекар в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS, който доброволно заминава с втория български контингент в Ирак. Той не планирал участието в подобна операция, но след атентата на 27 декември 2003 г. и множеството откази на наши бойци да отидат, доц. Дончев се кандидатирал доброволно. Думите му са по повод 20 г. след атентата върху нашата база.

Ето от какво е починал отец Боян Саръев

От тежко чернодробно заболяване е страдал кърджалийският свещеник отец Боян Саръев, който почина на 27 декември. Това стана ясно от официално прессъобщение на кърджалийската болница "Д-р Атанас Дафовски", в която почина духовникът. Това посочи Burgas24.bg.

На 4 декември той е постъпил за лечение в здравното заведение, където е бил лекуван до 12 декември. Бил насочен към Университетска клиника в София. Оттам е бил изписан на 23 декември. Три дни по-късно - на 26 декември, здравословното състояние на отец Боян Саръев рязко се влошава и е приет в кърджалийската болница отново. Ден по-късно свещеникът е издъхнал.

Отец Саръев ще бъде погребан в двора на църквата "Успение на Пресвета Богородица" в кв. "Гледка", където духовникът служи през последните 33 години. Поклонението ще започне от 9 ч. на 31 декември и ще продължи 3 часа. В 12 часа ще започне опелото.

Васил Терзиев е бесен: Никой не ни предупреди, че Симеоновският лифт няма да работи поне до февруари догодина

Както много софиянци и аз останах изненадан, че Симеоновският лифт вчера и днес не работи. И не е ясно кога ще заработи - вероятно до края на февруари няма. В Столичната община нямаме официална информация от собственика на лифта, за да създадем предварително необходимата организация на движението.

Пловдивски полицаи арестувани с 2 каси луканка подкуп

С две каси луканка във вид на подкуп са задържани снощи двама полицаи от Пето РУ-Пловдив. Техните малки имена са Георги и Грую.

Борисов за Шенген: Нищо не е договорено

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира темата с приемането на България в Шенген по въздух и вода. "Брюксел работи правилно, докато всичко не е договорено, нищо не е договорено", посочи Борисов.

"Младостта и опитът в управлението изиграха лоша шега и в Румъния и в България. Всъщност един огромен труд, който правителството и парламента и ние с Кирил Петков в комисиите извършихме, в момента е подложен на доза съмнение", заяви Борисов, цитиран от dariknews.bg.

По думите му ако днес до обед не се случи да получим документа се приближаваме до януари, а януари е близо до изборите в Австрия, затова се полагат всички усилия. Той заяви, че е нужно малко търпение и най-вече да се мисли за следващите стъпки.

"Еврозоната чака, трябва да се приемат още няколко закона, веднага след празниците те ще бъдат приети", подчерта Борисов.

"Нищо не налагаше да се избързва с коментари, но понеже вие сте нетърпеливи пуснаха румънците, нашите се възбудиха от това и стана каквото стана", обърна се той към журналистите.

Стефан Тафров: Румъния избърза, говорейки за сделка за Шенген

Румъния избърза, говорейки за очертаваща се сделка за Шенген. Това е много вредно в дипломацията, особено по въпроси с вътрешнополитически оттенък. В Австрия темата е свръхчувствителна. Изтичането на информация не помага на работата. Всякакви обсъждания на темата са преждевременни. Това каза бившият дипломат Стефан Тафров в "Твоят ден".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сапунджията и Жирафа

    9 0 Отговор
    Се покриха.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Наивник на средна възраст

    9 0 Отговор
    Я си ги дръжте при вас....
  • 4 циле

    5 0 Отговор
    хитлер да не му е роднина на тоя
  • 5 ежко

    6 0 Отговор
    Не ви щем ни Шенгена нито ЕС-то, ако ще трябва да приемаме бежанци, които не са никакви бежанци!Ама те емигрантите искат при вас- не при нас!
  • 6 Дааа

    3 0 Отговор
    Австрия показа среден пръст на марионетното, лъжливо правителство на сапунджията Шенгенков цялата управляваща шлака!
  • 7 правене нищо

    2 0 Отговор
    Важно за икономикта ни беше сухопътния Шенген. Както винаги Западът продължава да ни слага прът в колелета.
    Със самолет ли ще ходим на 200 - 300 км до Гърция?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол