Last news in Fakti

1 Януари, 2024 12:10 1 837 40

Учителските заплати са увеличени от днес

  • ученици-
  • учители

За ръста на възнагражденията на педагозите са осигурени близо 290 милиона лева

С 8.4 % се увеличават учителските заплати от днес. Това става по силата на новия Колективен трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, който бе подписан от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и социалните партньори в края на миналия месец.

След увеличението, стартовата минимална основна заплата на учителите става 1853 лева. Същият е размерът и за всички останали педагогически специалисти: ресурсни учители, възпитатели, ръководители на направления, информационни и комуникационни технологии, логопеди, психолози, педагогически съветници и други. Минималната основна заплата за старши-учителите и старши-възпитателите става 1911 лева, а за главните учители и главните възпитатели - 1985 лева.

Директорите ще получават най-малко 2257 лева основно възнаграждение, а заместник-директорите - 2088 лева. В новия Колективен трудов договор се повишават работните заплати и на непедагогическия персонал. За ръста на възнагражденията на педагозите са осигурени близо 290 милиона лева от Държавния бюджет.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 9689

    34 8 Отговор
    То има ли учители или платени даскалундери?
  • 2 Българин 🇧🇬

    54 13 Отговор
    2000 лв за 6 часа работа с 4 месеца платен отпуск и децата на знаят кой е Ботев и Левски.

    Коментиран от #6

  • 3 Обаче

    46 7 Отговор
    Крайният резултат обаче от лош стана плачевен!
  • 4 Професора

    39 8 Отговор
    Туй племе учителско винаги е гласувало за ГЕРБ сега ще почнат за ППДБ винаги за унишожителите на България гласуват срещу пари за заплати
  • 5 Абе

    41 9 Отговор
    заплатите се увеличават, а децата затъпяват?!

    Коментиран от #17

  • 6 Шо Ро Ш

    22 5 Отговор

    До коментар #2 от "Българин 🇧🇬":

    Точно това искам и точно за това плащам толкова!
  • 7 Запознат

    39 10 Отговор
    Работи 6 часа и ползва на всеки 40 минути почивка от 10 минути реално работят 5 часа. Тези са първите соросоиди и лъжат децата особено по история и литература.
  • 8 ха ха

    13 7 Отговор
    честито на системните служители
  • 9 Сатана Z

    22 6 Отговор
    Учителите трябва да взимат високи заплати,защото те са хората,които промиват мозъците на подрастващите .В идеологическата война парите са без значение.
  • 10 даскала

    7 8 Отговор
    За учителите да но към тях ще се включат и лъжливите счетоводители затова общо счетоводство и ще отпаднат контрольорите,че и те са администрация
  • 11 Супер

    20 5 Отговор
    Сега модата ще е да се става неучител и да се произвежда функционална неграмотност, да се брулят неграмотните с частни уроци и да чакаш онлайн обучение.Работиш най малко от всички в годината няма по голяма схема от това сега.И най жалкото всички виждат всичко знаят и никой не прави нищо за да се промени това.ДВЕБАЙКАТА
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 122333

    6 9 Отговор
    Хора на ГЕРБ са полицай, пожарникари и техните рода, а учителите не са гербери.

    Коментиран от #14

  • 14 Хихи

    9 3 Отговор

    До коментар #13 от "122333":

    Колко много са един полицаЙ?
  • 15 на село

    20 4 Отговор
    Учителските заплати са увеличени от днес,минималните също от днес,а пенсиите-чаааак от първи юли. За да могат депутатити да крадат от пенсионерите 6 месеца парите им. Това дали го има някъде в друга европейска държава?
  • 16 Ивелина Видева

    4 2 Отговор
    Един полицай си е един. Повече,като брой са полицаи.
  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 15 Отговор

    До коментар #5 от "Абе":

    Защо никой не коментира, че Началното, Прогимназиалното и Средното образование в България е на много по-високо ниво в сравнение с това на "запад"...а Професионалните гимназии, бившите Техникуми, са просто феномени в спрямо "западната" практика? Тези златни медали на учениците ни, от международните олимпиади, не се получават току-тъй...
  • 18 Сега ще започнат

    13 14 Отговор
    обичайните нападки - колко пъти ще им увеличавате заплатите, колко работели, колко почивали, какви ученици изкарвали...Как никой не завидя на заплатата на директора от над 11000лв на дружеството към МОН "Ученически отдих и спорт". Във всички държавни агенции, дирекции, ДКК, комисии, държавни банки(ББР), БНБ, КЕВР, БЕХ, бордове на директори, депутати, министерства, съдебна система, военни, полицаи, областна, общинска администрация взимат огромни в сравнение с учителските заплати, не плащат осигуровки. Държавната администрация е над 250 000 души, а учителите около 80 000. Кога се публикуват заплатите на гореизброените и с колко им увеличават заплатите? Който завижда на учителите - завършвай за учител, гледай си кефа и живей с голямата им заплата и отпуска.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Образователната система

    12 6 Отговор
    е много инертна. Не може днес да увеличиш заплатите и утре да имаш грамотни ученици. Десетки години (бих казал повече от 60-70) учителите бяха с унизително ниски заплати. Това доведе до отлив първо на мъжете, после учители ставаха хора които друго не могат. Сега как да махнеш един некадърен учител с 20г. стаж и на негово място да отиде кадърен? Каква ще е тази процедура, а и откъде ще намериш кадърния, по какъв критерий? - ще има съдилища, оценяване, да не ги описвам. Това се отнася за повече от половината учители и не може да стане за 5-10 години, бих казал и повече.
  • 21 зевзек

    17 4 Отговор
    тези ученици със златните медали, са на индивидуална подготовка, жертвали са си детството и младостта за учене, те не са представителни за цялата маса ученици, нека да видим резултатите от ПИЗА и тогава да говорим, къде къде по бедни и изостанали държави, от забутани места на земното кълбо, са с десетки места напред пред нашите ученици

    Коментиран от #24

  • 22 гъгъгъ

    11 2 Отговор
    А къде е Колективния трудов Договор За Качествено Образование?
  • 23 Сега гледат

    22 1 Отговор
    само диплома да вземат, друго не им трябва. Преди 20 и повече години имаше смисъл да се учи, във всеки ВУЗ се влизаше с конкурсен изпит по математика, БЕЛ, природни науки и политически. Местата за студенти бяха няколко пъти по-малко, имаше квоти за малцинствата и децата на АБПФК. Не можеше да кандидатстваш в чужбина и в някои специалности се явяваха по 10-20 кандидат-студенти за място. Сега ВУЗ-овете ги събират със свещ по средните училища и им свалят звезди с приказки - каква хубава дискотека(чалготека) имало в града, как ще получат електронна заверка на семестъра дори да не идват на занятия...
  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 4 Отговор

    До коментар #21 от "зевзек":

    Тестът "Пиза" е върховна глупост! Школското образованието е продължителен процес, чиято крайна цел е 18 годишните, а не ДЕЧУРЛИГАТА, да могат да решават житейски проблеми........Капанът "Пиза" е много коварен! Една къща, докато не е построена изцяло, е негодна за пълноценен живот в нея.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Как'Сийка

    8 1 Отговор
    Тук парата е важна. В този комерсиален свят неграмотните и нахалните са издигнати на пиедестал! Умните и талантливите са унизени и изтикани в ъгъла.
    Децата най-добре попиват действителността и бързо се ориентират.
  • 27 Пешо

    4 2 Отговор
    А оценките на учениците от кога се вдигат .
  • 28 Миньор

    6 1 Отговор
    Вдигат им го поръчка от вън за да манипулират децата и да им пълнят главите с новосъчинена история и да ги зомбират в унищожителна за страната ни посока. Съвременните даскали все повече се превръщат в слуги на тъмни сили. Децата са бъдещето на страната и за това "доброжелателите" ни насочват усилията си именно върху тях. В крайна сметка ще ги превърнат в хора без собствено мнение- пепсиколи.
  • 29 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    Ей няма вече газ нефт и хляб...няма кво да се яде...до кво ни докараха тия от ес и нато.минималната заплата на учителите да е над 1000 долара.другомси беше в соца когато бе под 50 или при виденов като беше 5!та много го закъсахме в последните две години след като се разсърдихме на путлер...ххааха нали така другари!
  • 30 Пръъъъ кок

    0 0 Отговор
    След кръга на г казва компании
  • 31 Как се чудя

    2 0 Отговор
    Чистя къщи на познати в извън работно време.
    Изкарвам 500 лв на месец.
    Искат ми в НАП да се осигурявам на 980 лв на месец.
    Тях не ги интересува че не изкарвам 980 лв на месец.
    Кръвопийски закони които ще действат от 01 януари 2024 година.
    АЛЧНИ ХОРА с дребни душици.

    Коментиран от #32

  • 32 Пенсионерка

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Как се чудя":

    Чистя апартамента на комшиите един път в месеца за 100 лева .
    Трябва да платя данък 10 процента и осигуровки на база 980 лв.
    Защо да смятам осигуровките на 980 лв като съм изкарала само 100 лв.
    Нищо няма да ми остане накрая.
    Глупави глупави закони

    В Германия не е така .

    Коментиран от #33, #34

  • 33 Съвет

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Пенсионерка":

    Иди при сивата икономика или в Германия .
  • 34 Искат да ни изгонят .

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Пенсионерка":

    от България .
    Затова правят законите невъзможни.
    Искат да работим и всичко изработено да го вземат за данъци.
    Управляват ни кръвопийци.
  • 35 Управляват ни пиявици

    1 0 Отговор
    Пиявици изсмукват кръвта ни.
    Давам апартамент под наем за 200 лв на месец.
    Минималните осигуровки са на 970 лв на месец.
    Загубени
  • 36 Гола са вода

    0 0 Отговор
    Променвачите се ус..ха.
  • 37 Ухааааа

    1 0 Отговор
    Днес съм на далавера.
    Днес ми наляха бензин за 100 лева.
    Продавачката чака да и дам парите у след това да пусне касова.
    Аааа , не.
    Тръгнах си без да плащам .
    Да се жалва на променвачите.
    Те измислиха тази далавера.
  • 38 Пожелание

    1 0 Отговор
    Да ви направят минималната заплата като в Германия още тази година.
  • 39 Француз и французка

    1 0 Отговор
    Елате при нас .
    Нашите заплати са яки.
    Ние ще дойдем при вас защото са хубави земите ви.
    За вас парите , а за нас горите.
  • 40 3000 лв Мин заплата

    1 0 Отговор
    Цел.
    Срок - 2024 , тринайсети месец.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове