Last news in Fakti

2 Януари, 2024 10:33 6 667 45

Икономист обясни колко месечно ще губят хората с високи заплати от вдигането на максималния осигурителен доход

  • георги ангелов-
  • заплати-
  • осигурителен доход

Според него дефицитът на кадри, който причини ускорено вдигане на заплатите в ИТ сферата през последните 10-15 години, сега вече се вижда и в много други отрасли

Икономист обясни колко месечно ще губят хората с високи заплати от вдигането на максималния осигурителен доход - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Ако човек със заплата 4 хиляди лева месечно е плащал осигуровки върху действащия до 31 декември м.г. максимален осигурителен доход, след 1 януари с вдигането на този праг на 3750 лв. неговите доходи намаляват с 42 лева месечно. Това, разбира се, е при положение, че не му вдигнат заплата, а най-вероятно тя ще се вдигне, каза в студиото на „Здравей, България" на Нова ТВ старши икономистът на институт „Отворено общество" Георги Ангелов.

„През последните 3-4 години икономиката се развиваше по-добре, отколкото прогнозират и най-големите оптимисти. За изминалата 2022 г. например 1,7% ръст на икономиката беше най-оптимистичната прогноза, а той всъщност е 2%", подчерта Ангелов.

Според него дефицитът на кадри, който причини ускорено вдигане на заплатите в ИТ сферата през последните 10-15 години, сега вече се вижда и в много други отрасли.

Именно този дефицит води до натиск за вдигане на заплатите, т.е. той идва от пазара, а не от държавата, каза още икономистът.

Според Ангелов няма да има отражение върху цените на горивата от факта, че се въвежда забрана за внос на руски петрол.

"Ние и досега нямахме особено отражение върху цените от това, че у нас се преработваше по-евтин руски петрол", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пак подлизурковци

    69 5 Отговор
    защо никой не обяснява колко НЕ му стигат на бедния българин за да живее нормално а само за богатите мислите???

    Коментиран от #21

  • 2 42 лев по-малко!!!

    47 6 Отговор
    Ужас! Ще се мре!
  • 3 А ТОЯ ИКОНОМИСТ ДА ОБЯСНИ КОЛКО ПЕЧЕЛЯТ

    55 7 Отговор
    ОТ ТОВА ЧЕ ПЛАЩАТ 10% ДАНЪК КОЛКОТО И ХОРАТА С НИСКИ ЗАПЛАТИ

    Коментиран от #8

  • 4 Ко речи?

    38 4 Отговор
    "... при положение, че не му вдигнат заплата,..."
    Колкото и да му я вдигнат, осигуровките си остават все толкова. Нали е все над тавана...

    Коментиран от #16

  • 5 за да се пълнят нови чекмеджета

    20 2 Отговор
    Икономист обясни колко месечно ще губят хората с високи заплати от вдигането на максималния осигурителен доход
  • 6 А бе,

    30 4 Отговор
    бълха ги ухапала !
  • 7 Студопор

    31 8 Отговор
    А колко ще загубят след вкарването на еврото ще каже ли?
  • 8 Ко речи?

    7 10 Отговор

    До коментар #3 от "А ТОЯ ИКОНОМИСТ ДА ОБЯСНИ КОЛКО ПЕЧЕЛЯТ":

    И колко плащат?
    На 1000 лв. - 1000 лв. на 10000 лв. - 1000 лв., колкото цялата заплата на първия.
  • 9 2% икономика

    35 1 Отговор
    България е под стандарта за бананова република. Сега Пеевски ще отвори " Лавка" и търговията и производството ще потънат в мед и масло.
  • 10 Хайде стига

    36 8 Отговор
    С тези айтишници.Сякаш сме Силикон вали.Бачкане трябва да е гръбнака на държавата.Бачкатори с добри заплати,който да носят реална принадена стойност.Във селско стопанство, индустрия,и другите сфери.Ей такива" звздулки- експерти" само едно знаят..АиТ сектор,Старт ъпи.Затова сме метри под дъното.Обяснението е елементарно.Не смеят дори да продумат за скок в заплащането на бачкаторите.Защото крибчовци,местни феодали ще ги изядат буквално.А така е лесно.Аи Т,А и Т.
  • 11 Икономист

    42 5 Отговор
    Ангелов, стига глупости. Плоският данък предложен някога от БСП, не беччше премахнат, а тй ощетява бедните. Минималната 933 лева като се направят удръжкита, чиста сума остава 710 лева и кусур. Браво. Ей го кой го отнася. Оня с 10-те ххиляди лева заплата бълха го ухапала.

    Коментиран от #14, #15

  • 12 ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ СЕ ИЗДЪРЖА САААМО

    29 1 Отговор
    ОТ ГЛОБИ ДАНЪЦИ И ТАКСИЧКИ......ПО ДОБРЕ ДА СА ЗАКРИВА....МИЛИАРДИТЕ ОТ ЗЛАТО И ПРИРОДНИ РЕСУРСИ ОТ ТЪРГОВИЯ НА ДРЕБНО ЗАМИНАВАТ НА ВЪН......
  • 13 поредния

    26 2 Отговор
    дето ни обеснява, че муха ги е ухапала хората с по-високи доходи от качването на осигурителния максимум.
    Всъщност, въпроса е по-скоро защо тези дето полагат усилия, трябва да плащат за всички недомислия на управляващите! Качват административно минималната работна заплата без да имат идея в каква степен това може да се поеме от бизнеса, но за да компенсират държавната част от тези разходи - вдигаме и максимума на осигуровките, т.е. осигурителните системи да бъдат леко компенсирани, тъй като държавата, както не е плащала, так и няма намерение да плаща.
    Странно, винаги говорят за субсидиите от бюджета за съответните системи, но не коментират какво държавата си спестява да плаща всеки месец. Утре и плоския данък ще махнат в търсене на "по-голяма справедливост".

    Коментиран от #17, #18, #19, #23

  • 14 ами

    15 14 Отговор

    До коментар #11 от "Икономист":

    замисли се защо бедния е беден. Има нещо много извратено в подхода на Вуте, граниран с очакване на Неволята.

    Крайно време е хората да разберат, че високата заплата не върви с лежане и мърморене. Искахме пазарно ориентирана икономика, е тогава да не се сърдим, че в голяма степен потребностите на пазара и нашите умения определят възнагражденията ни.
  • 15 АЬргардасас

    4 10 Отговор

    До коментар #11 от "Икономист":

    Е като плащах 48% данък по ли беше добре от 10%????
  • 16 не бе

    15 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ко речи?":

    иска да каже, че ако им вдигнат заплатата, то реално няма да усетят по-високия данък, щото пак ще получават същите парички, с други думи просто няма да усетят повишението.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Европейица

    27 0 Отговор

    До коментар #13 от "поредния":

    Подкрепям, ако нищоправците , които храним за да мрънкат и не правят нищо си плащат осигуровките и ман-гус-тите си поемат дължимото, ще има пари и за пенсии и за учение и за здраве. Но нищоправците"управляващи" не смеят да пипнат циреите от администрацията от страх за гласове

    Коментиран от #26

  • 20 3344

    18 4 Отговор
    Богатите не искат да плащат данъци. Толкова са се откъснали от реалността, толкова са се помислили за свръх същества, че според тях данъците са само за низшите слоеве от обществото. Трябва да се върне прогресивното данъчно облагане.
    Вчера или оня ден мернах статия за одобрението в ЕС на данък богатство или данък лукс. Обаче не беше разпространено по други платформи. Такива като Велев и Домусчиев трябва да бъдат обложени. Не може цял живот само да експлоатират работещите и да се ползват с облаги.
  • 21 3344

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "пак подлизурковци":

    Щото богатите "кихат", на когото трябва и данъците в Бг са направени в тяхна угода. Не забравяй Божков.
  • 22 Отвратен

    28 0 Отговор
    В същото време Всички Шапкари и "държавни служители " не плащат нито лев осигуровки !
  • 23 Чиновник

    9 5 Отговор

    До коментар #13 от "поредния":

    Глупости говорите. Осигуровките на държавните служители си се плащат от държавата чрез директни трансфери от държавния бюджет към НОИ, които в момента са над 50% от от всички приходи на НОИ. Никакво значение няма дали парите за осигуровки първо ще се превеждат на разните министества и агенции, пък те после ще ги дават на НОИ или директно в НОИ ще отиват, и в двата случая осигуровките се плащат от държата, демек данъкоплатците.

    Коментиран от #27, #28, #29

  • 24 Програмиста

    12 14 Отговор
    Най обичам продавача в Кауфланд или бензинджията да ме хейти колко пари изкарвам ( и да завижда разбира се).
    За да вземам тази заплата аз съм учил години за разлика от вас , и затова вземам предоволно пари.
    Знам,че гроздето е кисело но това е положението уви е 2024 година. Работете повече , усетете накъде духа вятъра и може да поумнеете някой ден :)

    Коментиран от #35, #39

  • 25 Петър

    17 0 Отговор
    Узаконихте "Сивия сектор" . Пет години ,а и повече на всяка по-голяма заплата ,без легален договор и плащане на данъци и когато дойде време за пенсия този индивид плаща пет години на минимална с което придобива правата на работещия 40 години законно и съответно съдран от данъци които в БГ. реално са около 60 процента заедно с ДДС на всичко. Решихте не Справедливо , а все нещичко да вземем за да има от къде още да крадете . Така може само да стимулирате работата на цели фамилии с луксозни къщи и автомобили пред тях ,потомствено безработни . След време може и да Ви платят некой лев или евро . Кабинетите на НАП и Икономическа полиция пълни със служители които от трите нещастни големи града не са излизали . Рода до родата и любовници . Паркингите пред институциите пълни и няма място за плащащия къде да спре , а вие 240 Ненужници нямате наяждане с родовете си . Много крадете -казаха ви го от цяла Европа . Над 55 % от всичко ,отделно целият бизнес в страната е партократски . Инвестиции и Народ ще имате на "оня ден " 8 ми март.
  • 26 поредния

    12 0 Отговор

    До коментар #19 от "Европейица":

    така е, съгласен съм. Всяка промяна, свързана с вземане на пари от хората трябва да започва с тях.

    При колосалния размер на администрацията спрямо работещото население и високите им възнаграждения, то е очевидно, че българина плаща огромна цена, за да поддържа политическия си елит.
    Ако държавата започне да си плаща осигуровките, то няма да има нужда да прехвърлят товара върху работещите. Днес са тези с максималния размер на осигуровките, но утре могат да вдигнат и % на всички.
  • 27 добре

    9 1 Отговор

    До коментар #23 от "Чиновник":

    си се именовал като чиновник - така мислят само чиновниците. Ако държавата си плащаше задълженията към осигурителните системи (имай предвид, че там попадат и децата, и пенсионерите), то щеще да разбереш, че директните субсидии от бюджета нямаше да надхвърлят и 10-15%, но винаги е по-лесно да овикат квартала, колко много дават, скривайки реално колко крадат от тези системи.

    Коментиран от #41

  • 28 Европейица

    15 2 Отговор

    До коментар #23 от "Чиновник":

    Абе чОгун, тия измислени "трансфери, за които говориш как се появвяват в "държавата"? айде да си се начисли всичко на нищопваците и да им лъснат "малките заплати", за които постоянно мрънкат. Да лъснат хилядите дублирани службички и постове. За КПД няма даже и да споменавам, но поне 50% от дейностите могат да бъдат автоматизирани - нещо, за което вече платихме няколко пъти
  • 29 Чантаджия

    11 0 Отговор

    До коментар #23 от "Чиновник":

    А Държавен бюджет кой го пълни и от кои данъци, Чиновника ? Все си е от работещия законно мизерник . А целият бизнес е свързан с политиците и пак при тях се връща всичко. Веднъж печалба от бизнеса , заплати огромни като политици , каквото дойде под масата , "усвояване " от всичко възможно чрез подставени лица и фирми и след време горди пенсионери на огромните си заплати . Никога няма да има справедливост защото Тя не е в Техен интерес. Затова ще има и много повече в тъмния сектор и намаляваща събираемост в проценти спрямо надутите цифри на парите. Стъкмистиката си върви , а Народ все по беден и изчезващ.
  • 30 Исторически парк

    3 0 Отговор
    И кои са тези отрасли
  • 31 Ивелин Михайлов

    4 0 Отговор
    Вдигането на заплатите е заради инфлацията
  • 32 чочо

    5 0 Отговор
    Нищо не губят.... защото бързо ще си го нааксат.
  • 33 Доктор

    4 0 Отговор
    Соросоидна подлога.
  • 34 Жалки

    4 0 Отговор
    Сте мушенници,но има отгоре един шеф който помага на работещите хора,а пък на вас той си знае какво да направи.Мислете му.
  • 35 Родител на и. Т

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Програмиста":

    Я виж колко те дере държавата верни взимаш ама 30%осигуровки си ги прибира държавата
    А очите колко можеш да работиш да си жив и здрав

    Коментиран от #38

  • 36 Анастас

    5 0 Отговор
    Вие открихте топлата вода . два милиона българи избягаха навън и с това темпо на увеличение на заплатите още два милиона ще избягат
  • 37 Неук

    0 0 Отговор
    Голямо "откритие" прави този старши пишман-иконом! Бълха ги ухапала тези с заплати над 4 хил. Колко са, та ги "анализираш" и коментираш? А за горивата, по-добре не коментирай и "анализирай" - годината и забраните сега започват, потърпи малко, не бъди оракъл!
  • 38 Програмиста

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Родител на и. Т":

    Аз нямам проблем от това ,че плащам нещо на държавата , така е редно. Имам проблем с това,че държавата гледа да дере мен - човекът който се осигурява както трябва ( без значение иска или не ) а не дере автомонтьора който взима колкото моята заплата кажи речи , плочкаджията, майстора на бани, сервитьора , бармана и други подобни професии с не лош доход ама не плащащи данъци и после ревящи ,че държавата не струвала. Това ме вбесява.
  • 39 Брат пит

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Програмиста":

    Много, си прав, но помисли, ако го няма човека зад щанда на Калуфланд как ще ядеш, ако го няма бензаджията няма бензи това не става с копче, бутон. Всичко е, една верига скъса ли се всичко спира

    Коментиран от #40

  • 40 Програмиста

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "Брат пит":

    На много малко места по света вече човека от Кауфланд е заменен с каса на самообслужване , а в Щатите 60% от бензиностанциите са на самообслужване от 70те години на миналия век. Това предстои и в България - всички професии които не изискват кой знае какво мислене ще изчезнат.
  • 41 д-р Косев

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "добре":

    И какво ще промени това, освен че едни пари ще се местят насам натам? И двата случая осигуровките на държавните служители ще се платят от данъчните приходи, дали ще е чрез увеличение на бюджета на държавните институции или чрез директни трансфери от държавния бюджет към НОИ е все тая. Лаете под грешното дърво, дето викат англичаните.
  • 42 Доминантата на статията

    1 0 Отговор
    идва на края. Водещата тема за все по-задълбочаващата се всеобхватна криза на кадри остава на заден план. Авторът не пропуска основната тема да подчертае, че няма да има никакви последици от забраната на руски газ. Без последните два абзаца статията му нямаше да бъде актуална ,особено с тези 42 лв.
  • 43 Хладния разум

    0 0 Отговор
    Вместо да изсветлят доходите от сивата икономика, те решават да прецакат хората, които се осигуряват в/у пълната заплата, вдигайки максималния осигурителен праг. Демек, който е честен - губи.
  • 44 Интересно

    0 0 Отговор
    Парите внесени за осигуровки, не са загуби г-н икономист,такива съждения са слагачески,пред тези които не искат да ги плащат,обикновено това е т.н. бизнес,който все е на загуба

    Коментиран от #45

  • 45 Наблюдател

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Интересно":

    Голяма част от обществото мрази родния бизнес.
    Явно му е писано да изчезне.
    В живота празно не остава.
    Сега ще се наслаждаваме на чуждия бизнес.
    И него ще намразим.
    Обичаме да мразим.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове