Last news in Fakti

3 Януари, 2024 11:33 1 422 25

Филип Гунев: Хиляди мигранти минават през България и в крайна сметка успяват да избягат в Западна Европа

  • мигранти-
  • австрия-
  • политическо говорене

Нереално е тук да се задръстим с бежанци, които ще бъдат върнати от Австрия – това е политическо говорене, смята бившият зам.-министър на МВР

Филип Гунев: Хиляди мигранти минават през България и в крайна сметка успяват да избягат в Западна Европа - 1

Нереално е тук да се задръстим с бежанци, които ще бъдат върнати от Австрия – това е политическо говорене. Това мнение изказа пред БНР бившият заместник вътрешен министър Филип Гунев.

Според него в анекса няма нищо, което е извън това, което правим по принцип.

"България е задължена всеки мигрант, който заловим тук, да го регистрираме в една база, да му взимаме отпечатъците и ако той избяга оттук, преди да си е получил статута на бежанец, и "изплува" някъде в Германия, там като му вземат отпечатъците ще видят, че той първо е влязъл в България и трябва да го върнат. Това е сега съществуващият Дъблински регламент", обясни той.

Тези мигранти, които са регистрирани у нас, се публикуват всеки месец на страницата на МВР. За тази година са около 15 хил., подчерта Гунев. По думите му всяка една европейска държава може да ни върне тези мигранти, но регламентът е неработещ.

Реалността е, че всяка година хиляди минават през България и в крайна сметка успяват да избягат в Западна Европа, коментира бившият заместник вътрешен министър, като уточни, че през годините не повече от няколко стотин успешно биват връщани. Освен това, подчерта той, те имат право да обжалват това връщане. При добро желание, според него, тези процедури могат да бъдат забързани. Това е разписаният детайл в този анекс – че ние се съгласяваме на една много по-ускорена процедура на добра воля, уточни Гунев.

Според него това говорене е за вътрешна политическа употреба в Австрия:

"Колкото и да върнат, тези хора не са тръгнали към България – те отново ще направят опит да избягат към Западна Европа. Те са икономически мигранти. В немалка степен имат икономически подбуди и не просто търсят убежище от война, а търсят по-добър живот".

По думите му възможността ние реално да предотвратим на 100%, а дори и на 50%, опитите от тези, които ще бъдат върнати, отново да направят опит да избягат е много малка.

Филип Гунев смята обаче, че това е трябвало по-ясно да бъде комуникирано, защото сега много лесно се използва за политически спекулации.

Според него изборите са основната причина на Австрия да поставя тези условия. Той прогнозира, че след изборите в страната тези условия бързо могат да се преосмислят или да се интерпретират по един или друг начин.

Гунев смята, че до края на март ще бъде направена реорганизация на летищата във връзка с новите условия на Шенген.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аман

    13 1 Отговор
    от многознайковци
  • 2 Вие ли ще ги издържате?

    16 1 Отговор
    А като тръгнат по домовете на хората?
  • 3 АНТИ КАПИТАЛ

    17 1 Отговор
    Това е добре че бягат в Западната част на Европа, но като почнат да ни ги връщат с тия продажници в България на власт, тогава ще загазим!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ЕС сам си е виновен.

    17 0 Отговор
    Кани ги, събира ги по Средиземно море да не се удавят, и не ги пъди когато войните приключат. Нас обаче ни критикува защо не ги хващаме по границата с Турция и част от тях успяват да се доберат до тях. Не ни позволяват да ползваме оръжие за охрана на границата и да ги вкарваме в затвора за 1г по нашия закон за нелегалното ѝ преминаване. Като дойдат в ЕС се отнасят към тях като към дълго очаквани гости - веднага квартира, мед. обслужване, пари всеки месец, а те хукват по кръчми, бардаци, наркотици, искат джамии, халал, закачат жените, убиват, правят атентати, възмущават се от нашия начин на живот, не искат да работят.
  • 6 Бу Бу

    12 0 Отговор
    Този "експерт" пропуска два момента. Първо: няколко хиляди мигранти годишно минали през България не се регистрират( може би умишлено). Второ:като ни ги върнели( НЕ САМО ОТ АВСТРИЯ) те пак щели да избягат там( и ние не можело да ги спрем). Е извода е: НЯМА ДА ВЛЕЗЕМ В ШЕНГЕНСКОТО ПРОСТРАНСТВО докато не решим двата проблема. А следствието от решаването им е: България ЩЕ СЕ НАПЪЛНИ С МИГРАНТИ. С други думи стига толкова радост и възхвала на "успеха" ни за Шенген.
  • 7 Най лесното е

    10 0 Отговор
    да не се дава никаво убежище за граждани на страни в които няма война на тяхна територия. Сега войните са Украйна - Русия, но на територията на Украйна, Израел-Хамас на територията на Ивицата Газа. Другаде в света няма такива мащабни войни, в Сирия е само в северозападната част. Всички останали пришълци-мързеланковци вън от Европа! ЕС е само 500млн., не може да изхранва 1,2млрд. араби и 1,3млрд. африканци.

    Коментиран от #19

  • 8 Анонимен

    16 0 Отговор
    България като външна граница предстои да стане миграционен център. Предстои 6000 мигранти да бъдат върнати от Австрия на България. Шефката на агенцията по миграционна политика в сутрешното предаване по БНТ призна този факт. Нека не се питаме, защо пенсионерите не получиха Коледна добавка. Няма да получат и Великденска. Всичко отива за мигрантите. И накрая управляващите нека спрат да говорят, че имало дезинформация по темата. Всичко се изясни!
  • 9 А стига , бе !

    9 1 Отговор
    Нагли сглобкаджии ; Ами нали при всяка проверка на запад местната полиция ще го препраща към България !
  • 10 фен

    1 0 Отговор
    Ами до сега така беше. Вече, не.
  • 11 Мдаа

    8 0 Отговор
    Два бежански центъра в България - тези в Овча купел и Възраждане, вече са препълнени над 100 процента. Това стана ясно от интервю пред БНТ на председателя на Агенцията за бежанците Мариана Тошева. Във въпросните центрове има предимно млади мъже и тийнейджъри. По нейни думи общата запълняемост в центровете вече е 72%, което е сериозна и притеснителна цифра. Конфликти има всяка седмица, затова има стриктни правила, уточни Тошева. ДАБ има 3600 места по принцип, преди имахме 5000 места, тези 3600 места са крайно недостатъчни, трябва да подобрим условията в съществуващите центрове, каза още тя. Тошева коментира и темата с Австрия и връщането на бежанци. 6000 е ориентировъчна бройка на лица, които са минали през България вече и са заминали за Австрия. Тези 6000 лица, условно подлежат на връщане по сега действащия регламент. Регламентът се изпълнява от България през всичките години, заяви Тошева.
  • 12 Бяга се от война,

    7 2 Отговор
    а ако няма война е икономически емигрант дошъл да се възползва от социалните блага на уредените европейски държави. Добре се чувстват там - джамията, дюнерджийнцата, кафенето, магазините, алкохол, жени, социал, квартира, мед. обслужване, безплатни кухни...айде отивайте в Саудитска Арабия, джамии бол.

    Коментиран от #13

  • 13 Хммм

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бяга се от война,":

    Да отидат в Кувейт, Катар, ОАЕ, Саудитска Арабия, Египет и Турция и т.н.

    Коментиран от #15

  • 14 Миро129

    1 0 Отговор
    В това "Тра-ла-ла" има много истина...

    Коментиран от #16

  • 15 Там няма

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хммм":

    социал, безплатни квартири, кухни и медобслужване за чужденци, а също и алкохол, жени, наркотици. Освен всичко са нежелани от управляващите там и от народа.

    Коментиран от #17

  • 16 Продължаваме простотията

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Миро129":

    Това е художествено произведение. Истината не е такава, каквато я представят в тази песен!
  • 17 Хммм

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "Там няма":

    Знам го това. Тези държави не искат също палестинците. Причината е проста. Арабите са мързеливи, дай им търговийка, магазинчета, там ги търси. Като арменците и евреите са! Къде арабин ще ти стане строител, или някакъв работник в производство, абсурд. И са големи женкари, по 4,5 тарамбуки минимум правят.Това е. И всичкото това ще увисне на социалните фондове. Ужас.

    Коментиран от #24

  • 18 Мамул

    3 0 Отговор
    Едно е на теория друго е на практика! Когато поемеш отговорност да задържиш мигрантите и е обвързано със санкция е много по-различно от това "минал-заминал"

    Коментиран от #20

  • 19 Жмуц

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Най лесното е":

    Няма война нито в Украйна-Русия, нито в палестинската ивица. Няма война и в Сирия, нито в Ирак...Няма обявена война, това са операции, или възстановяване на демокрация, или потушаване на бунтове, или борба с тероризъм...Никъде няма обявена война според правни норми.
  • 20 Хммм

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "Мамул":

    Предстои да видим процеса : Австрия, България - 6000 талибани, как ще развие. То ще си покаже.
  • 21 Мис Ванче

    1 0 Отговор
    Ето как ще се отрази това на бежанците на българите:

  • 22 Да...

    0 0 Отговор
    Да... Ценното е това : "В крайна сметка успяват да избягат в Западна Европа!" Което изглежда е Ключа от Бараката! Никой не иска да живее като Парцал! Дори и Неграмотния! Което явно е Атестат за работата на последните Власт имащи! Колкото и да се опитват да ни Убудят в Обатното!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хорхе

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хммм":

    Така е и при Меркел в момента е нея я няма обаче такава е хавата там!
  • 25 Мдаа

    1 0 Отговор
    Аделхайд Вьолфл
    2 януари 2024 г., 15:30 ч
    ,
    31 публикации
    След една година дипломатически усилия на румънското и българското правителство, Австрия вече отпусна ветото си върху присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. От 31 март 2024 г
    Трите държави се споразумяха още Румъния и България да приемат обратно всички мигранти, които са били регистрирани в двете държави и след това са дошли в Австрия в рамките на един месец, съгласно Дъблинския регламент. Това означава, че значително повече мигранти, за чиито процедури отговарят двете държави, могат да бъдат върнати за по-кратко време.

    „Изпращаме сигнал, че търсещите убежище не могат да избират страната на дестинация“, се казва в изявлението. Австрия също иска да изпрати консултанти на летищата в България и Румъния, за да извършват проверки на място. Германия е разполагала такива служители на някои гръцки
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове