Last news in Fakti

3 Януари, 2024 21:31 1 762 73

Гвоздейков: До края на годината България може да влезе в Шенген и по суша

  • георги гвоздейков-
  • шенген

Според евродепутати приемането ни, макар и частично, е стъпка напред

Гвоздейков: До края на годината България може да влезе в Шенген и по суша - 1
Снимка: Нова тв

До края на годината България може да влезе в Шенген и по суша. Прогнозата направи транспортният министър Георги Гвоздейков след първото заседание на Министерския съвет за тази година.

"След като миналата година приключи с темата Шенген, по всичко личи, че присъединяването на България ще бъде сред основните цели за кабинета и през 2024 годна. С приемането на въздушните ѝ и морски граници страната ни вече ще има по-силен глас при взимането на решения", коментира още той. „Вече България е на масата с останалите страни членки във вземането на решения. Ние вече сме с пълноправен глас, а не само наблюдатели, което е знак, че вървим към голямата цел. Целта е да изпълним всички 5 условия, заложени в Анекса към решението на Съвета на ЕС. Само при доброто тяхно изпълнение страната ни може да очаква пълен успех и отново да бъде обсъден въпросът за пълното влизане в Шенген”, посочи Гвоздейков пред Нова тв.

Той добави: „Аз съм оптимист, че до края на годината, заедно с другата голяма цел – приемането ни в еврозоната, България ще бъде част от Шенгенското пространство и по суша”. Положителният знак, че страната ни върви по правилния път, е вдигнатото вето на Австрия и Нидерландия, смята министърът на транспорта.

Според българските евродепутатите направената стъпка е добра, но недостатъчна. „Стъпка напред – безспорно. Недостатъчна е стъпката обаче с оглед на очакванията, защото чакахме доста дълго вече за това. Безспорно оттук нататък трябва да продължат всички тези усилия, ако искаме България да е пълноправен член на Шенгенското пространство”, заяви Илхан Кючюк. „Виждам един-два положителни елемента и един-два негативни. Първият положителен е, че не ни отделиха от Румъния. Това щеше да бъде тежък удар върху имиджа на страната ни. Второто положително е, че все пак имаме напредък. Не това, което се очакваше, защото основните проблеми идват през сухопътната граница”, смята Петър Витанов.

А Радан Кънев заяви: „Ако сложим нещата на везните, положителните са толкова много, че не знам дали си струва да коментираме отрицателните. Да бъдем разделени от Румъния би било катастрофа, защото, теглена веднъж по Дунав, шенгенската граница щеше да остане. И този риск изглежда окончателно преодолян, той е най-големият. От тази гледна точка бих казал, че успехът е огромен”.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Помак

    11 0 Отговор
    ...До края на коя година гн ..грздеи,?!...то и една фамилия ..кат тапоф
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гробар

    16 2 Отговор
    Да приемем още 1 млн. мигранти и сме вътре. Даром нищо не се дава.

    Коментиран от #37, #51, #57

  • 7 Мдаа

    19 1 Отговор
    Два бежански центъра в България - тези в Овча купел и Възраждане, вече са препълнени над 100 процента. Това стана ясно от интервю пред БНТ на председателя на Агенцията за бежанците Мариана Тошева. Във въпросните центрове има предимно млади мъже и тийнейджъри. По нейни думи общата запълняемост в центровете вече е 72%, което е сериозна и притеснителна цифра. Конфликти има всяка седмица, затова има стриктни правила, уточни Тошева. ДАБ има 3600 места по принцип, преди имахме 5000 места, тези 3600 места са крайно недостатъчни, трябва да подобрим условията в съществуващите центрове, каза още тя. Тошева коментира и темата с Австрия и връщането на бежанци. 6000 е ориентировъчна бройка на лица, които са минали през България вече и са заминали за Австрия. Тези 6000 лица, условно подлежат на връщане по сега действащия регламент. Регламентът се изпълнява от България през всичките години, заяви Тошева.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ковида

    4 0 Отговор
    Да, добре.
  • 11 РУСИЯ

    10 1 Отговор
    ЩЕ.... НА ЕС И ФАЩ
  • 12 Анонимен

    20 1 Отговор
    Едно пояснение. Дъбленският регламент е направен за страни от Централна и Северна Европа, които не са външна граница на ЕС. С този регламент държат мигрантите далеч от собственият си двор а в същото време превръщат Южна Европа в гето за мигранти, каквото се предвижда и България да стане такова гето. Австрия даде ясен знак за това.
  • 13 Потрошенко

    16 3 Отговор
    тоя продължава с алабализмите. Аз пък казвам, че до края на годината България може да превземе Аржентина. Прогнозите са безплатни, нали?
  • 14 САМО ПИТАМ

    15 2 Отговор
    НЕ ВИ ЛИ ОМРЪЗНА ДА НИ ЗАЛЪГВАТЕ С РОЗОВИ МЕЧТАНИЯ.......? ДОБРЕ ЧЕ ТОВА НЕ НИ ИНТЕРЕСУВА.................!

    Коментиран от #21

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ХАРАЛАМПИ

    11 2 Отговор
    ТАКЪВ ВИЦ НЕ БЯХ ЧУЛ ОЩЕ... ХА ХА ХАААА
  • 17 С Крот Ум

    11 2 Отговор
    статистически е прав, 50 на 50. Със същата вероятност извънземни може да отвлекат Боци и да ни отърват
  • 18 Може да...

    10 2 Отговор
    ...влезе, ама може и да излезе -> за онова говоря, а по-скоро да дойдат марсианците ми се струва по-вероятно! ПС: откъде ви взимат такива неумни хора бе, абе последно време имам чувството, че не специално училище за неграмотни ходите, за да говорите така, под калъп!!!

    Коментиран от #61

  • 19 Пет пари

    5 2 Отговор
    Срещу колко заселени афганистанци? Или има и други пред ателства за приемане?
  • 20 Пенсионер

    12 2 Отговор
    Стана ясно защо пенсионерите не получиха Коледни бонуси,.Без съмнение Асен Василев ги е дал за издръжка на мигрантите. Разбира се още от сега е ясно, че няма да получим и Великденски бонуси. Австрия започва да връща на България 6000 мигранти от Афганистан и Сирия. Тежко и горко на Народа. България ще стане огромен миграционен център. Българите ще сме малцинство. Това ще стане.
  • 21 Анонимен

    12 1 Отговор

    До коментар #14 от "САМО ПИТАМ":

    Въобще не им е омръзнало. Защитават високоплатените постове във властта. Народа въобще не ги интересува.
  • 22 Луд

    5 2 Отговор
    Може ,ама друг път
  • 23 Иоб

    2 10 Отговор
    Рашарабите пак недоволни хахаха, щото България не е в сесесрало хахаха, особенно бившите партийни другаре-пенсии хахаха. Идете при масква! България е Европа, нато и тази година Шенген

    Коментиран от #27

  • 24 1234

    9 3 Отговор
    6000 е нищо,проблема са стотиците хиляди руснаци и украинци които издържаме,по 1200 лв нето вземат на месец помощи,един руснак наскоро наръга с нож човек в сф с цел грабеж

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Олиглот

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "1234":

    6000 e само началото, приятелче, напъни я тая тимберица

    Коментиран от #34

  • 27 Тапа Нар

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Иоб":

    още ли продължаваш с глупотевините си бе, и нощна ли ще караш мошморок
  • 28 Аноними

    11 0 Отговор
    Безмислено изказване на Гвоздейков, в което ентропията на информацията е равна на нула. Та както може да влезе, така може и да не влезе. Ама тоя май само говори и нищо не е свършил.
  • 29 Абе

    7 0 Отговор
    А вие в кауша,жалки предатели
  • 30 Да,ама не..

    5 0 Отговор
    Не вярвам до края на годината да има евргейски съюзец..даже и фащ
  • 31 Медиатор

    11 0 Отговор
    Колегите от БНТ са силно смутени. Дума не смеят да обелят за ангажимента на България да прибере по договор от Австрия 6000 мигранти от Сирия и Афганистан. Тя къде взе, шефката на ДАБ та се изпусна и каза тази новина в сутрешния блок на БНТ. Вгорчи спокойствието на журналистав в тази медия. Ся се чудят горките накъде да тръгнат.... Страх лозе пази! Ужас!

    Коментиран от #33

  • 32 Гост

    9 0 Отговор
    Каква полза, ако превърнете България в резерват за бежанци? Отваряте ни границите за да можем да избягаме ли?
  • 33 Гост

    10 0 Отговор

    До коментар #31 от "Медиатор":

    Да ги приберем, но да ги пратим край жилищата на Денк0 и Тагаренко. Тия много ги бива да дават чуждо дпе, а тяхното да е все на сухо и топло.
  • 34 6543

    9 0 Отговор

    До коментар #26 от "Олиглот":

    Така е, до края на годината мигрантите от 6000 може да скочат на 60000, за да се докараме пред комисарите на ЕС. Народа ще плаща васрафъ. Пенсиите няма да вземат Великденски. За какво са им? Нека да има пари за играчки и кроасани за малките чаршафчета.

    Коментиран от #36

  • 35 Хора прочетете

    10 0 Отговор
    Австрийската преса, там ясно са описани договореностите
    " Трите държави се споразумяха още Румъния и България да приемат обратно ВСИЧКИ мигранти, които са били регистрирани в двете държави и след това са дошли в Австрия в рамките на един месец, съгласно Дъблинския регламент. Това означава, че значително повече мигранти, за чиито процедури отговарят двете държави, могат да бъдат върнати за по-кратко време."
    На бг летищата ще има австрийски инспектори да не би някой мургав да се измъкне по въздушно капковия път.
    Като ни върнат бежанците, пак ще ни блокират

    Коментиран от #42

  • 36 6543

    5 0 Отговор

    До коментар #34 от "6543":

    Поправка: васрафъ - масрафа
  • 37 Гост

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гробар":

    А, референдум за приемане на бежанци? Вярно, забравих, че при нашата демокрация народът няма думата. И едно време си беше същото.
  • 38 Ион 🇲🇩 Секуритате

    7 0 Отговор
    Хахахахаха Гвоздейков циганин
  • 39 Бок Лук

    12 0 Отговор
    единственото хубаво е, че ликвидацията на държавата се ускорява и мъките ни скоро ще свършат. Боклуци като нас не заслужават да съществуват

    Коментиран от #41

  • 40 Божинката

    2 0 Отговор
    може, ама може и да не може
  • 41 Ион 🇲🇩 Секуритате

    1 4 Отговор

    До коментар #39 от "Бок Лук":

    България да бъде Турция???

    Коментиран от #43

  • 42 Бесен

    9 0 Отговор

    До коментар #35 от "Хора прочетете":

    Виж какво.Ако професорът Денков има топки като Орбан, ще направи следното. На 1 април когато влиза в сила въздушно - морският Шенген, Денков отива с костюм и вратовръзка пригацопровода и врътва крана на руската газ за Австрия. Който иска да реве. Каквото повикало, такова се обадило. Да, ама не! За тая работа се иска топки.Това е!

    Коментиран от #45

  • 43 Анонимен

    4 2 Отговор

    До коментар #41 от "Ион 🇲🇩 Секуритате":

    Абе Турция я видяхме. Не ми я хвали! Копче не може да обели на Израел. Само се пъчи напразно. Израел е взел страхът на всички чаршафи. И така трябва! Браво на тях.
  • 44 Пирон

    4 0 Отговор
    Може, ама няма !
  • 45 Ала бала

    11 0 Отговор

    До коментар #42 от "Бесен":

    Съгласна съм с теб, но както казва Киро, всичко е ала бала..Лошото е, че познавам добре австрийците и това което пишат ще го направят.Денков е роден без топки!На летищата ще има друг вид контрол.
    Фронтекс на границата ще помага за регистрацията и ще посреща паплачта с идеята да ги устроят тук.

    Коментиран от #47

  • 46 Коя

    5 0 Отговор
    До края на коя

    година ще влезем?

    Not so fast sir.
  • 47 Бесен

    7 0 Отговор

    До коментар #45 от "Ала бала":

    Без съмнение е така и затова съм още по бесен! Тия като нищо ще унищожат държавата на Аспарух, Крум и Симеон. Каква трагедия. Да се съгласиш да приемеш обратно 6000 брадати мигранти. Тия наистина са полудели.
  • 48 ежко

    8 0 Отговор
    Може.А може и да не влезе!Ама придобивката не е голяма,а емигрантите ще ги храним ние!Тотална щета сте!

    Коментиран от #49

  • 49 Бежко

    5 0 Отговор

    До коментар #48 от "ежко":

    Това такива като Гвоздейков, въобще не ги интересува. Пет пари не дават за това. Гледат си личният интерес и нищо по вече. Ето ФАКТИ оку що излезе със статия на Меглена Плугчиена! Четеш и ти настръхват косите. Ужас!
  • 50 Ъгъл

    3 0 Отговор
    Има няма глас
  • 51 Шопо

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гробар":

    Не ви щем еврото, не ви щем камиларите, Референдум за ЕС и НАТО

    Коментиран от #70

  • 52 Хммм

    5 0 Отговор
    "Сдобих се с декларацията, която става анекс към решението на Европейския съвет, и вътре изрично е посочено, че България е приела: засилване на контрола на границата с Турция и Сърбия, техническа финансова помощ от Еврокомисията, случайни контролни проверки по летищата и най-важното - по Дъблинското споразумение ние трябва да приемем от Австрия обратно всички, които са били регистрирани. В този анекс е записано, че трябва задължително да се спазват новите решения на Европейския съвет, който предвижда в рамките на един месец, а не на шест да се разглеждат документите и молбите на съответните кандидати за убежище, когато са на външната граница на ЕС. Това се отнася за афганистанци и сирийци. Ще ни бъдат върнати всички, които са били регистрирани", заяви бившият вицепремиер Меглена Плугчиева в студиото на "Денят ON AIR" - край на цитата.

    Коментиран от #58

  • 53 Уууу

    4 0 Отговор
    Наближи ротацията и взе да си пише активи, мишок
  • 54 Хопър

    6 0 Отговор
    Вземете си мигрантите в народното събрание да ви носят куфарчетата .....
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 ФАКТИ

    1 0 Отговор
    ЛЪЖЦИ.КРАДЦИ.ИЗМАМНИЦИ И ДUPEDAVЦИ.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Меркел кани

    6 0 Отговор

    До коментар #52 от "Хммм":

    Изобщо няма да разбереш как ще се окажат 1-2 милиона чалми

    Коментиран от #59

  • 59 Мдаа

    7 0 Отговор

    До коментар #58 от "Меркел кани":

    Ами Президента да свика СНС и да бие тревога по предстоящата австрийска инвазия на чаршафи от Сирия и Афганистан. Нали за това е избран като Предидент. БНТ, като национална медия, защо по тази гореща тема мълчи? Всички журналя там си глътнали езиците. Такъв страх ги хванал, ужас. А, иначе попитай ги какви тлъсти държавни Коледни бонуси получиха и натъпкаха пачки в чанти и портфейли? На пенсиите и лев не дадоха! Ся мисирките онемели от страх и мълчат. Пфууууу....
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Жъээж

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Може да...":

    Ходят в американското посолство.
  • 62 Любопитен

    1 0 Отговор
    А под суша, как стои въпросът?
  • 63 А бе

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "Жъээж":

    Абаротнъй, да не е лъжа!
  • 64 Мдаа

    0 0 Отговор
    Аделхайд Вьолфл
    2 януари 2024 г., 15:30 ч
    ,
    31 публикации
    След една година дипломатически усилия на румънското и българското правителство, Австрия вече отпусна ветото си върху присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. От 31 март 2024 г
    Трите държави се споразумяха още Румъния и България да приемат обратно всички мигранти, които са били регистрирани в двете държави и след това са дошли в Австрия в рамките на един месец, съгласно Дъблинския регламент. Това означава, че значително повече мигранти, за чиито процедури отговарят двете държави, могат да бъдат върнати за по-кратко време.

    „Изпращаме сигнал, че търсещите убежище не могат да избират страната на дестинация“, се казва в изявлението. Австрия също иска да изпрати консултанти на летищата в България и Румъния, за да извършват проверки на място. Германия е разполагала такива служители на някои гръцки
  • 65 Мдаа

    1 0 Отговор
    Продължение: - В замяна на тези отстъпки Австрия се ангажира в рамките на споразумението да „обсъди дата през 2024 г. за възможно премахване на контрола по сухопътните граници“, което също трябва да зависи от това колко успешно се прилагат мерките и дали ситуацията с миграцията се подобрява в Австрия. подобрен.

    След споразумението председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза: „Моите поздравления за България и Румъния: това голямо постижение е резултат от вашата упорита работа, вашия ангажимент и вашата постоянство.“ Канцлерът на Австрия Карл Нехамер (ÖVP) написа в Туитър: "Все още има дълъг път, докато двете страни се присъединят напълно към Шенген. Европа трябва да се защити ефективно срещу неконтролирана миграция, ние ще продължим да настояваме за това."
  • 66 Мдаа

    3 0 Отговор
    Край на пиесата: Сега разбрахте ли за какво става въпрос? И защо маса политици го усукват по килифарски и нямат лице да застанат с истината пред Народа? Ами мълчанието на мисирките от БНТ и другите медии, това какво е? Ще ви го кажа с едно изречение: Национално предателство. Точка!

    Коментиран от #68

  • 67 Докато не видим

    0 0 Отговор
    не вервам.
  • 68 Национално предателство

    0 0 Отговор

    До коментар #66 от "Мдаа":

    За него давност няма. Ще висят на клоните.
  • 69 ПоГолям и дебел

    1 0 Отговор
    До края на годината на България може да и влезе Шенген и по суша...
  • 70 Историческа справка

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Шопо":

    То резултата от такъв референдум е ясен на националните ни Предатели, затова референдум- нанай... За подобен случай, преди единайсет века Хан Крум много точно се е произнесъл.- Кат не щеш мира, вземи таз секира.
  • 71 Тъй ли

    0 0 Отговор
    Австропитеците защо не наложат същите условия на Гърция, Италия, Хърватия и Испания или подобни условия важат само за България? Щото никой не пътува от Туркийе до Констанца с лодка по море. Или се стреля на месо на границата за въдворяване на реда и опазване на сигурността, или да финансират лагерите им по турско-сирийско-иракската граница, където им е мястото!
    А може ли да има т.6 в споразумението ако мигрантите обичат Виенската филхармония например или искат да карат ски в Алпите, то България да връща пък обратно на Австрия всички върнати против волята им хора от Австрия към България? Когато един мигрант е регистриран в България, той е регистриран в ЕС и така целият ЕС се явява първа страна на регистрация и според правото за свободно придвижване на хора, този мигрант може да се засели където иска в рамките на ЕС, а не насила да бъде връщан в периферията му, каквато се пада България, защото така му се нарушават правата!
    Австрийците са най-големите дегенерати на немското общество и имат комплекси за малоценност. Те много обичат анексите. По същия начин като Австро-Унгария анексираха навремето Босна и Херцеговина и когато убиха престолонаследника им, започна Първата Световна Война. И за това се мълчи, защото главната причина за нея е точно Австрия.
  • 72 Пияната тояга

    0 0 Отговор
    Гвоздий, ето по старобългарски Пиронков. Откуда взялся ето хороший парен.
    С тази фамилия нещо започва да ми намирисва на поредната измама.
  • 73 Пияната тояга

    0 0 Отговор
    Като ги върнат с тях ще дойдат ли парички и помощи от благодарна та Европа, за да може в тая, нашата страна, да им дадем възможност да се почувстват европейци.
    Без кръвното превземане на Европа от радикалния ислямизъм върви по график.
    Утре или в други ден пак ще има наръгани, застреляни, изнасилени и смачкани психически хора. И това е само за славата на Аллах.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове