Last news in Fakti

4 Януари, 2024 08:45 1 993 46

Адвокат: Служителите на МВР не са обучавани в преследване и задържане на лица в движещи сe автомобили

  • полицаи-
  • мвр

Според Галентин Грозев действията на служителите на МВР в Стара Загора са законосъобразни

Адвокат: Служителите на МВР не са обучавани в преследване и задържане на лица в движещи сe автомобили - 1

Дейността по преследване и задържане на лица, които се намират в движещи си автомобили, не е правно регламентирана в Закона за МВР или друг нормативен акт. Освен това нито един служител в МВР не е обучаван за подобна ситуация. Това заяви в студиото на Нова телевизия адвокат Галентин Грозев.

По думите му никъде не е описано как се действа. След случая на 25 август 2022 г. с двамата бургаски полицаи, които загинаха при препречване на пътя на автобус, са издадени методически указания.

„Тези правила са лаконични, общо 6 страници и касаят всички хипотези. По отношение на преследването на автомобили има 9 реда, в които се описва за какво става дума, още 3 реда какво се прави при ПТП и още 4 реда при евентуална употреба на оръжие. Това е всичко в методическите указания. Те са спуснати за сведения на служителите. Питайте главния секретар какъв контрол е оказал по тези указания”, заяви адвокат Грозев.

„Тези указания са нещо като книжка за карате. Като я прочете човек, му връчват черен колан и го плащат на световното по карате. И после се чуди човек, защо се е прибрал пребит. Няма практическо обучение в МВР. Нито един служител не е обучен за водач на автомобил. Практически в МВР няма нито един полигон, нито автополигон, нито мотополигон, нито има такива действия, които се извършват в други служби като НСО”, обясни той. „Нито един служител в МВР не е обучаван за преследване и действията, които се случват след това”, заяви още адвокат Грозев.

Според него действията на служителите на МВР в Стара Загора са законосъобразни. „Ясно се вижда, че главата и раменете на лицето не са засегнати при задържането”, обясни адвокат Грозев. И предположи, че задушаването може да е причинено и от катастрофата.

„Не видях отворен еърбег в колата, а е имало поне 3 ПТП-та. Не видях колан. Човек с колан, не може да бъде изваден по този начин. Преди това 20 минути се е движел почти неадекватно из Стара Загора. Вероятно става въпрос за голяма житейска трагедия. Самият човек е бил в състояние, което сам не може да контролира, а полицаите не са знаели, че е в такова състояние”, обясни адвокат Грозев.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    23 13 Отговор
    От всеки полуидиот става ченге, но само на кръглите им дават и патрулка.

    Коментиран от #8, #23

  • 2 Трол

    10 6 Отговор
    Спешно трябва да се предоставят на полициаите електронните игри GTA и NFS, за да видят нагледно как стават нещата.
  • 3 Типичният българин

    29 7 Отговор
    "Ясно се вижда чераменете на лицето не са засегнати при задържането" - всъщност се вижда че го млатят кой където свари и кой колкото се докопа до него
  • 4 9689

    15 9 Отговор
    Съболезнования на близките,но искат да създадат прецедент да не се подчиняваме на полицейско разпореждане,да изкарат някой лев от нас данъкоплатците.Селският хитрец Мими ще се нагуши ако съдът реши,че е нормално да бягаш от полицията и те да бездействат.
  • 5 дядото

    18 5 Отговор
    трябва само да имат правомощията на колегите им от любимите ви сащ.в аналогична ситуация там,как ли щяха да действат американските полицаи.защо не коментира това мастития ни и алчен адвокат

    Коментиран от #11, #44

  • 6 Рускиня

    19 7 Отговор
    Милиционерите неможе да бъдат обучени в каквото и да е!
    Много са ръпи, а дебелите им провиснали тумбаци и задници ги правят гнусни отвратителни.
  • 7 Пепи

    25 2 Отговор
    Обучени са. Мен винаги успяват да ме спрат, когато съм без фарове на слънчево време.
  • 8 Гиди маймун мръсен

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Значи ти заслужаваш две патрулки
  • 9 Свиквайте с нацизма хора

    23 6 Отговор
    Все по брутално ще става. В тази атлантическо нацистка парламентарна диктатура така ще е от тук на сетне. И ще ви стрелят скоро с автоматично оръжие и всич няма да се потят да ви ритат до смърт.
  • 10 1234

    13 1 Отговор
    Че аз това го казах след случая в Бургас и без да съм адвокат и експерт. Вижда се от космоса.
  • 11 5454

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "дядото":

    обучението е преди правата. Иначе ще има дали фира полицаи по време надежурство от приятелски огън
  • 12 Така правят в САЩ

    20 6 Отговор
    и Израел ! Кво ревете сега а? Нали това искахте ? Нали за това 35 години мечтаехте, да ви ритат демократично до смърт някакви боклуци в униформи ....
  • 13 Розовата "демокрация" мина хора

    18 5 Отговор
    Сега идва времето на нацизма и бруталният Атлантизъм.
  • 14 Адвокат на дявола

    12 6 Отговор
    Най важната промяна в Наказателния кодекс е орязване на привилегиите на адвокатите,и наказателна отговорност за изречени лъжи! Отвратително съсловие!

    Коментиран от #20, #30

  • 15 Наивник на средна възраст

    16 2 Отговор
    Въпросът е в какво въобще са обучени?Да спазват закона явно не.Да не ползват об;аги от служебното си положение - явно не.Да не са преки участници,вероятно,във всички преследвани от закона крими дейности - явно не.Да уважават гражданите като свои рабодатели - явно не.Много са аспектите,в които не са обучени,но виж да бият граждани,превишавайки правата си - явно са и то защото винаги се измъкват сухи.Случаят с Чората забравихте ли.Бил криминално проявен - значи са герои.Да ама и те са криминално проявени,много вероятно, пък възмездие за тях няма.С една дума - безаконие....Ах да - "честна и безпристрастна съдебна система.....мале какви глупости пиша....

    Коментиран от #21

  • 16 В САЩ бият и убиват негрите

    13 4 Отговор
    А в България пенсионерите.
  • 17 Феликс Дж

    7 12 Отговор
    Полицаите действаха правилно, точно и хладнокръвно за ситуацията, в която бяха. А спирането на преследвания с удар на полицейската кола бе точно като по учебник за ЕВРО-АТЛАНТИЧЕСКИ полицаи. Даже от интернет да го е видял го направи правилно. Даже съм учуден, че за такова късо време успяха да мобилизират толкова сили.

    Коментиран от #19, #41

  • 18 Аква

    13 1 Отговор
    Ако полицаите не са обучавани как да задържат, обучавани ли са как да убиват!
  • 19 Аква

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Феликс Дж":

    Спри с другата и ела на себе си с тия европолицаи...
  • 20 Да забраним и

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Адвокат на дявола":

    адвокатите а?
  • 21 Феликс Дж

    5 7 Отговор

    До коментар #15 от "Наивник на средна възраст":

    Драги Вие не сте наивник, диагнозата е по - тежка. Имате ли бегла представа за проявите на лицето Чората. Ако имахте и най-бегла такава само вече щяхте да търсите помощ от психолог. Случая с Чората е фатално закъснял, питайте жертвите на неговите насилствени любовни авантюри и наркомански изцепки.

    Коментиран от #34

  • 22 Точно при аналогичен случай

    13 1 Отговор
    Соломон Паси беше глобен с фиш от 20 лева ! .... Дааа, но редовият българин се убива със шутове. Това е "демокрацията" пичове
  • 23 Шопо

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    МВР е организирана престъпна група.
    Кое престъпление налага човека да бъде екзекутиран на улицата?
    Милиционерите са еничари, врага народа.

    Коментиран от #31

  • 24 А ако беше

    8 1 Отговор
    Депутат ? Или жена му ? ...или баща му ?
  • 25 Просто се чудя само

    7 2 Отговор
    Как не са му подхвърлили и наркотици в колата

    Коментиран от #42

  • 26 АГАТа Кристи

    7 1 Отговор
    На наша територия има ли разлика между полицай и милиционер ?
  • 27 "Родната полиция ни пази..."

    7 2 Отговор
    Басиии глутницата озверели псета.....
  • 28 това е доста

    3 1 Отговор
    умна теза . внася спокойствия във всеки прочел я . ще се наложи , като се има предвид случилото се . о джей симпсън навремето бяга 6-7 часа с кола . тогава тексаските рейнджъри бяха гледали много филми и не можаха да го спрат . шампиона ги умори малко . направиха шоу с камера от хиликоптер . после Дюпон прави разни истории . ще стане ясна и експертизата . тогава отново ще има други гледни точки .
  • 29 гост

    8 1 Отговор
    Моля, някой да ми обясни, ако наистина е налице задушаване, което е причинило смърта, как може това де са получи от ПТП и то при положение, че при изваждането на лицето, продължило с кански усилия, около поне пет минути лицето е живо и е получило конвулсии.
  • 30 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Адвокат на дявола":

    Я ме осведоми кои са т.н. привилегии на адвоката.
  • 31 Кое престъпление налага човека да бъде

    8 1 Отговор

    До коментар #23 от "Шопо":

    екзекутиран на улицата?=====водещият израелски и американски пример бре! Как кое го .."налага" ? .... Атлантизма, ционизма и нацизма го налага.

    Коментиран от #36

  • 32 Обаче

    4 1 Отговор
    във вземането и делбата на рушвети , потривайки ръце за извънредно ранното пенсиониране и за капак една пълна шапка с пачки !
  • 33 Служителите на МВР не са обучавани...

    9 1 Отговор
    Ама и под колоните видяхме колко добре са обучени и как прекрасно шутове раздават на беззащитни хора нали ? ..... И наказани и осъдени гавази малоумни и садистични имаше ли ? Май нямаше нали ? Служителите на МВР са прекрасно обучавани да убиват даже и в чужбина на специализации са пращани за целта..
  • 34 Наивник на средна възраст

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Феликс Дж":

    Драги ми смехурко,какъв е Чората е без значение,важно е как се прилага закона.Иначе дай защото сме повече сега и ние да го приложим в този му вид спрямо виновните.Това вероятно ще се възприема като линчуване.Идеята е - закона да е - и за всичи,и над всички.Тогава и такива като Чората ще получават адекватно наказание.Не може някой да е възприема над закона.Особено тези призвани да го пазят и налагат!Ако е нужно - да се върне и смъртното наказание.
  • 35 Адвокат: безплатен съвет..

    5 1 Отговор
    Чувствайте се като палестинци в Газа и Израел и ще приемете нацистката реалност в България по лесно хора ! Това е положението
  • 36 Дякон Унуфрий Араллампиев

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "Кое престъпление налага човека да бъде":

    Целта е да се насажда страх в българския народ Такива акции са показателни Тепърва ще има убити хора от полицията

    Коментиран от #38

  • 37 Абе Смешко!

    6 1 Отговор
    Че щом не сте ги обучавали в "преследване и задържане на лица в движещи се автомобили", то в КАКВО по дяволите ги обучавате? В преследване на каруци ли? И кой ще задържате в автомобил, който не е в движение? Някое заключено от родителите си в автомобила дете ли? Трябва да си страшно тъп да изтърсиш такава глупост и сам да си вярваш като стоиш наперен като паун и ръсиш "бисери" които предизвикват само неистов смях сред хората!

    Коментиран от #46

  • 38 +++++ Абсолютна истина е !

    5 1 Отговор

    До коментар #36 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    Целта е да се насажда страх в българския народ
  • 39 Оставка на цялото ръководство

    7 2 Отговор
    на МВР е нужно, че и на цялото правителство даже. Българина не иска нацисти в униформи да го малтретират и убиват, нито пък жандармерия с калашници и кучета по Витошка да се разхождат и незаконни обиски на граждани да правят. Това не ви е скапаният Израел ако не ви е ясно.
  • 40 смешно че чак жалко

    3 1 Отговор
    ами тогава да се разпусне групировката какво търси на улицата след като незнае как да действа на нея..???
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 щото са ги

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Просто се чудя само":

    изразходвали точномпреди да им се обадят колегите че има де се бие някой дет не ги слуша…
  • 43 Павел пенев

    5 1 Отговор
    Като не са обучавани -да им бъде забранено да преследват хората и да се правят но американски полицаи в екшън филм. Те са обучавани най много да лъжат и да заблуждават проверявщите, когато извършат подобни престъпни действия.
  • 44 Маститият адвокат

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "дядото":

    е бивш полицай и много добре знае как стоят нещата. Гальо е бивш разследващ полицай
    И е факт, че обучения за преследване и стриктно разписани процедури нама.
  • 45 Болярин

    0 0 Отговор
    Служителите на МВР са обучавани само как да взимат здравето на хората и как да се прикриват, когато взимат подкуп ! А болшинството от полицаите и средно образование нямат !!!
  • 46 Пак съм аз

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Абе Смешко!":

    Излишно е да се нервиш ! Това, което споделяш не е възможно да достигне до рекетьорите в униформа - IQ им е в дефицит, ... направо на границата на замръзване !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове