Last news in Fakti

8 Януари, 2024 23:30 1 065 1

Важните новини във ФАКТИ на 08.01.2024 г.

  • кс-
  • алекси кесяков-
  • мис силикон-
  • христо панчугов-
  • димитър ганев-
  • николай василев-
  • румен гечев-
  • galaxy leader-
  • асен григоров-
  • александър симидчиев-
  • български извор-
  • загинал-
  • съд-
  • цветан цветанов-
  • лъчезар богданов-
  • община царево-
  • намушкан-
  • градски транспорт-
  • иван демерджиев-
  • крум зарков-
  • стрелба-
  • виетнамци-
  • кат

Президентът счита, че част от измененията, освен че съдържат противоречия с други конституционни разпоредби, променят баланса между основните органи и взаимния контрол между тях, като засягат пряко формата на държавно управление и са от изключителната компетентност на Велико народно събрание

Важните новини във ФАКТИ на 08.01.2024 г. - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

КС образува дело по искане на Радев за промените в Конституцията

Конституционният съд образува дело по искане на президента за обявяване на противоконституционност на текстове, които бяха приети от Народното събрание, за промяна в Конституцията. Това съобщават от съда.

Докладчици по делото са съдиите Соня Янкулова, Павлина Панова, Мариана Карагьозова-Финкова.

По-рано днес президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за редица, приети от Народното събрание, промени в Конституцията, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът счита, че част от измененията, освен че съдържат противоречия с други конституционни разпоредби, променят баланса между основните органи и взаимния контрол между тях, като засягат пряко формата на държавно управление и са от изключителната компетентност на Велико народно събрание.

Промените в основния закон бяха приети на 20 декември. Гласуваха общо 237 народни представители. "За" бяха 165 от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС. "Против" бяха 71 от "БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ". Депутатът Бойко Рашков от ПП-ДБ гласува с "въздържал се".

Алекси Кесяков: Високата скорост е виновна за 30-40% от произшествията и за 100% от смъртните случаи

"Високата скорост е основната причина за смъртните случаи на пътя. Тя е виновна за 30-40% от произшествията и за 100% от смъртните случаи". Това заяви бившият шеф на КАТ-София Алекси Кесяков в „Интервюто в Новините на NOVA”.
Високата скорост означава по-къс спирачен път, забавени реакции, намалено сцепление между гумите и асфалта, поясни бившият шеф на пътните полицаи в София. „Човекът милее за автомобила, но не мисли за собственото си здраве”, обясни той.

"Мис Силикон" хвърчи по "Тракия" с над 250 км/ч., похвали се в социалните мрежи (ВИДЕО)

"Мис Силикон 2022 " Катрин Йорданова се похвали в социалните мрежи, че шофира с над 250 км/ч по магистрала „Тракия”. Видеото беше публикувано в Instagram профила ѝ, а на скоростомера се вижда, че колата се движи със 116 км/ч над ограничението. От МВР съобщиха за NOVA, че са се самосезирали и ще издирят Йорданова. Следваща стъпка обаче ще бъде доказване на провинение, защото на кадрите се вижда единствено таблото на автомобил.
На този фон, през първите два почивни дни за новата година са отчетени няколко рекордни скорости в София. Те са съответно 148, 165 и 235 км/ч. От полицията не уточняват по кои участъци са се движили нарушителите и дали самоличността им вече е установена.

Христо Панчугов: Писмено споразумение между управляващите ще покаже кои са партиите, които са отговорни за управлението

Писмено споразумение между управляващите ще покаже най-вече кои са партиите, които са отговорни за управлението - за успехите и провалите на това, което предстои да се случва оттук нататък. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" политологът Христо Панчугов.

Димитър Ганев: До ротацията има 50 дни- всичко може да се обърка. Ще има сериозен ремонт на кабинета

Очаква ни динамична политическа година. Това каза политологът Димитър Ганев в предаването "Още от деня" по БНТ.

Николай Василев: Държавата трябва да дава около 20 000 лв. за раждане на дете, ако иска да се реши демографската криза

Държавата трябва да дава около 20 000 лева за раждането на дете, ако наистина иска да се реши демографската криза. Това предлага бившият министър на транспорта, икономиката и държавната администрация Николай Василев пред БНР.

Румен Гечев за промените в Конституцията: Стигаме до абсурди. Особено скандално е предложението за двойното гражданство

Политически 2024 г. не се очертава спокойна година, като гледам как се развиват нещата в Европа, в Близкия изток, а и у нас, където продължава политическата нестабилност. Това заяви народният представител от БСП проф. Румен Гечев в ефира на БНТ, цитиран от novini.bg.

Кап. Папукчиев: Очаква се целият екипаж от пленения „Galaxy Leader” да бъде освободен

Очаква се целият екипаж от пленения кораб „Galaxy Leader” да бъде освободен. Това заяви кап. Христо Папукчиев в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS. Той се позова на медийни публикации, свързани с морския и със застрахователния бизнес.

Асен Григоров: Доган намира евроатлантизма на Пеевски за леко предозиран

Смешно е да се търси оставка на министъра за неизпратени покани. Това е протоколен гаф. Реакцията на Пеевски е по-интересният момент в случая. Това е първата му публична акция след прочутото писмо на Доган. Тя е насочена срещу министър Тагарев. Никой няма съмнение в евроатлантическата ориентация на Тагарев. Доган казва в писмото, че светът е многополюсен, трябва да се съобразяваме. Едно от най-важните тълкувания, според мен, бе пропуснато: на Доган му идва леко предозиран евроатлантизмът на Пеевски. Това коментира в интервю за „Лице в лице“ журналистът Асен Григоров.

Д-р Симидчиев: Има лъч надежда в новия бюджет за здравеопазване

Трудно се прави здравна реформа при бързо оборотна политика. Това каза в предаването „Лице в лице“ д-р Александър Симидчиев, който е член на Комисията по здравеопазване в парламента.

Отложиха делото за катастрофата край Български извор, при която загинаха трима

Апелативният съд във Велико Търново отложи за 26 февруари делото за катастрофата при Български извор. Тогава загинаха трима млади мъже, а двама пострадаха тежко. Преди началото на съдебното заседание близки на жертвите се събраха на протест пред Съдебната палата.

72-годишен мъж загина при пожар в Старозагорско

72-годишен мъж е починал при пожар в старозагорското село Пшеничево, съобщиха от МВР. Инцидентът е станал в последния работен ден на миналата седмица. Екипи на Регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ и на полицията разследват случая на място.

Осъдиха двама лекари и посредничката им за фалшиви документи

Цветан Цветанов: България ще има повече миграционен поток, който ще остане в страната ни

Решението на Австрия ни дискриминира, защото няма дата за сухопътен Шенген. Това каза пред БНР бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, лидер на "Републиканци за България", и подчерта, че за бизнеса най-важни са сухопътните граници да бъдат в Шенгенското пространство.

Лъчезар Богданов: България е необходимо да навакса по-бързо, отколкото развитите пазари

Икономическата обстановка в България се успокои в края на 2023 г., след несигурността през годината, вследствие на политическата ситуация и липсата на бюджет до края на юли, коментира пред Радио София Лъчезар Богданов - главен икономист в Института за пазарна икономика. По думите му, в световен мащаб и в САЩ, и в Европа е продължил процеса по повишаване на лихвите, което допринася за свиване на потреблението и икономическата активност.

Община Царево: Не идвайте при нас!

Поради очаквани тежки метеорологични условия, снеговалеж и възможни заледявания за утре, апелираме да бъдете изключително внимателни, ако ви се налага да пътувате на територията на общината. Помислете за отлагане на несъществени пътувания или предвидете допълнително време за пътуването си.

Намушкаха с нож мъж след скандал във Велинградско

Жител на велинградското село Драгиново е заловен, след като намушкал с нож свой съселянин, съобщиха от полицията.

Безплатна карта за градския транспорт в София ще ползват деца до 14 години

Децата до 14 ненавършени години ще пътуват с безплатна карта в градския транспорт от 1 февруари 2024 г., съобщават на страницата си във Фейсбук от Центъра за градска мобилност.

Заместник-главният секретар на МВР ще съди Иван Демерджиев за невярно твърдение спрямо него

Скандалът, който днес предизвика бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев се разраства.

Крум Зарков: Промените в Конституцията размиват отговорността

С промените в конституцията се размива отговорността, каза пред БНР бившият правосъден министър Крум Зарков, сега секретар по правните въпроси в президентството.

Пиян стреля в заведение в Пловдив и вдигна полицията на крак

Двама посетители в пловдивско заведение са били задържани за грубо нарушение на обществения ред, съобщи plovdiv24.bg. Около 22.30 ч. в събота от ресторант в жк "Тракия“ е потърсено съдействие от полицията след произведени изстрели от група празнуващи.

Според предварителната информация, по време на случилото се няма пострадали хора. Пристигналите униформени от Пето РУ установили, че 47-годишен клиент стрелял във въздуха с халосни патрони с газов пистолет, придобит със съответното уведомление.

Оръжието е иззето, а извършителят на хулиганската проява – отведен за едно денонощие в районното управление. Направеният му тест с дрегер отчел наличие на около 1,5 промила алкохол. Отказ да бъде изпробван с техническото средство обаче направил негов връстник от компанията, който също се озовал в полицейския арест.

Мъжът е задържан заради отправени обиди и закани за саморазправа към служителите на реда и оказана съпротива по време на проверката. Срещу двамата са започнати бързи производства, уведомена е Районна прокуратура - Пловдив.

Подписваме Спогодба за трудова миграция с Виетнам и връщаме виетнамците на трудовия ни пазар

България и Виетнам ще подпишат Спогодба за трудова миграция. Това стана ясно от среща на председателя на Комисията по труда и социалната политика Деница Сачева с председателя на социалната комисия на Националното събрание на Виетнам Нгуен Туй Ан. Документът ще бъде подписан до края на 2024 г., съобщи БТА.

Mъж загина при катастрофа край Сливен

41-годишен мъж загина при катастрофа край Сливен, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Съдът пусна от ареста Стефан Шикеров, обвинен за подпалването на полицейски бус по време на протеста срещу БФС

Обрат по разследването за запаления полицейски бус на протеста срещу Българския футболен съюз на 16 ноември. Експертиза доказва, че 29-годишният Стефан Шикеров няма общо с престъплението, в което е обвинен, съобщи bTV.

Хванаха шофьор с рекордните 235 км/ч в София

През изминалите почивни дни на територията на София се проведе операция за контрол на участниците в пътното движение. В проверките бяха ангажирани екипи на отделите „Пътна полиция" и „Специализирани полицейски сили" при СДВР и техни колеги от ГДЖСОБТ. Заснети са 1 582 нарушения на скоростния режим, сред които шофиране с рекордните 235 км/ч, 165 км/ч и 148 км/ч, съобщиха от полицията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да Видим

    0 0 Отговор
    Да Видим! Така ли ще се Лютушка Конституционния Съд!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол