Last news in Fakti

16 Януари, 2024 23:30 1 139 5

Важните новини във ФАКТИ на 16.01.2024 г.

  • любомир каримански-
  • иван демерджиев-
  • законопроект-
  • росен стоянов-
  • николай денков-
  • катастрофа-
  • меглена плугчиева-
  • корнелия нинова-
  • георги близнашки-
  • оставка-
  • кирил вътев-
  • цветан цветанов-
  • бойко борисов-
  • аз съм българче-
  • турция-
  • опит за грабеж-
  • володин-
  • красимир манов-
  • иск-
  • прокуратура-
  • скоростен път-
  • търг-
  • богдан богданов-
  • извинителни бележки

Пред съда Каримански обяснява, че твърденията на Асен Василев са неверни, а той не е осъждан нито за кражба, нито за друго престъпление, а и никой не е имал претенции срещу него за откраднати суми с негов подпис

Важните новини във ФАКТИ на 16.01.2024 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Каримански осъди Асен Василев за клевета, чака 5 хиляди лева обезщетение

Финансовият министър Асен Василев е осъден да плати обезщетение от 5000 лева на бившия депутат от ИТН Любомир Каримански за клеветническо твърдение. Това става ясно от решение на Софийския градски съд , където Каримански е предявил иск за 26 000 лева срещу Василев, съобщават от Lex.bg.

Демерджиев: МВР е в колапс. Търсят се хора, удобни на тройната коалиция, а не такива, които могат да работят на терен

"Всеки ден има проблеми, свързани с работата на МВР. МВР е в колапс, защото политическото ръководство е абдикирало от функциите си от момента на встъпването си досега. Не виждам подобрение, не обучението на хората ще реши проблемите, крайно време е това политическо ръководство и самият Калин Стоянов да осъзнаят, че някой трябва да поеме отговорност и да признаят, че не могат да се справят. Търсят се хора, които са удобни на тройната коалиция, а не хора, които могат да свършат работа на терен", заяви бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в студиото на "Денят ON AIR".

Законопроектът за БНБ влиза тази седмица в пленарна зала

Депутатите да обсъдят на първо четене тази седмица законопроекта за Българската народна банка, предвижда проектопрограмата на Народното събрание за периода 17-19 януари, съобщават от БТА.

Проф. Росен Стоянов: Ротацията е залъгалка и дъвка за наивници. Със сигурност ще бъдат сменени поне двама министри

Все по-близо сме до съждението, че ситуацията в Столичния общински съвет се явява някакъв вид инструмент, който спомага за решаването на конюнктурните политически проблеми на национално ниво. Това коментира пред БНР проф. Росен Стоянов, преподавател по политически комуникации в НБУ.

Денков: На 6 март най-късно кабинетът трябва да е подал оставка. Няма да има квоти за регулаторите

Всеки един може да бъде критикуван, включително и аз, но е факт, че кабинетът се справи с огромна част от задачите си. Дори да сменяме министър, ще му благодаря за направеното. Има смисъл от смяна, само ако знаем, че ще дойде човек, който притежава желанието и качествата да се справи, а не като самоцел - да бъде истинска алтернатива. На 6 март най-късно кабинетът трябва да е подал оставка, за да може максимално бързо да встъпи в длъжност новият - на Мария Габриел. Това каза премиерът Денков от швейцарския курорт Давос, където участва в Световния икономически форум в „Интервюто в Новините на NOVA”.

Поредна катастрофа в София: Автобус на градския транспорт блъсна жена

Автобус на градския транспорт предизвика тежка катастрофа на столичния булевард "Никола Габровски". По първоначална информация автобусът, който се движи по линия №94, е навлязъл в насрещното платно. Той е блъснал първо жена, която е била в района, а след това е ударил и дипломатически автомобил.

Плугчиева: Няма достатъчно яснота какво сме подписали за Шенген, какви ангажименти сме поели

Надявам се да има положителен ефект от този частичен Шенген, но важното за нас остава цялостното влизане в Шенген, и по сухопътна граница, защото това е проблемът пред България. Това каза в "Още от деня" по БНТ бившият вицепремиер по еврофондовете Меглена Плугчиева.

Нинова на рождения си ден: Вашата любов и уважение са най-голямото ми богатство (ВИДЕО)

Лидерът на БСП Корнелия Нинова бе уважена от стотици от цялата страна, които я поздравиха по случай рождения ѝ ден днес. А в централата на партията тя бе зарадвана с десетки прекрасни букети, съобщават от пресцентъра на столетницата.

Близнашки: В жалбата до КС Радев защитава собствената си къщичка и мълчаливо подкрепя съдебната реформа на управниците

За мен съдебната реформа е централният елемент на всичко, което се случва. Много от тези неща са спорни. Това каза в „Лице в лице“ по bTV преподавателят по конституционно право проф. Георги Близнашки.

Оставка в Столичния общински съвет- подаде я общинар от ГЕРБ

Любомир Минчев подаде оставка като общински съветник от ГЕРБ в СОС. Това става ясно от решение на Общинската избирателна комисия – Столична община, съобщават от Нова телевизия. В писмото е посочено, че не е подадена чрез председателя на Столичния общински съвет до Общинската избирателна комисия, тъй като към настоящия момент няма избран такъв, поради което се подава директно до ОИК – Столична община.

Кирил Вътев: Нашите производители са принудени да изпълняват европейските стандарти, а стоките от Украйна ги прескачат

Проверката за реални животни беше обявена още миналата година. Тя няма за цел да накаже някой, а да отчете наличните животни по системата ВетИС, по която се плащат субсидии. Целта е да помогнем на реалните животновъди. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев в „Лице в лице” по bTV.

Цветанов: Сложиха на трупчета делата срещу Борисов и той стана постоянно техен (ВИДЕО)

Борисов беше в една много сложна ситуация, както и аз, след първия управленски мандат. Срещу нас започнаха разследвания, които бяха провокирани от политически сили и тези, които искаха един път завинаги да се преустанови всичко, което беше добро за страната ни. И когато ти знаеш, че не си извършил престъпления, ти си спокоен. Но към Борисов разследванията, които правеха тогава, в един момент ги прекрати прокуратурата, сложиха ги на трупчета и той стана постоянно техен… Но тези дела винаги могат да бъдат отворени, ако Борисов не слушка и не си изпълнява ангажиментите“, заяви Цветан Цветанов.

Управлява ли ни организирана престъпност? Има ли политически чадър върху наркоразпространителите и трафикантите на хора? Сделката на Сглобката с Австрия за Шенген – връщат ни хиляди мигранти, а няма къде да ги настаним? Кога започна разбиването на МВР? Кой „отгледа“ ППДБ? Хванат ли е Бойко Борисов за заложник? „Заложническа криза“ по върховете на властта? На тези и други въпроси Цветан Цветанов отговаря в ИнтервюТО за YouTube канала на Ивелин Николов, цитиран от Frognews.

Борисов и Петков си простиха, оттеглиха исковете един към друг

Макар и Сирни заговезни, когато взаимно си опрощаваме волните и неволни грехове, тази година да е точно след два месеца (17 март) на политическата сцена взаимното опрощаване явно е започнало 90 дни по-рано, съобщават от БНТ. Първо на 18 декември Бойко Борисов е простил на Кирил Петков за думите: "Борисов знае много добре, че при една работеща съдебна система, той ще трябва да ходи в затвора“ и „И за тези осем хиляди лева, които ББР плаща на месец на тази кантора за общо два месеца, те направиха такава новина, че забравихме, че става дума за три милиарда, до четири милиарда на година, които Борисов крадеше и това как ние се опитахме да го спрем реално въобще остана настрани", изречени на 10 август 2022 г. в ефира на една от частните национални телевизии.

"Аз съм българче" няма да отпадне от програмата, нито ще има промяна в изучаването му, категорични са от МОН

В никакъв момент и под никаква форма не е обсъждана промяна в изучаването на стихотворението "Аз съм българче" от Иван Вазов. Това се посочва в публична позиция на Образователното министерство. Повод за нея са поредица от неверни внушения на политици, които през последните дни разпространяват фалшиви твърдения, свързани с творбата и изучаването ѝ в българските училища, посочват от пресцентъра на МОН, цитирани от bTV.
„Стихотворението "Аз съм българче" се изучава още в първи клас. В одобрената учебна програма на МОН, която е задължителна за всички училища в Република България, е записано, че учениците трябва да могат да рецитират творбата.

Заради инцидент от 2008 година: Турция поиска екстрадицията на четирима бивши български гранични полицаи

Турция иска екстрадицията на четирима бивши български гранични полицаи. Това стана ясно на днешното заседание на Турския наказателен съд в Къркларели, съобщи БНР..

Двама криминално проявени мъже опитаха да ограбят офис за парични разплащания, полицията ги арестува

Столични полицаи разкриха опит за грабеж в салон за парични разплащания. Това съобщиха от МВР.

Шефът на руската Държавна дума заплаши Пловдив "с последствия", ако демонтират "Альоша"

Властите в Пловдив трябва да имат предвид последствията, ако решат да демонтират Паметника на съветския войник-освободител "Альоша". Това заяви председателят на Държавната дума Вячеслав Володин на първото заседание от пролетната сесия по време на обсъждането на декларацията на камарата, осъждаща инициативата за демонтиране на паметника в града под тепетата.

Красимир Манов: Големите компании вече изтрезняха и разбраха, че тази т.нар. зелена сделка е една зелена измама

България внася ток, защото е изгодно. Това каза пред БНР енергийният експерт Красимир Манов, като подчерта, че страната ни се е превърнала във вносител на ток.

АЕЦ "Козлодуй" оттегли иска си от 500 000 лева срещу Наталия Станчева и Йордана Кулинска

Във връзка с тиражирани в публичното пространство коментари относно заведен иск от АЕЦ "Козлодуй" ЕАД за непозволено увреждане с ответници Наталия Станчева и Йордана Кулинска, ръководството на АЕЦ "Козлодуй" ЕАД предостави допълнителна информация, съобщи "Фокус".

"Искът е заведен през месец юли 2023 г. за недобросъвестно поведение, злоупотреба с права, разпространение на невярна информация и др., преди встъпване в длъжност на новия изпълнителен директор.

След като се запозна с всички обстоятелства около случая, изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" ЕАД Валентин Николов, след обсъждане с принципала на дружеството БЕХ ЕАД и с министъра на енергетиката Румен Радев, взе решение искът да бъде оттеглен поради прекомерно високия размер на претенцията.

Държим да подчертаем, че всички дейности в АЕЦ "Козлодуй", включително законово изискваното медицинско наблюдение и медицинско осигуряване, се извършват при стриктно спазване на действащата в страната нормативна уредба".

Прокуратурата иска постоянен арест за 35-годишната Стела Алексиева, майка на матретираното дете

Районна прокуратура – Пловдив е внесла протест срещу определението на Районния съд, с което майката на жестоко малтретираното 5-годишно дете от Пловдив Стела Алексиева е освободена с мярка „подписка“. Това съобщи зам.-районният прокурор и говорител на Районната прокуратура Атанас Илиев. Делото ще бъде гледано от Окръжния съд в четвъртък, съобщи БНР.

Андрей Цеков категорично: Скоростният път Мездра - Ботевград ще бъде готов в края на 2024 година

Категоричен съм, че скоростният път Мездра - Ботевград ще бъде готов в края на 2024 година, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков пред журналисти във Враца, съобщи БТА. В момента има около 65 процента напредък по физическото изпълнение на строителните работи, обясни още министърът.

Провали се първият търг за отнети от пияни шофьори автомобили в Бургас

След проведен първи търг от НАП-Бургас за продажбата на два автомобила, конфискувани от пияни и дрогирани шофьори, нито един човек не е пожелал да закупи превозните средства, съобщи БНТ.

Николай Денков: Богдан Богданов е премиер по заместване

Богдан Богданов е министър-председател, става ясно от заповед на премиера акад. Николай Денков от 11 януари 2024 г.

В София: 57 лева плати родител за извинителна медицинска бележка на детето си

Темата с бележките за извиняване на отсъствията от училище продължава да е актуална. Изникват обаче някои въпроси, като - трябва ли да се заплащат електронните ученически бележки и колко дни да могат да се извиняват по домашни причини с бележка от родител.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А бе

    1 1 Отговор
    какви "важни новини" от тази жълта клоака "фЪк.ти"!?

    Коментиран от #4

  • 2 гост

    0 1 Отговор
    На 18 януари Европейският парламент ще гласува резолюция за лишаването на Унгария от право на глас в Общността и за започване на разследване на решение на Комисията за отпускането на средства на Будапеща, съобщава Euractiv.
    Повечето политически партии в ЕП са постигнали съгласие по текста на резолюцията за Унгария, която предлага призоваване за отнемане на правото й на глас в Съвета на ЕС и разследване на размразяването на 10 милиарда евро за Будапеща от Европейската комисия миналия месец. Съгласие по документа са дали социалистите, Зелените, Европейската народна партия, либералната Renew и левицата - парламентът ще гласува в четвъртък, 18 януари, резолюция за Унгария.
    Айде Орбанчо се наигра ! Ето това се вика добра новина !!
  • 3 РЕАЛИСТ

    1 0 Отговор
    Четох и осъзнах" Такава държава няма" . Прав беше Слави.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол