Last news in Fakti

21 Януари, 2024 15:06 1 252 17

Цветелина Пенкова: Постигнатото като съгласие за Шенген е неприемливо

  • цветелина пенкова-
  • шенген-
  • ес-
  • еп-
  • евроизбори-
  • българия

Съставът на ЕП ще бъде много различен от състава на ЕК

Постигнатото като съгласие за Шенген е неприемливо. Това каза пред БНР евродепутатът от групата на социалистите и демократите Цветелина Пенкова. Според нея често не сме достатъчно последователни да защитим нашата позиция.

"Не за първи път България е имала възможност да стане част от Шенгенското пространство само по въздух и вода и многократно е било отказвано от предходни български правителства. Това винаги е било на масата като възможност. Няколко пъти със сигурност е имало такива предложения, те са били отказвани. В момента, в който ти принизиш собствените си критерии и приемеш, че можеш да бъдеш дискриминиран - това беше логиката на политиката на България до този момент, това беше и позицията на настоящото правителство през октомври", коментира тя в интервю за предаването "Неделя 150".

Според нея проблемът не може да се търси само във външните партньори:

"Ако ние не отстояваме ясно позицията си и не се затъпим да защитим интересите на България и гражданите, няма как да очакваме, че някой друг ще го направи по-добре от нас".

"Политиките на Европа трябва да достигат малко по-ясно до всеки един от гражданите в рамките на ЕС. Ако не направим това, няма как да мобилизираме и да убедим хората, че те трябва да гласуват", коментира Пенкова относно предстоящите европейски избори.

Темите и проблемите, които се поставят в момента в цяла Европа, са доста сходни, посочи тя.

По думите ѝ една от основните роли на тази кампания, която предстои, е да се обясни на европейските граждани защо са важни европейските избори. Според нея последните 5 години от мандата на ЕП са показали, че институцията може да взема бързи решения в ситуации на криза, които да имат добавена стойност за обществото.

Ключовото, на което трябва да акцентираме, е каква е ролята на България в определянето на някои европейски политики, коментира Пенкова. Тя отбеляза, че усещането у нас е, че Брюксел ни налага някакви правила, които ние трябва да спазваме.

"Не, напротив. Ние участваме в изграждането и изготвянето на тези правила и е крайно време да дадем една ясна оценка и представа на българските граждани - защо и как, каква роля играем ние в определянето на тези политики", коментира евродепутатът и даде пример с енергетиката, която беше сред основните теми в последните години.

В предаването "Неделя 150" Цветелина Пенкова бе категорична, че не идва залезът на Зелената сделка. По думите ѝ оттук нататък предстои да се развият основните политики.

Трябва да намерим начин, по който да използваме повече възобновяеми източници на енергия, да не сме зависими от суровини, които се внасят от трети държави за ЕС, смята тя. За да имаме стабилна енергийна система, няма как да избягаме от базовите енергийни източници, подчерта още евродепутатът и отбеляза ключовата роля на ядрената енергетика.

"Без българско участие в тези преговори, ядрената енергетика може би нямаше да бъде призната за стратегическа и устойчива енергия за бъдещето на Европа. България изигра ключова роля в определянето на някои европейски политики в дългосрочен план".

Зелената сделка остава, въпросът е как тя ще бъде приложена по най-адекватен начин, категорична е Пенкова. Тя посочи реиндустриализацията на Европа и свързаност на енергийната и електропреносната мрежа като основни политики оттук нататък.

"Ако ние не оценим правилно силните страни на всяка от страните-членки - къде е добавената стойност, а само налагаме правила, които рядко могат да бъдат приложими за всички по еднакъв начин, няма как да успеем да се справим с този преход и с предизвикателствата, които предстоят пред нас", предупреди евродепутатът. В този смисъл тя обяви, че планира на конференция през март в Брюксел да бъдат представени българската индустрия и енергиен сектор, за да е ясно каква роля може да изиграе страната ни.

Съставът на ЕП ще бъде много различен от състава на ЕК, коментира също Цветелина Пенкова. Комисарите се предлагат от правителствата, напомни тя и обясни, че там се очаква да има доста по-сериозен наклон към дясно и крайно дясно, защото такива са правителствата, които управляват. Според нея проблемът е, че ще има дисбаланс между двата законодателни органа на европейските институции.

"Трябва да положим усилия съставът на ЕП да остане балансиран и да се даде ясна оценка, че крайните националистически прояви не са пътят и бъдещето на Европа".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    9 2 Отговор
    За чии ви е тоя Шенген бре Пудели клекнали! Вместо Ние да Диктуваме КОЕ„ КВО И КАК, защото сме Вратата на Европа, некви Улави чиновници ще ми нареждат Шенген а у. Всичко си Заслуваме, щото сме си Рая и тва си е! Приключили сме Вчера и си Трайте ОЩЕ.

    Коментиран от #5

  • 2 Иван

    7 2 Отговор
    А приемливо ли е да се дадат милиони за ограда а всички да минават като разграден двор и всеки ден микробуси или коли или камиони да откриват емигранти близко до София или по магистралата само питам щото има хора разбират виждам
  • 3 Рая Ботева

    5 0 Отговор
    Цветни, свърши се.
    Ще трябва отново да грабват метлата в Англия
  • 4 боко

    6 3 Отговор
    За повечето БЪЛГАРИ е неприемливо но за Шарлатаните от харвард евроатлантическите отр---и киро , кокорьо и сие е приемливо мъ--и
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 МЪРШШШ

    5 4 Отговор
    МА!!!
  • 8 Верно

    7 6 Отговор
    Неприемливо е за москва А това е най важното първестепенното по значение за бг социалистите Всеки нормален човек в която и да е държава ще приеме позитивно приемане на страната му във въздушен шенген Защото не само че е придобивка за хората които пътуват Но и страната става пълноправен.член в шенген Което неминуемо води и до земен шенген Самата австрия влезе на два пъти и тази другарка го знае това БГ русофилите обаче оплюват шенген еврото премахване на съветски паметници Защото това са все нещо които отдалечават българия от.руското влияние А и съответно и тяхното влияние
  • 9 Ще влезем в

    2 1 Отговор
    Шенген до края на годината ама през крив макарон.
    Толкова и лъгаха и вие пак не се събудихте...... стадо заспало.

    Коментиран от #12

  • 10 8384

    1 2 Отговор
    Дискриминация е точната дума. Да си сърбат попарата всички безпаричникомунисти. Многоса
  • 11 един

    3 4 Отговор
    Сега всички комунистически мишоци с големи заплати си чешат езиците по-студията,уж че те много разбират от Шенген,неприемлив бил въздушен Шенген/за Румъния е приемлив,за нас не е приемлив/,ако стоим още 10 год. извън всякакъв Шенген тогава сигурно ще стане приемлив!Хеле пък да бяха ни отделили от Румъния,тогава и 20год. не ни мърдаха!
  • 12 Ние знаем че ни лъжат но

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ще влезем в":

    Посолството диктува кой ще кара влака на изборите а не стадото.
  • 13 Иван

    4 3 Отговор
    И ти какво направи в Европарламента, за да защитиш националния интерес? Между другото, за първи път чувам за теб. Явно си много дейна, но работиш под прикритие.
  • 14 правене купища злини

    4 3 Отговор
    С приемането ни в Шенген, ще се увеличи конкуренцията срещу родните производители, защото облекчаването на влизане в страната ще е от полза на по-мощните икономически държави.

    И в допълнение неграничен брой незаконни мигранти, върнати тук
  • 15 Перо

    2 2 Отговор
    Локуми, локуми,локуми! Какво направиха тези евродепутати за БГ в ЕП, освен да ни свеждат “демократичните ценности”.
  • 16 ХАРОН

    3 2 Отговор
    Като няма риба и рака е риба. И чеп за зеле не става от служебно- сглобения кабинет.
  • 17 Командир на застава

    5 0 Отговор
    Не се знае въобще дали ще бъдем приети в Шенген. Границата ни е разграден двор и Европа се страхува от мигрантската паплач, която като хуните напъва да мигрира и превземе Европа. Ислямистите се мислят за много умни, но не са. Комисарите усетиха надвисналата опасност и ще са безкомпромисни. Австрия показа първа червеният картон. Така и останалите. Не се ли върнат гранични войски, гранична българска полиция въоръжена с АК-47 или американската М-16, заставите и телените заграждения забравете Шенген. Ще го гледаме през крив макарон.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове