Last news in Fakti

24 Януари, 2024 22:21 1 528 19

Психолози отново искат след психотест да се издава разрешение за оръжие

  • криминалисти-
  • психотест-
  • оръжие

Психиатрите не са вързани както системи. Някой може да се води на отчет в една психиатрия, пък да отиде да си извади документи от друга, че не се води на отчет

Незабавно да се върне психотестът при издаване на разрешителни за оръжие. За това призоваха криминалисти и инструктори по стрелба преди поправките в закона за притежаване на огнестрелно оръжие да влята на второ четене в парламента. Те предвиждат да се запази сегашният режим, при който решаващото заключение не е на психиатрите, а на служителите в МВР, но да отпадне изискването на всеки 5 години да се подновява разрешителното. Увеличава се и броят на притежаваните боеприпаси, които в момента са 50 патрона. Близо 35 хиляди души у нас законно притежават ловно оръжие или за самоотбрана, пресмята БНТ.

"Общо 230 патрона трябва да бъдат изстреляни от желаещия да получи документ, с който да кандидатства за разрешително за оръжие пред МВР, в рамките на практичния изпит, а преди това той преминава и теоретичен".

След това служител на КОС в МВР преценява дали кандидатът има основателна причина за притежание на оръжие, а шефът на полицейското районното управление решава дали да даде разрешение. Според криминалисти и инструктори така няма обективна оценка.

"Никъде в закона не е описано какво е "основателна причина". Тази "основателна причина" натоварва с отговорности самите шефове на районни, които няма как да знаят дали някой има основателна причина, няма ли и преценката да е много субективна и трудна, което съм съгласен , че при някои недобросъвестни шефове на районни може да доведе до корупция и до спекулиране със закона", каза Делян Цветанов- управител на стрелкови клуб.

"Всеки един притежател на законно огнестрелно оръжие в България е поставен в условията на един шантаж. И той не е наясно дали ще му подновят разрешителното, защото преценката на това дали има необходимост или не се прави от административен орган, който въобще не следва да я прави тази преценка", категоричен е Иван Савов- криминалист, председател на Българската оръжейна асоциация.

И предлагат да се върне психологическото изследване.

"Единствения обективен фактор, за оценка на кандидата относно неговата пригодност. И това трябва да се прави периодично. Да кажем на всеки 5 години", уточни Иван Савов- криминалист, председател на Българска оръжейна асоциация.

А издаваният в момента документ за психическа пригодност се е превърнал в чиста формалност, твърдят инструктори.

"Психиатрите не са вързани както системи. Някой може да се води на отчет в една психиатрия, пък да отиде да си извади документи от друга, че не се води на отчет, което създава още дени проблем във връзка с психическата пригодност", каза Делян Цветанов- управител на стрелкови клуб.

В поправките на закона отново не е помислено и за друг проблем - криминалната проявеност.

"Само това, че лицето не е следствено към този момент и се води с чисто криминално минало към този момент не означава, че той не е проблемен за полицията и те не го припознават като такъв", каза Делян Цветанов- управител на стрелкови клуб.

Според готвените промени, разрешените за притежание патрони ще се увеличат.

"Би трябвало да има поне 50 на месец, а не на година. Защото качествата по отношение на стрелбата изключително бързо се губят", уточни Делян Цветанов- управител на стрелкови клуб.

От МВР отказаха коментар, с аргумента, че новите законови промени все още не са гласувани в парламента.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хей

    6 3 Отговор
    След малко ще хапна мусака със люти чушленца мариновани с оцет и чесън !

    Коментиран от #19

  • 2 Ти си

    16 2 Отговор
    А психо тест за влизане в политиката кога ? И горна възрастова граница кога ?
    Професионален шофьор трябва да прави психо тест а политик не !?!?!? Носител на лично оръжие за самозащита трябва да прави психо тест а министъра на отбраната не !?!?!?
    Феномен при положение че вторите могат са нанесат многобройни и непоправими вреди на страната ни .....
  • 3 Пощенските кутии на новите входни врати

    3 8 Отговор
    По блоковете изглеждат като метални кутии за оръжие хладно и късоцевно нарезно оръжие
    Кутиите за оръжие трябва да имат сериен номер регистриран в МВР и да се водят на отчет както колите имат на рамата и на двигателя

    Коментиран от #11

  • 4 Така

    7 2 Отговор
    Кирчо никога няма да получи разрешително, но както винаги за него нещата стават по втория начин и с връзки като едно време.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 РЕАЛИСТ

    10 2 Отговор
    Психотестът за оръжие е безмислен. Достатъчно е да се провери, дали лицето е освидетелствано, като психично болно. Минал съм такъв тест и видях , че това е пунта Мара. Задават ти един и същ въпрос по различен начин и очакват да се хванеш. Всеки средно интелигентен човек ще им усети номерата. Това е също , като психотеста за шофьори. Да отчетем дейност и някой наш човек да прибере едни пари. Нали сте евроантлантици. В САЩ си купуват оръжие само с шофьорска книжка.

    Коментиран от #16

  • 7 Сатана Z

    9 0 Отговор
    Психолозите искат да продават психотестове на отявлени психопати .Всичко е за 💰 пари
  • 8 ????

    3 0 Отговор
    Те психично уравновесените от системата ги предадоха на домакина, а бяха ги задължили да си ги платят и цент не им дадоха. И сега ще им ги препродават
  • 9 Механик

    6 0 Отговор
    Малеее, пак кзяците се надрусали!!
    Има ли някой дето може да ми обясни по човешки какво означава "... да влята на второ четене..."?????
    Съвсем сте объркали бреговете ми се види. А и ползването на опиати е вредно за здравето и незаконно (за сега)
  • 10 Васко Жабата

    8 0 Отговор
    Дайте на циганите права и забранете на народа да притежава оръжие!
  • 11 Механик

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пощенските кутии на новите входни врати":

    Алоууу, учения! Къде е психо теста на Тагаренко? Той държи "пищова" на България бе. Той може да натисне спусъка/ да нивкара във война, а няма психо тест. Ти искаш за тапешник да ми номерират касата и всяка вечер да плащам на някой който да ми я проверява ?!??!?!?!
    В любимия ви САЩ така ли правят? Срещу шофьорска книжка ти дават разрешително, стига да не си под следствиеТОЧНО В ТОЯ МОМЕНТ. Ако някога си бил или си излежал присъда, това нищо не значи и си получваш разрешителното.
  • 12 Дедо

    5 0 Отговор
    Няма лошо, но да се търси наказателна отговорност и на психолога
  • 13 Иво

    3 1 Отговор
    Аз като цяло съм съгласен за психологическото изследване, но това началника на районното или въобще МВР да решава трябва да отпадне. В първия закон отпреди 130-140 г. разрешенията за оръжие ги давал кмета на населеното място, но това не са били разрешения в този смисъл на думата, а документ. А това какъв човек се струва на полицията няма абсолютно никакво значение, не че човек може да е неосъждан и пак да е проблемен, но може и да е нарочен от съседи да го клеветят, може и да е осъждан несправедливо или за някаква глупост. Единствено се изпуска, че след като носи оръжие човек трябва много добре да се контролира и да е отговорен, да не се пали лесно и да не е агресивен, а трябва да знае правилата, при които се допуска употреба на оръжие, и разбира се, НК трябва да се промени и да се разшири правото на отбрана с оръжие на презумцията, че който проявява агресия, той носи отговорност за възникнал конфликт и употреба на оръжие. Трябва да отпадне изискването отбраната да има някакви предели, които уж да се нарушават и този, който се защитава да стане виновен. Не един собственик на законно оръжие е осъден по този параграф. За момента ситуацията е, че законното оръжие по закон е почти неизползваемо. Убеден съм, че на Д. Цветанов са му спестили доста голяма част от мнението, защото знам какво мисли по въпроса.
  • 14 Пха ха ха ха

    4 0 Отговор
    В окрайна даваха оръжие на всеки който желае
  • 15 Чума

    2 2 Отговор
    Разбойниците, веднага щом разберат, че не съм преминала теста и ще дойдат по нощите да ме натиснат и вземат пенсията! Тогава някой експерт ще застане ли до стената да носи отговорност? Света става все по зъл, лошите се въоръжават, а експертите искат да ме разоръжат съвсем!
  • 16 И затова

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "РЕАЛИСТ":

    И затова там всеки ден по 100 убийства и всяка седмица по една масова стрелба.
  • 17 Хфхэ

    0 0 Отговор
    На 18г. като ми бутнаха Калашник в ръцете и ме изпратиха да охранявам границата, не помня да са ми правили психотест.
  • 18 СВД

    0 1 Отговор
    Нямам против, но всички тези прелести да бъдат извършвани от самото МВР, а не да те пращат в частната лаборатория! Толкова ли не могат служителят от КОС при Районното, заедно с районният инспектор и още един да оформят комисия, проверят техвическата годност на личното ти оръжие и те изпитат по стрелба на стрелбището, където обучават самите служители и таксата да влезе в полза на самото министерство! А не да ти посочва при кой частен стрелбищар да отиваш в съседните три области да ти даде бележка, че си уж стрелял при него, пистолета ти е изправен, да те обрули 50 лева и да ти продаде още 50 патрона?
  • 19 С наслада

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хей":

    Бавно се храни,малки хапки поемай,хубаво сдъвквай храната преди да я преглътнеш!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове