Last news in Fakti

25 Януари, 2024 10:16 11 542 26

Даниел Смилов: България трябва да се разграничи от стила на Пеевски в политиката

  • даниел смилов-
  • пеевски-
  • румен радев-
  • политика-
  • конституционен съд

Не може да удряме по президента с намеци за заплахи и корупция

Аргументите на президента по отношение на конституционната процедура не са съвсем издържани, но не може президентът да бъде атакуван по такъв начин – с намеци за корупция, със скрити заплахи, че прокуратурата трябва да тръгне след него.

Това каза пред БНР политологът Даниел Смилов - програмен директор на Центъра за либерални стратегии, специалист по сравнително конституционно право. Изявленията на Делян Пеевски спрямо държавния глава той определи като "стил на политика, от който България трябва да се дистанцира много ясно".

"Има политически аргументи поне срещу една от номинациите – на г-жа Атанасова. Там може да се спори дали човек с такъв тип профил е трябвало да се избере за Конституционния съд точно. КС е арбитър, който трябва да запазва независимост между различните политически и партийни играчи", коментира политологът във връзка с избора на двама нови конституционни съдии.

Реакциите на адвокатски колегии от страната той си обяснява с притеснения за независимостта на човек, който е бил тясно ангажиран с партийна политика, но "с процедурни хватки този тип неща няма как да бъдат отстранени".

Преди клетвата прожекторите трябва да са насочени към действията на конституционните съдии. Президентът сам трябва да реши дали да присъства или не. Неговото присъствие не може да бъде реквизит на процедурата, която я прави валидна или не, изтъкна политологът в предаването "Преди всички".

"ГЕРБ виждат какви са рисковете от подобни номинации и ако действат рационално, би трябвало да си изведат поуки от това, което се случва в момента."

В предаването "Преди всички" Смилов изрази очакване "г-н Пеевски да се държи така, все едно той дирижира всичко", защото това е негова тактика.

"Много е важно, че ДПС и ГЕРБ действат в ясна симбиоза. ДПС не променя толкова много уравнението. Дори техните гласове да не бяха необходими, техните интереси щяха да бъдат защитени."

Според него това внася известно напрежение, но е политически, а не конституционен аргумент.

"Нейният избор е вид грешка, но това не прави грешката конституционно недопустима."

Процедурното изискване е било изпълнено. Аргументите на различните партии са на масата. Няма липса на информация, която да прави този избор непрозрачен, смята Даниел Смилов.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    30 8 Отговор
    На Шиши трябва да му направят втора мечка в България, та да си затвори устата . Какво си е разпасал поясът, като че ли България му е бащиния!

    Коментиран от #14

  • 2 АРЕС

    25 8 Отговор
    Смилоф,всичко може щом престъпник като тая торба с ...айна е в Парламента и няма кой да го вкара в затвора,но като се замисля там са една голяма ОПГ от най наглите престъпници и да знаеш Смилоф това важи и за теб.

    Коментиран от #13

  • 3 ха ха

    14 4 Отговор
    е той иска да прилича на вас , или вие не искате да се видите в огледалото
  • 4 Тази страна

    14 6 Отговор
    Тази страна трябва да се разграничи от досегашния си стил на Управление! Има Закони! Има и Конституция! И Клаузите в нея показват кой Закон Е Противозаконен! И Кой закон Е Противоконституционен! Това не е Феодална Губерния! За каквато я смятат Настоящите политици.

    Коментиран от #11

  • 5 пери

    18 8 Отговор
    "Нейният избор е вид грешка, но това не прави грешката конституционно недопустима." - Недопустима е грешката.
    Щом едно от изискванията изобщо да се кандидатираш за конституционен съдия е да имаш минимум 15 години стаж като такъв, Деса Атанасова НЕ отговаря на това условие и следователно няма място в КС. Това, че е била 14 години депутатка и набутана в разни правни комисии, не е основание, но управляващите четат Конституцията като дявола евангелието и ни баламосват яко.
    Дано КС да излезе с разумно решение и тая миризливка най-сетне да си намери място, подхождащо на съмнителните ѝ качества.
  • 6 Това е начин на работа

    17 7 Отговор
    Казва се - опит за изнудване с подхвърляне на догатки и лъжи. Мутро стил.
  • 7 Бъдеще

    16 8 Отговор
    Изглежда ми тъпичък г-н Пеевски. Но започне ли да говори, всякакви съмнения , че е уникално прост, изчезват...

    Коментиран от #9, #22

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 БАКЛАВА

    6 8 Отговор

    До коментар #7 от "Бъдеще":

    Не ги оценяме по твоят критерии,а по способноста да унижат ,унищожат враговете на България ,какъвто и е Румен Радев .Браво на Пеевски ,уникално !Точно попадение и разкриване на същноста на прзидентсво и опозиция.

    Коментиран от #12

  • 10 !!!?

    10 5 Отговор
    Пеевски към Радев: Радев да спре да тъне в комфорт...президентството - една тъмна институция пълна с много Кеш !!!?

  • 11 БАКЛАВА

    5 5 Отговор

    До коментар #4 от "Тази страна":

    И аз искам да работят законите ама не само за едни а и за президента ,който от 7 години ги съсипва ,а за конституцията изобщо да не отварям дума.Какво ще кажеш?
  • 12 Локум

    9 8 Отговор

    До коментар #9 от "БАКЛАВА":

    Пеевски е торба слайна и трябва роми да го любят в затвора!
  • 13 Халваджан

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "АРЕС":

    И за Радев и гълъбарите ,но много скоро ще дойде Видьов ден .
  • 14 Дамммм

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "ХАХАХА":

    А за папагала Радев може ли ?
  • 15 !!!?

    10 6 Отговор
    Това ли са ти обвиненията за Пеевски !??? Апропо, някой чул ли е какви са прегрешенията, респективно престъпленията, на "Шиши" освен че е дебел и богат !!!?

    Коментиран от #23

  • 16 Дамммм

    6 2 Отговор
    А за папагала Радев може ли ?
  • 17 Курнела

    3 4 Отговор
    Няма кой да чака прокуратурата да тръгне след Радев ,камъби ор народа трябва да летят към него .
  • 18 Смях в залата

    3 5 Отговор
    Изплю камъчето русороба смислов На русофилите най им пасваше стила на Бойко Те го плюят А той търси консенсус хармония с добро Вярваш човек християнин Дилян е друг калибър знае как да се защитава Твърд непреклонен и безмилостен срещу русофилите Това е нещо което червените защитници на руските интереси никога не са се сблъсквали .Този маниер на поведение ги хвърли в ужас и паника .Даже и смислов инджов и останалите тарикати манипулатори не знаят какво да правят Нямат полезен ход Освен да повтарят едно и също по телевизиите ..магнитски !!! Друг аргумент или пък факти доказателства срещу пеевски ...НЯМА!!! И да свикват шиши ще мачка още дълго русофилите като лицето смислов
  • 19 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 2 Отговор
    ТОZИ СМИСЛОВ Е ............ И ТАКО И ВАКО .......... ФАКТ ! ............ НО КЛОНИ КЪМ ............ ZЛОВОНHОТО BEЩЕCTBO .............. ФАКТ !
  • 20 Смях в залата

    2 7 Отговор
    Да бре смислов президента може да удря по управлението през ден Ама по него не може да се удря ?? Разсъжденията на болшевика смислов са вече не само смешни ами и жалки Напълно се обърка човека .. В нокаут са русофилите!!
    Вижда се че са изпаднала в жалка ситуация русофилите в българия
  • 21 Марда

    2 2 Отговор
    Феноменалната лой е личен избор на Хаитянина като рупур на американската доктрина на балканите. Албания, Косова, бошняците и помаците. Това е евроатлантическия модел в дългосрочна разработка. Казва се : Мюсюлманска дъга или както казва Сюлеймон Фаси : м@йната му на Провославието. Еничари и продажници във един и същи строй!
  • 22 Хи хи

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Бъдеще":

    Еее, не си прав , Кики Простото го бие по всички показатели . Когато говори Шиши всичко му се разбира , виж при Кики нещата не стоят така .Та не зная кой е по прост .
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Откъде се изсули това изкопаемо?

    2 0 Отговор
    Откъде се изсули това изкопаемо?
  • 25 Дълго_Име

    2 1 Отговор
    Смилка, много си прав за Прасчо и неговото грухтене по всички наболели теми! Редно е най-сетне Вождът-Доган да му дръпне юздите, защото "трудът" му за ДПД се отиде напразно. Да грухтиш срещу Президента е много "опасно" за всяко здраве, и това на Вождове!
  • 26 Прасе Грух Гръм

    2 1 Отговор
    Каня всички родолюбци на 3 на март на Шиши курбан.Радев ще осигури кухнята,а от ме по патроните.Ше се включи и един багер от общинската "Чистота" защото шопарът Шиши е къде двеста кила.Опяването на курбана от Доан е от 11 часа,а плюскането от 12.Така ще почетем истински Националния си празник.Амин!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове