Last news in Fakti

25 Януари, 2024 14:37 2 542 34

Парламентът махна монопола на "Лукойл" върху складовете за петрол

  • складове-
  • запаси-
  • петрол-
  • нефт-
  • лукойл

Предложенията са на Асен Василев

Парламентът махна монопола на "Лукойл" върху складовете за петрол  - 1
Снимка: БГНЕС

Парламентът окончателно отмени клаузата, даваща на бургаската рафинерия "Лукойл" 100% монопол при съхранението на нефт в България.

Промените бяха гласувани анблок със 117 гласа „за“, „против“ – двама и 48 – „въздържал се“, уточни БТА.

Според приетите текстове икономически оператори и/или съхранители, които имат възможност да предоставят нефт и нефтопродукти и/или разполагат със свободни съдови вместимости за съхраняване на запаси за извънредни ситуации на територията на други държави членки на Европейския съюз прилагат това право до 50 на сто от индивидуално определените нива на запаси за съответните категории нефтопродукти и нефт.

Всяко конкретно делегиране се допуска по искане на задълженото лице след предварително разрешение от компетентните органи на другата държава членка на Европейския съюз, на чиято територия ще се съхраняват запасите, и последващо разрешение от агенцията, гласят приетите разпоредби.

В хода на разискванията Драгомир Стойнев от „БСП за България“ коментира, че с приетите текстове се връща предишното положение. Вие, в този парламент, не знаете какво правите. Най-добре е, просто в енергетиката не предлагайте абсолютно нищо, настоя депутатът. Колегата му Румен Гечев добави, че с промените само се внася хаос в запасите от нефт и нефтени продукти. Той коментира, че още при първото четене на законопроекта е предупредил, че не може и 50% съхранение да се постигне след три месеца. Тези антируски закони нанасят щети на България, настоя Гечев и попита кой е автор на тези предложения, за да му искат оставката.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС отговори, че това предложение е дошло от Министерство на финансите. Лицето, което търсите и на което искате оставка, би трябвало да бъде Асен Василев, добави той.

На първо четене парламентът прие да отпадне задължението икономическите оператори да съхраняват 100% от запасите на нефт и нефтопродукти в страната.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Време е!

    30 12 Отговор
    Това крадливо герберче трябва да лежи в каторка до края на дните си!!!
  • 2 Най-накрая

    20 9 Отговор
    сега е вероятно да има малко повече конкуренция
  • 3 ДПС, ГЕРБ, ППДБ, и мн др. е време за....

    20 24 Отговор
    Мафията завладя държавата, дано президента успее да спаси нещо от България!

    Коментиран от #7

  • 4 Русофил

    24 14 Отговор
    Браво на НС. Още един шут по руснаците.

    Коментиран от #22

  • 5 шишиту съм

    9 5 Отговор
    а пък тати амед ми обеща лукойла за подарък
  • 6 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    14 11 Отговор
    ХЕПТЕН ЩЕ Я УВАПЦАМЕ С ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА
  • 7 Адрес 4000

    19 11 Отговор

    До коментар #3 от "ДПС, ГЕРБ, ППДБ, и мн др. е време за....":

    ,Хмм интересно
    Викаш завладява я мафията
    Завладява я като премахва поредното руслямски прииемущество с което ни щавеха
    Така ли я завладява

    Коментиран от #8

  • 8 Магнитски

    15 4 Отговор

    До коментар #7 от "Адрес 4000":

    Сокола,Прасето,Тиквата, Ментата Кирчо,Кокорчо и т.н..
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Русия губи БГ почва

    13 8 Отговор
    Отзад 👃👃👃другари....
  • 11 АГАТа Кристи

    16 6 Отговор
    Трудно се откъсва рожбата от утробата на майка си. Сега комунист да не си... Млекото на МАТУШКА почва да пресъхва...
    А "другарят" Гечев е едър мъж - много млеко му трябва. Даже не му и стигна цяла държава да засити глада му, когато глътна и фалира България...
  • 12 На вас

    12 7 Отговор

    До коментар #9 от "ТаУмВзе":

    Комунистите ще дават безплатни купони по партийна линия.
  • 13 Брат Румен Ралчев

    2 2 Отговор
    Аз ще кажа на братята в Германия.
  • 14 Гошо

    4 7 Отговор
    "На първо четене парламентът прие да отпадне задължението икономическите оператори да съхраняват 100% от запасите на нефт и нефтопродукти в страната."
    Това реално означава отпадането на всякакъв контрол и поддръжка на собствените складове Никой не би рискувал да си държи стоката у нас ,просто защото НС може да му наложи запор в всеки един момент
  • 15 Дом

    9 3 Отговор
    Монополът, който ГЕРБ-ДПС дадохна на ЛукОйл, най-накрая беше премахнат.
  • 16 Масонска ложа "Ориент НАТО"

    8 3 Отговор
    Смърт за мутрата...
  • 17 Тоя

    9 2 Отговор
    крадльо нещо много се е спихнал .
  • 18 9689

    5 1 Отговор
    Недоучило недоносче,нагуши ли си семейството от свръхпечалбата на Лукойл?
  • 19 М да

    9 8 Отговор
    Лукойл трябва да бъде национализиран ! Чрез него се осъществи НАЙ-ГОЛЯМАТА КРАЖБА в хилядолетната историята на България. За Почти 25 години сумата източена от българите се оценява на около 60 000 000 000 / шейсет милярда/ долара. Трябва да се забрани на всички руски граждани да придобиват нова собственост у нас.Също така трябва де се конфискува и цялата руска държавна , общинска и корпоративна собственост в България. А всички руснаци на възраст от 16 до 65 години да бъдат изгонени. Рускините могат да останат.

    Коментиран от #23, #26, #32

  • 20 ГЕРБ=ДПС=БСП

    5 3 Отговор
    Да точно така е, както казва злодея Румен Гечев, за разлика от обикновено този път има смисъл в това, което е казал. Май миналата година българския парламент прие този закон 100% от задължителните петролни резерви, които България е задължена да съхранява да се държат на територията на България. Сега пък, ако съм разбрал правилно парламента дава на задна, само 50% от задължителните запаси да се съхраняват на територията на България. Това за мен е грешка, няма никакви доводи, анализи ... предлага се от министър и депутатите лакеи гласуват, без да задават въпроси, без да разговарят по темата.

    Всички, които някога в живота си, са били депутати до края на 2023 г. трябва да им се забрани да се кандидатират и да могат да са депутати или министри. И защо само 167 депутати са гласували? Къде са другите 73 депутати, защо не са на разбота, защо получават тлъста депутатска заплата след като не ходят на работа.
  • 21 Павел пенев

    7 6 Отговор
    След тези най различни законови подигравки, руснаците трябва да прекратят работата на рафинерията, 50 хиляди работници да останат на улицата, а Делян Добрев,Пеевски и тиквата да внасят горива от Африка.
  • 22 Павел пенев

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    И ти също ще изядеш шута, ако руснаците прекратят работата на рафинерията.
  • 23 Ганчо Бикс

    3 3 Отговор

    До коментар #19 от "М да":

    Подкрепям!

    Коментиран от #30

  • 24 ИНЖ

    4 6 Отговор
    Най-накрая се върви към падане на монопола на ЛУКОйл. След толкова години(от 1998г.). Доживяхме.
  • 25 Копейка

    5 3 Отговор
    На нас ни казаха да викаме за златото!
  • 26 60 милиарда?

    4 6 Отговор

    До коментар #19 от "М да":

    Ами що копейките толкова викат,че обичали Русия.
  • 27 Сатана Z

    7 3 Отговор
    Турция отново ще превземе България но този път без една пушка да пукне.

    Коментиран от #28

  • 28 Слабичко

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Сатана Z":

    Ти се получи.
  • 29 Всъщност

    3 2 Отговор
    И това не е единствения резил на парламентарните ни натовци за деня ! " "Седите на плажа и срещу вас се върти перка": Нов закон за изграждане на ел. генератори в морето"
  • 30 Миле

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Ганчо Бикс":

    И аз особено за рускините
  • 31 Иван

    0 2 Отговор
    Другаря Гечев е най-големия икономист. Иска се талант, да докараш 1 $ до 3000 лв. Затова му вярвам че тези закони са антируски.
  • 32 От оня свят

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "М да":

    ЛукОйл е на Рокефелерови!
    Щом си толкова смел защо не отидеш да протестираш ти, и тези като тебе пред министерски съвет да Национализират Фирмата!
    Дали после по снимките няма да напуснете България във вид на органи!
    Смели сте, но докато виете, а когато ви покажат какво ще се случи с изтърбушеното тяло, след като сте били в съзнание докато може да ви разфасоват на живо... няма да сте първите, а поредните

    Коментиран от #33

  • 33 О....

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "От оня свят":

    А бе чул си нещо ама не съвсем . Не Рокфелерови а Ротшилдови. Ама то при вас е така: не било компютри а компоти и не били за внос а за износ

    Коментиран от #34

  • 34 Танас

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "О....":

    Юридичически Нефтохима са го 3аграбили Р0тш., но Рокф., Варбург, ..., и Генуезците (Генковци) Шиф им помогнаха да го получат като подарък и да не плащат никаквии данъци...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове