Last news in Fakti

26 Януари, 2024 21:11 3 784 23

Александър Николов: "Булгаргаз" и "Топлофикация" са във фалит

  • булгаргаз-
  • топлофикация-
  • енергетика

Реалното състояние на българската енергетиката е плачевно и този проблем ще ескалира, каза бившият министър на енергетиката

Александър Николов: "Булгаргаз" и "Топлофикация" са във фалит - 1

"Одиторът на "Булгаргаз" твърди, че дружеството е във фалит. Отчетът за 2022 г. и междинният за 2023 г. е наличен, положението е катастрофално. Става въпрос за невъзможно нормално функциониране като търговско предприятие. Още в първите 6 месеца на договора с "Боташ" много ясно се вижда какви са загубите. Управлява оперативно ръководство, назначено по време на служебния кабинет", заяви бившият министър на енергетиката Александър Николов в студиото на Bulgaria ON AIR" и добави, че под тяхно ръководство проблемът е бил ликвиден.

"Всички данни, които съм предоставил в българския съд, са посочени обратните тези на обвинението. Съдът се произнесе по всички тези, дали са истина или не. Кога ще има в България проверяващи органи, които имат интерес да защитават обществения интерес?", каза още гостът на Bulgaria ON AIR.

Николов подчерта, че реалното състояние на българската енергетиката е плачевно и този проблем ще ескалира.

Очевидно има страх да се изкарат реалните неща и реалното състояние, хората трябва да са наясно какво е заварено и какво е направено, отбеляза бившият министър на енергетиката.

Според него по-скоро турската "Боташ" не оперира като директен търговец на пазара ни.

По думите на Николов, когато "Булгаргаз" губи, губим всички ние, а населението плаща скъпия газ.

"Януари и февруари ще се види ясния ефект от действията назад във времето. Когато хората изпитат затруднения да свържат двата края в следващите месеци, да знаят откъде идва", предупреди гостът в студиото.

"2021 г. имахме среща с целия екип на "Топлофикация-София" и кмета Фандъкова. От наша страна имаше ясен план как се изчистват част от дълговете, свързани с наказателни лихви, за да се финансира дружеството и да не трупа повече дългове. "Топлофикация-София" към момента не плаща нищо към "Булгаргаз". Даже капиталът на "Топлофикация" не достига да си покрие задълженията. Интересното е защо тези данни не станаха публично достояние, след като се смени служебният кабинет", посочи още Николов.

Той изтъкна, че България губи конкурентоспособност и това ще се отрази върху брутния вътрешен продукт на страната ни в следващите няколко години.

"Щетите, които енергетиката ни претърпя от август 2022 г. досега, ще ги плащаме през сметките си още няколко години. Никой не търси отговорност на хората, които са отговорни за това нещо. Толкова странни нещата се случват, че е катастрофална реалността. Хората се надяват някой друг пак да ни оправи", на мнение е Николов.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 поглед

    15 1 Отговор
    сашо-кеша има пръст в това.
  • 2 Сатана Z

    31 1 Отговор
    Топлофикация София е във фалит от 10 години,а Булгаргаз си търси от тях над 1 милиарда лъва.

    Коментиран от #9

  • 3 Врътка

    30 2 Отговор
    Булгаргаз ще го фалират по схемата с КТБ и ще заметат следите оставени от татко Петко и компания за последните 2-3 години
  • 4 Oщe в учeбникa

    34 1 Отговор
    пo физикa e oбяcнeнo, чe тoплoфикaциятa e икoнoмичecки изгoднa само aкo зa цeлтa ce изпoлзвa oтпaднaтa тoплинa при прoизвoдcтвoтo нa eлeктрoeнeргия. Нaшитe тoплoфикaциoнни дружecтвa нe ca ТEЦ, a пo-cкoрo ТЦ - тoплo-цeнтрaлa зa прoизвoдcтвoтo нa пaрa. Oттaм ниcкият к.п.д. и виcoкитe цeни. Няма как да се отопляваш на газ и да ти е скъпо, а на централно парно пак на газ да ти е по-евтино. Централното парно има километри тръби и съответно топлинни загуби, пари за поддръжка, администрация, топлинни счетоводители и немалко корупция.

    Коментиран от #19

  • 5 Тoплиннaтa

    18 2 Отговор
    мoщнocт нa Тoплoфикaция "Coфия" e над 3000 МВт, a eлeктричecкaтa e само 280МВт. Тaкa, чe e пo-cкoрo ТЦ oткoлкoтo ТEЦ. Aкo нe ca държaвнитe дoтaции oщe oт врeмeтo нa coцa и ceгaшнoтo зaтъвaнe в дългoвe и нeплaщaнe нa прирoдния гaз - дa ca фaлирaли oтдaвнa. Имa eдин Зaкoн зa зaпaзвaнe нa eнeргиятa и нeгo мoжe дa гo oтмeни caмo Тoзи, кoйтo Гo e cъздaл.
  • 6 Ззззз

    9 0 Отговор
    Добро утро г-н Александър Николов !
  • 7 Име

    8 2 Отговор
    Не могат да фалират - понеже са социално необходими. Друг е въпросът - че всеки търси - канцеласка работа и - Топлофикация и Булгаргаз са се напълнили с чиновници.

    Навремето пак имаше чиновници, но - вършеха и работа - примерно - сега е малко учудващо - все едно аз да си назнача секретарка - какъв съм аз и т.н. - веднага ще влеза във фалит.

    Няма какво да се направи.

    Климатикът не топли - той просто духа нещо, друго си е парното.

    Ако имаш малко дете - то ще стане болнаво без отоплението.

    Коментиран от #8, #21

  • 8 ДА де

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Име":

    Всичко топли стига да е топло? Въпроса е до парите? Но ПАРИ нема ДЕЙСТВАЙТЕ

    Коментиран от #13

  • 9 хсдйхдхфйдсф

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    Когато някой е във фалит какво правим? Отива в небитието? Фалит и толкоз? КОЙ от КЪДЕ е?

    Коментиран от #14

  • 10 Вуте!

    17 3 Отговор
    Тя отдавна си е във фалит.Още от времето на Вальо-топлото.Но цяла България им плащаме парното,за да няма протести и да е тихо на жълтите павета.Първа грижа на власта,е да плати парното на софиянци.иначе -лошо.Те така!
  • 11 Самоковец

    7 0 Отговор
    Ех тази Фандъкова, ще направи ТЕЦ в Самоков с парите на софиянци. Браво на нея.
  • 12 Новичок

    10 0 Отговор
    Тя държавата е във фалит,Пфу... закривай
  • 13 Новичок

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "ДА де":

    Ааа за самолети на хартия имаше.Пфу...
  • 14 Новичок

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "хсдйхдхфйдсф":

    Правиш каквото ти кажат от посолствоТО,Пфу...
  • 15 Павлов

    7 1 Отговор
    Топлофикация-София, черната касичка на ГРОБ. 14 години Фандъкова я краде и тъпче Чекмеджето на Про стия. Сега видите ли Промяната били виновни. Топлофикаци е в практически фалит от 2009 година.
  • 16 Ти си

    4 0 Отговор
    Само в България могат да фалират държавни телекомуникации , железници , пощи , ТЕЦове , авиокомпании ЕРПта , водоснабдяване , топлофикация , фирми за разпределение на природен газ !
    На всякъде пи цял свят това са печеливши предприятия но не и у нас .......

    Коментиран от #18

  • 17 Умен по цялата глава

    1 2 Отговор
    Аз ли не си спомням ясно,че Топлофикация я фалираха Комунистите от БСП с Вальо Топлото..
    ??!!
  • 18 Умен по цялата глава

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ти си":

    Аферата започва да се разплита още през пролетта на 2006 г. Тогава от Австрия идва сигнал за съмнителни сметки с 4 млн. евро на българин в Куфщайн. През август 2006 г. в сейфове в наши банки са открити 4 млн. лева. През декември са задържани и бившите заместници на Димитров – Георги Рогачев и Емил Антонов, съветничката му Лина Албанска и шефката на фирма „Шибър” Мая Стоилова. Разследването е разделено на 4 дела. Обвиненията са за престъпление по служба, пране на пари, за нарушение на валутния закон и безстопанственост.

    Според прокуратурата между 1999 и 2003 г. в Австрия Вальо Топлото е извършил финансови сделки в нарушение на валутното ни законодателство, като предоставените от него кредити и сделки с ценни книжа са за близо 6 млн. лв. Другото обвинение е, че между 2004 и 2006 г. пак e нарушил валутните закони като управител на фирма „Промарк”. Той не декларирал пред БНБ сделки за над 16 млн. лв.
    Агент на ДС Филип контраразузнаване - Вальо Топлото след 16 години разтакаване и замитане е ОПРАВДАН от ВКС ...
    Толкова за Морал и бла... Бла....Сега ще Осъди прокуратурата както го направиха други нему подобни агенти на ДС.
  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Oщe в учeбникa":

    Явно не разбирате нищо...и стига си приказвал за учебника си по Физика, че е досадно.
    1. Съществува денонощна, седмична и сезонна неравномерност на потреблението на ток и съответните такива за топла вода. Неравномерностите по ток и по вода не съвпадат по време.
    2. Според теб, трябва непрекъснато да се произвежда ток, дори и в периоди когато това е излишно..., Токът е продукт, който не може да се складира и консервира. В периодите на намалено електро-потребление в Топлофикация се включват в работа мощни водогрейни котли с изключително високо к.п.д.
  • 20 от батак към пълен батак

    0 0 Отговор
    Лоши политики , и практики . Нисък житейски стандарт , Високи цени на енерго - носителите . Все по-малко хора , трябва да поемат все по голяма тежест . Логичното се случва .
  • 21 Истина

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Име":

    ДО КОГА СОФИЯНЦИ ЩЕ ЖИВЕЯТ НА ГЪРБА НА ЦЕЛИЯ НАРОД?ТРАНСПОРТА И ТОПЛОФИКАЦИЯ ДОТИРАНИ ОТ ЦЯЛИЯ НАРОД!!!
  • 22 Истина

    1 1 Отговор
    ДО КОГА СОФИЯНЦИ ЩЕ ЖИВЕЯТ НА ГЪРБА НА ЦЕЛИЯ НАРОД?ТРАНСПОРТА И ТОПЛОФИКАЦИЯ ДОТИРАНИ ОТ ЦЯЛИЯ НАРОД!!!

    Коментиран от #23

  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "Истина":

    ТС е на община София, не е ДЪРЖАВНА...Тoплoфикaция Coфия зaceднa кaтo кocт в гърлoтo нa oлигaрcитe, нe мoжaхa дa я здъвчaт.Тoплoфикaция e гaднa зaщoтo нe умря кaтo БAЛКAНКAР, ЗТМ РAДOМИР, БГA БAЛКAН, КРEМИКOВЦИ, БТК. Нe изхвърли cтoтици cпeциaлиcти нa улицaтa. Зaпaзи въздухa нa Coфия чиcт. Нe дaдe cвoя принoc зa увeличaвaнe нa рaкoвo бoлнитe. И т. н. и т. н.
    ТC oтдaвнa нямa нищo oбщo cъc coцa. В мoмeнтa e нaпълнo aвтoмaтизирaнo и кoмпютeризирaнo прeдприятиe. В пocлeднитe 20 г. в нeгo ce извършвa мaщaбнa мoдeрнизaция.Дoкaтo някoи cтaчкувaхa, cкaчaхa пo митинги и прeливaхa oт пуcтo в прaзнo, в ТC ce грaдeшe eжeднeвнo, въпрeки cтoпaнcкaтa рaзрухa нa прeхoдa. Изпрaтeнoтo чeнгe зa дирeктoр нa ТC, Вaлeнтин Димитрoв, чиятo зaдaчa бeшe дa cъcипe ТC и пoдгoтви зa привaтизaция, нe изпълни зaдaчaтa cи. Пocлeдcтвиятa зa нeгo ги виждaтe. Нaпълнo ce прeмълчaвa eкoлoгичнaтa eфeктивнocт нa ТC. Кoгa зa пocлeднo cтe видяли пушeщ кoмин нa цeнтрaлa в Coфия /нe cтaвa въпрoc зa бялaтa пaрa нaд кoминитe в cтудeни дни/.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове