Last news in Fakti

3 Февруари, 2024 09:40 1 675 58

Красен Станчев: По-евтино към момента е да внасяме ток от съседните ни страни, вместо да работят въглищните ТЕЦ-ове

  • красен станчев-
  • внос-
  • ток-
  • евтино-
  • въглищни централи

Би следвало обаче да има плавен преход към алтернативните източници на ток, като някои въглищни централи може да останат функционални под формата на "сезонен" или "студен" резерв, коментира експертът

Красен Станчев: По-евтино към момента е да внасяме ток от съседните ни страни, вместо да работят въглищните ТЕЦ-ове - 1
Снимка: БГНЕС

По-евтино към момента е да внасяме електроенергия от съседните на България страни, вместо да работят въглищните ТЕЦ-ове, които към момента не са рентабилни. Би следвало обаче да има плавен преход към алтернативните източници на ток, като някои въглищни централи може да останат функционални под формата на "сезонен" или "студен" резерв.

Това каза в интервю за News.bg доц. Красен Станчев, преподавал в Софийския университет, основател на Института за пазарна икономика, народен представител във Великото народно събрание от 1990-1991 година.

Припомняме, че след протестите на енергетиците и миньорите през есента се постигна Споразумение между тях и държавата. Движение по въпроса обаче, очевидно, няма, а преди дни обаче от най-големия синдикат у нас - КНСБ, изискаха отчет от премиера как върви изпълнението на постигната договореност и отново, макар и завоалирано, заплашиха се протести.

"Протестите завършиха с едно споразумение от 8 точки, първата от които беше, че ще предоговаряме плановете за т.нар. "Справедлив преход" с Европейската комисия. След това протестите заглъхнаха. И причината е много проста - България не използва тези мощности тъй като внася електроенергия от Македония, Сърбия и Турция. Поради една много проста причина - тези три страни не плащат права за замърсяване (въглеродни квоти - бел.ред.), защото не са в ЕС. И поради тази причина имат значително по-евтина електроенергия. Което обаче е много добре за българските фирми и граждани", обясни икономистът.

Въглищният сектор е обречен. В това бе категоричен Станчев, като се обоснова - няма как да е другояче при условие, че съществуват сегашните правила за замърсяване.

"Ако се върнем защо се стигна дотук - през 2006 не са договорени националните особености по глава "Енергетика" при присъединяването ни към ЕС, като и през 2018 бе изпусната възможността правителството да договори или дерогация, или удължаване на сроковете, в които да работят централите по настоящите правила."

Следва да споменем, че например Полша договори именно такъв тип дерогации, които ще ѝ позволят да експлоатира въглищните си ТЕЦ-ове чак до 2050 година.

Единственият изход сега е постигане на дерогация от страна на България, както и преминаването на алтернативни горива, различни от въглища, категоричен е експертът.

Що се касае до "Мариците" в Старозагорския регион обаче - те не могат да работят в режим, който позволява енергиен преход - например използването на втечнен въглероден двуокис като суровина.

"Те могат да работя и да направят този преход при условие, че вносната цена е някъде под 100 лева (себестойност на мегаватчас - бел.ред.). При условие, че те работят на цените, каквито бяха преди 2 месеца - 130-140 лева, то те работят на загуба и би трябвало да фалират още тази година", посочи още Станчев.

Въглищните централи могат да работят под формата на резерв или сезонно, но през по-голямата част от времето те ще бъдат нерентабилни, съответно ще трупат загуба, която ще се плаща от цялото общество.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е тоя е

    50 8 Отговор
    Абсолютен идiot.
  • 2 мъкаааа

    43 10 Отговор
    Ще оставиш хората без работа,бре пич.
  • 3 ДА СПАСИМ БЪЛГАРСКИЯ ТОК

    54 8 Отговор
    Този е мръсник. Нашите цени са по-високи заради европейските екотакси, които разбира се ги няма в Турция и Македония.
  • 4 Васил

    43 3 Отговор
    То всичко произведено у нас е по скъпо от внесеното от вън не само за тока като млечни продукти дрехи обувки и зеленчуци. Не може с такива цени на тока и водата да има в никоя държава работеща икономика и да има инвеститори защото ще са на загуба.
  • 5 НАЙ–ДОБРЕ ДА ВИ ВКАРАМЕ В ЗАТВОРА

    45 6 Отговор
    такива като теб. Ще ни излезе най-евтино. Вместо да ви хрантутим с пари от бюджета уж независими Иксперти от така наречения Институт за пазарна икономика
  • 6 файчо

    22 4 Отговор
    Не са рентабилни,защото отдавна не са ремонтирани машинариите им и са ръждясали и пробити отвсякъде. Ковачки пари за ремонти не дава,иска само да смуче доходи. Така не става. ТЕЦ-овете трябва технически да се поддържат. Това е техника,която остарява и се износва. Прахоляци и мръсотии ни засипват там. А уж се борим за чиста и зелена България!
  • 7 Шмид

    10 28 Отговор
    По-скоро са идиоти тези които предпочитат да дишат мръсен въздух и да се тровят...

    Коментиран от #40, #41

  • 8 гост

    28 5 Отговор
    Станчев, соросоиден умнико, то е по евтино да внасяме и китайски стоки и турски ток, НО СЛЕД КАТО НЯМАМЕ ПРОИЗВОДСТВО С КАКВО ЩЕ ПЛАЩАМЕ ! Нали знаеш приказката за македонеца дето купувал оръжие във Виена : Хората сака пари или ду...! Пари нема -ДЕЙСТВАЙ!
  • 9 БеГемот

    23 4 Отговор
    Ми като ви управлява Тиквата двайсет години който само се усмихваше на началниците така ще е. ...тука трябваха кардинални решения преди двайсет години а не снишаване...и сега проблема е нерешим...патова ситуация...благодарете се ,че не се налага режим на тока и има от къде да внасяме...
  • 10 Име

    22 2 Отговор
    Една Държава, може да съществува единствено като хората в нея правят нещата по свой си начин. На България естествено, че ако си внася всичко, ще й бъде най-евтино! Въпросът е тогава защо съществува все още?
  • 11 Зелен Екоталибан

    37 5 Отговор
    Махнете им въглеродните квоти и данъци и изведнъж токът им ще поевтинее, че може да останат пари и за модернизации, че да намалеят емисиите им и да има реален екологичен ефект.
    Брюкселските зелен чукове съсипват индустрията на цяла Европа.
    Вместо евтин газ по тръби внасяме същия газ втечнен и през посредник. Звучи като изгодна сделка... за посредника...
  • 12 Мутата

    19 3 Отговор
    А най-евтино е една лопата по главата ти.
  • 13 Брикетов

    21 4 Отговор
    А пита ли работниците и техните семейства дали ще им излезе по-евтино без доходи? Всички сте мнооого умни - юруш на зелената енергия. Като е толкова зле защо не направихте нещо досега, така че действително да се получи преход. Изведнъж - ще затваряме. А след това накъде? Както се казва, преди да събориш колибката на хората построй им къща и те сами ще поискат да влязат в нея.

    Коментиран от #17

  • 14 Икономист

    19 7 Отговор
    Прав е човекът. Трябва веднага да се закрият всички електроцентрали, защото нарушават екологията. По същата причина веднага да спре строителството и ремонтите на пътищата. Да се съборят химическите и циментовите заводи. Да се закрие земеделието като цяло, защото при обработката на почвата и събирането на реколтата се унищожават милиони нещастни животинчета. И въобще - никакво производство. Има откъде да внасяме всичко.
  • 15 Ден

    16 3 Отговор
    Този да си скъса дипломата!
  • 16 Глупаци

    9 15 Отговор
    Елате да поживеете в Гълъбово и тогава ми коментирайте. Рака ви е гарантиран на 20г.

    Коментиран от #24, #33, #53

  • 17 Глупаци

    10 8 Отговор

    До коментар #13 от "Брикетов":

    А питате ли хората който живеят около тия скапан.... централи а .

    Коментиран от #25

  • 18 Това е днес!

    17 3 Отговор
    А утре? Какво ще стане утре, или “вдругиден“ когато ние все така ще искаме да внасяме ток отвън защото било по-изгодно, нашите енергийни мощности ще са дискредитирани, а тези навън да предположим, че няма да са ефективни, или пък ще искат баснословни цени, защото ще знаят че нямаме избор! Тогава какво господа икономисти?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Тома

    9 0 Отговор
    По евтино е за нас играчите защото като го продадем на хората печалбата ни е в пъти по голяма
  • 21 Хасковски каунь

    8 2 Отговор
    Ами утре?
    Ама че сте глупави!!!!
  • 22 Име

    14 1 Отговор
    В София няма въглищни централи, но има замърсяване на въздуха. Ако бяха виновни автомобилите, защо в Ихтиман, Габрово пак има замърсяване без такъв поток автомэбили.
  • 23 нннн

    16 3 Отговор
    Много са си рентабилни даже ТЕЦ-овете, но Зелените талибани налагат огромни глоби и ги затриват... Вместо да си гледаме домати, внасяме даже от Полша за по- евтино.... И...и!

    Коментиран от #26

  • 24 Там ви трови Ковачки!

    6 4 Отговор

    До коментар #16 от "Глупаци":

    С технологията си от 60-те години!Но тоя играч си плаща ,,Такса спокойствие",на който трябва и оцелява при всякакви правителства!
    Другите ТЕЦ-си имат Сяро-Очистващи Инсталации(СОИ)!
    Ще кажете-ама той и Ковачки си построи СОИ...!
    Да бе да...-за нула бройки монтира една тръба,с хидратна вар...,за пред проверките от РИОСВ и ТВ...!
    Същата няма нищо общо със скъпите японски и немски СОИ на варовик,от другите ТЕЦ от Марица-Изток...!
  • 25 Хората...

    8 4 Отговор

    До коментар #17 от "Глупаци":

    ...,които живееМ около тия централи и работиМ там...!
    Това е нашият хляб,иначе оставаме на улицата...!
    Няма вече ни заводи,ни промишленост...!Демокрацията им разказа играта първо на тях!Сега следва и Енергетиката ни да унищожат!Само тя ни остана...!
  • 26 АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ..!!!

    12 4 Отговор

    До коментар #23 от "нннн":

    Така наречените ,,Зелени" от ЕС,унищожават иначе рентабилните ни ТЕЦ,с измислените си квоти за въглеродни емисии...!

    Коментиран от #35

  • 27 Стратега

    7 2 Отговор
    На Красен му пука за българските работни места! Той ли ще плаща помощите за безработни. Изкуфял е.
    Красен е хартиен експерт и е вреден за българите!
  • 28 Пълна кретения

    7 3 Отговор
    До къде го докарахме само с атлантическите ни боклуци
  • 29 Ъхъъъъъъ мозък

    5 0 Отговор
    би трябвало да фалират още тази година", посочи още Станчев.
  • 30 имахте

    3 11 Отговор
    Имахте 40 години да ги модернизиране. Защо не го направихте. Сега ревете. Газ в Черно море има, но определени хора продължаван да се кланят пред Путин. Руснаците смятат тази земя за тяхна, а вас за техни роби. Ще ви я вземат, а от България няма да остане дори географско понятие. Да ви е честито.

    Коментиран от #39

  • 31 Некой си

    11 0 Отговор
    То и лекарствата произведени в кочината са по-скъпи от съседните нам страни,ама не ги внасяте.Айдуци.
  • 32 Шопо

    6 2 Отговор
    На мене ТЕЦ не ми требе, Я че си купувам ток от Украйна.

    Коментиран от #54

  • 33 инфо

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Глупаци":

    Имате избор "умни" екотруженици. Спокойно може да се преместите в екологично чисти райони в България и Европа.
  • 34 Списък

    6 0 Отговор
    Едни и същи по мияри са рупори на пропагандата. Ритате си здравните книжки!
  • 35 нннн

    12 2 Отговор

    До коментар #26 от "АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ..!!!":

    Въглищата за Мариците ги копаем по открит способ и са почти без пари. Как може да няма рентабилност! Това е единственият ни сериозен наш енергиен ресурс и искат да го затрият.

    Коментиран от #36, #45

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Коч Ина

    6 0 Отговор
    Ето такива експертини загробиха България
  • 38 Бок Лук

    6 0 Отговор
    Защо направо не преминем към някоя съседна страна за по-евтино, например Турция ще ни приеме

    Коментиран от #42

  • 39 Тапа Нар

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "имахте":

    Айде по-сериозно. И злато има, ама знаеш къде отива. От газа ще виждаш 1% комисион, другото за чеврон и шел
  • 40 Мастър Чеп

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Шмид":

    Ти предпочиташ да умреш от глад ли? Идиот

    Коментиран от #56

  • 41 Яяяяяя

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Шмид":

    Да, прав си , по- хубаво е когато южната съседка държи шалтера и ти казва кога да свети и кога не, а ако не си съгласен отиваш в средновековието на свещи, ако имаш такива
  • 42 Ами ДА...!

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "Бок Лук":

    Така и така Турция ще ни ,,охранява" родното небе...!
    Нека и Турция да ни дава ток...!
    А сега сериозно!
    Аман от продажници на Майка-България...!
  • 43 Икономика

    5 0 Отговор
    Най-евтино е да не дишаме. Тъкмо и въглероден двоукис няма да се отделя.
  • 44 Послепис

    1 0 Отговор
    Може би някой ден съседите , и деца ще ни направят.
  • 45 Енергетик

    3 1 Отговор

    До коментар #35 от "нннн":

    В държавния ТЕЦ Марица Изток 2 "работят" (водят се осигурени) 2400 човека, а средната заплата е 3956 лв.
    В другите два ТЕЦа, които дават общо същата мощност, броят на осигурените е само 400 човека.
    Ха, сетете се, що народ е закачен на държавна софра.
    Освен това е много пресилено да се казва въглища на нискокалоричната, с високо съдържание на сяра земна маса, която по скоро наподобява на въглещен прах премесен с кал.

    Коментиран от #49, #52, #55

  • 46 уви ФАКТ

    0 0 Отговор
    Ток от руски газ, от съседните страни.
  • 47 Аман

    3 1 Отговор
    Нещастник. Няма кой да измете соросоидния боклук от страната. Купища нищоправци-предатели по душа, стоящи на чужда хранилка се изказват дълбокомислено в полупози на мислители от Роден. Един ден полезен труд нямат тези и са готови да вземат хляба от устата на бедните, ако господарите им го желаят. Още като вдигнат цените на квотите "горещ въздух", още по нерентабилни ще станат централите. И така, чрез непрекъснати вдигания на цените им, ще бъде постигната заветната мечта на зелената глобална измет, а именно перките и соларите да станат по-рентабилни от всичко останало. Но с космически цени и енергийна бедност.
  • 48 факуса

    1 0 Отговор
    а алтернативните що не им спрат дотациите от клиентите и да ги видим колко е безплатен тока
  • 49 нннн

    4 0 Отговор

    До коментар #45 от "Енергетик":

    Това, че много паразити са се закачили на хранилката, не значи да чупим хранилката. Трябва да намалим паразитите, и не само там.
  • 50 дедо

    1 0 Отговор
    За този важи поговорката Разбрала ти свиня от кладенчова вода...
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Факт

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Глупаци":

    Защо не се махнеш от Гълъбово като си умен.Умните отдавна си накупиха апартаменти в Пловдив и Стара Загора.Защото си тарикат!Кажи колко плащаш за парно и как стоите на отворени прозорци сред зима.Хем боли-хем сърби,а?
  • 54 факуса

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Шопо":

    осрайна нема ток за нея камо ли да продава

    Коментиран от #58

  • 55 Само,че!

    3 2 Отговор

    До коментар #45 от "Енергетик":

    Другарю ,,Енергетик",не казваш ,(или от незнание,или се правиш на ударен) другото...!
    Държавната ТЕЦ-2,сама си плаща вредните емисии,съгласно ,,Зелената сделка" и затова постоянно икономически затъва!
    А на другите две-Амврикански ТЕЦ-Държавата(аз и ти и целият БГ-народ...) им плаща вредните емисии и те са ОК!
    Защото не е луд тоя дето е изял баницата,а тоя който му я е дал...!Такива продажни договори има сключени със САЩ...!
    Възмутително е...!!!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол