Last news in Fakti

3 Февруари, 2024 10:35 1 138 48

Владислав Горанов: Отявлен радетел съм на еврозоната, но обективната реалност може би няма да е 1 януари 2025 г.

  • владислав горанов-
  • радетел-
  • еврозона-
  • 1 януари 2025 година

Финансовата политика на управляващите в момента е проинфлационна, което не ни приближава към влизането в еврозоната, а ни отдалечава, коментира бившият финансов министър

Владислав Горанов: Отявлен радетел съм на еврозоната, но обективната реалност може би няма да е 1 януари 2025 г. - 1
Снимка: БНТ

Обективно погледнато датата 1 януари 2025 година е желана за влизане в еврозоната, но не съм убеден доколко е постижима. Това заяви в предаването "Денят започва с Георги Любенов" бившият министър на финансите Владислав Горанов. Според него с "доста разпусната финансова политика това трудно се постига".

"Към днешна дата имаме предизвикателство пред критерия инфлация. Това, което не се прави в тази посока е малкото инструменти, които имаме за борба с инфлацията, най-вече чрез фиска, действат обратно. Нашите публични финанси увеличават инфлацията, не я намаляват. Инфлацията като темп намалява, но българската инфлация трябва да е съпоставена и да превишава минимално средната подобна за еврозоната. Към декември нашият показател е близо два пъти по-висок от този на еврозоната. Тоест оставащите няколко месеца, през които Европейската Комисия и Европейската Централна банка трябва да преценят дали сме готови за еврото, най-вероятно няма да са достатъчни, за да може този показател да слезе на нивата, на които е необходимо, за да сме одобрени за еврозоната в сроковете, в които ние искаме. Казвам това, за да разберете, че аз съм отявлен радетел на присъединяването към еврозоната, но обективната реалност може би няма да бъде 1 януари 2025 г. Датата е желана, но не съм убеден до колко е постижима", подчерта Владислав Горанов.

Бившият финансов министър заяви, че финансовата политика на управляващите в момента е проинфлационна, което не ни приближава към влизането в еврозоната, а ни отдалечава.

"Не съм против доходите да растат. Но като увеличиш с 10 млрд. пенсиите в много кратък период, като се има предвид и пределната склонност към спестяване на нашите майки и бащи, тези ресурси вместо да отидат в инвестиции, или в нещо друго, което не действа толкова проинфлационно, отиват или в крайно потребление или се утаяват в банковата система, откъдето се явява последващият проблем, свързан с експанцията в кредитирането. При огромни текущи разходи в бюджета, неминуемо това оказва проинфлационно влияние. Никъде не сме видели до сега инфлация да се бори с изпреварващо увеличение на доходите. Самата инфлация компенсира неизработения доход. Това е доктринална заблуда на сегашните управляващи на публичните финанси, или някаква вяра в Perpetuum mobile."

"След присъединяването към ИЕРЕМ-2 през 2020 година пред нас остана по-скоро техническа работа с изпълнението на критериите от Маастрихт за присъединяване към еврозоната. За съжаление загубихме доста време и темпо. В Хърватия например, където започна подготовката за членство в ИЕРЕМ-2 година след България, от повече от година е член на еврозоната. Правителствата след редовното правителство на ГЕРБ можеха с по-бързи темпове да направят подготовка за приемане на еврото. През 2021 г. тази тема въобще не беше на дневен ред. Не е действано проактивно в тази тема", допълни Владислав Горанов.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    39 1 Отговор
    Ама този защо още е на свобода?!
  • 2 ти си претъпник

    37 1 Отговор
    как не те е срам да дуднеш всеки ден ?
  • 3 КОТарАК

    15 4 Отговор
    песимист съм за Еврозоната-ще се влошат нещата...с такива управляващи сме заникъде

  • 4 Когато

    22 2 Отговор
    Когато си направил една Държава която никой не я иска няма как да влезеш където и да било! Освен в Коша за Боклук! Направи я Водеща! И всеки ще започне да я иска!
  • 5 ТаУмВзе

    26 1 Отговор
    Гербераст,който Гепи 800 милиона по телевистан ли! За тва сме Приключили Вчера.
  • 6 Оракула от Делфи

    33 1 Отговор
    Осъден по закона "Магнитски", но и
    "Отявлен радател" на корупцията на Хунтата!
    Басил Божков , чака да му върнеш парите!
  • 7 Шопо

    33 3 Отговор
    Не ви щем еврото, не ви щем шенгена
    Референдум за ЕС и НАТО.
  • 8 Радетел

    22 1 Отговор
    милионни грабежи , мушенгии и разностранни деяния за стотина години затвор !
  • 9 Реалист

    19 1 Отговор
    Само вище какви са мотивите на санкционирания по Магнитски и защо още не е в затвора този.
  • 10 БеГемот

    19 1 Отговор
    Как се е уял крадеца....и как лъха на авторитет ако не го знаеш от ей такъв га подскачаше палаво до Банкянския крадец ша кабил ,че е някакъв голям финансов гуру а не счетоводител на политическата мафия!
  • 11 Каква еврозона и шенген

    13 1 Отговор
    като изявени мафиоти за затвор ни управляват държавата? Този да не пие спирт от аптеката с минерална водичка и кока кола?
  • 12 Пуфи

    15 1 Отговор
    Иска да каже че дотогава трябва да внимава с превоза на кюлчетата от Банкя към Швейцария, после може и с открито ремарке
  • 13 Къш, от тук

    14 1 Отговор
    и ти крадец мижав!
    Кой ви дава трибуна да ланкате?
  • 14 Първо върни парите

    16 2 Отговор
    на хората.
  • 15 Браво бе

    15 1 Отговор
    Пак пенсионерите с високите си пенсии са виновни за всичко. Ами ГЕРБ през цялото си управление не повишиха пенсиите и имаше таван на същите, а пак не бяхме готови за еврото. Явно тези 10 млрд. отпуснати за увеличение на пенсиите сън не ви дават.
  • 16 Айде бе,

    14 1 Отговор
    И аз не съм напълно убеден, но не се опитвам да досаждам на никого с моите убеждения, освен ако някой не е проявил определен интерес към моето мнение. Стига сте ни занимавали с халюцинации на този или онзи, само защото трябва да се появи в медиите, а няма какво смислено да каже!
  • 17 Шопендар

    7 1 Отговор
    Едно е да искаш,друго е да можеш,и трето е да го постигнеш.технически,но не задължително,не по рано от 2027,но в тия неспокойни времена,само господ знае
  • 18 лекуващ лекар

    12 0 Отговор
    Кой нормален човек се интересува от мнението на този цървул ????
  • 19 Боруна Лом

    15 0 Отговор
    ЗАЩО ВСИЧКИ НА БАНДИТИ ГИ ПОКАЗВАТ КАТО ЕКСПЕРТИ?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ето

    11 0 Отговор
    Ви го още един мутрак.
  • 22 Само да питам

    14 0 Отговор
    Тоя защо не е в затвора ?
  • 23 Постулат за напреднали:

    9 0 Отговор
    Този възпитаник на Свищовския ПУЦ иска да каже, че дотогава (2025 г.) трябва да се внимава с превоза на кюлчетата от Банкя към Швейцария, после може и с открито ремарке !!! Този явно пие спирт от аптеката с минерална водичка и кока кола !!!
  • 24 Бе, ква еврозона?

    12 1 Отговор
    Искате хептем да станем абсолютна провинция и трето на съюза! Като народа не иска България да става гето на бежанци, онези просто ни СПИРАТ еврото и щем, нощем се съгласяваме на всичко!!! Това ли искате бе? Еврото е заробване, пълна зависимост от западните "умници"! Ама искат да обявим война на някого, извиват ни ръцете с еврото и ние се СЪГЛАСЯВАМЕ.... Никакво евро!

    Коментиран от #26

  • 25 Иван

    13 0 Отговор
    Този индивид защо не е в Затвора?
  • 26 Иван

    16 1 Отговор

    До коментар #24 от "Бе, ква еврозона?":

    Референдум за еврото
    Референдум за ЕС
    Референдум за НАТО
  • 27 Каква Еврозона бре

    15 1 Отговор
    Референдум първо и тогава ще видим.
  • 28 Ъхъъъъъъ мозък

    12 0 Отговор
    Владислав Горанов: Отявлен радетел съм на еврозоната..... Всички лоши кредити на ЕЦБ искам да поемем.... Тва на Украйна, тва на Италия, тва на Гърция......всички.....
  • 29 Голямата мечта

    8 0 Отговор
    Хайде кажи си го честно, далече си от голямата баница, но се надяваш до две години да си около тавата и тогава ще радетелстваш с двете ръце! Цялата алчна пасмина всяка нощ сънува "онези" пари и как ги прибира, дипли, дипли....
  • 30 Ъхъъъъъъ мозък

    7 1 Отговор
    С по малко от 1% от акциите на ЕЦБ много ще ни тежи гласа в "общата" политика..... един мощен глас ще е, че направо ще проглуши света....
  • 31 Каква евро зона нали ще ни залеят

    9 1 Отговор
    Със стари и фалшиви банкноти и пенсионерите ще се видят в чудо с евроцентовете и евробанкнотите
    Европа са 200-300 млн потребителя и евробанкнотите се изхабяват много бързо с лева сме предпазени от разни спекуланти и мошеници от Европа и света
  • 32 Постулат за напреднали:

    11 1 Отговор
    Възпитаникът на Свищовския ПУЦ Владислав Горанов иска да каже, че като отявлен радетел на еврозоната ИСКА ДА ПОЕМЕМ всички лоши кредити на ЕЦБ, на Украйна, на Италия, на Гърция, ВСИЧКИ !!!!
  • 33 С по малко от 1% от акциите на ЕЦБ

    11 1 Отговор
    Значимостта на България се свежда до нула. Нито едно решение относно финанси и кредитиране на безумни евро тъпотии няма да зависи от нас. Аналогията с валутният борд е абсолютно малоумна. Великобритания имат прекрасни анализи по темата преди брекзита за които думичка у нас не се споменава ....
  • 34 ке те ваксинирам, внимавай!

    7 1 Отговор
    не ни требва евро. щото първо ще лъснат фалшивите двайстолевки дето печатахте, после вместо 500 лв сметка за ток ше искате 500 евро, но ако почнете да давате безплатен ток на всеки ваксинирал се и имплантирал се с изкуствен интелект дедо ми може да се замисли.
  • 35 Даниел

    6 0 Отговор
    Оплакал се на чичо си,че всичките му връстници направили успешни кариери пък той не успял!
    КРАДЕЦ
  • 36 Шепа кретени продължават обаче да

    9 1 Отговор
    твърдят, че допитване до хората не е нужно и това било супер демократично.
  • 37 Ъхъъъъъъ мозък

    7 1 Отговор
    Големите пенсии с банкноти от 500 евро ли ще ги изплащат или в монети ?

    Коментиран от #43

  • 38 Когато хората разберат колко точно

    6 1 Отговор
    Са пасивите на ЕЦБ в момента, лошите кредити, несъбираемите и отписани в момента суми дали ще искат дял от тях да придобият и то при положение че дори цесия не могат да им направят през ЧСИ..... Дали ?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Някой даде използвана банкнота на евро

    5 0 Отговор
    На продавач и продавача му каже не искам тази банкнота дай ми едра банкнота аз ще ти дам ресто други банкноти и монети
    Какво правим в такъв случай
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Референдум

    7 0 Отговор
    това е обективната реалност. Не ни питахте, когато отменихте референдум за Белене, и отменихте решение на НС на базата на референдума. Забранихте референдум за запазване на лев. Пратихте ни на борса газ, цените се вдигнаха безобразно. Пратихте ни на борса ток. Наричахне въздушната възглавница за реакторите на Белене "гьол". Отменихте строежът на Белене, за да лапат вашите фирми перки, хото и когенерации. Съсипахте енергетиката с ПП, ДБ, СДС, ГЕРБ и ДПС. Всяка година в Британия от студ загиват между 14-30 000 души в домовете си, дотам ни докарахте. То бива алчност, но вашето е престъпление. Да не завършиш проект за десет 16 милиарда лева, с площадка лиценз, 2 реактора, частично оборудване платени. И да дадеш на Уестинг 120 милиарда лева, за съд сте. Всички управлявали 34 г.

    Коментиран от #48

  • 43 Некой си

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "Ъхъъъъъъ мозък":

    Тези ги спряха отдавна.Защото се ползват основно от наркомафията.Само Бочко все още има от тях.
  • 44 ха ха

    5 0 Отговор
    как така се случва че всички отявлени бандити са радетели за евро зоната
  • 45 ТОЯ КЕ УМРЕ СКОРО

    3 0 Отговор
    ЗЛОБАТА И АЛЧНОСТТА КЕ ГО УБИЯТ !
  • 46 Гражданска инициатива Народен референдум

    1 0 Отговор
    Предстоят избори за европейски парламент. Повечето от нас не ги интересува темата. Но това е един добър момент да проведем народен референдум "не на еврото". Всеки да напише или разпечата на малък лист хартия "не на еврото" и да го загъне с официлната бюлетина без значение какво е отбелязал или не отбелязал в нея. Така ще се чуе гласа на народа. Макар и неофициален начин на изразяване на мнение това би имало съкрушителен обществен отзвук върху безродните продажници на сглобката! Споделяйте и разпространявайте!
  • 47 ТОЯ КЕ УМРЕ СКОРО

    1 0 Отговор
    ЗЛОБАТА И АЛЧНОСТТА КЕ ГО УБИЯТ !

    ДОБРЕ Е ДА КАЖЕ КВО СТАНА С КРАДЕНИЯ ЖИП И КАК ОТЪРВА ЗАТВОРА ?
  • 48 Браво в10-ката

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Референдум":

    100% еваларка, Шапо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол