Last news in Fakti

3 Февруари, 2024 12:04 1 646 12

АПИ: Хеликоптерната площадка при тунел „Железница“ ще може да се използва от въздушните линейки

  • хеликоптерна площадка-
  • тунел железница-
  • апи-
  • въздушни линейки

Хеликоптерната площадка при тунел „Железница“ ще може да се ползва и от вертолети на държавни институции – ВВС за спасителни операции при тежки или масови инциденти, от планинската спасителна служба и други

АПИ: Хеликоптерната площадка при тунел „Железница“ ще може да се използва от въздушните линейки  - 1
Снимка: АПИ

На хеликоптерната площадка при тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“ ще могат да излитат и кацат медицински вертолети до 3,750 тона, съобщиха от пресцентъра на АПИ. Максималното тегло на една медицинска въздушна линейка заедно с оборудване, гориво и екипаж е около 3,175 тона. Хеликоптерната площадка при тунел „Железница“ ще може да се ползва и от вертолети на държавни институции – ВВС за спасителни операции при тежки или масови инциденти, от планинската спасителна служба и други.

Съоръжението се намира на около 410 м от южния портал на тунела, пътувайки от Благоевград към Кулата и на 40 м от път І-1 (Е-79). До нея ще може да се достигне както от първокласния път, отбивайки при разклона за с. Железница, така и от новия близо 5-километров участък от автомагистралата и тунел „Железница“, които предстои да бъдат въведени в експлоатация в края на февруари. Очаква се до края на месеца Държавна приемателна комисия за издаде акт 16 и разрешението за ползване за новата автомагистрална отсечка.

Площадката е с асфалтобетон и размери 40 м на 40 м. Разположена е на 315 метра надморска височина и при определянето на точното ѝ местоположение е съобразена и скоростта на вятъра в района - т. нар. в метеорологията „роза на ветровете“. Съоръжението е с видеонаблюдение и всички необходими системи за сигурност и комуникация, пожароизвестяване и т. н., които са част от системите за безопасност на тунел „Железница“.

АМ „Струма“ е първият пътен инфраструктурен обект, на който се изгражда хеликоптерна площадка. Тя е част от проекта за строителство на тунел „Железница“ и е изградена по одобрен и съгласуван технически проект, с издадено разрешение за строеж на 5 март 2020 г. Стойността на извършените строително-монтажни работи само на площадката са 280 000 лева с ДДС. Предстои тя да бъде регистрирана в Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ като болнично вертолетно летище.

Тунел „Железница“ е най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас, с две отделни тръби за движение в посока. Дължината на всяка е около 2 км. Съоръжението е с енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика, аварийни SOS кабини, аудио и радио оповестяване, електронна система за контрол на достъпа и т. н. Двете тунелни тръби са свързани с напречни връзки, които ще са за евакуация в случай на тежък пътен инцидент. Тунелът има 2 напречни връзки за автомобили, по които ще могат да минават линейки, пожарни и други специализирани машини, както и 4 за пешеходци.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    6 1 Отговор
    Очаквах да има в затънтени места и марки градчета!
  • 2 ТаУмВзе

    6 2 Отговор
    Лекари нема, но хеликоптери и площадки за Комисионката има! Не казват, Колко ще струва да те повозят на хеликоптер де.

    Коментиран от #5, #11

  • 3 Русофил

    7 4 Отговор
    Правим площадка за милиони в средата на нищото за да гепимиме парите.
    Същото като 100-те стадиона на Баце за 400 милиона. И кво - българите
    станаха най-футболната нация в света. Националният жъне успехи.
  • 4 Сатана Z

    4 2 Отговор
    Айде,айде, Разходите за въздушна линейка варират значително в зависимост от разстоянието между двете страни и могат да варират от £6000 до над £20 000. Търговските полети обикновено са по-достъпни, но все пак скъпи. Репатрирането обикновено се таксува на миля и може да струва между £200-£400 на миля.
  • 5 ЕВРОНЮЗ

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    В Италия струва 160 € на минута.... А с тая летяща метла някой ще смуче от здравната каса.... Но продължаваме с пиар кампанията на тая тема за имидж на сапуненото правителство
  • 6 ХиХи

    4 1 Отговор
    И болница ша построите, ма друг път
  • 7 Вале-каро

    5 3 Отговор
    Какви са тези хеликоптери който не могат да кацнат на една гола поляна , та трябва да им се прави специална площадка? Изобщо за какво са ни?

    Коментиран от #8

  • 8 ЕВРОНЮЗ

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Вале-каро":

    Същите като F-16 които кацат и излитат от преметена писта с прахосмукачка
  • 9 Некой си

    2 3 Отговор
    Така,така,че некоя като Караянчева без гащи,може да катастрофира.Хеликоптер трябва.
  • 10 Мнение

    5 0 Отговор
    В Унгария почти всяка област си има медицински хеликоптери. При катастрофи, бедствия са на място да 10-на минути.
  • 11 Яяяяя

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Те не са за теб, има една група хора, които си приготвят позиции, за какво, само те си знаят
  • 12 ВКК

    3 2 Отговор
    Разстоянието от там до София се взема за 45-60 мин.с кола, кому е нужен хеликоптер. И вярно, що за хеликоптер, който не може да кацне на поляна-как ще се осъществява планинското спасяване, с площадка ли?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол