Last news in Fakti

8 Февруари, 2024 16:09 1 700 60

Стефан Тафров: Войната на Путин срещу Украйна е геополитически рекет, с цел промяна на световния ред

  • войната в украйна-
  • сащ-
  • тръмп

Не можем да изключим изцяло война в Европа между НАТО и Русия, ако така продължава да се държи Русия и Путин, цитира дипломатът изказвания на западни политици

Стефан Тафров: Войната на Путин  срещу Украйна е геополитически рекет, с цел промяна на световния ред - 1

Путин произнесе една дълга реч преди войната, в която горе-долу се разбра, че става дума за това, че Украйна не е същински обект на руското нападение, то е геополитически рекет, с цел промяна на световния ред, наложил се с разпадането на Съветския съюз.

Това каза пред "Фокус" Стефан Тафров, пoслaник нa Бългapия пoслeдoвaтeлнo в Итaлия, Beликoбpитaния, Фpaнция и ЮHECKO, кaктo и двa пъти пoслaник, пoстoянeн пpeдстaвитeл нa Бългapия в OOH – Hю Йopк.

"Режимът на Путин търси оправдание пред самите руснаци защо продължава това безумие. Защото самата Русия страда разбира се, от всичко това, освен Украйна. Но как да кажа, един кървав диктатор като Путин е ясен, той неговият режим е ясен, той е човеконенавистнически, той носи страдания не само на украинците, но и на руснаците. Но това, което е по-важно да се обсъди според мен, около войната в Украйна, е какво става с военната помощ на Съединените щати, тъй като това са новините от последните дни. Там, за съжаление има известни проблеми все още. Така че аз бих искал да обсъдим този въпрос", каза Тафров.

Той поясни, че това се дължи на факта, че бившият президент Тръмп, който отново е кандидат за президент, е взел въпроса с подкрепата на Украйна като заложник в своята предизборна борба. И принуждава Републиканската партия да не се съгласява с гласуването на помощта за Украйна в Конгреса на Съединените щати.

"През последните дни републиканците и демократите в Сената бяха договорили едно компромисно предложение, което обаче вчера не мина. То включва както мерки по укрепване на американо-мексиканската граница, което е искане на републиканците, така и деблокиране на 60 млрд. долара помощ за Украйна, 17 млрд. за Израел и 10 млрд. за хуманитарна помощ за Украйна, Израел и Газа и т.н. Тръмп обаче оказа натиск върху републиканските сенатори и те вчера не приеха този компромис", добави Тафров.

По думите му, това е тревожно, защото забавя допълнително американската помощ за Украйна и насърчава Путин. Дори бивши съветници на Тръмп, когато беше президент критикуваха поведението му.

"А пък днес чета, че полският министър-председател Доналд Туск се е обърнал към републиканските сенатори с един туит и им е казал: “Републикански сенатори, засрамете се. Роналд Рейгън сигурно ще се обърне в гроба, ако види какво правите"", каза още Стефан Тафров.

"Нещата са много сериозни, защото докато мнозинството от американското обществено мнение продължава да подкрепя силно Украйна, част от Републиканската партия, под влиянието на Тръмп, който се хвали, че ако стане президент “ще реши въпроса за 24 часа" блокира американската военна помощ. И тук се задава въпросът, може ли да се разчита на Съединените щати като сериозен съюзник? Защото днес е помощта за Украйна, а утре може да е помощ за страни-членки на НАТО, ако Путин, след като бъде отслабена Украйна и той постигне някакви военни успехи, насочи както и вие казахте, своя поглед към някоя натовска страна или към някои натовски страни. Това са много сериозни въпроси, които си задават европейците.

Тези събития в Конгреса, за които ви говоря, идват на фона на успеха на Европейския съюз да излее от затрудненото положение, в което се беше озовал, заради блокирането на неговата финансова помощ от унгарския премиер Орбан. Европейският съюз намери политическа воля да преодолее Орбан, който не крие своите симпатии към Тръмп и към Путин. И даде пример, така да се каже към Съединените щати. Един от аргументите на онези, които в Конгреса се противопоставят на тази помощ, че Европа не прави достатъчно, по този начин беше обезсилен. Разбира се, аз не казвам, че в крайна сметка няма да се стигне до отпускане на тази помощ, но това са защото има различни още варианти вътре в Сената, в Камарата на представителите, в която републиканците имат много малко мнозинство, впрочем."

Според Тафров това продължително забавяне на отпускането на помощта е тревожно и за НАТО, и за всички трезво мислещи хора, защото опасността от продължаващата агресия на Русия е сериозна.

"За нея говориха миналата седмица и германският министър на отбраната Писториус и началникът на Британският генерален щаб, които казаха предвид характера на Путинския режим “Не можем да изключим изцяло война в Европа между НАТО и Русия, ако така продължава да се държи Русия и Путин." Така че аз говоря тези неща, защото те са много сериозни и се задава въпросът - може ли Европа да разчита на своя най-важен съюзник в НАТО Съединените щати? Не е ли твърде зависима от това кой управлява във Вашингтон, какво е мнозинството в Конгреса? И тези въпроси разбира се, твърдо засягат самите украинци на първо място, но засягат и всички нас в Европа. Затова ние следим много внимателно какво се случва във вътрешната политика на Съединените щати", посочи още Тафров.

 


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 б бонев бонбончето

    34 1 Отговор
    тоя е нашите
  • 2 Коледа

    53 5 Отговор
    Всеки има право да води каквато смята за добре политика. Запада играе своята игра, изтока също. Само ние се чудим към кой да се присламчим и дори не изричаме на глас това което е важно за нас а се чудим кой блок да защитим. Сегашното положение много ли е добро за България ? Българите добре ли живеем ? 20 годишни коли, храна с микропластмаса, скъп ток, нямаме право на АЕЦ, нямаме право на въглища, най-бедни и най-болни в ЕС. Еми явно сегашното положение не е добре за нас.

    Коментиран от #49

  • 3 Някой

    55 7 Отговор
    Че този световен ред отдавна е нечестен спрямо висчки, които не са американци. Защо да трябва да го пазим? Щото на теб ти дават парички да го пазиш ли?
    И това, което прави Русия, е защита на националните ис интереси и безопасност. Представи си как щаха да реагират САЩ, ако примерно Мексико бе решило да влиза във военен блок с Русия и Китай, малтретира американските граждани на територията си и използва войнствена реторика срещу тях.

    Коментиран от #40, #58

  • 4 Щом СГефан казва

    33 3 Отговор
    Тъй ще да е...😁
  • 5 Само да питам

    47 3 Отговор
    Кои и къде го гласуваха този Ротшилдски световен ред?
  • 6 Тити

    13 32 Отговор
    Какъв ред какви пет лева никой не иска да има живота като мизерните рашисти.

    Коментиран от #41

  • 7 Реалист

    33 7 Отговор
    Свърши времето на колонизаторския западен световен ред!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 стоян георгиев

    36 7 Отговор
    Сороския фашистки ред свърши беше до 24 Февруари 2022г
  • 10 Евроатлантиците са в траур

    29 7 Отговор
    играта за господарите им приключи
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ХАХАХА

    32 4 Отговор
    Правилно е написано името му СГафен Тафров. Поздравления! ХАХАХА
  • 13 Професора

    26 5 Отговор
    Богатия и развид запад забогатял от колонии и робски труд, и го представят като демокрация хахаха...
  • 14 Хахаха хахаха

    27 5 Отговор
    Световен джендарски ред който премахна от речника си думите мъж и жена може да липсва само на третополовите като Тафров.
  • 15 Сгефан ли си

    19 3 Отговор
    Стефан ли си не знам, но определено откри топла вода

    Коментиран от #32

  • 16 Та Пак

    22 3 Отговор
    И този изпълзя.
  • 17 Ново ли е?

    32 8 Отговор
    Този дургарин да не се прави, кокя е причината за войнатаТя е, че единствена в света на Русия е отказанабезопасността й.
    1. НАТО се приближава агресивно до Русия последните 30+ години, заплашваики я.
    2. САЩ има 800 бази по света, болшинството са насочени срещу Русия.
    3. На 17 февруари 2022 беше подписан догивор между Великобритания,Полша и Украйна, защита. Раполагане английски войски в Украйна
    4. На 19 февруари 2022 Зеленски заяви, че ще разработва/разполага ядерно оръжие. Това изказване било посрещнато с ръкопляскания.
    5. Минските съглашения не бяха спазени от Украйна. Те забраняваха да се разполагат 150-200 те хиляди украински войски на 70 км. от Русия. Според тях Украйна трябваше да прговаря за мир с Донецк и Луганск.
    6. Украинската АТО от 2014 стрелаха по собствените си граждани в Източна Украйна, убивайки цивилни, включително 350 деца. Запознай се с Алеята на Ангелите в Донецк.
    7. Виктория Нюланд призна директно, че има разположени биологически оръжия в Украйна
    8. САЩ и Англия насъскваха Украйна срещу руснаците от 30 години.

    Коментиран от #44

  • 18 бягай бе

    22 3 Отговор
    мека китка ,на тръткана персона....
  • 19 Бесен-_ Язовец

    22 4 Отговор
    Този им.екяр като обича толкова мн световния ред на западните фашисти защо не замине за фашистка Окрайна да го защитава от Руската армия?
  • 20 Търновец

    23 5 Отговор
    Когато гражданин Тафров беше представител в Съвета за сигурност беше разпалена война срещу народа на Ирак с повече от 900000 убити Иракчани и нефтените фирми на Ротшилд и Рокфелер се завърнаха на иракските нефтени полета а тогавашния външен министър Паси направи така че Българската дипломатическа комуникация минаваше през Израел. Садам беше приятел на България и беше левичар
  • 21 видяхме близките на порошенко

    15 3 Отговор
    зелински , а това са байдън . Друг да им бутне по повече няма . пари , оръжия , съвети , наемници . много им помогна . с майдана отцепиха територийте и окървавиха улицата . конфликта се е изчерпил но важно е денафицирането и демилитализирането . на Шолц така му харесва и на Туск .
  • 22 Павел пенев

    21 3 Отговор
    Хомосексуалистите по бавно загряват какви са целите на Путин.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 3.14К

    18 2 Отговор
    Колаборацията на фашисти, гейове и наркомани, изправя човечеството пред смъртна опасност.
  • 25 Световен Ред

    16 2 Отговор
    Не разбрах какво му е хубавото на досегашния св. ред та да плачем за него?
  • 26 В.В.П.

    19 3 Отговор
    Тоя педеразко ,коментира великия Путин и РОССИЯ..дала живот на 50 независими държави...Ахахаха ..Недоносени мишоци...
  • 27 Повръщам

    18 2 Отговор
    този когато и да го утепат все е късно...
  • 28 Българин 🇧🇬

    20 2 Отговор
    Фамилията му Тафрове византийска и на фейса му личи, че долна византийска сви.ня
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Град Симитли

    15 2 Отговор
    Хич не е важно мнението на тоЪ мин@тчи@,клатен от цялата швейцарска гвардия на Ватикана!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 тафрата

    13 2 Отговор

    До коментар #15 от "Сгефан ли си":

    Чефи бил,червият....
  • 33 Наглецо

    20 4 Отговор
    Друго си е световния ред от Запада.Кой не слуша получава бомби.Кой е с тях го правят роб.Страхотен "ред" !
  • 34 В.В.П.

    17 4 Отговор
    РОССИЯ, СССР,Рф винаги са налагали справедливост ,закон и ред в света когато Европа се самозабрави в глупостта си..Сега отново .Ако Радев ,Денков ,Тагаренко обявят война на Рф ,ще направят голяма услуга на българите ..Ще баталясат София ..и България ще бъде свободна .
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 БеГемот

    13 4 Отговор
    Така е ...тоя гад Путин не ще да се подчинява на никакво посолство ..и няма ни една снимка пред камината на белия дом...парий!
  • 37 Иван Иванов

    15 2 Отговор
    Справка за лицето, фигурираща в архивите на нашето контрара-зузнаване:
    Виден активист на международното гей общество; редовен посетител на клубове на „меките китки“ в Европа и САЩ; самоволно напуснал посланическия пост в Рим. Публична тайна е, че в края на 80-те години Тафров е живял на съпружески начала с тогавашния посланик на Колумбия в София.
    Въпросът днес е: Кой сега държи досието в ДС на този дипломат и защо този документ не излиза на бял свят?"
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Иван Иванов

    10 3 Отговор
    Тафров обърнал на бардак посолството ни в Рим



    Вечерта на 15 януари 1992 г. тогавашният министър на външните работи Стоян Ганев нарича в Рим първия си заместник Стефан Тафров /втори в евролистата на „Демократична България“-б. р./ „П.дераст!“ Любимецът на дамите и галено дете на демокрацията Ганев изригва с необичайната за първи дипломат квалификация на прием в нашето посолство, даден по повод неговото гостуване във Вечния град.

    Но причината за необичайната оценка съвсем не е елегантно отказаният преди това както от Швейцария, така и от Италия посланически агреман на Тафров най-вероятно поради неговото безумно влечение към мускулести красавци. Квалификацията не е плод и на носещите се още по онова време из нашето външно министерство легенди за организираните из канцелариите от хърбавия началник с орлов нос мъжки партита със силен сексуален акцент. В оная януарска вечер Стоян Ганев нарича така първия си заместник, тъй като малко преди това в София и в негово отсъствие е обявено бленуваното и сътворено от Тафров признаване на Македония за самостоятелна и независима държава.
  • 40 опълченец

    6 13 Отговор

    До коментар #3 от "Някой":

    Америка знае какво да направи, за да не влиза в подобни блокове Мексико. Русия се държи така, че всичките и съседи се страхуват от нея и за това не е виновна Америка. Америка не е заплаха за нито един свой съсед. Тука е ключа от бараката. Русия не защитава националната си сигурност, Русия продължава да демонстрира имперско превъзходство, и то само с военни средсдтва. Сравнението ти е нелепо.

    Коментиран от #45

  • 41 До Тити!

    9 4 Отговор

    До коментар #6 от "Тити":

    От Кичка ли идва или от п чка? За твое сведение мизерни рашисти в 80 % жживеятпо- добре от 90 % от населението на РБългария. Ако не вярваш има достатъчно западни СМИ , не БГ мисирки, в който можеш да видиш как живеят. Мизерия и мизерни хора има по цял свят. Въпросът е колко и как. Отиди в Москва и виж дали ще видиш просяци и бездомници. Защото тук в София по официална статистика са над 20 хиляди! Анадъмо?
  • 42 АРЕС Z

    10 2 Отговор
    Тафроф,абе ти знаеш ли че си соро.... ......жнение !
  • 43 шефа

    10 0 Отговор
    Тафров,когато един глупак усети и види че вече никой не му обръща внимание и осъзнае колко е .рост започва да смърди като теб.
  • 44 опълченец

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "Ново ли е?":

    Това, освен, че е написано неграмотно, е манипулативно и лъжливо.
  • 45 Ало опълченец?

    6 1 Отговор

    До коментар #40 от "опълченец":

    Ма нещо си се объркал. Нито една колония не се страхува от господаря си? Политиците от колонията са добре наранени, а хората в колонията робуват! От Спартак на сам робска революция няма! Защото ти не си роб , само по документ. Ако искаш свобода ти се казва че живееш в свободен свят. Не те кефи маиняш се? Те за това цяла латинска Америка напълва за САЩ. Нам е хо-добре! А дали е така?

    Коментиран от #46

  • 46 опълченец

    6 1 Отговор

    До коментар #45 от "Ало опълченец?":

    Ако го напишеш с по-малко правописни грешки, може и да разбера какво ми казваш.

    Коментиран от #54, #55

  • 47 Никой

    1 13 Отговор
    Невежите българи ,които обичат Русия щото учителката в първи клас им казала ,че така е редно,че така е правилно защото Русия е най силната армия в света. Защото тайните ченгета и военни казват така.Защото Запада е лигав слабак , пълен с джендъри и караконджоли,не като ония страстни целувки дето праска Брежнев на Хонекер и Живков, от тях лъха само сила . Че българския патриотизъм първо и преди всичко руски. Трябва да се напреварваме по обич към Русия със Северна Корея, Венецуела , Куба,Иран , Китай. Да ли ще успее българския русофил , предстои да видим ?
  • 48 Чудя се

    5 1 Отговор
    Тоя на кой бряг е?

    Коментиран от #51

  • 49 КОТарАК

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Коледа":

    тия за новите кооперации отде намират пари за апартамент? по 100 хил. евро единия , средно?щото се строи постонно и ги изкупуват и на темел..?
  • 50 Перо

    10 0 Отговор
    Само мнението на педала липсваше!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Възрожденец

    0 7 Отговор
    „Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и идиоти. От друга страна пък, твърде е обяснимо тяхното подло поведение, защото хората искат да ни направят московци, прочее, правят ни всичките злини и пакости, които може да измисли развратният човек.”
  • 53 Tётя Myтpoфaнoвa

    1 9 Отговор
    Другари русофили!
    Не мога да разбера, защо все още се мъчите в тази европейска България.
    Путин ви покани в Русия! Издаде множество укази за да облекчи приемането ви в родината на сърцето и душата ви.
    Обещава ви високи заплати, ниски цени, качествено образование и достъпна медицина.
    Лесно и бързо получаване на гражданство. Защита от джендъри и всякакви западни сатанински течения..
    Какво чакате още? Насладете се на руския мир.
    Или може би не сте искрени в любовта си и признателността си към майка Росия.
    Очаквам не само коментари, а с реални действия да засвидетелствате признателността и обичта си към Русия .
    Стига вече с вашето лицемерно поведение.
    Ако не вие, поне децата си пратете, защото както вие самите твърдите Русия ви е е "освободила" и имате кръвен дан да плащате.

    Веднага изпращам необходимите документи и запазвам час в руското посолство.
  • 54 Ало опълченец от скалистите планини?

    4 0 Отговор

    До коментар #46 от "опълченец":

    Кое не е вярно от написаното в коментар 17? Ти кога си роден и от кога четеш и слушаш международни новини. От маша на САЩ през 80 г. Срещу Иран, Салам беше свален след втора война, абсолютна измама. Оръжие за масово унищожение? Ядрена и био програма? Тони Блеър се извини, 17 г. По -късно
  • 55 Ти понеже,

    3 1 Отговор

    До коментар #46 от "опълченец":

    Си много грамотен, за това си пишеш никнейма с малка буква! Паляк! Овца!
  • 56 Та Паци

    5 0 Отговор
    Кой е сгефан и какво е сгефил?
  • 57 ЮСА демократ

    0 0 Отговор
    Цитат!
    "Нещата са много сериозни, защото докато мнозинството от американското обществено мнение продължава да подкрепя силно Украйна, част от Републиканската партия, под влиянието на Тръмп, който се хвали, че ако стане президент “ще реши въпроса за 24 часа" блокира американската военна помощ. И тук се задава въпросът, може ли да се разчита на Съединените щати като сериозен съюзник?"
    Хора! Демокрацията е в опасност! Ако Тръмп стане президент, представяте ли си?! Ама той ще спре войната в Украйна, хора, представяте ли си?! Нима ще допуснем това - да няма повече войни?! Ами то тогава ние, американците, ще умрем от глад, хора!
  • 58 да си знаеш

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Някой":

    По-rлyпав пример не знам дали можеше да измислиш.
  • 59 а това какво е

    2 0 Отговор
    "Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила
    на САЩ за измамване и оглупяване на хората от
    социалистическия свят. Незабелязано ще подменим
    човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим
    единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем
    грандиозна по мащаби разложителна работа, ще
    изтръгнем социалната същност на литературата, ще
    насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ
    към секса, насилието, садизма, предателството -
    тоест безнравствеността. Нужни са писания,
    осмиващи естествеността и почтеността като
    архаични отживелици. Простащината, наглостта,
    лъжата и измамата, пиянството и наркоманията,
    животинския страх сред хората, безсрамието,
    доносничеството и още много пороци заложени в
    човека трябва да се раздвижат.Така ще разклащаме
    поколение след поколение, ще предизвикваме
    ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем
    човек с консумативна психика на елементарен
    потребител. Всичко това ще извършим под девиза:"

    "ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ”
    Фостър Дълес 1956
  • 60 евгени

    1 0 Отговор
    тафров, на чичо педслчето, много се тафриш нещо,, ще ти сваля шалчето
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове