Last news in Fakti

9 Февруари, 2024 15:44 2 392 28

Ивайло Мирчев: Защо КАТ ни принуждава да плащаме глобите на границата

  • ивайло мирчев-
  • глоби-
  • кат

МВР предприема всички необходими мерки за ефективно противодействие на незаконни действия от служителите на ведомството

Ивайло Мирчев: Защо КАТ ни принуждава да плащаме глобите на границата  - 1
Снимка: БГНЕС

Трябва ли да плащаме връчените ни наказателни постановления и фишове на КАТ при преминаване през българската граница? Законът е категоричен, че не съществува такова изискване. В действителност обаче много шофьори изпитват затруднения при преминаването. Сред причините e изискано заплащане на място на току-що връчени глоби, както и неправомерно задържане на документи.

Народният представител от “Продължаваме Промяната - Демократична България” Ивайло Мирчев попита министъра на вътрешните работи Калин Стоянов дали има вътрешно разпореждане граничните служители на МВР да изискват задължително плащане на място на връчените глоби или те да изискват на своя глава да се плащат натрупани глоби при преминаване на границата, но от отговора му не става ясно.

В закона ясно се казва, че при липса на интензивен трафик, има изискване за връчване на неполучени наказателни постановления и фишове от страна на шофьори, преминаващи границата. Не съществува обаче изискване за задължителното им плащане на място в момента на получаване на документите за глобите. В отговора си министър Стоянов допълва, че за гражданите, които желаят да заплатят на място, има осигурен пос терминал, но не става ясно дали съществува практика, която противоречи на закона.

Според министъра в периода от 1 януари 2022 г. към настоящия момент в министерството са постъпили едва 3 сигнала от граждани, свързани с извършени проверки на границата. Два от тях са за нежелание на лицата да им бъде връчен фиш, а третият - твърдение за незаконно отнет документ за самоличност. Стоянов уточнява, че след проверка, сигналите са счетени за неоснователни.

В писмото се казва още, че МВР предприема всички необходими мерки за ефективно противодействие на незаконни действия от служителите на ведомството. Гражданите обаче продължават да имат затруднения при преминаване на границата ни, а проверки за това липсват.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    20 7 Отговор
    Иво Мирчев загина при ракетна атака в Киев.Този е двойник.
  • 2 замислен

    15 3 Отговор
    От цялата работа - трябва ли или не трябва да се връчват наказателните постановления? Все пак ако господина Мирчев има шофьор то на повечето ни се налага да караме и да се съобразяваме с някои нарушители, и да се молим да не ни отнесат.
  • 3 Баш Батка

    17 0 Отговор
    Одит на КАТ и да се видят тея сривове всяка седмица, къде отиват парите от глобите. КАТ трябваше да е малкия Дубай по статистика на глобени а е от 60те годни сграда занемарена.

    Коментиран от #13

  • 4 Защото, за това

    3 0 Отговор
    Клетва са дали измамниците

  • 5 оня с коня

    14 4 Отговор
    Иво Мирчев разсъждава УМИШЛЕНО Избирателно,като ЛОВКО спестява Истината че на водачи на МПС на които са наложени глоби и те НЕ СА ГИ ПЛАТИЛИ ВЪВ ВЪТРЕШНОСТТА на Страната им се дава възможност да направят това на Границата,т.е. това е ЗА ТЯХНО УЛЕСНЕНИЕ.
  • 6 Дрън дрън та пляс

    10 1 Отговор
    Мирчо, да не са те спряли на границата за да пмащаш глоби като пътува за уркайна?
  • 7 Тома

    18 1 Отговор
    Мирчев ако искаш да направиш нещо за хората не се занимавай с простотии.Погледни как ни се гаврят телекомите и цените на тока водата храната и горивата
  • 8 Шофьор

    7 13 Отговор
    Глобите трябва да се плащат в срок от 10 дни и ако се платят преди срока да има процент намаление . Ако не се плати на 10 ден колата се спира от движение глобата се повишава и се праща призовка на собственика - много е просто
  • 9 Защото завършва на О

    2 0 Отговор
    За това, защото завършва на "О", затова е Защо!

    Коментиран от #11

  • 10 Поп Кръстю

    6 0 Отговор
    Има граници ама няма държава , един на друг прехвърлят топката ,всеки вика аз не съм. Кой малтретира хората които идват от и излизат от България.Никой не знае а спират хората със автобусите даги карат даси плащат тока водата ами те са във чужбина идват от там неса живяли през това време във бегето. Още от границата ги карат да плащат за щяло и нещяло .
  • 11 Играч незадоволен и бройказжия

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Защото завършва на О":

    Я не се занимавате с глупости, а се редувайте и се бройката, както се пее в тази песен!

  • 12 Мирчев да даде инфо

    13 2 Отговор
    колко фиша, ауан и нп са изадени и връчени на украински граждани. колко автомибила с украинска регистрация да глобени и заслобени за неправилно паркиране в платените зони?
  • 13 то си пише на самия фиш бре

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Баш Батка":

    във фонд за пърна безопасност, ама как се харчат оттам парите никой не знае
  • 14 лесно е

    3 1 Отговор
    Целия нормален свят е така.
  • 15 Онуфри

    5 1 Отговор
    Този изобщо минавал ли е през ГКПП???
    Никой не те кара да плащаш насила!

    Коментиран от #23

  • 16 Порно

    6 1 Отговор
    Какво означава неинтензивен трафик ? На ГКПП Илинден преди мене бяха 6 коли, вместо да мина за макс десетина минути, висях час. Щото проверяват не само шофьорите , но и пътниците, включително и децата. И един като се заяде , че не иска да му го връчват и се почва едно връчване със свидетели, ум да ти зайде.
  • 17 Никой

    6 0 Отговор
    Значи ще си развяваш за д ника в омразната Европа ,ше хвърляш пари за да му угодиш,пък тук в собствената си държава ще се криеш като последен мишок ,щото мангизите не си ги изкарал да си платиш за гяволъка на държавата. Нали уж щяхте да променяте към по добро и зачитане на законите ,бе мушморок. Тръгнал да защитава нарушителите ,ами тези които се стремят да спазват закона и зачитат правилата ,какво ? Следващия път нарушителите да гласуват за вас ,щом са ти толкова мили. Оня избутан военен чорап колкото да не ми се иска ,ще се окаже прав ,че сте шайкаджии.
  • 18 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    трябва стригане на тия овце, ниско стригане
  • 19 Зарко

    4 1 Отговор
    МИРЧО МАМА....ами като не ги плашат когато и където трябва-ще ги събират на ГРАНИЦАТА! Пари няма да си плати ГЛОБАТА а пари за Чалкидики има......е има има ама НЕМА!
  • 20 Защото

    1 0 Отговор
    само вие ходите по границата !
  • 21 СтРойчо от СВ

    10 0 Отговор
    Мирчев айде да пробваме нещо! Нека те засече радар в Турция или Гърция или камера-пък да видим как ще минеш тяхната граница! Има два варианта- плащаш и минаваш, втория-не плащаш и отиваш на Съд. И в Сърбия е така и в Унгария.....така,че айде помислете за нещо друго а не само за шанаджийство!
  • 22 боко

    0 0 Отговор
    Защото си шарлатански мръ---к и не си плащаш глобите бе ма--а ти и предател
  • 23 Ведомствена кука

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Онуфри":

    Кука 🚓 за да мине границата трябва да уведоми Личният състав на, че трябва да го направи и каква е причината за напускането на държавата, освен ако не под прикритие
  • 24 Другарят Мирчев

    1 0 Отговор
    е много, ама много лицемерен.
  • 25 Един не-трол

    1 0 Отговор
    А защо не мрънкаш в Гърция като ги плащаш на прибиране?

    Коментиран от #28

  • 26 Ам че кога другаде

    0 0 Отговор
    Първо плащаш , после ако има пари ще ходиш на екскурзия.
    Те вече и общите работници си правят кефа на странство.
  • 27 Данчо Катаджията

    1 0 Отговор
    МВР отдавна си работи като часпром, който има фуражка и слънчоглед (стоп палка), има право да събира мангизи от аборигените, вече не само кеш, но и с карта и по банков път.
  • 28 защото

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Един не-трол":

    за гърците си чужденец.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове