Last news in Fakti

9 Февруари, 2024 16:41 3 626 174

Конституционният съд публикува мотивите си защо не може да има референдум за еврото

  • конституционен съд-
  • референдум за еврото

Почти всички конституционни съдии, с изключение на Янаки Стоилов, са приели, че подобно допитване до народа не може да бъде проведено

Конституционният съд публикува мотивите  си защо не може да има референдум за еврото - 1

Конституционният съд вчера отхвърли искането на „Възраждане“ и ИТН да „отмени“ решението на Народното събрание, с което беше отказано провеждането на референдум, с който въвеждането на еврото да се отложи до 2043 г. До днес обаче не бяха известни мотивите, с които почти всички конституционни съдии, с изключение на Янаки Стоилов, са приели, че подобно допитване до народа не може да бъде проведено, съобщи lex.bg.

Близо 24 часа след заседанието си, проведено докато под прозорците на съда от „Възраждане“ изсипваха животински изпражнения и палеха чучело на конституционен съдия, беше публикувано решението на КС.

Ето и основните мотиви на конституционните съдии по делото:

1.Един от основните аргументи за провеждането на референдума за еврото беше, че за него са събрани над 400 000 подписа. В Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление се предвижда: „Народното събрание приема решение за произвеждане на национален референдум, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 400 000 български граждани с избирателни права и не противоречи на ограниченията по чл. 9, ал. 2, 3 и 4“.

От „Възраждане“ твърдяха, че Народното събрание не може да откаже да приеме решение за произвеждане на национален референдум, когато е сезирано чрез подписка от повече от 400 000 граждани с избирателни права.

„…такова твърдение е в несъответствие с логиката, духа и разума на основополагащите за съвременната представителна демокрация принципи на народен суверенитет, върховенство на правото и разделение на властите“, заявява КС.

В решението се обяснява, че дори когато волята на активното гражданство е обективирана чрез подписите на повече от 400 000 граждани с избирателни права, това не задължава парламента да вземе решение единствено за произвеждане на национален референдум. „Народното събрание като представителство на целия народ е длъжно при осъществяване на възложената му компетентност да спазва конституционните ценности и принципи, включително и когато приема решение по чл. 84, т. 5 от Конституцията“, заявяват конституционните съдии.

2. Друг аргумент в искането на „Възраждане“ и ИТН беше, че при гласуването в НС за референдума е подменена волята на депутатите. Най-общо казано, те сочеха, че с 68 гласа „за“, 98 „против“ и 46 „въздържал се“ депутатите са отхвърлили предложението на правната комисия да не се провежда референдум, а не самия референдум.

КС обаче е изследвал подробно стенограмата от заседанието и в нея е записано как председателстващият казва: „Да поясня за всички – гласуваме предложението на „Възраждане“, на организаторите на референдума, което е неподкрепено от Комисията, тоест, който гласува „за“, ще гласува за провеждане на референдума, който гласува „против“, ще бъде против провеждане на референдум“. А след гласуването обявява „Предложението не е прието“. И в Държавен вестник диспозитивът на решението на Народното събрание е идентичен – не приема предложението за произвеждане на национален референдум.

„Макар и използваният от председателстващия пленарното заседание изказ да не е прецизен, за да обозначи изразената от народните представители воля, тази непрецизност не е от естество на достатъчно и самостоятелно основание за противоконституционност на оспореното решение. Съдът отново подчертава, че за валидността на изразената воля на народните представители релевантни са яснотата на въпроса – предмет на проведеното гласуване, свободата на формиране и изразяване на волята на народните представители и полученият еднозначен краен резултат от гласуването, в настоящия случай потвърден и при проведеното повторно гласуване“, посочва КС.

3. Основният въпрос по делото, разбира се, е може ли с референдум приемането на еврото да се отложи с 20 години. От „Възраждане“ твърдят, че с питането си „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 г.?“ те не искат промяна на международен договор, а само да се направи уточнение в съдържанието му. Както и че в чл. 140 от Договора за функционирането на ЕС няма конкретна дата, на която държава членка с дерогация, каквато е България, следва да приеме еврото.

В решението си КС изследва подробно различните учредителни договори на съюза, както и какво всъщност представлява въпросната дерогация – а именно, че България ще приеме еврото, когато е изпълнила критериите за това. И подчертава, че в хода на присъединителния процес България е дала съгласие за участие в паричния съюз, включително и за приемането на еврото, а това съгласие е „предварително и обвързващо държавата условие за членство в Европейския съюз“.

„Чрез Договора за присъединяване – надлежно ратифициран от Народното събрание, България е поела валидно задължение за участие в паричния съюз. Изграждането на паричен съюз в рамките на Европейския съюз е подчинено не на определянето на конкретни дати за държавите членки с дерогация, а на изпълнението от тях на критерии, установени в първичното право на Съюза, което държавите членки чрез подписаните от тях договори са приели доброволно да изпълняват. Преценката за момента, когато държавата членка с дерогация се включва във Валутнокурсовия механизъм ІІ (ERM II), е предоставена на държавата членка, но от нея се очаква да се присъедини към механизма. Преценката за момента, когато държава членка с дерогация е готова да приеме еврото, т.е. изпълнила е конвергентните критерии, установени в член 140, §1 ДФЕС, се извършва не едностранно от националния парламент на държавата членка, а от Съвета на Европейския съюз, по предложение на Комисията, след консултация с Европейския парламент, след обсъждане в Европейския съвет и след препоръка, отправена от квалифицирано мнозинство от членовете на Съвета, представляващи държавите членки, чиято парична единица е еврото. Това означава, че българският парламент, след доброволното включване на България във Валутнокурсовия механизъм ІІ (ERM ІІ), с едностранно свое действие не може да определи конкретна дата, до която няма да приема еврото, защото това би било пренаписване на установените в член 140 ДФЕС условия и ред за приемане на еврото, каквото е в несъответствие с правото на Европейския съюз и е конституционно недопустимо“, обясняват са конституционните съдии.

И заявяват, че предложение за референдум с въпрос за определяне на конкретен срок, до който еврото няма да се приема като национална валута, не е „уточняване на съдържанието на елемент на международен договор“ чрез формата на пряко осъществяване на държавната власт, както твърди „Възраждане“, „а е по същество пренаписване на условията в противоречие на установеното с ратифициран от Народното събрание договор“.

В заключение съдът специално припомня, че още в решението си от 2016 г. е подчертал, че „…националният референдум по своята същност и действие е мощно средство за пряко упражняване на държавната власт от гражданите“ и това налага Народното събрание да упражнява правомощията си така, че „да не допусне народът да бъде подвеждан да участва в гласуване, за което изначално е ясно, че резултатът от националния референдум няма да произведе целените правни последици“, каквото би било налице в настоящия случай при приемане от Народното събрание на решение за произвеждане на референдум по направеното предложение на инициативен комитет, внесено в Народното събрание на 7 април 2023 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 79 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Салим

    126 18 Отговор
    Никой няма да ви приеме в еврозоната не се тревожете.

    Коментиран от #65

  • 2 Последния Софиянец

    123 19 Отговор
    Пред Министерски съвет запалихме Голф с чучелата на Дуловската и Белазелков.Това ги чака скоро.

    Коментиран от #18, #54

  • 3 СмЕх

    154 11 Отговор
    Явно за да има 50% вероятност за провеждане на референдум, трябва поне 7 милиона души да направят подписка с това искане,при разбира се,6 милиона население...

    Коментиран от #28

  • 4 Вервайте

    127 9 Отговор
    В тоя КС май има само двама читави !
  • 5 Да вземеte всички

    138 13 Отговор
    (без Янаки Стоилов) да вървите на maykasivputkata.
  • 6 Селянин

    142 9 Отговор
    Да видим докъде ще я докарате така с тези евтини номера.
    Има едни думи там които гласят :
    "В името на народа" и т. н

    Коментиран от #171

  • 7 БЕНОВСКА

    98 5 Отговор
    КОНСТИТУТКАТА ПОЧЕРПИЛА ЛИ Е МЪЖЕТЕ С ПО ЕДНА СПИРКА
  • 8 Гост

    151 9 Отговор
    Накратко тия с тогите казаха, че народа няма думата.... да ви ..... и демокрацията....
  • 9 ето това са смешните мотиви

    125 7 Отговор
    несъответствие с логиката, духа и разума
  • 10 Защо

    73 5 Отговор
    Деса гербаджиката са я изрязани от снимката?

    Коментиран от #13, #16

  • 11 Румен Американеца

    127 4 Отговор
    На тази територия референдум може да бъде допуснат само ако овцете грабнат сопите и излязат на площадите. Такова чудо не се очаква, така че шайката, наречена КС, е спокойна.

    Коментиран от #162

  • 12 Трак

    125 8 Отговор
    Значи нека уточним !! КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД НА БЪЛГАРИЯ ДЕМЕК НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ОБЯСНЯВА ЧЕ НАРОДА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПИТАН ЗА НИЩО И РЕФЕРЕНДУМ НЯМА КАК ДА ИМА И НАРОДА НЕ МОЖЕ ДА ВЗЕМЕ РЕШЕНИЯ ЗА СЪДБАТА СИ БИТИЕТО СИ И БЪДЕЩЕТО СИ ?!??!? Да ти е-ем и конституционния съд и конституцията и да ти е—ем и съдиите безродни антибългарски … НИЩО НЕ Е НАД НАРОДА В ЕДНА ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАВА

    Коментиран от #102

  • 13 Не са я изрязали

    66 2 Отговор

    До коментар #10 от "Защо":

    тя не се вижда щото е под масата.
    Пред кого обаче е не мога да кажа.
  • 14 ТаУмВзе

    69 7 Отговор
    Щото Козяк врътка територията де! Са и евро ще ни набият, та Фалитът да е Троен. Друга е темичката, как ще ни го отвъртят еврото, когато сме във Валутен борд де.

    Коментиран от #104

  • 15 иzpaждане

    8 61 Отговор
    омре 🤡

    Коментиран от #21

  • 16 Гост

    37 2 Отговор

    До коментар #10 от "Защо":

    Не са бе.... клюна и стърчи най у дясно....
  • 17 Ваш Ганьо съм...

    11 31 Отговор
    Злобен, завистлив и с лоша хигиена... Поради тази причина искам да съм част от всякакви наднационални съюзи, тъй като миризмата на патрЕоти ме убива !
  • 18 Хаха

    7 31 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Диванния щял да пали хора!?
  • 19 На всички гъбари честито!

    66 5 Отговор
    И следващия път като отидете за гъби не се връщайте, ползва никаква от вас.

    Коментиран от #96

  • 20 КС е мафия

    69 5 Отговор
    КС е хранилка за некадърни политици
  • 21 А бе,

    18 2 Отговор

    До коментар #15 от "иzpaждане":

    незнам, ама май оня омре !
  • 22 Бай Ганьо

    72 6 Отговор
    Като не става с добро, нали се сещате че вече нямаме законни начини да спрем тези престъпници?
    А те дали се сещат каква е алтернативата? Мислят си, че като пренапишат историята тя няма да ги настигне?
    Фашистите приключват с Народен съд!
    Оставка сглобкаджии!
  • 23 Леля Гошо

    69 3 Отговор
    Тоест, според тези йористи, край, който е подписал европейските споразумения, връщане назад няма. Да но грешат. Обединеното Кралство как излезе от ЕС? Деса Дуловска да обясни.
  • 24 Иво

    62 4 Отговор
    С новите две попълнения приключиха с референдуми и държавата !!
  • 25 бай Иван

    45 3 Отговор
    Ясно е едно когато дойдат политици които имат нещо в главите си и милеят за страната си ще се изметат до крак цялата държавна администрация и най-вече от тия заспалите ще се почне дето уж бранят устоите на държавата. Ще трябва наново да се създава държава и държавни структури.Иначе не става!
  • 26 Настолен указател за напреднали

    44 4 Отговор
    Накратко тия с тогите казаха, че МЕСНОТО ТУЗЕМНО НАСЕЛЕНИЕ НА КОЧИНАТА БУЛГАРИСТАН НЯМА ДУМАТА !!! Явно за да има 50% вероятност за провеждане на референдум, трябва поне 7 СЕДЕМ милиона души да направят подписка с това искане, при разбира се, 6 ШЕСТ милиона население !!! Да ви имам демокрацията !!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Търновец

    6 35 Отговор

    До коментар #3 от "СмЕх":

    Колко често има референдуми в Швейцария и колко често в Русия. След ВСВ колко референдума е имало в Русия?

    Коментиран от #40

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Сандо

    51 3 Отговор
    От обещаната демокрация нищо не стана.Добре е,че още има банани.

    Коментиран от #68

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ха ха

    36 2 Отговор
    Народното събрание като представителство на целия народ е длъжно при осъществяване на възложената му компетентност да спазва конституционните ценности и принципи, включително и когато приема решение по чл. 84, т. 5 от Конституцията“, заявяват конституционните съдии./ 1. народното събрание не представлява българите / дори новата кандидат премиерка степенува приоритетите , нато ,ес ,българия / 2. референдум за кардинални промени е задължителен / това че професионалните бандити не желаят да чуят си е техен проблем /
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Демократ

    9 48 Отговор
    КС умува незнайно защо цели 10 месеца по ясен казус още от началото за невъзможния референдум. Израждане и фюрера копейкин отново демонстрираха своята агресия, простащина и непристойност. И на тях им наближава времето като на Волен Сидеров, ВМРО- тата, разните национални фронтове за спасение и другите руски подлоги за създаване на хаос в държавата.
  • 35 Нямаме държава, няма да има и валута !

    42 5 Отговор
    Овците нямат право на мнение , затова има вносни овчари!
  • 36 Шепа нещастни фашисти

    11 38 Отговор
    Активисти и симпатизанти на ПП "Възраждане " хвърляли екскременти и запалили автомобил пред сградата на Конституционния съд още преди да е обявено решението, че не се допуска референдумът, с който ПП"Възраждане" подлъгаха много българи да гласуват за тях на последните избори. Тъжното е, че български граждани се доверяват на хора, които не ценят правовия ред в България и за тях Конституцията е средство за манипулация и популизъм от най-див вид. Поведението на хора, които твърдят, че не са анархисти не съвпада с действията им, а те пък са наказуеми.
    Е, днес групата на ПП "Възраждане " в столичния общински съвет остана само от 3-ма, след като останалите напуснали. Напускат може би, защото пребиха един от техните, че има собствено мнение.

    Коментиран от #45

  • 37 Мнение

    48 6 Отговор
    Само празни приказки от конституционните предатели, без да посочват точно на коя точка и параграф от договора за ЕС, противоречи въпросът от референдума за запазване на лева!!!

    Неспазването на законите от институциите в България, задължава народът да им потърси сметката!!!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Бай Ганьо

    31 4 Отговор
    Костентуция? Нааа костентуция! Нааа справедливост!
  • 40 Българин

    34 6 Отговор

    До коментар #28 от "Търновец":

    Какво общо имат Русия и Швейцария с темата?!!!Допускам ,че небивалиците които говорите са в резултат от ваксината...Хубав ден!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Хаха

    6 30 Отговор
    Ех Янаки!!! Никога не е късно да станеш за Стилов---- пардон, за pе3ил!
  • 43 коментар

    31 4 Отговор
    Провеждането на референдум не е еманация на демокрацията и на израз на народната воля.

    Това е решението на Съда. Да то зависи от натиска на властимащите.

    Народът няма да приеме решението.
  • 44 А бе,казват ни директно

    40 4 Отговор
    Народа няма думата!А ние, Българите да им кажем: след изборите вие няма да имате думата!Само Възраждане!!! Бях написал друго,но игра гумата!

    Коментиран от #47

  • 45 Мнение

    34 5 Отговор

    До коментар #36 от "Шепа нещастни фашисти":

    Такива шепи ще видите вие центаджииския матриал, че ви е бедна цветнодъгата фантазия!

    Ето Путин ви го каза в интервюто!
    Колективния запад се наачка, а сега се чуди как да излезе от ситуацията!
    Което значи, че това ще го оставят на Тръмп, а от там пък вие зависимите от козяк 16, ще останете без центове! След което следва зандан за престъпниците, продали България!

    Коментиран от #51

  • 46 еййй

    6 23 Отговор
    Пак разлаяхте копейките.
  • 47 Смех в блатото

    6 20 Отговор

    До коментар #44 от "А бе,казват ни директно":

    Абе, Черната Златка ще стигне ли Белата Златка по излагации, преди народа да го изрита от политиката, как мислиш? :))))
  • 48 ВЪЗРАЖДАНЕ Москва

    7 26 Отговор
    Костадинов в типичния си стил на принципа една лъжа повторена сто пъти става истина, многократно твърди, че въпросът за референдума е писан от бивши конституционни съдии. Кои са тези бивши конституционни съдии, писали въпроса, КОИТО ОТКАЗВАТ ДА ЗАСТАНАТ С ИМЕТО СИ ЗАД ВЪПРОСА, КОЙТО ЗА ФОРМУЛИРАЛИ? Защо имената на тези бивши съдии не се огласяват? Защо мълчат? Ако действително е вярно, че въпросът е писан от бивши конституционни съдии, то нека настоящите конституционни съдии знаят на 08.02.2024 г. експертизата на кои свои бивши дългогодишни, както твърди Костадинов, колеги ще оборват!
    Или Костадинов пак лъже нагло?


    Започва разпад на сектата и на високо ниво. По места в структурите на сектата на сКопейкин, този разпад отдавна е факт. Цивилната война в “Възраждане” е вече факт! Кораба потъва!
  • 49 Тома

    29 6 Отговор
    И хората си мислят че конституционния съд бил независим и работи за народа.Мууууууухахаха
  • 50 Реалност

    8 25 Отговор
    Възраждане постепенно се спихва като проект и отваря място за нов. Този на президента. Причината за процесите в СОС и в Парламента са че Борисов им дръпна килимчето. Той ги финансира през Красен Кралев и тъй като не слушкат им плесна няколко шамарчета.
    Проблемът е, че показват тоталната си политическа невменяемост и импотентност, не могат да направят нищо нито за Кремъл, нито за местните си босове. Решението на КС за референдума и беззъбата акция пред сградата на КС само публично демонстрираха усещането за дежа вю и неизбежна съдба.
    Като всички други политици по поръчка, Копейкин не разбра, че екстремното говорене е до време, ако не можеш да го подплатиш с действия, губиш доверие. А той е страхлив, по природа, целесъобразяващ и политкоректен, защото знае, че е само инструмент. В размирни времена като днешните българинът не обича политическите екстремисти, ориентира се към центристки, по-умерени позиции. Освен това Русия не е печеливша карта за всеки ,който иска да прогресира в политика у нас. Тя е маргинална, защото единствената опция за да дойдеш на власт чрез беззаветна любов към Путин е той да нахлуе в България и да я окупира. За това и русофилството у нас става все по-приглушено, именно защото от него няма практична полза. Остават сал едни идеалисти.

    Коментиран от #61

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Един

    23 6 Отговор
    С три думи: така разпореди големия брат.
  • 53 az #СВО

    23 5 Отговор
    "Конституционен съд" няма!
  • 54 8989

    6 26 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Да, видяхме ги Възраждане, как за пореден път станаха за смях и обект на подигравки с този "протест"🤣 Тази проруска партия определено вече е в Червената книга на изчезващите видове.🤣
  • 55 az #СВО

    24 5 Отговор
    Правилно е да се казва Антиконституционният съд!
  • 56 Овчи

    22 5 Отговор
    Слачахме за демокрация нали?! Помните ли? Днес са ни яхнали по здраво и от Падишаха. Робска нация. Дедите ни се обръщат в гробовете по бойните полета. Бяхме горд и независим народ. От 1880 до 1940 година.
  • 57 Мнение

    18 5 Отговор

    До коментар #51 от "Шепа нещастни фашисти":

    Не съм тръгнал да те плаша, просто ти казвам какви са фактите!
    А това, че ти се плашиш, си е доказателство, че гузен негонен бяга!!!

    Така, че зависимата от посолството био маса е крайно време да си вземете правилните поуки!
    Инак, ако все още се чудиш, какво от това, погледни историята и виж всяка една държава по света, как третира предателите!!!

    Коментиран от #82

  • 58 Никой

    17 3 Отговор
    Нещата за сега в България са неспасяеми. Няма да се затрием като държава ,но все така ще я караме. И новите се оказаха същите във вътрешен план. Винаги става въпрос за власт и пари. Всичко друго е алабализми за идиоти. Някой, някъде подготвя нов пореден партиен проект. Ще избудалкат пак хората ,че идва нещо " ново " след време то ще се дискредитира само и след време поредното "ново ". Параграф 22 за България.
  • 59 Един адвокат

    25 5 Отговор
    Та това е толкова нелепо, че повече няма на къде!
    Конституционният съд се изплю в лицето ни.
    Какво се случи всъщност!

    Съдът не удря въпроса, а отказва да се произнесе по него.

    Особено мнение, каквото дава Янаки Стоилов, означава тежка форма на несъгласие на "юридически жаргон".
    Мога само да предполагам какъв е бил натискът и какви обещания са получили конституционните съдии. Вътрешното огледало на Разколников ще е тяхната Голгота.

    А какво правим ние? Ей това е въпросът на въпросите и проблемът на проблемите. Законът си би отвод и отказа да се произнесе. Вече окончателно съдбата на давещия се е в ръцете на самия давещ се!
  • 60 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    18 4 Отговор
    Йористи, сър!
    Поставят избраните, пред избирателите....
    Оставка на КС!
    ИДИОТИ!
  • 61 да де

    9 3 Отговор

    До коментар #50 от "Реалност":

    опитваш да ровиш на дълбоко , но нещата са съвсем прозаични , крадливата банда политици иска евро за да си застрахова накраденото , а референдум трябва да има за всеки "държавнияески " харч от над милиард лева и тува трябва да е записано в конституцията
  • 62 КОНТРОЛИРАЙ ШЕПАТА КОНТРОЛЬОРИ

    7 4 Отговор
    НА ЕДНА КОЛОНОНИЯ И НЕ ТИ ТРЯА ДА ЗНАЕШ КАКВО СТАВА С ПРОБЛЕМИТЕ
    НА ПОПУЛАЦИЯТА И ....МОГОЛСКИ АЛ.МАКЕДИНСКОВ РИМСКИ И АНГЛОСАКСИНСКИ КОДЕКС.....
  • 63 Шарлатани ОПГ

    22 3 Отговор
    България е превзета държава с назначено профашистко правителство целящо да ни превърне в нова Украйна, погазвайки всички закони и норми. Трябва да се даде сериозен отпор на фашистите завладяли територията ни!

    Коментиран от #73

  • 64 Търновец

    7 9 Отговор
    В България трябва да има референдум за Лукойл, за златните концесии в Родопите, за панаира в Пловдив и за комплекса Камчия, има и други - примерно за имиграцията и то от страни които никак не ни уважават - и РСМ и РФ и Турция

    Коментиран от #67, #80

  • 65 Адрес 4000

    5 17 Отговор

    До коментар #1 от "Салим":

    Да се обзаложим ли че ще стане
    Около месец два три след това копейките ще си късате ризите
    И толкоз
    Хърватия не е спряла да съществува ...
    И хората си живеят съвсем нормално
    Първите няколко седмици тарикатите се опитаха да хитреят
    Но това се тушира бързо

    Коментиран от #78

  • 66 Алексбг

    2 26 Отговор
    НЯМА РЕФЕРЕНДУМ ! Но за всички анти европейски лигльови ,путиноиди , дърти и не толкова носталгици по "татовото" време ...един хубав ,здрав , дебел среден пръст! За да не се сърдят естествено.За какво ни е този опърлен незнаен никому лев ? Лев ама с миша опашка.Тава не е предателски мислене ,а реализъм.А тия дето искат да се "възраждат"...да идат в любимата им Москва..!Там лесно ще намерят подобни идиоти.

    Коментиран от #70

  • 67 Калин

    20 2 Отговор

    До коментар #64 от "Търновец":

    Първо референдум за ЕС и НАТО, както и за еврозоната, което е основополагащо пък ще видим за другите работи които са второстепенни.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 ОНЯ ФЪФЛЕК ПЕНЧЕВ ОЩЕ ЛИ Е

    12 0 Отговор
    ШЕФ НА КОНСТ СЪД......УЖАС БОГ АЛЛАХ И ВСИЧКИ СВЕТИИ ДА СА НА ПОМОШ НА ОБИКНОВЕННИЯ БЪЛГАРИН.....
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 безнаказан съд над държавата

    18 1 Отговор
    Мафия срещу народ....
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Tётя Myтpoфaнoвa

    1 15 Отговор

    До коментар #63 от "Шарлатани ОПГ":

    Ела да ти дам нови опорки, че тези се изтъркаха.
  • 74 9689

    14 0 Отговор
    На мутрата свирката гласува ли?
  • 75 Минувач

    25 0 Отговор
    Толкова неуместни доводи, че чак ми се повръща от наглостта им. Още първият им довод, че видиш ли референдумът, т.е. гласът народен някакси не бил в духа на демокрацията????????? Та това е най-висшата форма на демокрация, когато самият народ си взема решението!
    А накрая наглостта им достига епогея си, когато заявяват, че референдумът понеже бил мощно средство за изразяване на гласа народен, то видиш ли Народното събрание трябвало да не допусне тоя народ да не бил подвеждан. Алоооо, няколко души в парламента, почти всички купени и продаващи се за пари, по-умни ли са от цял народ, от голямата маса, където шансът да грешат мнозинството, т.е. няколко милиона души е нищожен! Един глупак можеш да излъжеш за нещо, 2ма можеш, можеш и 100, ама няколко милиона как се лъжат, бе??????
    По тяхната логика за ВСЯКО решение, което не им отърва мнението на народа, те ще обявят, че народът бил подведен?????? По тая логика, защо не мислят, че народът е подведен, като е гласувал за определени партии? И то мнозинството гласувало за дадена партия е гласувало само по няколко критерия и без да знае, какво ще решават избраниците им в бъдеще! Както са подведени и гласувалите за ПП, а онези се сглобиха, чак завариха, а лъжеха избирателите си, че НИКОГА няма да го направят. Ето, това е подвеждане на народа, а не да го питаш по конкретен въпрос.
  • 76 Хейт

    25 1 Отговор
    А, така ли било? И при 400 хил. подписи ония хрантутници можели да решат да отменят референдума? И това било "демократично"? А къде отиде оня член на конституцията дето пишеше, че всяка власт произлиза от народа, а? Пък сега се оказва, че всеки може да отмени желанията на тоя народ?
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Мнение

    18 1 Отговор

    До коментар #65 от "Адрес 4000":

    Да се обзаложим ли, че накрая националните предатели ще пик.ят газ?!
    Ако не вярваш потърси в историята какво се случва с у.оди, които не слушат какво желае НАРОДЪТ им!!!

    И НЕ, договорът за присъединяване към ЕС никъде НЕ забранява удължаване срока за приемането на еврото!!!
    Когато цитираш коя държава просължавала да съществува след еврото е добре да се поинтересуваш на какво мнение са мнозинство!
    Мога да ти кажа, че не са щастливи от тоя ч.п, дето им натресоха!!!

    Коментиран от #84

  • 79 Сатана Z

    25 2 Отговор
    Лъжа N1:"Народното събрание като представителство на целия народ
    Народното събрание не е на целият народ ,а на има-няма 13% от него.Оо същата логика е и легитимността на КС,който не е избран пряко от Българския народ .
  • 80 СмЕх

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "Търновец":

    Пак ли вие(от коментар 28)?!!!:))) Моля Ви... Обадете се на спешна помощ...Вече има и хеликоптер,който да Ви вземе!!!Като Ви стабилизират заповядайте тук за да коментирате темата!!! Желая Ви крепко здраве!!!
  • 81 Реалист

    17 1 Отговор
    Над 70 висши магистрати от България имат сметки във валута в чужбина тези от така наречените конституционни магистрати на 90% са от тези магистрати с милиони евро в чужди сметки.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Българин 🇧🇬

    20 1 Отговор
    България е окупирана от сорската фашистка хунта на козяк.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Мнение

    4 0 Отговор

    До коментар #82 от "Шепа нещастни фашисти":

    Ама теб верно ще те заплождат групово за заслуги към нацията!
    А може това да ти е целта?!
  • 86 Гост 2

    18 2 Отговор
    Офшорните мръ.сници съдии от Кон.Съд
  • 87 Запознат

    17 2 Отговор
    Шарлатански мотиви. По конституция имаме право на референдум.
  • 88 Исторически парк

    14 2 Отговор
    Защото деса дуловска не дава!

    Коментиран от #105

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 9 Септември

    18 2 Отговор
    Соросите като не искате референдум може да получите революция.

    Коментиран от #154

  • 91 Ивелин Михайлов

    17 1 Отговор
    Защото България е диктатура, а не демокрация!
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Бесен-_ Язовец

    14 1 Отговор
    След края на СВО този Ротшилдски съюз ЕС няма да го има и окупационна им валута също.
  • 94 Любо

    15 2 Отговор
    Вече съм сигурен че историята ще се повтори и че ще се стигне до нов народен съд !!!!!! Народът няма да търпи повече тези евроатлантически подигравки и гаври с достойнството му!!!!!!

    Коментиран от #151

  • 95 Бесен-_ Язовец

    10 1 Отговор
    Онзи глу.пака където стърчи по средата не може дори да говори правилно бг език.
  • 96 Що ти като се подписа за референдум

    2 4 Отговор

    До коментар #19 от "На всички гъбари честито!":

    ,какво постигна?
  • 97 Срамувам се

    12 2 Отговор
    Че съм българин
    Защо някой казвал на това управление че е демократични е трудно да си обясни
    Не е такова повече от очевидно е
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Професора

    11 2 Отговор
    Може да благодарите на Белезелков от ППДБ за закона за ЧСИ той го е измислил и им е дал пълна власт да ви щавят с 11 % год лихва.
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Някой

    12 1 Отговор
    Като казвам че това не е държава а ма....унарник,не само съм прав,ами е много меко казано.Със150 хиляди избиратели влизаш в парламента и променяш закони,Конституция и пр.простотии ,без да дължиш отговорност пред никого 400 000 граждани обаче са ,,глас в пустиня" и мнението им не е важно за богоизбраните , Някой се опитва да бара мъжки лъв под опашката и може и да успее......

    Коментиран от #106

  • 102 Кой ти каза

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Трак":

    Че сме демократична държава
  • 103 От ЮАР

    2 14 Отговор
    Аргументацията на КС е правилна и издържана отвсякъде. За тези, които мислят, че Народното Събрание не представлява народа, мога да кажа следното - представлява го във всички случаи, дори ако само 10% са гласували. Но не представлява тия, дето ходят за гъби, дори те да са 90%.
    Нормалните хора искаме Евро. Защото тогава, контролът ще е във Франкфурт, а не в БНБ и олигарсите няма да могат да въртят далавери за милиарди, които после данъкоплатецът да плаща (КТБ, Турски поток и пр.).
    Защото банките няма да прибират едни 700 милиона годишно за превалутиране. Искаме Евро, защото е истинска глобална валута като Долара и защото не желаем да сме трето качество държава и народ, каквито сме били в Руската сфера на влияние, а нормални хора Първо качество, като всеки нормален Европеец.

    Коментиран от #111, #172

  • 104 факуса

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "ТаУмВзе":

    няма да е по сегашния курс
  • 105 и там

    2 0 Отговор

    До коментар #88 от "Исторически парк":

    си мирише пък ,да не си трае....
  • 106 От ЮАР

    3 5 Отговор

    До коментар #101 от "Някой":

    Дори да влизаш в Парламента с 50 хиляди избиратели, пак можеш да променяш закони. Тези, които ходят за гъби, да не се оплакват. Гъбарите автоматично са делегирали гласа си за избраните. Няма никакво значение какво малцинство са. Законът не може и не бива да прави специални предвидения за гъбарите.

    Коментиран от #156

  • 107 факуса

    4 1 Отговор
    що не кажат членките преди нас неприели еврото и не искат даже,що бягат от меда,да го направим тоз референдум да се види колко са за лайнявия съюз,ей тъй от любопитсво,и как се допуска избрани 30%активност да образуват правителство
  • 108 Жоро Бекъма

    8 1 Отговор
    Властта се упражнява с насилие срещу народа и е власт на абсолютно малцинство. НИКАКВА ДЕМОКРАЦИЯ! Имаме управление на малцинство чрез изборни манипулации.
  • 109 123456

    7 1 Отговор
    Продажни плазмодии ! Народът ще ви съди!
  • 110 От ЮАР

    1 11 Отговор
    Нормалните хора можем само да се гордеем и радваме на влизането в Евро-то. Паричната единица е измервател на стойност, точно както Метърът е измервател на дължина. Националните валути са гумен метър, който по желание на националните елите може да се разтегля и свива. От това хората губят. Нека имаме свястна валута, която върви навсякъде в света. Бизнесът и нормалните хора искат Евро.
    Влизането на България в Шенген и приемането на Евро-то хлопва окончателно вратата на Русия към Балканите. Сърбия, като остров, заобиколен отвсякъде с ЕС ще бъде също откъсната от Русия. Свиквайте.

    Коментиран от #122

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Гневът расте!

    8 2 Отговор
    Демокрацията е дъвка за будали, които са готови да хранят куп неблагодарници, като тези тогаджии и "народните" представители, а те не се съобразяват с елементарното желание поне да бъдеш попитан, когато ОТ ТВОЕ ИМЕ СЕ ОБЕЩАВА! Как "България" влезе в НАТО и ЕС и кой даде на куневи и прочие да подписват на ален фес?
  • 113 Българин🇧🇬

    5 2 Отговор
    СЛЕД КАТО ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКАТА СГ@Н НЕ ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ НАРОДА ДА СИ КАЗВА ТЕЖКАТА ДУМА НА РЕФЕРЕНДУМИ,ТО СКОРО ПЪК ЕДИН НАРОДЕН СЪД ЩЕ КАЖЕ ТЕЖКИАТА ДУМА ПРОИЗНАСЯЙКИ ПРИСЪДИТЕ ЗА СЪЩАТА ТАЯ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА СГ@Н
  • 114 И Какво сега?

    3 2 Отговор
    И Какво сега? Да си сечем Собствени Монети! След като не искаме Еврото! А не ни позволяват да оперираме с националната си валута? Кой и защо ще ограничава моите права и Свободи! След като това е въпрос по който част от народа не е съгласен! Нормално е да се види каква част от този Народ не е съгласен с това! За да може да се вземе решение! Все пак не сме в Епохата на Феодализма! И не сме длъжни да изпълняваме Нарежданията на Местните Феодали!
  • 115 ,, Шпеков салам ,,

    9 2 Отговор
    Конституционният съд е зависим от Американското посолство , каквото кажат Империалистите , това става в България ....
  • 116 Руско Филев

    2 8 Отговор
    Референдуми с предизвестен край в кочината русия правете колкото често искате.. Германците и те ли референдум правиха за марката? А французите за франка правиха ли референдум?

    Коментиран от #120, #163

  • 117 Коч Ина

    9 0 Отговор
    Хахахаха ясно защо набутаха Деса там
  • 118 Генерал Гъби Гъбев

    6 2 Отговор
    Така е при демокрацията от сорусоиден тип - референдумите са диктатура. А Ганчев скубе ли, скубе гъба
  • 119 Гробар

    7 1 Отговор
    Тази продажна пасмина на снимката предаде България. Доживотен затвор за гнусните мижитурки. Ще дойде часът за разплата на долните по. ми. яри.
  • 120 Расим Филалъ

    4 1 Отговор

    До коментар #116 от "Руско Филев":

    Ако искаш като в Германия, стани германец!
  • 121 Шопо

    9 1 Отговор
    Референдум за ЕС
    Референдум за НАТО

    Коментиран от #133

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 От ЮАР

    1 10 Отговор
    Днес, всеки Българин е горд с Българския си паспорт. Защото е ЕВРОПЕЙСКИ. Не за друго. Половината свят завижда за такъв паспорт именно защото е Европейски. И валутата ни трябва да е Европейска. Защото България трябва да е сред Първокачествените държави. И всеки Българин да се чувства като нормален Европеец. Когато трудът ти се заплаща в Евро, поне знаеш, че се заплаща правилно стойността му. И така се съизмерваш правилно с най-напредналите в света. И да знаете от мен - Глобализмът няма алтернатива. Свиквайте с това.

    Коментиран от #125

  • 124 11 слуги подредени в

    9 1 Отговор
    11 слуги подредени в Слугински ред! Боже Опази България!

    Коментиран от #135

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 генерираме коментари

    1 7 Отговор
    Агитката на зраждането е налазила сайта.
  • 127 Хора, щом нещо не ви харесва,

    0 3 Отговор
    направете еди мирен протест и всичко ще се оправи. Вервайте ми.
  • 128 От ЮАР

    1 10 Отговор
    България можеше да е в Евро и Шенген още през 2013-2015 година, ако имаше политическа воля. А политическа воля нямаше, заради огромните зависимости от Русия в енергетика, финанси, политици и пр. Тези зависимости, провеждани от ДС-КГБ, на основата на олигархичен мутро-милиционерски модел, наложен от Русия, са главната причина за изостаналостта на България. В България до ден-днешен няма нито капитализъм, нито Свободен Пазар, нито Съдебна Система като хората. България днес е един зле пребоядисан соц. Едва сега, поради острата конфронтация Запад-Русия, тази политическа воля е налице, макар наложена от вън. Аз не очаквам добри неща да стават по вътрешно-българска инициатива именно поради зависимостите от Русия. За щастие, тия зависимости се вече неутрализират и ще бъдат напълно скъсани. Я вижте Словения или Хърватия къде са и къде сме ние. Нека бъдем поне като тях. Аз не съм второ качество човек, не съм колхозник, а съм Европеец.

    Коментиран от #136, #137

  • 129 Гост

    0 6 Отговор
    Да попитам защо сделките с недвижими имоти и какви ли още не сделки са в евро след като толко ни е ценен лева?! А защо не се забрани физически лица да притежават банкова сметка във валута различна от националната?
    Когато това стане ще ви кажа браво ,всичко останало е лицемерие.

    Коментиран от #146

  • 130 Серсемов

    5 1 Отговор
    Кс е съставен от послушковци, не от ерудирани юристи.
  • 131 АлЕксАнДър

    6 1 Отговор
    Още малко ще си поиграят и после…
    После :
    Фишек в гза и …
    На Марсианските острови !
    :)
  • 132 абориген

    8 1 Отговор
    тия май са от членовете на SS клуба
  • 133 Вожда

    0 4 Отговор

    До коментар #121 от "Шопо":

    Направи референдум за влизане в СССР-2. Виж как е лесно там с един кандидат за президент и над 85% одобрение, след като натъпчат още бюлетини след крайния час за гласуване. А и с нашите машини за гласуване още по-лесно ще става.
  • 134 От ЮАР

    0 5 Отговор

    До коментар #125 от "Може би тиси Гордо":

    Вземи провери какви права имат в Китай или Русия и ги сравни с правата, които имаш ти. Разликата е немислимо голяма. Ако ти лично не си ползваш правата - това си е твой проблем. Я някой да изсипе един камион оборска тор пред Кремъл, да видим какво ще му се случи. Нямал бил права. И да те светна - делът на трансакциите с Долари и Евро в света продължава да расте. Юани се ползват в Китай и Рублите само в Русия. Ако пък толкова настояваш, обърни си спестяванията в Юани или Рупии или Рубли. Те и на тия от възраждане, сметките им в Евро. Айде малко по-сериозно.

    Коментиран от #138

  • 135 Непригодни

    6 0 Отговор

    До коментар #124 от "11 слуги подредени в":

    Начело с Деса Простакеса, Атанас "големия юрист", който учи 8 години за юрист, близалков, Карагьозова, написала две книжки за 40 години, Косьо ченгенчев, всички са от един дол дренки
  • 136 да де

    4 2 Отговор

    До коментар #128 от "От ЮАР":

    айде недей , всички управления от 90 те години са инструктирани от сащ , както и бизнесмените

    Коментиран от #144

  • 137 Грешка!

    9 1 Отговор

    До коментар #128 от "От ЮАР":

    Грешка! От Продажниците в България! Защото не Русия ни сервира всичките тези Противоконституционни Закони ! А Правителствата от последните 34 години! Издигнати от така нареченото "Народно събрание"! Най цинично гласувало и утвърдило тези Закони без дори да ги прочете! А сега иска Още повече Своеволия!

    Коментиран от #142

  • 138 Стой се в ЮАР!

    5 1 Отговор

    До коментар #134 от "От ЮАР":

    Стой се в ЮАР! и си подскачай с Маймуните!

    Коментиран от #141

  • 139 Аз съм от ссср

    4 1 Отговор
    КС работи за Пеевски,Боко Тиквата и Доган изобщо не спазват законите и конституцията.На никой политик не му пука за народа.
  • 140 От ЮАР

    1 9 Отговор
    Националните валути са изгодни само за елитите. За 90% от хората, глобалните валути са по-изгодни, водят към по-висок стандарт и ограничават своеволията и далаверите на тия национални елити. Защото има контрол системи и нещата като по учебник. Приемането на Евро-то е по-справедливо за хората, отколкото задържането на Лева. В края на краищата, хладилникът ВИНАГИ бие телевизора. За хората, това, което слагаш на масата е доста по-важно от някакви мъгляви национални идеали (даже не са дефинирани), и от разни излишни патриотизми. Прагматизмът на живота изисква приемане на Евро.

    Коментиран от #143

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 От ЮАР

    1 9 Отговор

    До коментар #137 от "Грешка!":

    Другарю Грешка, главната причина за изостаналостта на България са зависимостите от Русия, които 34 години провалят всяка добра инициатива. Главната заслуга за подобреното положение в България не е на самата България, а на Европа, в която сме член. Всички хубави неща за изтеклите 30 и кусур години ги дължим на Европа. Виждам това, всеки път когато идвам в Бг. И се радвам, че най-сетне се появява шанс, България да се освободи напълно от всякакво Руско влияние. Дори реформата в Съдебната Система става, благодарение на натиска от Запад.
  • 143 абориген

    7 1 Отговор

    До коментар #140 от "От ЮАР":

    и като има контрол системи , защо елитите са натъпкали офшорките до пръсване ? отделно чекмеджетата де
  • 144 От ЮАР

    1 10 Отговор

    До коментар #136 от "да де":

    Нещо бъркаш. От 34 години насам, управляват само тия, които са под директната команда от КГБ-ДС. В голяма част от Източна Европа, хората се отърваха от Руските зависимости. И дръпнаха напред. Я иди и се разходи до Хърваска, Словения, Полша, Чехия и пр. Много по-напред от нас, а някои бяха и по-зле от нас. И тия, които са добре, там общият знаменател е ясен - колкото се може по-далеч от Русия. Всичко добро, което стана в България е благодарение на Запада.

    Коментиран от #149

  • 145 стефан

    7 0 Отговор
    Референдум за ЕС и НАТО
  • 146 От ЮАР

    1 7 Отговор

    До коментар #129 от "Гост":

    Другарю Гост, всеки нормален човек е напълно свободен да си държи парите в каквато си иска валута. И откъде накъде някой ще забранява това? Успешните икономики се основават на Свободно Движение на Идеи, Хора, Стоки и Капитали. Друг път към просперитет просто няма. Всичко друго, като текезесе, сесесере и пр. са отдавна гледани филми за очевиден пример на безсмислие и провал.
  • 147 От ЮАР

    1 7 Отговор

    До коментар #122 от "Гробар":

    Обидните думи единствено показват двуцифрено Ай-Кю, ако знаеш какво това значи. Аз пиша с аргументи. Като нямаш аргументи - мълчи си и се учи. И да знаеш - текезесето и сесесерето няма да се върнат.
  • 148 Държавата, това е народа!

    13 0 Отговор
    Държава, която не зачита мнението на народа си, значи е чужда държава А народ, търпящ всичко това, заслужава да е лъган, ограбван и беден! Та ти българино, ще продължиш да си последен по всичко, най беден и най нещастен, защото си подари държавата на мафия и национални предатели!
  • 149 да де

    7 1 Отговор

    До коментар #144 от "От ЮАР":

    управлява дс с методите на кгб само че инструктирано от вашингтон , затова всичко живо бяга от територията , та служебно ли си в юар ? или поредния беглец

    Коментиран от #153

  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 От ЮАР

    1 10 Отговор

    До коментар #94 от "Любо":

    Другарю Любо, Народен Съд може и трябва да има са цялата пасмина на Руската агентура, прояли държавата отвсякъде. Нормалните хора искаме да живеем като Европейци. Затова, парите трябва да се контролират от Франкфурт, а не от БНБ, за да не могат олигарсите да правят милиардни далавери на гърба на данъкоплатците. И за да не може кликата на Путин да прокарва решения в България на държавно ниво. Мнозинство сме нормалните хора, искаме Евро, като всеки нормален Европеец. Като не ви харесва Евро-то, обърнете си спестяванията в Рубли или Рупии. Имате пълна свобода да го направите.

    Коментиран от #155

  • 152 МОШЕННИЦИИИИ

    3 0 Отговор
    Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, по-известна по това време като комисията „Кушлев”, никога не е внасяла искане за отнемане на имущество на Мартин Божанов - Нотариуса. Това съобщиха от Софийския градски съд.

    Съдът опроверга твърденията на бившия председател на комисията проф. Стоян Кушлев, който информира, че били конфискувани имоти за 430 хил. лв. от Божанов, без да споменава кога се е случило това.
  • 153 От ЮАР

    1 8 Отговор

    До коментар #149 от "да де":

    Бегълци имаше, когато вардехте границата, да не би някой да избяга от социалистическия рай. Благодарение на Запада, сега сме СВОБОДНИ ХОРА и мога да си взема авиона когато и за където желая, без да давам обяснение на разни милиционери. Не съм избягал. Избрал съм да живея и работя в ЮАР от 33 години насам. Това е ЛИЧЕН избор. Стотици хиляди са избрали Америка, други са по разни места из Европа и пр. Главната причина, толкова много хора да емигрират от Бг, е именно това, че България е един зле пребоядисан соц, управляван от съмнителни елити на назначени капиталисти, всички под контрола на ДС-КГБ. И повечето хора напълно осъзнават това.

    Коментиран от #159, #161

  • 154 От ЮАР

    1 10 Отговор

    До коментар #90 от "9 Септември":

    Хайде, деветосептемврийци, вдигайте революция с два автобуса хора и един камион оборска тор. Дотам сте.

    Коментиран от #158

  • 155 Какъв Путин бе

    12 1 Отговор

    До коментар #151 от "От ЮАР":

    Каква руска агентура! Ти в паралелна вселена ли живеш? Чуваш записи, виждаш кое посолство направи сглобката на двете мафии в България, чуваш им колко пъти ходили на инструктажи, виждаш лъжите и пропагандата на НПО-тата, медиите на грантове, едни и същи грантаджии по всички медии и говориш за нещо което е мираж на този фон!
  • 156 Богоравний

    6 1 Отговор

    До коментар #106 от "От ЮАР":

    Нещо не си на ясно с изборните далаверки. Никой да не гласува за нас пак ще спечелим изборите. Чалъм има в тая работа господинчо, чалъм. Питай Цвъ Цвъ , той ще ти обясни, как става далъверката. Туй за гъбите го забрави. Не е важно, колко са гласувалите, важно е колко и за кой са преброените.
  • 157 Международен Дихломат

    7 1 Отговор
    Единственият мотив на КС е "Меж. Договор", само че удобно забравят, че няма СРОК за прием на евро! Всички 9 държави извън еврозоната са подписали подобни Договори, но дипломатично отсрочват прием евро. Включително, ако не греша Дания или Норвегия, подписала ERM2, в който ни вкара Борисов. Днес видях как през една фирма за плащане минават лични данни на цяла България. Зад която не зная кой стои??????? Всички данни на българите в момента се събират без тяхно съгласие. Какмо става в тази държава,съмнения, че чужди разузнавания и държави разполагат с данните на всеки един български гражданин. Предстои цифрово евро, и робство, рекламирано като умни градове и "индивидуален въглероден отпечатък". Българи, събудете се! Управляват ви продажници. А с новите паспорти ви събират биометричните данни, които имате право да откажете, но за по-кратък срок. Следва социален рейтинг Китай! Не става въпрос за ЕВРО, а за тотално унищожение на Човечеството. Хитлер е мечтал за подобна Диктатура.
  • 158 Знаем ви в ЮАР!

    5 1 Отговор

    До коментар #154 от "От ЮАР":

    Да изброявам ли офшорките? Не ни прави на идиоти. Все още има стари булдози от дипломацията! На краставичар, краставици ще продаваш. Няма да ви мине номера с Чипирането и Тоталната диктатура, като в Китай!
  • 159 Блаженни Саверующите

    7 1 Отговор

    До коментар #153 от "От ЮАР":

    Какво си свободен бе драгойчо. Всяка една секунда те знаят къде си, с кого разговаряш, какво пазаруваш с кого правиш любов, какво вечеряш и с кого, колко метра си изминал за деня. Свободен бил. Вервай си.
  • 160 💀💀💀💀💀💀💀💀💀

    9 0 Отговор
    Благодаря, че ми показахте предателите на снимка сега знам кой трябва да пратя при св петър
  • 161 да де

    5 0 Отговор

    До коментар #153 от "От ЮАР":

    и смяташ че сащ не са замесени в грабежа и терора над българите последните 30 години ? бил съм къде ли не по света , свобода няма , има всякакви ангажименти , свободата е в съзнанието не в деянието , та съм убеден в симбиозата на грабежа и дейното участие на посолството с унищожението на всички заводи
  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 като много питаш

    5 0 Отговор

    До коментар #116 от "Руско Филев":

    За брекзит чувал ли си?
  • 164 Стар Дипломат...

    7 0 Отговор
    Маля Ви, Българи. Проверете къде и как ви минават и обработват личните данни, кой и къде ги държи и обработва. Обръщам се към читавите програмисти, знам че в България са невероятни хора! Въпросът не е изобщо в Еврото. А в цифровото евро и тотален Контрол. С цифровото евро, настъпва ТОТАЛНАТА ДИКТАТУРА. Като международен правист обяснявам, единственият довод на Пеевският Антикоституционен ПАРТИЙно Псевдоподобие на КС е Меж. Договор. НО ПОДЧЕРТАВАМ всички държави ЧЛЕНКИ СА ПОДПИСАЛИ подобен договор, включително една държава ERM2. Но НИКОЙ И НИЩО не ви обвързва в СРОКОВЕ. Мотивите на КС са НИЩОЖНИ. Искат да ви следят, данните ви се обработват от ЧУЖДИ РАЗУЗНАВАНИЯ. Не позволянайте Китайската Диктатура. Някакви млади от ЮАР марионетки да ви чертаят СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ на ЦИФРОТО РОБСТВО. В САЩ няколко щата внесоха Проектозакон за ОТКАЗ от CBDC. Управляват Ви Нищожества. Отстоявайте Правата си.
  • 165 Настолен указател за напреднали

    10 0 Отговор
    Накратко тия с тогите казаха, че МЕСНОТО ТУЗЕМНО НАСЕЛЕНИЕ НА КОЧИНАТА БУЛГАРИСТАН НЯМА ДУМАТА !!! Явно за да има 50% вероятност за провеждане на референдум, трябва поне 7 СЕДЕМ милиона души да направят подписка с това искане, при разбира се, 6 ШЕСТ милиона население !!! С новите две попълнения КС приключи с референдуми и територията !!!ДА ВИ ИМАМЕ ДЕМОКРАЦИЯТА !!! От обещаната демокрация нищо не стана. Добре, че още има банани в бананова Република Булгаристан !!!
  • 166 По-страшно е

    5 0 Отговор
    Отколкото мислех. Една фирма, която не знаем Чия е, обработва всичките ни данни, чрез която ни задължават за "удобство" да плащаме. Днес с изненада установих, че нещата са много по-жестоки, отколкото ни "проповядват" коректните медии.е. Въпросът не е в еврото, а в цифровото евро. В единна база данни, която Глобалистите скрити зад офшорки ни пропагандират. Ситуацията е много по-ужасяваща, отколкото си представях. Третират ни като стадо на заколение. Изборът е наш, дали ще позволим Антиконституционният, Антибългарски, Пеевски и Герберастки, ДБрастки Антибългарски, Съд. Китайската Диктатура чука на вратата ви. Питайте събирачът на данни за бълзи разплащания къде отиват Данните ви, тогава ще видите жестокото лице на ЧервеноНацистката Диктатурата, която сама не знае КОЙ стои зад събирачът на Данни. Не е случайност, ЮАРЕЦ ви нарича националисти.
  • 167 "Народното събрание

    7 0 Отговор
    като представителство на целия народ..." Как точно, ако гласувалите са не повече от 30%, от имащите право на глас?!?!
    Нека тогава въведем изискване да имаме минимум 51 % гласували, както при референдум.
    Ние живеем в скрита диктатура - всички власти са превзети и работят срещу гражданите, но се будалкаме, че сме демокрация, само защото сме част от ЕС.
  • 168 Огромна грешка

    1 0 Отговор
    Допусна" Възраждане" при самото формулиране на въпроса за Референдум.Точно там ги удариха.Толкова ли нямат,гъвкави умове там? Много по ефикасно и непробиваемо би въпроса
    би звучал примерно..България да приеме влизането в Еврозоната,когато доходите достигнат 80% от средностатистическия доход в ЕС.Няма срокове,няма фиксирани години,но поставяш и нашите и чуждите в цайтнот. Сега вече е необратим факт..Защото , съгласно закона за провеждане на Референдум, не може да се инициира такъв, два пъти по един и същ въпрос.Колкото до " решението" на КС- не очаквах нещо различно.Спусната е Директива,за тотален контрол на ЕЦБ .А това е възможно,само през еврозоната.БНБ автоматично се превръща в обикновен филиал на ЕЦБ.Неслучайно ББ-1, продадоха монетния двор на французите ,преди няколко години.За да нямаме дори собствена печатница на купюри.В момента за всяка нова банкнота ( независимо от номинал) ние им плащаме 16 евроцента.До тук с" добрините" който ни очакват с еврото.Дано го вкарат, ще видя,какви ще ги пишат тогава" подръжниците" като ги върнат в 90- те по покупателна способност и жизнен стандарт
  • 169 Калинки малинки

    1 0 Отговор
    Имаме си съд и то какъв?
    Някой ще получава гоуема пенция с таван, но под няма!
    Що за хора, сте 🐷?
  • 170 КС съди криво

    4 1 Отговор
    Не може неуважаемите конституционни съдии да казват в мотивите си, че след като сме влезли в чакалня за еврозоната то вече е отпаднала нуждата от Референдум и че сме с вързани ръце, и друг ще взима решение за нас, а именно еврочиновници ще кажат кога унищожаваме лева. Не съм и предполагал, че имаме толкова продажен съд.
  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 Напротив

    2 0 Отговор

    До коментар #103 от "От ЮАР":

    Елементарно звучащи и грешни аргументи.
    Защо Англичаните не приеха еврото?
    Превалутират чуждите фирми в Бг, по този начин държавата връща част от печалбите които се изнасят в чужбина.
    Решението с корупцията не е да оставиш Брюксел да те контролира. Ти защитаваш своя интерес не някой друг.
  • 173 да си знаете мястото

    0 0 Отговор
    Неможе защото желанието на народа за референдум противоречи на робското мислене в колонията.
  • 174 режим

    0 0 Отговор
    В кой джоб натежа решението?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове