Last news in Fakti

15 Февруари, 2024 06:35 705 10

Иван Брегов: Разследването по казуса с Нотариуса трябва да стигне до върховете в съдебната власт

  • иван брегов-
  • правосъдие

Владислава Цариградска не е получила необходимото съдействие за образуването на наказателно производство, някой трябва да носи отговорност, заяви правният експерт

Иван Брегов: Разследването по казуса с Нотариуса трябва да стигне до върховете в съдебната власт - 1
Снимка: Евронюз България

Ветото на президента върху промените, с които се връща пленумът на ВСС, влязоха в парламента - първо в Комисията по правни въпроси. За мотивите на държавния глава да върне законопроекта и за развитието на казуса с Мартин Божанов – Нотариуса коментира Иван Брегов – правен експерт от Института за пазарна икономика.

„Аз мисля, че големият проблем няма да бъде този текст, който възкресява за кратко Пленума на ВСС, защото той най-вероятно ще бъде съборен от Конституционния съд, ако той бъде сезиран след потенциалното преодоляване на ветото. По-голям проблем би имало с правомощията, които се възлагат на главния прокурор и неговите заместници“, смята правният експерт.

„Дали това мнозинство ще издържи да уреди по един подобаващ начин правомощията на ВСС и Висшия прокурорски съвет, дали ще се допуснат смесените състави на съдии от ВКС и ВАС при обжалване на актовете на прокурорския и съдебния съвет – това са фундаменталните въпроси. Може би трябва депутатите да се вслушат за кратко във ветото на президента Радев и да потърсят друго разрешение през Закона за публичните финанси и Закона за държавния бюджет“, допълни той.

Благодарение на Антикорупционния фонд и Николай Стайков научихме, че част от телефоните, които съдържат чувствителна информация, която може да разкрие доста данни по едно потенциално наказателно производство по казуса с Мартин Божанов – Нотариуса, липсват. И това е въпрос, на който отговори дължат и МВР, и прокуратурата.

„Научихме и че един смел български съдия, в лицето на Владислава Цариградска, не е получил необходимото съдействие за образуването на наказателно производство в прокуратурата и затова някой трябва да носи отговорност“, посочи правният експерт.

„Може би ако това разследване стигне до по-високи върхове, отвъд някои кадри на Софийската районна прокуратура, може да има свързани лица и във Висшия съдебен съвет, и в Инспектората. Да се надяваме, че това разследване може да стигне и до по-висшите етажи, а не да остане само на по-ниското ниво в СРП“, допълни Брегов.

„Тази мрежа е завладяла и прокуратурата, и съда. Това е паралелната българска държава. Друг въпрос е дали заплахите ги получават тези прокурори и съдии, които се противопоставят на паралелната държава или тези, които са близки до тези кръгове, защото знаем, че професионалният етнос и в съда, и в прокуратурата, далеч не сред всички е толкова висок и има доста „услужливи“, които са склонни и да пипат, и да правят услуги, и да работят в разрез с етичните и със законовите правила. Очевидно в някакъв момент има прочистване сред редиците на послушните и не е ясно кой ще изгори. Така че може взаимно там да текат някакви процеси, които ние не можем да проследи, защото те не са на повърхността“, коментира още той.

 

 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чак до върховете на територията

    6 0 Отговор
    Както и много по-нагоре.
  • 2 ИСТИНА Е

    10 1 Отговор
    Разследването трябва да стане от ЕС защото тук мафията е превзел цялата съдебна система.

    Коментиран от #6

  • 3 Препатил

    8 0 Отговор
    Има да чакаш !
  • 4 Я проверете

    4 0 Отговор
    Джон Кустас е доктор по информационни технологии и корабен магнат от Атина, Гърция. Притежава 73 кораба, в които работят над 1500 моряци. Компанията му „Данаос Шипинг“ е листната на фондовата борса в Уолстрийт. У нас чрез дружеството „Данаос девелопмент“ д-р Кустас притежава в партньорство „София Ринг мол“, съдружник е в ИКЕА и в два големи инвестиционни обекта за жилищно строителство.

    Неговият изпълнителен директор в България инж. Анастасиос Дикос ни потърси, за да разкаже как бизнесът на корабния магнат Джон Кустас е бил подложен на системен рекет от групата на застреляния преди две седмици Мартин Божанов-Нотариуса.
  • 5 Име

    2 2 Отговор
    Всеки приказва тези дни - а какво е станало - така и не се разбра. Някакъв мошеник (които са много) - нещо не се отчел правилно и - станала белята. Да - не е трябвало да се стига дотам, ама ако е дразнел прекалено много - това е свръх нахалство някакво. И защо не подредят нещата точно какво - дават някаква Владислава - че пък и Цариградска, дето световно неизвестна, а всъщност хиляди хора остават без закрила в сделките си, спрямо имотите си, спрямо всякакви форми на диктатура, спрямо личността си.

    Сега тази стана най-важната - явно просто страда от комплекси.
  • 6 Какво

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНА Е":

    беше ЕС ?
  • 7 Истината

    4 1 Отговор
    Разследването по казуса с Нотариуса трябва да стигне до върховете в Изпълнителната и Съдебната власт, както и в Прокуратурата.
    Този престъпник е действал много активно по времето на Борисов!
    А тогава нищо не се случваше без борисоФ!
  • 8 Без Паскал

    4 0 Отговор
    Разследването по казуса с Нотариуса трябва да стигне до Кьовеши!
    Нали за подобни случаи се създаде европейската Прокуратура.
    В Бг. всичко е Прогнило до основи!
  • 9 Перо

    3 0 Отговор
    Необратимо разложение на съдебната система! Стигна се до там, да се търгуват делата в частни клубове и да се вихри корупция. За това са виновни Драгалевския циганин, който назначи по време на мандата му над 200 юристи, без никакъв опит и със съмнителни знания и Румен Радев, който доведе криминални и държавни престъпници, неолиберална измет, работещи в правителството и НС срещу българските интереси!
  • 10 Леле

    0 0 Отговор
    Добре сме го закъсали.Мисля си този грък защо не е задействал нещата някъкси от гърция там режат глави,сънародниците му щеше да оправят нещата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове