Last news in Fakti

15 Февруари, 2024 06:44 997 10

Емил Дечев: Чадър над Нотариуса е имало, но до кое ниво е стигал...

  • емил дечев-
  • правосъдие-
  • мартин божанов

Защо влязоха в клуба 7-10 дни след убийството на Божанов, пита зам.-министърът на правосъдието

Емил Дечев: Чадър над Нотариуса е имало, но до кое ниво е стигал... - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Заваляха оставки в ръководството на ревизираната от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов Софийска районна прокуратура.

"Има напрежение между ръководството на бившата Върховна касационна прокуратура, най-вече между настоящия изпълняващ длъжността главен прокурор и ръководителя на СРП г-жа Зартова. Г-н Сарафов поиска за трети път оставката ѝ. Вероятно проверката в СРП и няколкото искания за оставка на г-жа Зартова са накарали нейните заместници да се разграничат от нея".

Това коментира зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев за Bulgaria ON AIR.

Според него резките завъртания на 180 градуса са много често характерни за институции, където има почти военна дисциплина и йерархичност. В едва последния момент хората решават да кажат гласно за промяната на своята позиция.

Дечев е скептичен, че някой ще проговори и изтъкна, че винаги се е чувала само част от истината и е оставало впечатлението, че нещо не е разкрито докрай. Предпазлив е и относно разгласените списъци с магистрати около убития Мартин Божанов.

"Нормално е за този клуб SS, клиентелата му с магнитни карти да не са детски учители, готвачи и фаянсаджии, а именно съдии, прокурори и следователи. Неговите интереси и доходи от бизнес дейността му идват от контакти с хора с такива професии. Кои са тези хора - не знам и не мога да бъда сигурен. Министър Славов е казал, че е възможно да поиска дисциплинарни производства срещу тези хора. Трябва да разберем защо те са ходили там и за какво са разговаряли", заяви още Дечев в "Денят ON AIR".

Зам.-министърът на правосъдието направи кратка хронология на събитията и зададе логичен въпрос:

НСБОП е подал информация за дейността на тази група през декември 2022 г. На 31 януари 2024 г. Божанов е убит. Едва 7-10 дни след убийството се влиза в този клуб. Защо не са влезли по-рано и не са използвали специални разузнавателни средства - с подслушване и наблюдение, за да се види кои хора влизат и какво си говорят?

За Дечев е напълно логично и възможно в рамките на тези 7-10 дни всичко да е "заметено". Гостът подчерта, че в никакъв случай Божанов не е върхът на пирамидата.

"Не бих казал, че тези съдии, прокурори и следователи са стояли над него, по-скоро са били партньори. Тези над Божанов по-скоро са се срещали на други места", посочи той и призна, че е скептичен за това временната комисия в НС по казуса с Мартин Божанов да свърши нещо.

За него е необяснимо защо не е започнато разследване веднага след излизането на видеата за "Осемте джуджета" и Мартин Божанов.

"Чадър е имало, въпрос на предложения е до кое ниво е стигал. Когато не се работи истински по закон, хората са изчезнали или убити. Защо има 159 следователи, срещу които се използват СРС-та, а има образувани досъдебни производства срещу само трима от тях", настоя още зам.-министърът на правосъдието.

"Може би е узрял моментът да се предвиди при такива случаи на специализирана комисия на парламента да ѝ се позволи да има достъп до конкретно дело, за да може тя да научи истината. Иначе никога няма да разкрият злоупотребите по конкретно дело", завърши Емил Дечев.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 само слепец не вижда

    12 1 Отговор
    до ниво шиши и винету
  • 2 Само вие не разбрахте

    10 0 Отговор
    Нотариуса е танцувал със Сарафов и Пепи Еврото
  • 3 ПОЖЕЛАНИЕ

    13 0 Отговор
    На всички съдии и прокурори да се разследва имотното състояние до девето коляно, защото някои от тях са милтимилионери.
  • 4 българин 777

    10 0 Отговор
    а добър ден сега гледаме филма на луй дю финес Ни чул ни видял мислят че хората са балами
  • 5 Четете пише

    8 0 Отговор
    Джон Кустас е доктор по информационни технологии и корабен магнат от Атина, Гърция. Притежава 73 кораба, в които работят над 1500 моряци. Компанията му „Данаос Шипинг“ е листната на фондовата борса в Уолстрийт. У нас чрез дружеството „Данаос девелопмент“ д-р Кустас притежава в партньорство „София Ринг мол“, съдружник е в ИКЕА и в два големи инвестиционни обекта за жилищно строителство.

    Неговият изпълнителен директор в България инж. Анастасиос Дикос ни потърси, за да разкаже как бизнесът на корабния магнат Джон Кустас е бил подложен на системен рекет от групата на застреляния преди две седмици Мартин Божанов-Нотариуса.

    Коментиран от #6

  • 6 127

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Четете пише":

    затуй всички ще бягат от българия щото рекета е точка 1 в дневния ред откъде ли се изучиха всички
  • 7 Перо

    7 0 Отговор
    Гръцки инвеститори са сигнализирали за корупция в съдебната и изпълнителната власт и беззаконие и до Асен Василев, доведен от Радев, но той само си го е преместил! За него е по-важно да търси американски купувачи за Лукойл, по нареждане на Козяк!
  • 8 ШИШИ,ТИКВУН И ГЕШЕФ

    4 0 Отговор
    Са тези ръководители на опг !!
  • 9 ШИШИ,ТИКВУН са господарите

    3 1 Отговор
    Без тях нищо не се случва
    ТИКВУН премахва който пречи отдавна
  • 10 Тези

    2 0 Отговор
    Които са си загубили делата ги почвайте от начало.Колко гнусна история.Бесрамници.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове