Last news in Fakti

15 Февруари, 2024 09:51 685 24

Божидар Божанов: Няма да налагаме цензура

  • божидар божанов-
  • цензура

По думите му единственото съдържание, което се предвижда да бъде ограничавано, са незаконните реклами

Божидар Божанов: Няма да налагаме цензура - 1
Снимка: ПП

Няма да налагаме цензура, няма да бъде блокирано новинарско съдържание, увери пред БНР депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов.

В предаването "Преди всички" той коментира законопроекта за превенция на дезинформацията. Депутати от ПП-ДБ предлагат редица мерки, насочени към "тролски ферми" и мониторизиране на анонимни сайтове за фалшиви новини. Промените са заложени в Закона за електронните съобщения.

Божанов подчерта, че текстовете са качени, за да бъдат обсъдени, но все още законопроектът не е внесен. Текстовете ще бъдат обсъдени в детайли с депутатите и от управляващите, и от опозицията, за да може всички да се убедят, че цензура няма:

"Важно е те да са спокойни, че това няма да се използва срещу тях".

По думите му единственото съдържание, което се предвижда да бъде ограничавано, са незаконните реклами. "Даваме правомощия на органите първо да съобщят на рекламната мрежа, която го разпространява, и ако то не бъде свалено или те системно не свалят такъв тип незаконни реклами, да може на самата рекламна мрежа да бъде преустановяван достъпът за 30 дни", отбеляза Божанов.

Депутатът изтъкна също, че няма да бъдат ограничавани страници и групи в социалните мрежи, в които се разпространява информация, за която се смята, че е свързана с незаконна реклама. "Това е доста тънък лед и ако тръгнем, на втората крачка ще го спукаме", изказа мнението си той. Но уточни по отношение на троловете, че ще има задължение за социалните мрежи да прилагат редица мерки, за да ги идентифицират. По думите му ако дадена социална мрежа не изпълнява задължението си, тогава ще има санкции. Според него в момента социалните мрежи не предприемат никакви конкретни действия срещу "тролските ферми".

Основният регулатор по темата е Комисията за регулиране на съобщенията, каза Божидар Божанов и добави, че единствената роля на ДАНС е санкционната.

"Платформа с 4 млн. потребители в България, която излъчва ежедневно, си е дейност, свързана с националната сигурност".

"В законопроекта има мерки, които са в защита на българските онлайн медии, а не които ги поставят под риск", категоричен бе депутатът от ПП-ДБ.

По думите му в рамките на предизборна кампания се въвеждат временни задължения, които са свързани с националната сигурност и изборното законодателство. "Задължението за изборния период - големите платформи да идентифицират тролове и да докладват за това", обясни той.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    25 0 Отговор
    Не бе няма само дето заради език на омразата както му викат вече ще режат неудобните.
  • 2 Последния Софиянец

    19 0 Отговор
    Социолозите в Референдум по БНТ казаха:Нас сега ни гледат 60 000 а на Летището са гледали 6 млн в интернет.Хората винаги намират начин да видят това което ги тревожи.
  • 3 3.14К

    21 0 Отговор
    Това нещо на снимката прилича повече на калайджия.
  • 4 Празни Плямпала

    14 0 Отговор
    Какво зависи от този? Нищо!
  • 5 Въглен хидрат

    23 0 Отговор
    Да, бе. Аз да не ям доматите с колците, за да не виждам какво правите и какво се случва от известно време насам в медиите
  • 6 Нее

    21 0 Отговор
    Не ви вярваме! Това, което вие наричате "анонимни сайтове с дезинформация", ние наричаме незамисими нецензурирани информационни сайтове. Божанов първо обяснява, че "единствево" ще борят спамове и реклами, след това добавя и тролове и тролски ферми, а накрая, някак между другото, споменава и "анонимни сайтове"...
  • 7 Последния Софиянец

    13 1 Отговор
    Онзи ден на Летището са ме гледали 6 млн.Добре че е интернет да се информират хората.
  • 8 нещо ми се струва познато името

    10 0 Отговор
    тази фамилия не стана ли известна напоследък?
  • 9 Пух

    16 0 Отговор
    А бе вие и с ГЕРБ и ДПС никога нямаше да се съюзавате, ама думите ви силно се различават от действията ви...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мнение

    3 19 Отговор
    Да попречиш на "медии" като ПИК, Труд и на десетки тролове да леят по цял ден прокремълска пропаганда и лъжи по адрес на проевропейските политици, не е цензура, а отговорна и разумна политика в рамките на демокрацията.

    Коментиран от #13, #18

  • 12 Божанов

    16 0 Отговор
    А кой ще определя кое е информация и кое дезинформация, вие ли? Не ви щем цензурата...
  • 13 ами то се отнася

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "Мнение":

    стщото и за западните медии които по цял ден ни лъжат и заливат с безумна пропаганда която виждаме добре всички освен полютиците !!! това че ти работиш за въпросната пропаганда също го виждаме не сме слепи но за сметка на това вие сте наивно-глупави и вярвате на господаря си а не на мозъка си(ако го имате де)
  • 14 За съжаление е

    14 0 Отговор
    Този има доста нездрав външен вид?! Да не би да е учил в помощно училище за бавно развиващи се?! И да не е могъл да го завърши, та е станал политически "експерт" от ПП?! А може и от Брендо-Фарма да го снабдяват със спец-субстанции?!
  • 15 Дезинформация?

    14 0 Отговор
    Божанов, чуй какво е казал великият Волтер: "Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш!"
  • 16 Настолен указател за напреднали

    11 0 Отговор
    Та има ли сайт, телевизия или каквото и да е друго средство за „информация“, в което да не е НАЛОЖЕНА ЦЕНЗУРА ???? А, ЗАЩО ВИ Е ТОГАВА ЗАКОН ЗА ДЕЗИНФОРМАЦИЯТА?! За да давате гласност само на предателите, платени слуги на чужди недобронамерени интереси срещу българите и Булгаристан !!!
  • 17 Мда

    16 0 Отговор
    Всеки закон против свободно изразяване на мнение, пък било то наричано и "дезинформация", всъщност е чиста цензура и всеки разумен човек разбира това
  • 18 Важното е

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "Мнение":

    Контранаступа да върви.
  • 19 Запознат

    10 0 Отговор
    Тролските ферми са DW, Свободна Европа и Америка за Соросите.
  • 20 свидетел

    5 0 Отговор
    засега цензура няма , ама никак ! за по-нататък - ще видим ! 🤣 ! добре, че са подкастите !
  • 21 ханибал

    5 0 Отговор
    на тоя физиономията му е, като на главен герой от психо-трилър
  • 22 Гай Турий

    6 0 Отговор
    Цензура ли??! - Абе американско мекере, и сега има цензура, даже тая дето те е пуснала е главен служител тук. А вие всинца сте пионки на световните сатани самопозволили си те да санкционират всичко и навсякъде, те да казват на хората как да мислят правилно и как да мълчат умно.
  • 23 АнтиЧалга

    5 0 Отговор
    Спрете чалга по.мията и рекламите за букмейкъри и бързи кредти, та да ти повервам!
  • 24 граф Монте Кристо

    4 0 Отговор
    А правителствената дезинформация и откровено БАЛАМОСВАНЕ на зрителя и слушателя,заграбените официози от глобалистки сволачи и профашистки ТРОЛИКИ,тях кой ще ги лови и вкарва в пандиза?Вчера слушах радио-интервю с Н.Марков,доста впечатляващо и ако той поеме властта по някакъв начин,всички тия цензури ще отпаднат автоматически.Провежда се операция Чисти ръце ,излавят се няколкостотин мерзавци и другите ще се изпокрият,разбира се и американците трябва да се разкарат от страната,с две думи,бърз ефективен преврат.Иначе ни вкарват във войната,фашизъм и мракобесие,фактически закриване на държавата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове