Last news in Fakti

24 Февруари, 2024 14:54 876 17

Василев: Не мисля, че меморандумът е препъникамък

  • асен василев-
  • меморандум-
  • еврозона

Влизането в еврозоната изисква стабилна политическа среда и редовно правителство

Василев: Не мисля, че меморандумът е препъникамък - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Министърът на финансите Асен Василев изрази очакване да има ротация в българското правителство. Той говори пред български журналисти в белгийския град Гент, където участва в среща на своите колеги, свикана от Белгийското председателство на Съвета на ЕС, съобщи БТА.

Не мисля, че меморандумът е препъникамък, той много ясно поставя въпроса за работата на регулаторите и предлага процес, как да се избират членовете на тези регулатори, да бъде ясно кой носи политическата отговорност за номинациите. Готови сме да дискутираме как да постигнем работещи регулатори, дали сме предложение как да се постигне. Ако има други предложения, нека ги чуем, предложи Василев.

Василев съобщи, че е имал срещи с председателите на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард и на еврогрупата Паскал Донахю, със зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис и с еврокомисаря Паоло Джентилони. Министърът добави, че според прогнозите на ЕЦБ и на ЕК България ще изпълни показателя за инфлацията тази година, което открива възможност за присъединяване на страната към еврозоната догодина.

Влизането в еврозоната изисква стабилна политическа среда и редовно правителство, коментира Василев. Той добави, че няма законодателни спънки пред въвеждането на еврото у нас. Остава само законът за приемане на еврото, който е в консултация в ЕК и в ЕЦБ, но то е чисто технически, каза министърът.

За да може да продължи работата интензивно, е необходима политическа стабилност, посочи Василев. Той отбеляза, че тежки законодателни промени, отлежавали с години, са били придвижени напред миналата година. По неговите думи задачата тази година е приетите законови промени да заработят.

Това зависи и от кадровата политика, какви хора ще има в регулаторните органи, за да бъдат независими и да работят в полза на гражданите, и от институционалната стабилност на тези органи. Това е процесът, през който трябва да минем с ГЕРБ-СДС, за да видим как тези органи да заработят реално в полза на гражданите, а не на една или друга политическа сила, обобщи Василев.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спецове съм

    9 2 Отговор
    Тая вечер ще намина. Стягай се
  • 2 Абе

    9 1 Отговор
    смяната на Сарафа ще обърне каруцата
  • 3 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    8 1 Отговор
    Мумурандума бе....
    Ако не вярваш питай про100то...
  • 4 Асено спри да крадеш

    8 1 Отговор
    Спецов кога ще ходи на изпит за шеф на НАП
  • 5 Българка

    3 7 Отговор
    Така нареченият меморандум изненада Бою Кърлежа и той публично си го призна. Много интересно как ОПГ ГЕРБ-ДПС сега ще обесняват защо не искат прозрачно избиране на хората във ВСС, КПКОНПИ и регулаторите. Как сега гробарите и от сараите ще защитават парцелирането на държавата и назначаване/ пенсиониране на активистите си като заграбят 2/3 от квотите. В меморандума се иска тези назначения да са от почтени експерти и то да са предлагани не само от партийните коалиции, а от граждански и съсловни организации. Всъщмост ГЕРБ-ДПС са от едно и също котило и винаги действат единно като една групировка
  • 6 ХАХАХА

    10 0 Отговор
    Хич даже не е препъни камък, защото чатала на посолствоТо е сложен на врата на ББ . ЩЕ се случи това ,което Галя е предопределила . ББ само се пеняви, но ще клекне ,същото се отнася и за Шиши. България не независима ,тя яде мазен хамбургер в скута на козяк.
  • 7 Дупничанин

    5 1 Отговор
    Бе щом сте ортаци с ОПГ Герб, на ни една дума нема как да повервам.
  • 8 Доктор

    6 0 Отговор
    Това нещо е министър. Обидно е.
  • 9 Питащ

    5 0 Отговор
    А за Чаталджа ще мъцнеш ли нещо? Питам за един приятел, иска и той апартамент на безценица.
  • 10 НОМИНАЦИЙТЕ СА О КГБ И ПГУ, ШЕСТО НА ДС

    4 0 Отговор
    Кой носи политическата отговорност за номинациите Е ЯСЕН, КАТО ИВАН ИВАНОВ ОТ 6то РЕГУЛАТОР и ДРУГИ, ЕДИН ПЪТ ГИ ПРЕДЛАГА ГЕРБ, СЛЕД ТОВА ПРОМЯНАТА, КИРЕ И АСЕН ген. АТАНАСОВ ОТ КГБ, И ХРИСКО ИВАНОВ ПОТОМСТВЕН АГЕНТ НА КГБ, И ДОСТА ДРУГИ ОТ ПГУ НА ДС
  • 11 хммм

    2 2 Отговор
    Препъни камък в момента е практически всичко, особено свързаните с ГЕПП неща..
  • 12 Шопо

    4 0 Отговор
    Има само един начин за смяна на правителство - оставка.
  • 13 Коко

    5 0 Отговор
    Требе да се краде требе.
  • 14 демократ

    3 0 Отговор
    препани камък сте вие от пп дб оставка и вън от политиката марш от където сте дошли харвати долни
  • 15 Майора

    1 0 Отговор
    От Харвадските мошеници друго и не може дясе очаква! Значи когато беше преди ротацията нвмаше никакви условия и меморандуми , а сега да! И е нормално според просто Киро да се делка държавата! Жалки стр , за нищо не ставате бивши коминисти , хора от ДС и техните наследници!
  • 16 Не е било с мислене

    0 0 Отговор
    Чичо Кевин ли те успокои или бате Дельо?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове