Last news in Fakti

25 Февруари, 2024 19:44 2 863 104

Американският посланик в България: Все още анализираме ефекта от санкциите „Магнитски“ тук

  • кенет мертен-
  • списък-
  • магнитски

Н. Пр. Кенет Мертен не каза дали санкционния списък за българи ще се разшири

Американският посланик в България: Все още анализираме ефекта от санкциите „Магнитски“ тук - 1

Все още САЩ анализират ефекта от санкциите „Магнитски“ в България. Това каза в предаването „120 минути“ посланикът на САЩ в България Кенет Мертен. Той не назова дали санкционния списък за българи ще се разшири.

Според него е важно, че „през последната близо година българският парламент прие закони, насочени към съдебната реформа, предприемайки стъпки в борбата с корупцията“.

- Две години след началото на войната в Украйна трябва ли в Европа да се готвим за алианс без САЩ в НАТО, след като господин Тръмп покани Русия да „атакува всеки член, който не си плаща сметките“ за отбрана?

- Преди всичко, благодаря Ви за поканата. Второ, относно въпроса – важно е да се има предвид, че НАТО съществува от доста време. Тази година се отбелязват 75 години на Алианса. По-късно тази година ще има среща на върха в САЩ по този повод. Това е доста време, в което всички страни работят заедно.

Тази година отбелязваме и 20-годишнината от участието на България. Вие сте важна част от НАТО. В Алианса са заложени договорни задължения, обвързващи за всички държави членки. Всички те са избрали да членуват в НАТО. Това е, което е важно да се помни, според мен.

Няма да коментирам какво кандидати за политически постове могат да кажат като мнение. Хората казват много неща, когато са в предизборна кампания. Когато осъзнаят ограниченията от това да са на власт, ако това се случи, реалността е различна.

- Аз разбирам, че САЩ вече са в режим на президентска кампания и тезата „няма пари, не получаваш американска защита“ може би е част от това говорене. Но смятате ли, че резултатът от изборите създава потенциален риск за ангажимента по член 5, който е същината на НАТО?

- Това е договор, който САЩ и всяка страна членка на НАТО са се ангажирали да изпълняват. Той е приет от всички парламенти и законодателни органи, заложен е в закона. Това са неща, които съществуват открай време. Мисля, че настоящата администрация вярва и президентът Джо Байдън неколкократно е заявявал, че САЩ ще работят с партньорите си в НАТО, за да се отбранява всеки сантиметър територия на НАТО, ако възникне заплаха. Мисля, че това е най-добрият отговор, който може да се даде.

- Ако времето, през което преминаваме днес, по думите на държавния секретар Блинкен, е „повече от изпитание за световния ред след Студената война“, опасявате ли се, че вътрешната политическа нестабилност и политически зависимости могат да застрашат способността на България да бъде стабилен и надежден партньор и съюзник?

- От това, което съм видял през тази почти година, откакто съм тук, българите, българската политическа класа или поне по-голямата част от нея, разбира, че е направила избора да бъде част от НАТО и този избор е в полза на българите. Българите се възползват от чадъра за сигурност, който се осигурява от 30-е съюзници. Смятам, че България и всички членки на НАТО са в по-голяма безопасност с чадъра за сигурност на НАТО. Доколкото разбирам, независимо от случващото се в която и да е страна в даден момент, хората съзнават, че НАТО е от реална полза за сигурността на държавата.

- Преди няколко години годишният доклад на Държавния департамент описа България като страна с „ендемична корупция“. Корупцията създава и зависимости, защото корумпираният е зависим, не смятате ли?

- Смятам, че е важно да се има предвид, че корупцията съществува във всяка страна, включително в моята, в другите европейски страни, в азиатските страни. Съществува навсякъде.

Важното е да има закони и механизми за засичане на корупция, да се намерят виновните и да се гарантират наказания. Много се радваме да видим през последната близо година, че българският парламент прие закони, насочени към съдебната реформа, предприемайки стъпки в борбата с корупцията.

Много сме горди със съвместната работа, която сме свършили с различни организации от гражданското общество през годините, за да се повиши осведомеността за този проблем. Мисля, че България, както и други страни, работи активно по темата. Всички се борим с това как да се справим с тези предизвикателства и България работи в тази посока.

- Споделяте ли ентусиазма на мнозинството в парламента след приемането на нови закони и конституционни изменения? Или забелязвате скептицизма сред значителна част от българското общество, ставащо свидетел на поредните брокери на влияние и все същата липса на правосъдие?

- Знаете, че всички демократични страни сме изправени пред предизвикателства при гарантиране спазването на правилата и законите от всички. Според мен България е държава също като САЩ, като останалите държави в ЕС, която постоянно търси начини да се справи най-добре с това.

Разбирам хората. Във всяко общество винаги се говори как някои хора не ги засягат толкова правилата, колкото пише на хартия. Нормално е. Затова ние като общества имаме избори. Затова избираме депутати – за да променят законите, както е необходимо, за да се гарантират, че тези правила важат за всички.

- Кое е по-важно за САЩ в момента – да имат съюзник, който постига напредък в правосъдието, демокрацията и общото усещане за справедливост или да има управляващ политически елит с табела „евроатлантици“?

- Според мен и двете се съвместяват. Важно е българите да имат доверие в политическата си система, в съдебната система, в политическите лидери. Важно е за съюзниците на България да разберат, че в ролята си на член на ЕС България участва пълноправно във всички европейски институции и осъзнава, че законите, които се предлагат и гласуват от европейските институции, се транспонират и прилагат тук. Така че според мен имате и двете, като и двете са важни.

- Нека Ви попитам така – евроатлантизмът също означава разделение и независимост на трите власти, свободни граждани и ниски нива на корупция. Кое от тези неща виждате изпълнено в България?

- Смятам, че всички те се изпълняват. Както казах, важно е за всички ни като граждани да сме наясно, да сме осведомени какво се случва в обществата ни. Уверен съм, четейки българската преса и гледайки телевизионните програми, виждайки какво има в социалните мрежи, че българите в общи линии са доста добре информирани. Според мен те следят случващото се в страната, а и извън нея. Това са важни елементи, за да може всички части на обществото и на правителството да функционират нормално.

- Основата и философията на Глобалния закон „Магнитски“ не е ли именно нулева толерантност спрямо тези, които използват власт, за да унищожават държавата? Санкциите изпълняват ли функцията си тук според Вас и имате ли механизъм за разпознаване на вълци в овча кожа?

- Знаете, че глобалният закон „Магнитски“ беше приет от Конгреса на САЩ преди няколко години, за да се даде на правителството на САЩ способ за подкрепа на елементи, на хора в страни, които искат да видят предприети по-нататъшни стъпки против корупцията. Това се прилага за цял свят, не важи само за България или тази част на света.

Глобалният закон „Магнитски“ е начин да се разкрие корупцията, но истинската цел е да се промени поведението на хората – да се спре проблемното поведение и да се отвори нова страница, да се правят нещата по различен начин. Все още следим внимателно случващото се във всяка страна, включително България. Струва ми се, че е още малко рано да оценяваме колко успешно е било.

- Още е рано казвате. В този смисъл, планирате ли да добавите нови имена към списъка в близко бъдеще?

- Ние не говорим за това какви възможности може да има в бъдеще. Това остава способ, който е на разположение. Дали ще го използваме зависи от обстоятелствата и каква информация ни е предоставена.

- Междувременно в публичните дебати някои политици у нас твърдят, че опонентите им са зависими от американската политика, твърдят, че биват „напътствани от посолството“. Като глава на посолството ще използвам възможността да Ви попитам - намесвате ли се и имате ли роля на съветник в местната политика в момента?

- Не. Ние не се намесваме във вътрешната политика нито на България, нито другаде. Не в това се състои моята работа като посланик тук. Работата ми е да отстоявам пред властите и населението в страната и да ги насърчавам да подкрепят политики, които САЩ подкрепя, било то в ООН, било то в други регионални форуми, в НАТО или по други теми, като например околна среда, военни въпроси, каквото се сетите.

Не ни е работа да се намесваме във вътрешната политика. Ние работим с тези, които са на власт, които и да са те. Това е работата ми. Ще работя с всеки, който бъде избран на власт тук. Разговаряли сме с почти всички тук и смятам, че е нормално. Това е начинът, по който повечето дипломати се стараят да работят.

- Приемам отговора Ви, но от друга страна политиците от коалицията на власт търсят ли съвет от Вас? Например във времена на криза като сегашните, когато те преминават през бурни събития, те търсят ли съвет?

- Ако някой ми зададе такъв въпрос, бих им казал, че това е тяхно задължение, това е тяхната работа. Необходимо е да седнат със своите приятели или със своите опоненти и да намерят решение на проблемите. Същият отговор бих дал на всеки, ако се обърне към мен с такава молба.

- Две години след началото на войната в Украйна, според Вас действат ли санкциите срещу Русия? Руската икономика наистина ли е толкова засегната, колкото беше първоначалната идея зад всички тези санкции?

- Мисля, че санкциите са ефективни. Ние, както и съюзниците ни тук в Европа, постоянно обсъждаме какво бихме могли да направим, за да бъдат санкциите ни още по-ефективни. Не мисля, че е тайна, че Русия е активна в това да намира начини за заобикаляне на санкциите, които са наложили САЩ, Обединеното кралство и ЕС. В някои случаи успяват, но ние продължаваме внимателно да анализираме въпроса и да търсим начини за запълване на пропуските или намиране на нови начини да бъдат по-ясни позициите ни и да направим санкциите по-болезнени, ако щете.

- Току-що говорихме за закона, кръстен на политическия затворник Магнитски, загинал в руски затвор. Тази седмица друг силен глас против корупцията в Русия – г-н Навални, почина. Западът вложи ли достатъчно усилия да облекчи съдбата му в затвора според Вас?
- Разбирам какво ме питате... Ако трябва да съм честен, държави като САЩ и други в ЕС например имат ограничено влияние в Русия напоследък. Посолството ни е много по-малко от преди.

Способността ни да разговаряме с части от руското общество, които не подкрепят правителството, е драстично ограничена.

Мисля, че е важно да се има предвид, че смъртта на г-н Навални, за която скърбим и предаваме съболезнованията си на неговата вдовица, се дължи на президента Владимир Путин, на политиката и режима, който е установил в страната. Такива хора, за които може да се спори дали присъдата им е била легитимна… никой не бива да умира в затвор, докато излежава присъда. И мисля, че Русия, за съжаление, е станала държава, която толерира подобен вид неща.

- Говорейки за руското влияние, всяко официално лице от САЩ, гостувало в студиото ми, е подчертавало енергийната зависимост като скрит път за руско влияние в България. Смятате ли, че българските политици дават всичко от себе си, за да намалят или прекратят тази зависимост?

- Смятам, че България свърши много добра работа в намаляването на зависимостта си от Русия, от една-единствена страна. Русия прекрати доставките на газ за България на 27 април 2022 г. Така мисля. Това не беше провокирано от нищо. Русия просто реши да го причини на България.

Гордеем се, че успяхме да работим съвместно с вашите длъжностни лица тук и да се опитаме да помогнем на България да намери алтернативни източници на газ. България също така разглежда начини, по които да диверсифицира от ядрена енергия, съсредоточена само върху руски доставки, източници и оборудване, към други възможности. Това са все добри новини. Много се радваме, че подписахме двустранно споразумение миналата седмица с България за сътрудничество в сферата на гражданската ядрена енергетика.

Ще има централа на „Уестингхаус“, която ще бъде построена тук през идните години. Това са все добри, важни и много разумни стъпки, предприети от България, за да се гарантира по-голяма независимост. И накрая, ще спомена нефта като ключов въпрос. До неотдавна зависехте от базирана в Русия компания за рафинирани нефтени продукти. Доколкото разбирам има насърчаване от страна на правителството и други да се намери неруски купувач за обекта тук, в България. Считаме, че това би било добра идея. Бихме се радвали този обект да бъде в български или европейски, а не руски ръце в идните години.

- В този контекст, проявили ли са интерес американски компании към закупуване на нефтената рафинерия „Лукойл“, след като „Уестингхаус“ ще доставя горивото за АЕЦ „Козлодуй“?

- По отношение рафинерията, има няколко американски фирми, които са били в София, в България. Ако трябва да съм честен не съм в позиция да кажа или оценя колко сериозни или добри биха били и колко активно се стремят да купят рафинерията на „Лукойл“. По темата за ядрената енергия се радваме, че ще бъде построена централа на „Уестингхаус“ тук.

За нас е от значение това който и да е строителят на новата централа, да е от страна, която споделя ценностите, които се споделят и от България, от САЩ и от ЕС. Уверен съм, че това ще бъде така.

- Всяка нова страна крие много изненади за чуждестранен дипломат. Какво Ви изненада най-много тук?

- Бих казал, че най-много ме изненада фактът, че няма повече американски туристи тук. Попътувахме из България и посрещнахме доста гости през последните около девет месеца, откакто сме тук.

Всички, където и да ги заведем – в София, в Пловдив, по Черноморието, във Велико Търново, хората виждат тези места и остават впечатлени. Те са си впечатляващи! Бих казал, че и сред дипломатите преди мен, всички, с които разговарях, служили тук преди, казваха колко много им е харесало тук. За повечето от тях, това е било любимото им назначение в дипломатическата служба.

Така че бих се радвал да видя повече американски туристи тук. Ние даваме своя малък принос в семейството ми, като планираме да доведем възможно най-много приятели и роднини през идните месеци. Ще им покажем колкото се може повече от България и се надяваме да споделят за страната с повече хора


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САЩ както винаги не са в час!

    24 46 Отговор
    Територията е путинофилска.
  • 2 фен

    114 1 Отговор
    Те тия санкции Магнитски, нещо като ордена Георги Димитров станаха. Пеевски цялата държава управлява с тях на гърдите!
  • 3 обективен

    72 1 Отговор
    В Синг-синг осигурете на Пеевски килия с южно изложение , защото ако не го приберете може и министър председател да го направят !
  • 4 Путинофил

    78 5 Отговор
    Путин успя!
    Бутна НАТО!
  • 5 Бендида

    63 1 Отговор
    Ефектът се оказа дефект.
  • 6 Тоя да иде

    62 4 Отговор
    Да АНАЛИзира баба си..
    А ако може и дядо си бадЪн.. и мамаСи и лелкаСи
  • 7 АНАЛИЗАТОР

    83 2 Отговор
    Г-н Посланник, прибрахте ли краденото от Пеевски или още само анализирате кражбите?
  • 8 Сталин

    70 2 Отговор
    Значи да чакаме следващата сглобка на посолството от намагнитени
  • 9 Логично

    65 1 Отговор
    Сглобката почна да скърца нещо, и Началника припомня че имат кирливи ризи. И за Нексо ще се сетят..Правителство трябва, за да изпълнява непопулярните решения Отгоре!
    Като се договорят за правителство, пак ще забравим за Магнитни.
  • 10 Селянин

    61 12 Отговор
    Който има очи и вижда с тях,
    който има уши и чува с тях,
    който има мозък и може да го ползва,
    който се чувства свободен, а не роб,
    той избира "Възраждане"!

    Биологични единици, партии, правителства, НПО-та, сглобки и марионетки, които забраняват Референдума, в разрез с Конституцията, но по заповед от чуждо посолство, нямат право да говорят за права и свободи, човешко достойнство и демокрация.

    Да възродим Родината си и изчистим оборите си от предатели, защитници на чужди интереси, интриганти, престъпници и подлоги!

    Да живее България!

    Коментиран от #15, #89

  • 11 Адрес 4000

    48 0 Отговор
    Доста по интересни неща каза,заглавието отново е подбрано странно
    В следващите дни може и да видим доста хора, които отново и отново преживяват катарзис след катарзис
    Имам предвид два тулупа един от които си сменя мнението през час
  • 12 Тиквата в " Магнитски" ли е?

    16 17 Отговор
    Та нали той хариза на путин 4 милиарда за сръбската тръба, а Русия за благодарност ни спря газа!
  • 13 гост

    66 7 Отговор
    Петко Рачев Славейков, РУСИЯ, март 1877 г.
    Руский цар е на земята, най велик, над всички пръв,
    Русците са наши братя, наша плът и наша кръв.
    Кат Русия няма втора, тъй могъща на света,
    тя е нашата опора, тя е наща висота!

    Руска сила, руска воля, руска кръв и руский пот
    ще избавят от неволя наший падналий народ.

    Немци, френци, англичани наши са враждебници,
    дружни с нашите тирани, с нашите изедници.
    Спекуланти са омразни - интерес им покажи,
    че да видиш дела проказни и чифутски в тях лъжи........

    Коментиран от #25

  • 14 Кресна

    69 4 Отговор
    Интервю с господаря на България .Колко жалко ....
  • 15 Бийк

    11 34 Отговор

    До коментар #10 от "Селянин":

    Време ви е за ВГРАЖДАНЕ в някой бетонен възел
  • 16 И Киев е Руски

    64 3 Отговор
    Тоя тулуп ни пише конституцията
    а. Да а ви е.а и закона магнитски
  • 17 Това е

    67 5 Отговор
    лицето на злото в България!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Радо

    55 3 Отговор
    Гнусен кравароонодец и тоя чифутин!!
  • 20 Мда

    62 2 Отговор
    Светльо истината- жалък, удобен, мазен. Ако му беше казал Посланика да легне на пода и да лае Светьо истината щеше не само да лае, но опашка да върти. Срам за журналистическата гилдия си Светло, незнам как спиш вечер и как се гледаш в огледалото. И най важното как ще обясниш на децата си какво е това чест, морал и достойнство.
    Все качества който ти нямаш.

    Коментиран от #24

  • 21 Ефекта е страхотен

    49 3 Отговор
    /за сащ/ !С един удар уцелиха два гъсока,които им снасят златни яйца!Заради паричките си тези"Скруч Маг Дак", продадоха и предадоха и Род и Родина!Най ми е чудно,че вместо да ги изгонят с тояги от партиите им,ги оставиха начело,което означава само едно- тия партии нито са български,нито са за Българите!Само Възраждане, единствената Българска партия в България за Българите!
  • 22 Провинциалист от провинция Тракия

    48 1 Отговор
    Според написаното - всичките им ценности са въздух под налягане, важното е интересите да са обслужени.
  • 23 Рон Джереми

    38 2 Отговор
    А Буци кога?
  • 24 То цялото предаване

    56 0 Отговор

    До коментар #20 от "Мда":

    се е превърнало в пропагандно, с тая сбирщина на грантаджии и национални предатели! Обратно мнение няма!
  • 25 Марш

    7 36 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    в Русия !

    Коментиран от #77

  • 26 нннн

    42 2 Отговор
    Помиришете гащите на Боко и ще разберете ефекта на страха от ,,Магнитски".
  • 27 ЖЕКО

    50 5 Отговор
    НЯМА ДА ГО ОБИЖДАМ НО ТОИ СИ ЗНАЕ ЧЕ Е НАИ НЕЖЕЛАНИЯ ЧОВЕК В БЪЛГАРИЯ ТУК НЯМА МЯСТО ЗА УБИИЦИ

    Коментиран от #40

  • 28 Гедер

    36 1 Отговор
    Демек анализират нещо дебело ,едро, оядено, брадясало ,нагло и работещо за Доган.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 даммм

    41 0 Отговор
    Влиянето е, че намагнитените станаха още по-нагли.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Ний ша Ва упрайм

    37 1 Отговор
    абе нищо не чух за геноцида у Газа?
  • 33 Хаитянския касапин

    39 1 Отговор
    "Ще работя с всеки, който бъде избран на власт тук(лично от мен!)". Генерал-губернатора на колонията говори и пуделите го слушат попивателно. Той е спокоен, като дойде времето, за него си има запазено място в самолета, ама пуделите ще висят по колесниците
  • 34 Екзекуторът

    26 5 Отговор
    С две думи каза че следят ситуацията в страната.
    И БоЦко ако си позволява повече своеволия от колкото му е позволено ще страда много.
    БоЦко има много повече какво да губи от Прасчо Пеевски
    Така че свиквайте със сглобката ще продължи до края на Мандата
    Тоя път Митрофанова няма как да я бутне през ИТН както направи с правителството на Петков

    Коментиран от #39, #48

  • 35 Търновец

    28 2 Отговор
    Ефекта от санкциите беше че коалиция Магнитски купи за големи пари Stryker u F 26 - остаряващи оръжия
  • 36 Ами анализирайте си!

    31 0 Отговор
    И докато си играета на анализатори санкционираните по закона Магнитски у нас си разигражат коня така като си искат, заемат възлови постове в парламента и даже се изживяват като „морални стожери“ на обществото ни! И питаме се ние - каква е ползата за нас като страна и като граждани на република България след като лица които са санкционирани по този закон се чувстват съвсем съвсем безнаказани и правят успешто това което и преди са правили без никакво противодействие.За какво тогава служи такъв един закон и какво е дейсствието му на местна почва е уместния въпрос!
  • 37 факуса

    32 0 Отговор
    имате послушен шиши кандидат премиер,кво ще анализирате боклуци говежди
  • 38 Търновец

    33 2 Отговор
    САЩ да наложат Магнитски на Израел и на Зеленски и Кличко и някои други в Украйна
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Екзекуторът

    5 16 Отговор

    До коментар #27 от "ЖЕКО":

    Иди му го кажи в очите ;)
    Ако смееш
    И не говори от името на всички...

    Коментиран от #41

  • 41 Е как?

    23 1 Отговор

    До коментар #40 от "Екзекуторът":

    Като се крие зад стените на козяк и си има въоръжена охрана. Иначе много хора бихме му казали, какво представлява Кенеф Льо-Мерд-ен

    Коментиран от #46

  • 42 Ус Ран русофил

    3 12 Отговор
    Аз съм силно възмутен!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ДА УБИЕМ АМРИКАНСКИЯ ПОСРАННИК В БГ

    14 1 Отговор
    Заплаха за човечеството: Какво е проектът Q?
    Ще ни върне ли проектът Q обратно на дърветата?
    Едно от опасенията е какво ще се случи, ако технологията "поумнее" до такава степен, че прецени, че унищожаването на човечеството е в неин интерес.



    Така Алтман се завърна начело на ОpenAI само пет дни по-късно и обяви, че ще засили партньорството с Microsoft в областта на изкуствения интелект.

    Коментиран от #52, #60

  • 46 Адрес 4000

    2 12 Отговор

    До коментар #41 от "Е как?":

    Еми организирай протести
    Никой не ти пречи
    Имахте вече няколко такива
    Ама извикайте и Главните пропагандатори
    Няма да ги споменавам поименно но
    Моите двама любимци са един преподавател от НБУ и едно доцентче икономистче от БАН
    Така може и да съберете един автобус повече заблудени пенсионери ;)
  • 47 Филип

    9 0 Отговор
    Сороспусито Мартен
  • 48 Това е безспорен

    2 4 Отговор

    До коментар #34 от "Екзекуторът":

    Факт.
  • 49 🇺🇲🚾🇺🇲🚾🇺🇲ХАХАХА

    17 1 Отговор
    Американски боооооклук
  • 50 А ди пи сето

    18 0 Отговор
    и сокола не са ви ясни така ли.
    Вие сте невероятни манипулатори и лъжци но понеже доги и Прасчо сте ги хванали за топките и те гласуват за вас вие все още анализирате нещо.
    Ето затова ви казват посолството и никой не ви вярва какво говорите.
  • 51 Реалист

    18 1 Отговор
    Това ензаконно правителство е американски шантаж

    Коментиран от #54

  • 52 Алооо,

    4 3 Отговор

    До коментар #45 от "ДА УБИЕМ АМРИКАНСКИЯ ПОСРАННИК В БГ":

    Убивача,не ходи сам в гората.
  • 53 Охааа

    18 0 Отговор
    Страшни санкции бря. Шиши ни пише конституция и ферибота Парламата. А САЩ му пляскат и куфеят.
  • 54 Имаш право

    1 3 Отговор

    До коментар #51 от "Реалист":

    Да протестираш.

    Коментиран от #59

  • 55 ФАКТ

    16 0 Отговор
    Магнитите платиха ли ти добър рекет че ги направи висши политици
  • 56 Кесар

    6 1 Отговор
    Брат направо се расплаках мисля че ефективността ти в региона е невероятно ефективна. Желаят здраве и успешни сивита но имаш проблем с бъбреците в нашите римски терми можеш да получиш облекчение.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Ае копейките

    4 7 Отговор
    Сглобката остава.Съгласни?
  • 59 Съпротивата

    14 2 Отговор

    До коментар #54 от "Имаш право":

    Няма да протестираме чакаме Руската армия!
  • 60 КЪВ ПОСРАНИК БЕ ПОСЛАНИКА ЩЕ УТЕПАМЕ НА

    7 2 Отговор

    До коментар #45 от "ДА УБИЕМ АМРИКАНСКИЯ ПОСРАННИК В БГ":

    ФАЩ В БЪЛГАРИЯ - БЪЛГАРИ Е ДЪРЖАВА НА 1300 ГОДИНИ А АМЕРИКА Е НА 200 ГОДИНИ И Е ИЗБИЛА МЕСТНОТО ИНДИАНСКО НАСЕЛЕНИЕ КАТО ПУТИН В ДНЕШНО ВРЕМЕ

    Коментиран от #81

  • 61 Гост

    17 0 Отговор
    Този какво се прави на треснат? Нали намагнитеният 60пар е на чело на управлението на държавата, какво има да анализира?
  • 62 ДБил

    14 0 Отговор
    Взимай си слугите и гоу хоум....
  • 63 Българин 🇧🇬

    16 1 Отговор
    Шантонерите от козяк
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Хохо Бохо

    19 0 Отговор
    ГаЛя от посолството да не е отпуск, че колонизаторът лично се обяснява?
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 България

    14 2 Отговор
    ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ АМЕРИКАНЦИ УБИЙЦИ...ТЕРОРИСТИ.
  • 68 А1ЙНОТО АМЕРИКАНСКО СЕ У1СРА

    8 1 Отговор
    НА 10 СЕКУНДИ ОТ УДАР НА ХУСИТЕ СРЕЩУ БОЕН АМЕРИКАНСКИ КОРАБ - ТЕХНОЛОГИЯТА НЕЩО БУКСУВА

    Коментиран от #69

  • 69 10 СЕКУНДИ ОЩЕ И БУМ

    4 1 Отговор

    До коментар #68 от "А1ЙНОТО АМЕРИКАНСКО СЕ У1СРА":

    АМА ТОВА СА ХУСИТЕ АМА БАЙ РАШО НЕ БЪРЗА И ДЕБНЕ КАТО ХИЕНА - И САМО ВЕДНЪЖ ЩЕ НИ УДАРИ ДЕМОКРАТИТЕ

    Коментиран от #75

  • 70 Гост

    6 1 Отговор
    янките с която нация са се хванали са я опропастили.
  • 71 Няма магнитски, изпран е!

    10 0 Отговор
    Намагнитеният се изживява като истината от последна инстанция, а мисирки и "политическият буклук" му ръкопляскат и обезпетняват с академичен сапун. Вече е шеф на партия. Така става в абурдистан- колкото по-оцапан, неук и нагъл, толкова повече ти се радват и те издигат...
    Няма закони, няма морал - има омерта на родоотстъпници и подлеци! Тука е така!
  • 72 Хохо Бохо

    9 1 Отговор
    Пуделите се мислят за фактор и редят сглобка. Господаря развъртя тоягата, нов пакет помощ за usраина трябва да се гласува март месец. Съби се изпусна в гащите за тази помощ, а проститурата удобно си трайка за изтичане на класифицирана информация щото Съби е от добрите, от нашите нпо-ъа
  • 73 Разбира се,че действат

    17 0 Отговор
    Шиши и Буци много слушат в последно време!Първият не стъпваше в парламента,сега е водещ евро-атлантик,вторият от арестант сега е конструктор на некоалиции.
  • 74 Град Симитли

    5 1 Отговор
    тексаски к@п0т!
  • 75 КВИ СЕКУНДИ

    3 0 Отговор

    До коментар #69 от "10 СЕКУНДИ ОЩЕ И БУМ":

    ТУК СЕ ВОДИ ИЗВЪНЗЕМНА ВОЙНА - И ЩЕ ПОБЕДИ КОЙТО Е СВАЛИЛ ПОВЕЧЕ ИЗВЪНЗЕМНИ ЧИНИИ И ИМ Е ОТКРАБНАЛ ИНТЕЛЕКТА

    Коментиран от #79

  • 76 Този

    18 0 Отговор
    плъх ни манипулира и върти на пръста си както си иска, цялата държава е под негов контрол
  • 77 гост

    9 0 Отговор

    До коментар #25 от "Марш":

    Посочи едно стихотворение, не само от България, но и от в света във възхвала на САЩ !
  • 78 Интервюто е насочено

    7 0 Отговор
    Към заложниците в правителството, не към българите.
  • 79 ХОРАТА СА НАЙ ОТДОЛО В ВСЕЛЕНАТА

    3 0 Отговор

    До коментар #75 от "КВИ СЕКУНДИ":

    И СА НАПРАВЕНИ ДА СЕ КРАДАТ ЕДИН ДРУГ АМА ДА НЕ НАСТЪПВАТ ДЯВОЛА ЗА ОПАШКАТА - АМА АЗ ХИТРИЯ ЧОВЕК С ИЗВЪНЗЕМНА ТЕХТОЛОГИЯ ИСКАМ ДА ПОБЕДЯ ЧОВЕКЪТ ДЯВОЛ - ХАХАХАХАХА - А ДАНО АМА ДА НЕ НИ ПРАТЯТ В ЧЕРНА ДУПКА - ЗАТВОР ЗА ГАЛАКТИКИ

    Коментиран от #86

  • 80 Джеймс

    8 0 Отговор
    Кен Хаитянина каза: Ще ги държим изкъсо тези хайванчета непослушни, щото има още закони да приемат, че ако дойдат други времена, ние да сме сигурни, че нащо не се губи.
  • 81 КАК ЩЕ ЗАНУЛИМ АМЕРИКА

    8 1 Отговор

    До коментар #60 от "КЪВ ПОСРАНИК БЕ ПОСЛАНИКА ЩЕ УТЕПАМЕ НА":

    ЗАЩО ПИТАТЕ СПАСЕНИЕТО Е ПУТИН ДА ГИ ДУМНЕ С ПОДВОДНИЦИТЕ И ДА ГИ ПОТОПИ ТЯХНАТА МАМИЦА НАТОВСКА

    Коментиран от #83

  • 82 гнъсну русофилчи

    2 4 Отговор
    ас мраzя балхааааааааайрия !
  • 83 ХАКЕРИТЕ РАБОТИМ И СКОРО ЩЕ СТРЕЛЯМЕ

    5 0 Отговор

    До коментар #81 от "КАК ЩЕ ЗАНУЛИМ АМЕРИКА":

    С РУСКИ РАКЕТИ В ПОМОЩ НА ОРАТА ПО ЗЕМЯТА СРЕЩУ ИЗКУКУРИГАЛИЯ ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ -ГОСПОДА МИ КАЗА ЧЕ АКО ИЗБИЕМ ПСЕТАТА МИЛИАРДЕРИ - ЗНАЧИ ХОРАТА СМЕ УБИЛИ ДЯВОЛА

    Коментиран от #84

  • 84 БОЯ НАСТАНА ХОРА СРЕЩУ МИЛИАРДЕРИ

    5 0 Отговор

    До коментар #83 от "ХАКЕРИТЕ РАБОТИМ И СКОРО ЩЕ СТРЕЛЯМЕ":

    И ХОРАТА СА ВЪОРЪЖЕНИ С КОПИЯ И ПРАШКИ А МИЛИАРДЕРИТЕ СА ПРЕВЗЕЛИ ЧОВЕШКИТЕ МОЗЪЦИ С ВИРУС АМА САМО АКО СТЕ ВАКСИНИРАНИ АЗ ВЪВ ВИРУС ВЯРВАМ И НАПРАВИХ ЕДИН ДЕТО ДА ЗАНУЛИ ВСИЧКО ЖИВО ПО ЗЕМЯТА
  • 85 соломон паси предателят

    14 0 Отговор
    Да тоя престъпник управлява България инструкциите идват от Америка - ЦРУ, Пентагон, Госдеп или от Администрацията на изкуфелият деменцията Байдън. В България са продажните лицемери предатели които се редят на опашка за да получат директивите и да ги изпълнят.
  • 86 КОМАНДИРА НА ГАЛАКТИКАТА

    4 0 Отговор

    До коментар #79 от "ХОРАТА СА НАЙ ОТДОЛО В ВСЕЛЕНАТА":

    ТАЗИ ЗЕМЯ И ЗА ЧЕРНА ДУПКА ДА Я ПРАТИМ НЕ СТАВА АМА ТОЙ НАШИЯ ЧОВЕК ПУТИН СИ ЗНАЕ РАБОТАТА
  • 87 Гориил

    10 0 Отговор
    Ако поставим Магнитски в скоби, тогава в Европа текат моторни масла, бензин и дизелово гориво, преработени в индийските петролни рафинерии. Десетки танкери разтоварват товари в пристанищата на ЕС всеки ден. Ако руският петрол се преработва в готови продукти в трети страни, тогава санкции не се прилагат и няма ограничения. Хитрата лисица се прави, че не знае това.
  • 88 Ефект магнитски няма в

    8 1 Отговор
    БГ, защото го пишете по съчиненията на най-отвратителните грантояди бойкикев и компания
  • 89 Дърпай

    2 7 Отговор

    До коментар #10 от "Селянин":

    За масква, бе шут
  • 90 И кой ти

    13 0 Отговор
    Вярва бе, каиш?
    Защо по цял ден коли на НСО се вървят в посолството и час по час делегации летят до господарите ти?
    Я заден!
  • 91 Абориген

    11 0 Отговор
    Тукашните пишман политици приемат Магнитски като политически Оскар. Глупаци!
  • 92 сноу

    11 0 Отговор
    Дежурните кухи плямпаници дето се учат в първо онделение по краварско...Е..бая ви кенет ги знае наизуст и ги пее вече към 30-на години...че той с тая песен бастиса хаити и си го сложи на ревера..
  • 93 Гориил

    5 0 Отговор
    Знам, че Магнитски беше експерт в областта на корпоративното данъчно облагане и помогна на много американски инвеститори незаконно да избегнат плащането на данъци в Русия в размер на трилиони рубли.Само задълбочено и подробно разследване на финансовите измами на Магнитски му позволи да разкрие гангстера Уилям Браудър , който не плаща данъци върху печалбите, спечелени в Русия за стотици милиони долари.
  • 94 Досадни лъжи

    16 0 Отговор
    Очудва ме само че Българска телевизия дава дума на Американския лъжец, като че ли някой в България му вярва. По цял свят се знае с нагледни примери, че замеси ли се някъде САЩ, бомбите падат като дъжд.
  • 95 Анализирай

    11 0 Отговор
    Анализирай, Кенет. Но имай едно наум. България не е Хаити. Макар че май ще я направите.
  • 96 Ддд

    5 0 Отговор
    Този управлява България.
  • 97 Боко

    6 1 Отговор
    Тоя се държи като началник на държавата. Ами да той наистина е, Негово Превъзходителство Посланика. А Навални бог да го прости, никога не е добре млад човек да почине. Но Гусин посланика не може да каже че само във раша умират затворници във затвора, а у сащ никой не умира във затворите от естествена смърт. Ридикюлос Гусин Посланик.

    Коментиран от #100

  • 98 Гост

    4 0 Отговор
    Не забравяйте, че всеки посланик е представител първо на държавния глава на страната си. Така, че г-н Мертен е Байдън за България. Толкова!
  • 99 Иван

    0 2 Отговор
    Ако не сте запознати или не умеете, просто на бъдете мерудия на всяка манджа да коментирате. Г-н Мертен е уважаван дипломат с име в сред дипломатите. И е добре заинтересованите да обръщат повече внимание какво казва. Защото той казва , както се казва и за прочит "между редовете". Останалите да не коментират глуповато. И в това интервю пак така - каза, даже повтори, дано са разбрали, за какво и за кои се отнася, визирам политици. Бе ясно.
  • 100 Българин

    0 1 Отговор

    До коментар #97 от "Боко":

    Ако този се държи като началник на държавата, тогава Митрофанова се държи като генерал-губернатор!
  • 101 Ха-ха-ха

    0 1 Отговор
    Относно списъка Магнитски - " Това остава способ, който е на разположение. Дали ще го използваме зависи от обстоятелствата и каква информация ни е предоставена." Мисля че г-н Посланика го е казъл много ясно. Дали някой от политиците ни ще бъде включен в този списък зависи от обстоятелствата. Заменяме зависимостаси от Русия с тази на американците (Уестингхаис) което икономически е по-неизгодно.
  • 102 Най-слабият

    2 0 Отговор
    САЩ дипломат в историята на България. Такова чудо не е било. Да идват Тръмп или Кенеди, и да си ходи.
  • 103 Истината е

    3 0 Отговор
    че една година под негово управление, България е в тотална криза, икономическа, финансова, военна, конституционна, външнополитическа, конституционна, политическа, емигрантска, образователна, здравна, енергийна, земеделска, съдебна. България от държава стана територия. Поздравления, успя да ни унищожи.
  • 104 Това което

    2 0 Отговор
    3 империи, Византия, Турция и Русия, не успяха да направят за 7 века и половина. Дипломатът на САЩ направи за една година. Унищожи България тотално! Не мога да не призная, че САЩ елитите са велики.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове