Last news in Fakti

1 Март, 2024 12:04 1 138 21

Свалянето на дерогацията няма да приземи Авиоотряд 28

  • дерогация-
  • авиационно гориво-
  • лукойл-
  • руски петрол

Държавният авиационен оператор оперира един самолет Еърбъс A319, един Фалкон 2000, два хеликоптера Ми-8 и един Аугуста AW109.

Има риск от повишаване на цените на горивата, обяви премиерът Николай Денков по време на брифинг в парламента в контекста на предсрочното прекратяване на дерогацията.

Той обаче увери, че

няма риск от недостиг на горива.

"Това, което трябва да знаем е, че трябва да се запази "Лукойл" да работи, за да нямаме шоково увеличаване на цените и за това се борихме досега. Оттук нататък дали ще има последващо повишение, зависи на първо място от международните пазари и дали "Лукойл" да осигури доставките", каза Денков.

Денков бе категоричен, че няма риск правителственият авиоотряд да спре да лети във връзка със спирането на дерогацията. Според него обаче писмото на авиоотряда в последния ден преди предсрочното прекратяване на дерогацията е или небрежности ли саботаж. "Така че ще има някакви последствия", каза още премиерът.

Държавният авиационен оператор оперира един самолет Еърбъс A319, един Фалкон 2000, два хеликоптера Ми-8 и един Аугуста AW109.

Припомняме, че държавният авиационен оператор вчера обяви в писмо, че няма да може изпълнява задачите си заради изтичането на договора с "Лукойл Ейвиейшън България" на 29 февруари. Договорът не може да бъде подновен заради европейските санкции срещу произведените горива от руски петрол.

Писмото е изпратено до транспортния министър Георги Гвоздейков един ден преди изтичането на контракта от шефа на отряда Златко Златев, уточни Euractiv.

"Към момента е невъзможно сключването на нов договор (за доставка на гориво с дружеството на "Лукойл"), което е свързано с наложените ограничителни мерки с оглед действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна", пише шефът на авиоотряда до транспортния министър.

Правителственият авиоотряд е поискал оферти за доставка на гориво от трите наземни оператора на летище София, но е получил оферта само от "Соф Кънект".

Предложената цена е зад над 3400 евро на тон, а отделно е поискан депозит от 200 000 евро. Дружеството обявява, че тази цена е много по-висока от досегашната и офертата засега не е приета.

Според действащия договор с

"Лукойл" авиационното гориво е доставяно за 1009 долара за тон.

Поискано е съдействие и от дружеството на Shell&МОН Aviation, но е получен отказ, защото компанията не се съгласила с поставените от авиоотряда условия. Допълнително усложнение е, че компанията на Shell ще прекрати дейността си в България през юни. Иначе цената на горивото от Shell e сходна на тази на "Лукойл".

Шефът на "Правителственият авиоотряд" информира министъра, че при това положение основна опция е парламентът да предостави дерогация на дружеството за зареждане на гориво от "Лукойл".

Другата възможност е да се приеме много по-скъпата оферта на "Соф Кънект" или да се сключи договор до юни за доставки от Shell&МОН Aviation.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    27 6 Отговор
    Сбогом Лукойл, здравей мизерия,бензина по 5 лева
  • 2 Бамби

    21 4 Отговор
    Ха-ха! Ще търсите вие бизнес с Русия, ама късно е либе за китка! Сега съвсем демократично ще ви дерат по 10 кожи за тоя, дето духа!
  • 3 Ветеринарен психолог

    28 4 Отговор
    Точно преди 20 дни ,Мишока каза-Няма риск от повишаване на цените на горивата.
  • 4 2101

    17 3 Отговор
    Извъобще не ме интересува този авиоотряд! Важното за мен е, че горивата ще поскъпнат а оттам и хляба. Стотинките ще станат милиминки.
  • 5 Нищо

    21 1 Отговор
    "не е важното българската икономика да е добре, важното е руската да пострада".. а е, вижда се, че руската ѝ е през от трите по-средното за търговията с нас. Ще пострадаме обикновените хора, а "държавниците" ще съдерат още по 10 кожи от нас, те няма да усетят
  • 6 Сиган библиотекар

    11 0 Отговор
    Лъжеш ку4еее
  • 7 син пират

    14 1 Отговор
    Киро и кокорьо ще доставят хамериканско авиогориво за 2000 лв. на тон Българина плаща
  • 8 чичо митко

    19 0 Отговор
    нали уж монопола на лукойл държеше цените високи и като се отървем от него всичко ще е цветя и рози и бензина ще по левче, но здравата логика отново доказа че това са поредните жълтопаветнически малоумщини, жалко е само че заради шепа умствено изостанали на всички ще ни се разкаже играта.
  • 9 2101

    7 0 Отговор
    А Кокорио как ще направи инфлацията под три процента? Ако ни вземат в еврозоната с непокрити критерии значи има нещо не наред.
  • 10 ОТ КОЗЯК

    12 0 Отговор
    НАИ ВАЖНОТО Е РУСНАЦИТЕ ДА СА ЛОШИТЕ, А НАРОДА НИКОИ НЕ ГО ПИТА
  • 11 БЪЛГАРИН

    14 0 Отговор
    ТОЗИ МИШОК ДЕНКОВ ГОРДОСТ ЛИ МУ ИДВА ЧЕ ЩЕ ПЛАЩАМЕ ПО СКЪП БЕНЗИН ЗАЩО ЗАБЪРКАХТЕ ТЕЗ КОМПОТИ С РУСКИЯ ПЕТРОЛ ТИ ЗА НАРОДА НЕТИ ПУКА ПЛЪХ МРЪСЕН СЪД И ЗАТВОР ТУЙ ТИ Е СПАСЕНИЕТО.
  • 12 ХАХАХАХАХ

    6 0 Отговор
    ЗАКРИВАЙ НИКИ ДА НЕ ПЪТУВА
  • 13 попози

    3 0 Отговор
    Хайде сега смърд.те да летят с луиза и да приземят и военнотренировъчната авиация.
  • 14 Пфуууууууу

    8 0 Отговор
    Ето това е резултатът от "управлението" на престъпната шайка. Чудя се на наглостта им !!! Тотален провал !!! Никаква мисъл как преживява бедният българин...
  • 15 Бай Дън

    4 0 Отговор
    От сутринта сто различни мнения. Експерт по нова каза че няма страшно за повишение на цените, друг че има достатъчно гориво и няма място за притеснение а премиера че ще поскъпнат защото ще има недостиг. Е все някои ще познае.
  • 16 Хохо Бохо

    5 0 Отговор
    Яжте и пийте демократичен бензиб, кире измамата черпи, а и Русия забрани износа на бензин
  • 17 Пантагрюел

    4 0 Отговор
    Друго си е академик начело на държавата.
    Ще ти обясни съвсем научно защо,вредейки, е полезен.
    Напомня на жената на един клоун,която обясняваше,че сънародниците и с радост ще стоят на тъмно и студено две-три години,само да им обещаят,че ще си помислят за ЕС.След което си напазарува за половин милион евра бижута.
  • 18 бай Ставри

    3 0 Отговор
    Призовавам всички българи да помогнем: Да отидем и да се изпикаем по един път в резервоарите на правителствените самолети. Па да летят колкото си искат и до където искат. Не ни се свиди !
  • 19 Дедо ви...

    3 0 Отговор
    Най напред ще го усетят правителствените екскурзианти
  • 20 Защо не

    2 0 Отговор
    пътувате в икономична класа както бившият канцлер на Австрия. Нещо повече от една империя ли сте? За вас колелета, тротинетки, скейтове, няма ли?
  • 21 Зайо Байо

    0 0 Отговор
    То още Бойко свали авиотряда , като го ползваше за разходки до морето с авери и к-рви , за мачове на Тигрите , заради загубени басове , за лично ползване и кеф ? Така че , по-голямо падение от това по негово време , НЕ Е ИМАЛО !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове