Last news in Fakti

16 Януари, 2014 20:11 1 526 1

Към повече прагматизъм на Балканите призоваха президентите на България и Албания

  • президент-
  • албания-
  • плевнелиев-
  • балканите-
  • прагматизъм

Българският държавен глава е на официално посещение в Република Албания

Балканите изостават в своята “свързаност” в сравнение с държавите в Централна и Западна Европа и това налага да се стремят към повече прагматизъм в двустранното си сътрудничеството и към повече резултатност при реализацията на общите за региона проекти. За това призоваха на съвместна пресконференция днес президентите на България и Албания Росен Плевнелиев и Буяр Нишани.

Българският държавен глава е на официално посещение в Република Албания, по време на което ще бъде отбелязана и 100-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни. “Тези отношения се основават на приятелство, взаимно доверие и партньорство и ни задължават да обединим усилията си в името на общото ни бъдеще в обединена Европа”, подчерта на пресконференцията българският държавен глава. Президентът Нишани изрази признателността си за приятелското отношение на българския народ и за принципната и последователна подкрепа на България „във всички трудни за Албания моменти“.

Възможностите България и Албания да извлекат максималното от географската си близост и да работят за увеличаване на търговския обмен бяха водещите акценти в разговора на двамата президенти. И Росен Плевнелиев, и Буяр Нишани, отбелязаха необходимостта от насърчаване на контактите между представителите на бизнеса от двете страни. Изградените партньорства в сферата на туризма вече дават резултат, през 2012 г. над 24 000 туристи от Албания са посетили България. Налице е също повишен интерес и от страна на българските туристи към Албания, съобщават от прессекретариата на държамния глава.

Според Росен Плевнелиев партньорството между български и албански компании трябва да бъде насърчено и в други сфери като производството на храни, транспортната инфраструктура и фармацията. Президентът Нишани подчерта пред българския си колега, че Албания е готова да създаде условия, които да насърчат повече български компании да инвестират в страната. Обща беше оценката, че двете страни могат да надхвърлят значително сегашното равнище на двустранния стокообмен, който е около 65 млн. евро годишно.

Общата позиция на президентите Плевнелиев и Нишани е, че развитието на регионалната транспортна инфраструктура е задължително условие за постигането на по-добри резултати в икономическия обмен на държавите от Югоизточна Европа и за привличането на повече инвестиции. Според държавните глави общото бъдеще на страните от Балканите в Европейския съюз налага ускоряване на работата по проектите в подкрепа на регионалната интеграция и свързаност.

„България е инвестирала 700 млн. евро за реализацията на Транспортен коридор № 8”, посочи Росен Плевнелиев и отбеляза че днес АМ „Тракия“ свързва София и Бургас, вече се работи и за модернизацията на железопътната инфраструктура по европейския транспортен коридор. „Готови сме в скоро време да завършим и останалите малки отсечки, с което да изпълним нашия ангажимент към този ключов за региона проект“, заяви Росен Плевнелиев.

Двустранното сътрудничество в енергетиката и възможността България да  доставя електроенергия за Албания също беше обсъдено по време на срещата. Росен Плевнелиев беше категоричен, че енергийната диверсификация, включително и на доставките на природен газ за Югоизточна Европа, остава приоритет за България. Страната ни подкрепя реализацията на Трансадриатическия газопровод (ТАП) и ще се свърже с него чрез изграждането на интерконекторна връзка с Гърция, припомни Росен Плевнелиев. Президентът отново подчерта, че с изграждането междусистемните връзки между газопреносните мрежи на България и нейните съседи, както и между другите страни на Балканите, ще бъде увеличена енергийната сигурност на целия регион.

България и Албания ще подпишат нов Меморандум за сътрудничество в областта на европейската интеграция, стана ясно още на срещата на двамата държавни глави. Президентът Плевнелиев потвърди подкрепата на страната ни за евроинтеграцията на Албания и получаването на статут на страна-кадидат за членство в ЕС. Този процес е от полза както за страните от ЮИЕ, така и за Европейския съюз като цяло, отбеляза държавният глава.

“Интегрирането на Албания в ЕС е приоритет номер едно за нас и обединява усилията на цялото албанско общество“, заяви президентът Нишани. Той добави, че Албания ще продължи да осъществява необходимите за това реформи и да търси подкрепата и експертизата на България в този процес.  

Перспективите за още по-тясно сътрудничество между България и Албания по отношение на европейската интеграция бяха във фокуса на разговорите на президента Плевнелиев и с председателя на парламента на Албания Илир Мета и с министър-председателя на страната Еди Рама. „Положените усилия от албанските институции трябва да бъдат признати и Албания заслужава да получи позитивен сигнал на предстоящото заседание на Европейския съвет през юни т.г.“, подчерта българският държавен глава.

По време на срещите на президента Плевнелиев в Тирана беше дадена и висока оценка на двустранното сътрудничество в подкрепа на стабилността и сигурността в региона на Югоизточна Европа. България и Албания ще продължат да надграждат и сътрудничеството си в рамките на НАТО.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 0 Отговор
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове