Last news in Fakti

4 Март, 2024 15:04 1 293 14

Александър Дунчев: Повтаря се схемата на политизация на горите

  • гори-
  • заменки-
  • александър дунчев

Продължава да се прави онова, което БСП правеха

Повтаря се схемата, с която от години се борим, на политизация на горите.

Това каза пред БНР природозащитникът и експерт в "Зелени закони" Александър Дунчев, бивш шеф на Агенцията по горите и бивш депутат от "Продължаваме промяната".

"Ако министърът на земеделието (Кирил Вътев - б.р.) е сравнително почтен човек, идващ от бизнеса, който би искал да се случат нещата, проблемът е, че политическите лидери на партиите в сглобката му лансираха пакет от заместник-министри и други чиновници с партийни окраски, които са послушковци, които са там, за да покриват всички тези злоупотреби и нарушения. Същото направиха и с министъра на екологията. И всъщност министрите са с вързани ръце, колкото и да са добри и почтени. Когато политиците са им пробутали екип, който е там само за да прикрива схемите, нищо не се случва", коментира той и даде конкретни примери:

"Бивш шеф на ДАНС е в УС на Югоизточното държавно предприятие. Къде е връзката? Бивш министър е в УС на Южноцентрално държавна предприятие, свързан с ГЕРБ. Откъде-накъде? Областният координатор на "Продължаваме промяната" е шеф на УС на Югозападното държавно предприятие, а той няма нищо общо с горите. Какво прави там? Това са назначения, които са правени през последните 9 месеца. Т.е. си продължаваме да правим онова, което БСП правеха".

По думите му надеждата, че това ще се спре, е Законът за горите, предвиждащ създаване на независима Държавна агенция по горите, в която би трябвало да бъдат включени и държавните предприятия:

"А не да бъдат направени на акционерни дружества и разпродадени, както от едно време има желание. Но ние не разчитаме на този екип на Министерството на земеделието, а се надяваме при ротацията той да се смени, за да има шанс тази ключова реформа и да станат горите много по-голям приоритет и да се деполитизира цялата система".


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 горски

    3 3 Отговор
    Горите са от последните държавни цици...И ще ги доят до кръв...А Дунчо,и той като беше ,забрави за създаването на горска борса.Докато този който реже,търгува с дърва,така ще е...И тези които искат промяна в сектора,го правят така,че нищо да не се промени....И Дунчев също...
  • 2 хххх

    3 4 Отговор
    Вмирисаната хамсия излязла на светло..
  • 3 Емигрант

    8 1 Отговор
    Това момче ми изглежда много свестно, прави това което трябва да се направи за бъгарската природа, но има твърде много политически спирачки които му пречат, а и за жалост суверена е толкова опростял, че не му вярва, върви след "коча" типично за стадо и след това отрича, че не е овца !
  • 4 Знаем кой си

    2 4 Отговор
    Този беше назначен от ГЕРБ в ЮИДП, а после от ПП в АГ... навсякъде скандали и разбивания и лъжи. И се прави на почтен

    Коментиран от #9

  • 5 Илия

    1 4 Отговор
    Захапа ли го жено?
    Този големия на Подмяната?
    България е зле заради такива хора, които се лъжат да служат и гласуват на партии, които са готови да продават България.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 в кратце

    0 0 Отговор
    Александър Дунчев: Повтаря се схемата на политизация на горите. Горите ще си имат своя,горска партия. Лисиците и вълците също.
  • 8 Генадий

    0 0 Отговор
    Думкайте са .
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 инж. Ганчо Илков

    1 1 Отговор
    Ако наистина в България съществуват Професионални Експерти по Горите, нека анализират Проблемите и Съществуващите Модели на Управление в Страни като Германия, Швейцария, Канада. В България имаше Българско Германско Камара на Горите. Седалище (Офиси) в София и Пловдив. На Откриването на Офиса в Пловдив присъстваха Депутати с Претенции на Експерти като Плугчиева (БСП). Защо Моделът, който Предлагаха Германските Експерти не намери Приложение? На Заседание по Проблема Гори на НСОРБ (Гинка Чавдарова) проведено в Община Панагюрище, бе Предложен Швейцарският Модел (Многофункционален План за Устойчиво Стопанисване и Управление на Горите. Швейцарски Експерти и Български Специалисти (Паликаров, Стипцов от ЛТУ) създадоха Фондация "Силвика"). Координатори (Валентин Мечев) разясняваха и посредничаха в Работни Срещи на ниво Общини Механизмите за Създаване на Работещи Планове обхващащи всички Сектори развиващи се в Гората. Плановете включваха Сателитно Наблюдение и Контрол върху Стопанските Дейности. България стана член на ЕС и Швейцарските Експерти се оттеглиха от България. Плановете (в Централен Балкан, Средна Гора - Панагюрище и Стрелча) бяха Забравени. Какво стана? В ЛТУ Многофункционалните Планове са Обект на Изучаване и толкоз. Паликаров, Стипцов, Плугчиева, мълчат сякаш са извършвали Престъпна Дейност. Еколозите приказват под прикритие и не коментират по същество.
  • 11 единственият начин

    2 0 Отговор
    е да се сезират компетентните органи на ЕС и посолството. Те са заинтересувани от запазването на горите и природата на България. Българите и тяхната държава - не. Дунчев, не разчитай на българите - те обичат горите само като средство за отопление. Зелените листа, горските животни са само в приказките.

    Коментиран от #12

  • 12 От него

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "единственият начин":

    Дунчев, нищо не става, типичен ПП измамник!
  • 13 Ало, ало...

    1 0 Отговор
    Този човек беше може би най-свестния в ПП. Факта, че вече не е там говори достатъчно.
  • 14 гацо

    0 0 Отговор
    Дунчев ли си спунчев ли си но си бил назначен в ЮИДП а там има милионери забогатели от сеч и износ на дърва не цуняй БСП по ------
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове