Last news in Fakti

9 Март, 2024 14:13 3 178 179

Историк: Броят на регистрираните престъпления в социалистическа България е много по-голям, отколкото сега

  • криминални престъпления-
  • мвр-
  • тоталитарна държава

Хората са се прибирали спокойно през парка в нощните часове например, но те не са знаели какво се случва на други хора в същия този парк, казва д-р Стефан Иванов

Историк: Броят на регистрираните престъпления в социалистическа България е много по-голям, отколкото сега - 1

От кражби до убийства - Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.) е новата книга на историка д-р Стефан Иванов. В нея за първи път се отварят архивите на МВР от онези години.

Той разказа в студиото на Евронюз България, че е разглеждал криминалните престъпления през периода на социализма, като ги е разделил в четири групи - кражби на обществено и лично имущество, грабежи, изнасилвания и умишлени убийства.

Ако подходим чисто статистически, броят на регистрираните престъпления в социалистическа България, са наистина много повече, отколкото сега, както като абсолютен брой, така и като коефициент по криминална престъпност, т.е. броят престъпления на 100 000 души.

По думите на д-р Иванов, действителността през тези години е била доста по-различна от това, в което всички са вярвали. Тази тенденция на брутални престъпления се засилва особено много в края на 70-те години и началото на 80-те години на миналия век, обясни още той.

Хората са се прибирали спокойно през парка в нощните часове например, но те не са знаели какво се случва на други хора в същия този парк. А те не са знаели, защото държавата беше тоталитарна и имаше една всеобхватна цензура. От един тоталитарен режим се очаква ако не друго, то поне от гледна точка на сигурност „да пипа здраво“. Оказва се, че това не е съвсем така.

„През 1953 г. идва времето да освободят един от най-популярните крадци, който е с прякора Жан. Излежава си присъдата, всички документи се подписват, взима си нещата, излиза от входа на Централния софийски затвор и още същия ден обира сладкарницата срещу затвора. Разбира се, историята мълчи дали се е разходил малко, или е влязъл в сладкарницата и я е обрал“, разказва д-р Иванов.

„Един служител на МВР, който лъже, че е болен, щял да ослепее и затова трябва да отиде до Чехословакия да се лекува. Пише едно писмо до шефа на своето поделение, моли го му изпраща заплатата на неговата другарка на село. Докато те му изплащат тази заплата седем месеца и половина, той си стои на село и си строи къщата“, допълва той.

На 6 октомври 1979 г., когато столичният квартал „Хаджи Димитър“ е осеян с къщи вместо кооперации, се извършва престъпление, което ще разкрие един от първите масови убийци у нас.

„Убитата тук жена е само на 19 години, те са се запознали на Централна гара с този човек, нека го наречем Х. Б. Г. Никой не подозира, че това е началото на поредица от поне шест убийства на жени и че това е един от големите серийни убийци в историята на България. Между другото той е бил доста интелигентен човек, в съвсем различни краища на София, в съвсем различни места, чак накрая се навързва какво е общото между тях. Когато вече влиза в ареста и започват истинските разпити се установява, че този човек е причинил още убийства, има побой и т.н. Друго интересно нещо, което не трябва да изпускаме е, че през тази своя престъпна кариера, този човек е служител на МВР“, разказва историкът Стефан Иванов.

Историкът обясни, че за разлика от обикновените хора, елитът на държавата много добре е знаел за мащаба на престъпността в страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 73 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тото

    215 39 Отговор
    Тво са пълни глупости казани от един психично болен човек!!!!!!!

    Коментиран от #95, #97, #110, #145, #156, #169

  • 3 а бе що

    168 28 Отговор
    пак се опитвате да изкарате комунизма зло бе,сегашното демократично добро не ви ли стига т аискате винаги преди да е било зле,ама това си ви е вродено на вас днешните демократи още от турско робство,и винаги сте казвали преди колко е било лошо а вие правите още по лошо с това защото вместо да изкорените претишното лошо вие го правите още по лошо и за това хората си спомнят винаги с добро за предишното лошо според вас
  • 4 Българин

    36 144 Отговор
    Всички тоталитарни режими създават няколко реалности: в коя от тях ще живеете зависи от това колко посветени сте в престъпната им организация.

    Най-ниското ниво са шараните, които са си мислили, че живеят "спокойно" въпреки че смътно са "засичали" тук таме информация за това, че реалността е напълно различна.

    Коментиран от #160

  • 5 да де

    183 24 Отговор
    Хехе не знам, но при бай Тошо никой не си заключваше вратата, а сега хората се чудят какви решетки и метални врати да си сложат та белкимч затруднят крадците.

    Коментиран от #14, #120

  • 6 Българка

    156 13 Отговор
    Може и да са били повече регистрираните криминални престъпления, но при соца е можело всеки безпроблемно по късна доба да се движи незастрашаван през паркове и други неосветени обществени места. А сега, когато на глава от населението по брой полицаи сме световни рекордьори, не можеш да видиш полицейски патрулки , които охраняват населението, не само по селата, а и в големите градове. Явно мутрите-полицаи имат задача да охранява SSклибове, осемте джуджета и престъпниците

    Коментиран от #178

  • 7 Танас

    149 12 Отговор
    Сега, над две трети от престъпленията в Бг изобщо не се докладват нито в полицията, нито в прокуратурата.
  • 8 Мара Джамбазка

    85 8 Отговор
    И даваха по ТВ:
    Смъртната присъда е изпълнена...
  • 9 антикомунист.

    90 8 Отговор
    Дали ще издържи липосукция без упойка, която да свали всичката му мас от врата! Ако не, да бега на Запад, защото в България няма да оцелее дълго.
  • 10 Луд за връзване

    116 15 Отговор
    Тоааа....., що са го пуснали от Карлуково
  • 11 пешо

    116 13 Отговор
    долен боклук лъже , вижте го само как се е охранил
  • 12 Тома

    112 12 Отговор
    Веднага този да си скъса дипломата заради незнание и лъжи
  • 13 Механик

    139 18 Отговор
    Малеее, тоя лъже като брадат ром.
    Ей, аланкоолу! Тогава дори не си заключвахме входовете бе. Къщите стояха с ключа под изтривалката.
    Да и тогава си имаше негодници. Да, тия негодници крадяха биеха и убиваха. Не беше без това.
    Но тия негодници, много бързо се отправяха към Белене, Ловеч, Враца, София. Стояха задълго там и работеха ката ден. От зори до вечер. Повечето от тях дори не помисляха да повтарят. А тия които повтаряха, много често получаваха един 7,62 в тила.
    От къде се навъдихте толкова много лъжци бе?
  • 14 Българин

    31 127 Отговор

    До коментар #5 от "да де":

    "Хехе не знам, но при бай Тошо никой не си заключваше вратата"

    Щото най-големия престъпник и бияч беше държавата, другаре, и всички останали по-малки от нея биячи гледаха да не я дразнят. Впрочем, имаше и други причини за тези "феномени". Една от тях беше, че всички са еднакво бедни и нямаше на практика какво да се краде, друга беше, че всички бяха доносници, трета беше, че всички масово крадяха от всякъде и носеха "у тях". Едно щастливо общество на крадци, това беше комунизма в България.

    Коментиран от #16, #88, #133, #179

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 да де

    99 13 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Не е лошо да посетиш личният си лекар да ти даде направление за психиатър.

    Коментиран от #76, #164

  • 17 Чудно ще си живеем

    83 8 Отговор
    Епа да всичките разстрели по улиците и нарко дилърите и крадците на коли,отвличанията и хиляди други ставаха преди 1000 години бре.Аз съм от Перник бе другар само у това градче нашето имаше поне 20 разстрела на улицата и то не кой знае колко отдавна.Говоря за поръчкови убийства не за пиянски свади,които не броя.
  • 18 Пламен

    75 8 Отговор
    Защо не вземеш да се гръмнеш най добре?
  • 19 бен Ходжа

    81 7 Отговор
    Не знам какъв е бил броя, ама на престъпниците със сигурност не им се разминаваше. А такива като този ги пускат сега, понеже мигранти пребиха българи..
  • 20 пешо

    90 7 Отговор
    не си спомням да е имало показни убийства по време на соца , тоя е пълен боклук никой няма да му купи книгата

    Коментиран от #25

  • 21 Мек Член

    84 7 Отговор
    Само днешната и вчерашната криминална хроника са по-големи от едногодишна престъпност през 1980 година примерно.
  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    93 11 Отговор
    Това не е вярно!Този лъже та пушек вдига.Ключа се държеше над вратата или под стъпенката пред вратата.Никой не слагаше решетки.нощтно време се спеше на отворени прозорци и врати ,когато бе топло.през зимата се настиваше защото бе толкова топло от парното ,че излизаш навън съвсемлеко облечен.През ноща можеш да ходиш и бродиш без да те оберат ,убият итн!Циганорите работеха.Събираха ги и ги извозваха с камиони ,на работа.Нямаше толкова милиционери като сега ,но нямаше ,кражби.Всеки си произвеждаше и никой не крадеше зимнината на друг!Това,което този вменява не отговаря на истината!Аз бях свидетел на
    онова време!
  • 23 Таквоз е

    39 4 Отговор
    Абсолютно вярно е..нашите улични престъпници в момента радват испанци германци и тн..в България остана само полит мафията пък тия статистиката не ги лови
  • 24 Комунист

    81 8 Отговор
    Недей да лъжеш хората. Хората не си заключваха жилищата, вилите, колите и т.н, защото имаха вяра в народната милиция. Никой не смееше да краде, защото знаеше, че отива на вечна почивка в курорта Белене. Напразно се натягаш на новите господари. Криминогенна обстановка нулева!

    Коментиран от #38

  • 25 Перо

    69 6 Отговор

    До коментар #20 от "пешо":

    Виж колко е жалък и как безсрамно лъже хората.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 шорошки локуми и измислици

    72 7 Отговор
    Тоя как я намери статистиката например за 1948 година ?
    Или от носа си ги извади ?
    Едно време хората входните си врати не заключваха .
    Децата играеха до тъмно и никой не ги надзираваше нито ги посрещаше от училище .
  • 28 Сатана Z

    57 5 Отговор
    Идиот!
  • 29 Комунист

    13 60 Отговор
    Навремето не крадяхме просто си взимахме каквото ни трбваше ,а и каквото можехме ,а по къщите не се крадеше щот нямаше какво освен някое животно ,а за телевизор трябваше двама човека

    Коментиран от #56

  • 30 Свиньо угоена

    60 5 Отговор
    Тия бузи лъскащи от мас не си ги направил от честен труд!
    Преписвал си нещо, ама и ти не знаеш какво!
    Кой ти плати да напишеш тия свинщини?
    Нищо от това не е вярно!

    Коментиран от #166

  • 31 Начо

    9 66 Отговор
    То, по времето на соца цялата държава беше престъпна. Имаше някакви избори пародия с една партия и 99% гласували за комунярите

    Коментиран от #35, #36

  • 32 Чеп

    61 4 Отговор
    Еййй хора поститутките на НПО-тата вече ни имат за пълни шматарроци.Но явно сме щом тоя е някакъв си фактор.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Кюмюра от Драгалевци

    52 5 Отговор
    Не знам ,ама последните години на соца като дете нямам спомени да сме заключвали вратата на апартамента си дневно време,а някой път забравяхме и вечер и вечер да заключим.
  • 35 Мек Член

    36 2 Отговор

    До коментар #31 от "Начо":

    Верно е братчед сега само сиганите гласувате,ей това е победа на демокрацията.

    Коментиран от #39, #40

  • 36 Клати Курти

    44 2 Отговор

    До коментар #31 от "Начо":

    Е и ся кат имаш "свободни избори" и кво промени?
  • 37 Изчезвай мошеннико

    53 6 Отговор
    Живяхме и знаем че толкова разбойници колкото при капитслистическата демокрация не е имало
    Жълтопсвеъен лъжец като Про100 Киро Сър Джон
  • 38 Българин

    17 53 Отговор

    До коментар #24 от "Комунист":

    "Недей да лъжеш хората. Хората не си заключваха жилищата, вилите, колите и т.н,"

    Цирк.

    Крадяха се даже чистачките от паркираните коли.

    Всички крадяха от работните си места.

    Най-големите престъпления ги вършеха точно партийците и особено техните слуги от милицията и службите (нещо, което и до днес се е запазило като "традиция" в тези структури, които на практика контролират престъпността).

    Държавата беше производител, износител и контрабандист на наркотици.


    Няма да коментирам дори "скритите" престъпления, за които съм сигурен, че тази книга ще даде интересни детайли.

    Коментиран от #42, #47, #55, #158

  • 39 Начо

    9 2 Отговор

    До коментар #35 от "Мек Член":

    Ти па кво лично имаш против нас ромите?

    Коментиран от #78

  • 40 Начо

    5 2 Отговор

    До коментар #35 от "Мек Член":

    Ти па кво лично имаш против нас ромите?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 бай Асан

    25 3 Отговор

    До коментар #38 от "Българин":

    А мога ли те о п р а ш а поне един път ама демократично , а Българино ?

    Коментиран от #49

  • 43 ха ха

    18 8 Отговор
    Ясно! То си било традиция разбойниците да са в МВР...
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Ветеран от протеста

    26 6 Отговор

    До коментар #38 от "Българин":

    В интерес на истината в някои отношения си прав,но ако го сравниш с днешното Блато,няма място за сравнение.
  • 48 Хахах

    43 4 Отговор
    Ей така се изкривява историята, един "експерт" каза, според "стъкмистиката"... И който не помни, вярва на "експерта".
  • 49 Българин

    6 3 Отговор

    До коментар #42 от "бай Асан":

    Е шо пък само един път,ти сърце ,душа нямаш ли?
  • 50 Ги разправяй

    37 4 Отговор
    Авеее... охране . як см. р . ел , тия лакърдии ги разправяй на родените след 1989г. Имаше смъртно наказание , затвор и рядко условни присъди. Сега МВР не регистрира и 1/3 от престъпленията.

    Коментиран от #57, #63

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ха ха

    10 25 Отговор
    Абе, хубав беше куманизма, ама фалира... Това запомнете!

    Коментиран от #98

  • 53 Милиционера

    29 4 Отговор
    Хахахахахахаха... У хахахахаха... Уахахахааха. Тоя джендьо има уникално чувство за хумор... Уахахахаха
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Нойко

    26 4 Отговор

    До коментар #38 от "Българин":

    Ти беше там и видя, нали ? И за чистачките, и за милицията ??!? Че издай и ти книга, със снимков и друг материал !
  • 56 Комувисок

    35 3 Отговор

    До коментар #29 от "Комунист":

    А деца през комунизъма отвличаха ли се, има ли стъкмистика?
  • 57 Българка

    28 2 Отговор

    До коментар #50 от "Ги разправяй":

    Вярно е ,имаме една къща в малко градче на 20 км от нас.След като първия път бяха проникнали номади подадохме молба в полицията.Резултат нула.След това поне още 5 пъти са влизали за дребни кражби,които не сме обявявали.
  • 58 БеГемот

    22 4 Отговор
    Айде на новата история ....
  • 59 Кой номер

    20 4 Отговор
    Костюм носиш, бе лоена топко?
    За гащите не питам! Те са в пргресия!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този не е добре

    30 6 Отговор
    Измисици!
  • 62 Българин

    14 37 Отговор
    Другаре, за по-голяма прегледност ще изборя най-ценните вещи в едно социалистическо домакинство и то от тези, които все пак са били "огражданени" и вие ще ми кажете как и при какви обстоятелства тези неща са годни за крадене:

    Пералня Перла 04, средно тегло 120 килограма.
    Телевизор Рубин 714 средно тегло 42 килограма (без стабилизатора)
    Акумулираща печка "Изгрев", тегло - 200 кила, може и повече, зависи от това колко тухли има
    Музикална система "Респром" тегло - 20 килограма и големина колкото среден куфар за багаж, отделно "колоните".

    А, забравих за социалистическия порцелан.

    Та, споделете, с кое ще "започнете".

    Коментиран от #107

  • 63 Милиционер

    19 2 Отговор

    До коментар #50 от "Ги разправяй":

    Към изброеното нека прибавим и курорта Белене.
  • 64 Никой

    39 2 Отговор
    Пробвайте днес да регистрирате в районното кражба, или каквато и да е щета, чиято стойност е под една минимална заплата и ще разберете защо статистиката е такава.
  • 65 Асен

    31 5 Отговор
    Този ако е доктор ,да потърси психиатър,явно е изперкал напълно!!!
  • 66 Това прасе

    29 4 Отговор
    Го тресе свински грип!
  • 67 Хахаха

    33 6 Отговор
    И тоз е историк колкото аз космонавт .

    Коментиран от #72

  • 68 Сечко

    30 4 Отговор
    Имаше смъртни присъди (изпълнени) за кражби на пари и имущество в особено големи размери. Поразровете се в нета.
    Хората по селата нямаха ключалки на входните врати. Поне в селото на баба и дядо

    Коментиран от #71, #73, #81

  • 69 Ъхъ

    6 21 Отговор
    Да, така е било, само главорезите са били навън. По това време за 45 години никой нормален човек не е излизал от домът си, навън са били само руските солдати и са стреляли по всичко живо на месо... с това се обяснява по малкото бездомни кучета в сравнение с демокрацията.

    Коментиран от #91

  • 70 Исторически парк

    22 3 Отговор
    То и брояг на населението беше много по голям
    😉
  • 71 Българин

    6 26 Отговор

    До коментар #68 от "Сечко":

    "за кражби на пари и имущество в особено големи размери.

    Пари и имущество в "особено големи размери" в комунистическа България имаха САМО партийните величия, а те са мафия която наказва за крадене от нея.

    Други хора в тогавашна България нямаха нито пари нито имущество "в особено големи размери".
  • 72 ЖЕКО

    22 4 Отговор

    До коментар #67 от "Хахаха":

    И ТОЯ ХОДИ В ПОСОЛСТВОТО ЗА ГРАНТОВЕ ,ВИЖДАЛ СЪМ ГО
  • 73 Българин

    10 33 Отговор

    До коментар #68 от "Сечко":

    "Хората по селата нямаха ключалки на входните врати. "

    Имаха, имахаааа.

    Или нищо не си спомняш, защото си бил много малък и не си живял наистина по това време, или лъжеш като партиец от БКП.
  • 74 Програмист

    24 4 Отговор
    Повече са, защото хората са ги докладвали, а сега си траят, защото няма смисъл
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Няма нужда

    20 4 Отговор

    До коментар #16 от "да де":

    от освидетелстване. Човекът заработва на ишлеме...
  • 77 Моарейн

    25 4 Отговор
    Броят на регистрираните престъпления е нещо съвсем различно от броя на ИЗВЪРШЕНИТЕ престъпления. За много от извършените посегателства сега не се съобщава изобщо на полицията, да не говорим за масовата практика, въведена в началото на "демокрацията" и продължаваща и понастоящем, да не се регистрират толяма част от сигналите, за да не се разваля стъкмистиката на РПУ-тата. И да, чистачки може и да се крадяха, по време на соца, но апартаментите наистина не се заключваха, прозорците стояха отворени, а ако някой от нас, хлапетиите, решеше да правии безобразия, получаваше минимум мъмрене от комшиите. Я направете забележка сега на лигавите, разглезени, презадоволени и невъзпитани кр...та и вижте какво ще стане. Ако се отървете само с една каруцарска, се смятайте за късметлии.

    Коментиран от #80

  • 78 Ром от Лом

    7 5 Отговор

    До коментар #39 от "Начо":

    Циганин и на снимка да видиш пак му удари шамар,кво е тва ром.
  • 79 Незнам

    3 17 Отговор
    В България ,ама в расията вообще не се крадеше ,след сдрачаване нямаше една кола по улиците ,а вратите на гаражите бяха като на сейф
  • 80 Българин

    7 25 Отговор

    До коментар #77 от "Моарейн":

    А освен чистачките, знаеш ли какво ДРУГО се крадеше?

    Всичко, което можеше да се открадне без някой да те види, а често, когато всички на едно място се съгласяха, че има нещо "общо", тогава всички крадяха от него.

    И пак да кажем, в домовете на хората буквално нямаше нищо ценно за отнасянеп освен някакви бутаформи предмети, които нямаха никаква реална стойност. За разлика от сега, когато и в най-пропадналаите домакинства само електрониката е на стойност няколко хиляди.
  • 81 Моарейн

    16 2 Отговор

    До коментар #68 от "Сечко":

    Това не е вярно. Може би имате предвид грабеж по чл. 199, ал. 2 от НК? За кражба в особено големи размери, представляваща особено тежък случай - чл. 196а от НК наказанието беше от десет до тридесет години лишаване от свобода.
  • 82 Ленче кремче

    16 4 Отговор
    Хаха, тоя пухчо лъже безобразно...
  • 83 Преди

    9 3 Отговор
    Всики крадяха от държавата но с мярка ,който прекалеше колегите му го изпяваха и милиционерите го съветваха ,а реализацията беше ти на мене ,аз на тебе
  • 84 филип ейджи

    16 5 Отговор
    с двойно по-голямо население и регистрация на всяко престъпление

    Коментиран от #85

  • 85 Българин

    4 10 Отговор

    До коментар #84 от "филип ейджи":

    Нито едното, нито другото.
  • 86 666

    15 5 Отговор
    ха ха ха откачихте тотално и тука Русия ви виновна продължавайте да деградирате успех
  • 87 Боже пази

    22 4 Отговор
    Още един специалист по криминалистика.
    Вярно е че хората не знаеха какво се случва,но е и вярно че се работеше по всеки случай до край и с резултат присъди.това има възпираш ефект и дабър обществен ред и спокойствие.
    А сега пълен смях.Нивото на полицейската работа е на нулата.Върви се след събитията и само се разчита на наркомани и циганите че да се отчита някяквя разкривяемост.
    Да те пази Господ.
    Стъкмистиката в МВР е политика и изкривява реалното състояние на престъпноста.Измислици.
  • 88 Много точно

    5 16 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Много точно казано.Такава беше соц.действителността.
  • 89 поне изчакайте

    22 4 Отговор
    Да си отидат и последните коита са живяли в онова време,пък после си пишете историята.
    Политически репресии имаше,ама някакви гамени да тормозят квартал или село,и полицаите само да вдигат рамене,ще има да вземате.

    Коментиран от #96

  • 90 Стефан Иванов?? Историк с Куха

    19 9 Отговор
    Диплома,! Поръчкова статия от кух "Историк" !?
  • 91 Какви

    15 5 Отговор

    До коментар #69 от "Ъхъ":

    руски солдати те тресат...Тогава нямаше никакви чужди войски в България

    Коментиран от #104

  • 92 123

    16 8 Отговор
    И този е лъжец захранен
  • 93 айде

    9 11 Отговор
    Пак много лай на копейки.
  • 94 При Соца в Макаренко Бойчиновци имаше

    13 2 Отговор
    1000 -1100малолетни престъпника?? Преди 2 години бяха останали 28 и бяха преместени във Врачанския! По думите на Хора от Персонала, няма Осъдени, защото всички си плащат по Веригата! На Полиция, Следствие, Прокуратура, Съд!! Само най бедните Влизат! Сега Дома е почти празен, Пуснат е Слух, че ще докарат Мигрантите от Австрия!! Дали е Слух или теч на Информация, скоро ще се разбере!! Не и върви на тази Община, Затворници, Микранти и Едно ОПГ начело с Кмет 4 Мандат!! НЕДОСЕГАЕМ!!
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Българин

    9 9 Отговор

    До коментар #89 от "поне изчакайте":

    Верно ли, другарю?

    Щото аз си спомням как в квартала на една от бабите ми имаше квартални "айдуци" както им казваха. Всички ги знаеха. После се оказа, че сина на "кварталния" (отговорник) им бил аверче и заедно са вършали. Та тия тогава другари бяха напълно безконтролни на кокошкарско ниво. После станаха едни от първите мутри в района. Някои от тях още ги виждам днес, с дебели лимузини и синовете им и те същите.

    А спомняш ли си какво стана, когато внука на Живков из сили една студентка? Точно така, покриха всичко, а него го пратиха чак в Швейцария "за наказание".

    Май все пак няма да чакаме лъжците да си отидат, за да говорим за фактите.

    Коментиран от #112

  • 97 Кнаус 485

    12 10 Отговор

    До коментар #2 от "Тото":

    Тоя на 10 ноември 89-та година е бил ученик в седми клас..... Не знам какви са били родителите му и как си го възпитавали, но това което говори се пълни глупости..... Аз съм на 57 години, половината живот ми мина по време на демокрацията и с пълно право мога да кажа Слава на народна Република България..... Дано някого се върне това хубаво,
    време времето на социализма.....
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 И той решил да ни плаши

    13 9 Отговор
    Трябва да си абсолютен мазохист, за да си купиш тази книга. Кой му позволи изобщо да има достъп до архивите на МВР или това е " привилегия" на всеки гражданин. Решил да се подмаже на определени днес кръгове и естествено да спечели няколко жалки лева. Не му ли идва мисълта в доста ояд ата глава на този доктор, че ужасяващите престъпления ,с които ни заливат всеки ден имат за цел да държат хората в стрес и ужас.Преди поне е била спестена масовата психоза и страх.Тогава " хората са се прибирали спокойно през парка в нощните часови" си противоречи авторът , без да се интересува че днес това е невъзможно.

    Коментиран от #102

  • 100 !!!?

    13 0 Отговор
    На днешно време убийствата между мутри не се смята за престъпление, а за приключване на кариерата...примери: Къро, Трактора, Нотариуса,...!!!?
  • 101 Пенсионер

    9 8 Отговор
    На този ли "историк" двойната гуша на снимката да вярвам или на себе си, след като съм живял 50г. при социализма и почти всеки ден минавах през Западния парк на София?!

    Коментиран от #106

  • 102 Българин

    8 5 Отговор

    До коментар #99 от "И той решил да ни плаши":

    "Кой му позволи изобщо да има достъп до архивите на МВР"

    Малиии, копейките, след като стана ясно какво показват архивите, изведнъж взеха да им минават мисли като на другарете от държавна сигурност и особено на техните руски господари - за да не се знае истината, вече настояват и да не се дава достъп до архивите.

    Е, що така, другаре, нали ни обяснявахте колко хубаво е било през комунизма, защо сега искате да се спира достъпа до доказателствата колко "хубаво" е било?

    Коментиран от #105

  • 103 !!!?

    9 3 Отговор

    До коментар #98 от "Дедо":

    В България комунизъм не е имало, а съветски фашизъм, който комунистите наричаха "диктатура на пролетариата" ! За тази цел Д-р Жельо Желев написа книгата "ФАШИЗМЪТ" !!!?
  • 104 Ъхъ

    0 2 Отговор

    До коментар #91 от "Какви":

    А нямаше, само те бяха навън, ама ги бяха въоръжили с американски М240, че да изглежда, че американците са виновни, ъхъ...
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Българин

    4 7 Отговор

    До коментар #101 от "Пенсионер":

    На някакво софиянче, което 50 години е ходило в някакъв парк ли да вярваме за престъпността, или на някой, който е проучвал архивите на МВР за този период?
  • 107 Някой

    8 3 Отговор

    До коментар #62 от "Българин":

    Другарю,дебела тиква си ти,веднъж ни обясняваш как всичко и отвсякъде се е крадяло,малко по- надолу че нищо не ставало за крадене в едно соц домакинство. И понеже се мислиш за рядко умен,а всъщност е обратното, би ли споделил как може да се открадне съвременна пералня, щото Перлата тежала 120кила. Ела и открадни моята,последен модел на една година,даже ще ти отворя и ще гледам как я ,,крадеш,, и изнасяш.Навремето не се крадеше толкова ,не защото не е ставало за крадене,а защото крадците биваха залавяни и наказвани. А кражби и други престъпления в обществото винаги е имало откакто свят светува, въпроса е във възмездието и неговото изпълнение.

    Коментиран от #113

  • 108 Хихи

    4 1 Отговор
    Те се еВават с Нас, Евавайте ги и Вие...
    На Избори....Има квадрадче "Не подкрепям никого"
    250хил. Ще е добър резултат на Евроизборите..
  • 109 Преди

    8 3 Отговор
    1989 се крадеше много! Главно от държавата. От предприятието, ТКЗС,АПК ,фабрики и други. Работещите в Родопа си крадяха месо. Защото това месо липсваше по магазините. И всичко беше с ,, връзки,, и се крадеше яко! Другите престъпления бяха изнасилвания и то доста и побои,колкото да им се струва странно на някои. Убийства по- рядко.
  • 110 Разбираш ли, въобще,

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тото":

    написан текст? Казваш, че милиционерите са лъгали, като са надписвали престъпления? - "В нея за първи път се отварят архивите на МВР от онези години."
  • 111 Хахаха

    3 7 Отговор
    Ало историка нормално е броя са е по голям защото някой си е вършели работа но сега е различно плащаш и си невиннен
  • 112 поне изчакайте

    2 1 Отговор

    До коментар #96 от "Българин":

    Най-обичам ,когато съм се варил в казана,някой друг да ми обяснява колко ми е парило...господине.
  • 113 Българин

    7 3 Отговор

    До коментар #107 от "Някой":

    Ами, да другарю, защото това, което се крадеше от "общото" бяха някакви подръчни материали, които никой не може да "открадне" от частно жилище с някаква смислена цел. Те и тия, които ги крадяха от предприятията обикновено не ги използваха и само трупаха като плюшкиновци по тераси, мазета и вили "за да има".

    Що се отнася до пералнията - явно ти липсва четенето с разбиране: аз не я дадох като пример, че е нещо, което някой иска да открадне - а точно обратното. Другото, което явно не си разбрал, е че освен неща, които няма много смисъл и полза да крадеш, каквито са пералните от по 120 кила тогава нямаше други по-ценни неща по домовете на хората. На практика битовата престъпност беше сведена до кокошкарски изпълнения, щото за сериозни се изисква нещо сериозно за крадене. В днешно време влезеш ли в дом на средно семейство, можеш да изнесеш сума ти ценни неща, които хем са лесно преносими, хем са ценни.

    А за наказанията няма смисъл дори да отваряш дума. Най-големите престъпници бяха партийния елит и силовиците. Същата работа като в днешна Русия и Беларус - "органите на реда" мачкат който не слуша. Най-голямото проклятие беше "милиционерска джипка да ти спре пред къщи".
  • 114 хулио фишер

    4 2 Отговор
    Точно е вярно, но трудно е за един шаран да го проумее. Шарана е доказано , че ако успее да са откачи от куката , само след пет минути е готов да налапа отново. .
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Горски

    8 2 Отговор
    Айдуци и тогава е имало, но такива показни убийства едва ли е имало, както сега. Тогава имаше смъртно наказание за умишлено убийство, а ако хванеха някой да краде най-малкото което е, че милиционерите биеха, а сега полицай ако удари човек може и да си изгуби работата. Вярно тогава е имало и цензура и много неща са криели от населението. После са ги пращали на курорт в ТВУ, Скравена и Белене. Помня, че ако хванеха някой да краде директно на следващия ден вече беше в пандиза, не както сега условно с 3 години изпитателен срок. Хората бяха еднакво бедни- каквото е имало в едното домакинство, такова е имало и в другото. Хладилник "Мраз", пералня "ЕП-60"- тип казан, пластмасова пералня "Диана", "Роса",транзистор "Веф", Печка "Раховец", акумулираща печка "Изгрев", които с тухлите тежаха по 150 кила. Марковите стоки тогава са били в "Кореком", и от тях се облагодетелстваха хора, които работеха зад граница, тираджии, които пътуваха по корабите, а също и комунягите. Но тогава в "Кореком" да пазаруваш е ставало само във валута. Помня края на -80-те и началото на 90-те, тогава нямаше още метални врати, решетки, камери. Въпреки всичко сме си заключвали вратата, дори баба ми слагаше катинар. Не помня вратите да са нямали ключалки. Тогава е имало и цензура и много истини са спестявани на обществото, като трите фалита на НРБ 1960, 1977 и последния през 1989, аварията в АЕЦ "Чернобил".Имаше само два тв канала "Българска телевизия и " Ефир 2" от радиостанциите "Хоризонт", "

    Коментиран от #119

  • 117 Коментатора

    10 5 Отговор
    Тоя ненормалник е за затвора.Товя е империялистическа пропаганда.
    30 години съм работил в МВР в криминална служба.
    Това написаното е голяма лъжа.
    Много рядко станаха убийства.
    Циганин не смееш да каже гък.
    Беше спокойно и тихо.
    Този автор да си изгори купената диплома,егати лъжеца ненормален.

    Коментиран от #121

  • 118 куку

    3 1 Отговор
    тогава за кражби не са говореше , а благозвучно присвояване , останка от миналото и на изживяване
  • 119 Българин

    2 11 Отговор

    До коментар #116 от "Горски":

    "Тогава имаше смъртно наказание за умишлено убийство"

    Колко надзиратели от лагери като Белене са били осъдени на смърт за това, че са убивали лагеристи?

    Докога ще си разказваме приказки от шипковия храст за това как в НРБ имало "закони"?

    "Законите" в НРБ пазеха престъпниците от режима, това беше тяхната функция.

    Коментиран от #129, #161

  • 120 Ами нормално

    5 6 Отговор

    До коментар #5 от "да де":

    Тогава народа беден, какво да му откраднеш? Най-ценното цветен телевизор "Рубин" тежък 89кг или в носната бележка за лада от мототехника с падеж след 12гидини. А сега хората богати, злато, пари, даже някои мятат пачки от терасите
  • 121 Българин

    4 7 Отговор

    До коментар #117 от "Коментатора":

    Обажда ли се още съвеста или я извадиха във военна болница още в началото на "кариерата в Народната милиция"?

    Коментиран от #138

  • 122 Коментатора

    7 2 Отговор
    Тоя ненормалник е за затвора.Товя е империялистическа пропаганда.
    30 години съм работил в МВР в криминална служба.
    Това написаното е голяма лъжа.
    Много рядко станаха убийства.
    Циганин не смееш да каже гък.
    Беше спокойно и тихо.
    Този автор да си изгори купената диплома,егати лъжеца ненормален.
    На времето имаше правосъдие,сега никакво.

    Коментиран от #134

  • 123 РЕД И ХАОС

    1 0 Отговор
    В най-богатите държави има повече кражби. Хората имат пачки, като в НРБ. кражби на 100 000 души:
    Държави Степен на кражби, 2016 г Глобален ранг Налични данни
    Дания 3949 1 2003 - 2016 г
    Швеция 3817 2 2003 - 2016 г
    Уругвай 3205 3 2003 - 2016 г
    Австралия 2460 4 2003 - 2016 г
    Гренада 2307 5 2005 - 2016 г
    Великобритания 2283 6 2003 - 2016 г
    Бермудите 2190 7 2003 - 2016 г
    Франция 2135 8 2003 - 2016 г
    Финландия 2081 9 2003 - 2016 г
    Норвегия 1991 г 10 2003 - 2016 г
    Холандия 1791 г 11 2003 - 2016 г
    САЩ 1750 г 12 2003 - 2016 г
    Швейцария 1712 г 13 2003 - 2016 г
    Австрия 1650 г 14 2004 - 2016 г
    Германия 1576 15 2003 - 2016 г
    Канада - 16 то място.. Първи Дания.
    Индонезия 10 68 2008 - 2016 г
    Домин. Представител 8 69 2012 - 2016 г
    Ямайка 7 70 2012 - 2016 г
    Бирма 6 71 2009 - 2016 г
    Непал 4 72 2005 - 2016 г
    Кения 3 73 2004 - 2016 г
    Сенегал 1 74 2010 - 2016 г .. Индонезия на 68 мо място, Сенегал с една кражба на 74то място. Дания почти 4000 кражби на 100 000 души.
  • 124 Коментатора

    8 3 Отговор
    Тоя ненормалник е за затвора.Товя е империялистическа пропаганда.
    30 години съм работил в МВР в криминална служба.
    Това написаното е голяма лъжа.
    Много рядко станаха убийства.
    Циганин не смееш да каже гък.
    Беше спокойно и тихо.
    Този автор да си изгори купената диплома,егати лъжеца ненормален.
    На времето имаше правосъдие,сега никакво.
  • 125 Коментатора

    7 2 Отговор
    Тоя ненормалник е за затвора.Товя е империялистическа пропаганда.
    30 години съм работил в МВР в криминална служба.
    Това написаното е голяма лъжа.
    Много рядко станаха убийства.
    Циганин не смееш да каже гък.
    Беше спокойно и тихо.
    Този автор да си изгори купената диплома,егати лъжеца ненормален.
    На времето имаше правосъдие,сега никакво.
  • 126 Друга

    10 2 Отговор
    Този историк, защо не си гледа историята. По Тошово време не ме беше страх да се прибирам сама по малките часове. Но след, като дойде демокрацията, като се стъмнеше не смеех да изляза от къщи. Затова, историка в историята. Аман от такива.
  • 127 Коментатора

    8 2 Отговор
    Тоя ненормалник е за затвора.Товя е империялистическа пропаганда.
    30 години съм работил в МВР в криминална служба.
    Това написаното е голяма лъжа.
    Много рядко станаха убийства.
    Циганин не смееш да каже гък.
    Беше спокойно и тихо.
    Този автор да си изгори купената диплома,егати лъжеца ненормален.
    На времето имаше правосъдие,сега никакво.
  • 128 Коментатора

    11 2 Отговор
    Тоя ненормалник е за затвора.Товя е империялистическа пропаганда.
    30 години съм работил в МВР в криминална служба.
    Това написаното е голяма лъжа.
    Много рядко станаха убийства.
    Циганин не смееш да каже гък.
    Беше спокойно и тихо.
    Този автор да си изгори купената диплома,егати лъжеца ненормален.
    На времето имаше правосъдие,сега никакво.
  • 129 Сократ

    9 0 Отговор

    До коментар #119 от "Българин":

    Сега нали има закони? Защо тогава опг управлява държавата? Всички знаем кой кой е, само прокуратурата, полицията и съда си бъркат в носа.

    Коментиран от #132

  • 130 До заблудените

    3 10 Отговор
    Всички,които разобличавате историка сте невежи и зомбирани,научени да казват на черното бяло. Човекът не лъже,защото цитира архивите на МВР. Населението имаше ли достъп до тях? Публикуваха ли реалната статистика за престъпленията в "Работническо дело"?
  • 131 ХАХАХА

    14 3 Отговор
    Абе тоя по кое време е живял та говори глупости на търкалета . Малиий защо господи не си прибереш версиите ? Има ли смисъл да се коментират измислици на измислен доктор по история. Абе аз съм играл до 22,23 часа навън ,децата ми също. Ни за педофилия бяхме чували ,ни за наркотици . Сега внуците ми на 7,и 8 години не смея сами пред блока да ги оставя ,за да се кача до апартамента . На тези години изпращах децата си да пазаруват. Каква съдба ги чака децата на всички тези пребоядисани не ме се мисли.
  • 132 Българин

    4 8 Отговор

    До коментар #129 от "Сократ":

    Защото това са СЪЩИТЕ хора бе, другари?

    Колко пъти трябва да ви се повтори, за да го разберете?

    В България демокрацията не "дойде" защото хората ЧАКАХА някой да им я донесе, а ДС/руснаците имаха готов план какво ще правят още преди да дойде 89та година. Докато хората "ЧАКАХА" те овладяха службите, прокуратурата, съда, следствието и после беше лесно.

    Или още вярвате в приказки от шипковия храст и как охранителя на Тодор Живков бил "европеец"?

    Или агента на ДС, Ааамед Доган.

    Или завършилия съветската школа за военни в България Радев?


    Никой няма да повярва, не сте ЧАК толкова наивни.
  • 133 Верно джендър

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    На факти много ви кух тотал щета
  • 134 Какво работеше в мвр

    8 5 Отговор

    До коментар #122 от "Коментатора":

    Чистач ли?

    Коментиран от #140

  • 135 Винкело

    6 4 Отговор
    При такива словоблудци винаги се сещам за спомените на един прост сливенски милиционер: "Започнах работа в милицията в годината, в която имаше убийство".

    Коментиран от #136

  • 136 Българин

    4 5 Отговор

    До коментар #135 от "Винкело":

    Е, те простите сливенски милиционери са особено надеждни както за информация така и как много са се "грижели" за "закона".

    Коментиран от #139

  • 137 РЕД И ХАОС

    2 6 Отговор
    1990 та в САЩ убийствата са 9,5 на 100 000 човека, сега 4,5, намаляват двойно, просто различни поколения. Сега социалната психика е продиктувана от културата и възпитанието от НРБ. Маркс е искал нов човек чрез всеобща висока култура и образование. През 1990та в НРБ са били 2,5 убийства на 100 000, сега са 1,5 на 100 000. От 1990 та до 1995г. се увеличават до 5,9 на 100 000, но след 5 години са 3 на 100 000, а сега 1,5 на 100 000.
  • 138 Хаха колко си кух кажи

    9 1 Отговор

    До коментар #121 от "Българин":

    Нещо за лошите Руснаци и за ДС кажи ма подлого
  • 139 Умните и некъпани джендъри

    7 0 Отговор

    До коментар #136 от "Българин":

    Все имат какво да кажат изваждат си от д-то най голямата простотия .абе ти от малка ли си толкова куха или наскоро се получи
  • 140 Да зачистваше

    4 1 Отговор

    До коментар #134 от "Какво работеше в мвр":

    Майка ти баба ти цялата рода накрая завършваше с теб ..

    Коментиран от #144

  • 141 Тоя мазник

    12 1 Отговор
    Е толкова историк, колкото и Красю е журналист!
    И двамата са от една с… в….и…. Ска порода! С тресящи се гуши!
  • 142 Всичко през

    2 11 Отговор
    този строй беше лъжа и измама!

    Коментиран от #151

  • 143 дядото

    11 3 Отговор
    наивници.тогава мвр завеждаше дори кражбата на кокошка и работеше по тях.знаеш ли сега за какво престъпление се завеждат материали ,а да не говорим,че гражданите са изгубили доверие в системата и не се обръщат към нея. пък и бяхме 9 милиона,не като днес-неясно колко,но горе-долу -наполовина.
  • 144 Да личи си

    0 1 Отговор

    До коментар #140 от "Да зачистваше":

    Много гладък език, поизтрил ти се е 🤣🤣
  • 145 ганю

    7 4 Отговор

    До коментар #2 от "Тото":

    абсолютни простотии от темерути
    след 65 г гледайте границата кльон с 220 В с прав ток убива на място
    вишка с картечница каквото мине леш
    каквото се измъкне в 6-то управление на МВР
    белене тухларни,десцип
    сега се управляваме от тъпанари и дебили
    нямаше и мафия
    трябва закон за спекулата,промишления шпионаж,
    електрически стол,Алкатрас и Гулаг
  • 146 Пешо

    16 3 Отговор
    Пенсионер се събужда и какво да види.В апартамента е топло и светло, парното работи, ток има , в банята топла вода.Ужасен се разкрещял - жена комунистите са се върнали на власт.

    Коментиран от #150, #154, #162, #171

  • 147 Дали

    5 2 Отговор
    Дали броя на кражбите и терора са били повече от сега? Аз лично дълбоко се съмнявам! Законово постановен Терор! Въпреки че в Конституцията пише Друго!
  • 148 Кой е този

    9 1 Отговор
    Кой е този Мошеник!
  • 149 Бай Митко

    16 1 Отговор
    Към четящите ми коментара искам да се обърна с изявлението, че никога не съм членувал в БКП и никога не съм симпатизирал на комунистите, но в интерес на истината трябва дебело да подчертая, че този Стефан Иванов нито е историк, нито е д-р!!! Простичко казано е един господароугоден примат!!! Тези съчинени глупости са единствено добри за сюжет във филмово студио "Ню Бояна"!!! Щастливец съм, че съм живял през социализма!!! Щастливец съм, че съм служил в родната казарма!!! Щастливец съм, че съм се разхождал бе дори и да мисля, че някой ще ми посегне!!! Щастливец съм, че съм бил спокоен за утрешните си дни!!! Да му мислят за утрешните си дни съвременниците на днешна България!!!
  • 150 Бай Митко

    5 2 Отговор

    До коментар #146 от "Пешо":

    Пешо адмирации за коментара!!!
    Посмях се искрено и от сърце!!!
    Хубава вечер и си спомни за кебапчетата през онова "лошото" време!!!
  • 151 Бай Митко

    7 1 Отговор

    До коментар #142 от "Всичко през":

    Щото беше "лъжа и измама", за това си читав, за да пишеш в момента тук!!! Смешник!!!
  • 152 Донки Хот и Сан Чопанса

    7 0 Отговор
    Пълни глюпости...
  • 153 ХАРОН

    8 0 Отговор
    Още един палячо! Брой, вид на престъплението, разкриваемостта и наказание както се следва!? По кой точно показател сега е по- добре!? Въпроса е риторичен и отговора не е в полза на "демократична" България!
  • 154 Смех в блатото

    0 6 Отговор

    До коментар #146 от "Пешо":

    Комунистическите вицове, най-смешните вицове :))))
  • 155 Реконтра

    9 1 Отговор
    Само да кажем, че обикновените хора не знаеха какво е това: мафия, проституция и наркомания. Бяха чували от разните холивудски филми, че съществували някъде, но просто не ги бяха виждали с очите си и не знаеха какво значат тези неща. Подиграваха се, като видеха стари къщи с решетки на прозорците - било все едно живееш в затвора. Входовете на много блокове и къщи бяха отключени, защото кой ще дойде да те краде? НПО-та, дето да защитават престъпниците от народа - не съществуваха.
  • 156 Бай Митко

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Тото":

    Бинго Тото! Така си е!
    През онова "лошото" време такава престъпност се "вихреше", че учениците си ходиха сами на училище още от самия първи клас! Чудно защо, но в училищата нямаше охранители! Нито бяхме чували нито знаехме какво означават думите "наркотик" и "педофил"! Много "лошо" беше, разхождаш се посред нощите и няма кой да те пребие или обере! Пък сега в туй "прекрасното" време даже няма нужда да излизаш от дома си, бабаитите като рум сервиз ти идват на готово пребиват те обират те и накрая си и плащаш, че си наклеветил едни кротки момченца!!!
  • 157 Павел пенев

    12 2 Отговор
    Този не е историк а квалифициран лъжец и евроатлантически простак. От къде е получил тези манипулирани данни и явно е станал доктор на науките като академик Денков. В София е пълно с такива нищожества, но те успешно се класират в този сайт.
  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Шегобиец

    8 3 Отговор
    Забравил е да каже, че цените на храните, парното и тока също са били много по-високи тогава от сега :)
  • 160 факуса

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    ти явно в много реалности живееш
  • 161 Горски

    4 2 Отговор

    До коментар #119 от "Българин":

    Съгласен съм, че за надзирателите в лагерите "Белене" и "Скравена", особено за "дясната ръка" на Тодор Живков Мирчо Спасов трябваше да бъдат осъдени за издевателствата извършени от тях, но през 1990 изборите спечели БКП, преименувана в БСП, тоест да разследват себе си. Целта беше с оставката да могат да си спасят собствените кожи, за да не им се потърси отговорност, затова побързаха да освободят бай Тошо и от поста председател на държавния съвет, най-високата длъжност и не му дадоха на пленума да произнесе заключителна реч, защото каруцата щеше да се обърне и тогавашните заговорници щяха да бъдат изключени от партията, а и да им се потърси съдебна отговорност. Нямаше лустрация, както беше в ГДР и още на момента отвориха досиетата на тайната полиция "Щази". В момента в съдебната система са назначени съдии и прокурори от крими контингента, за да защитават интересите на мафията, а не на обикновения гражданин. Ако сега има закони защо за 35 години не съм чул депутат или министър да е в затвора? Има правосъдие за бедни и богати, това е истината.
  • 162 Вицове те са хубаво нещо

    2 7 Отговор

    До коментар #146 от "Пешо":

    Но реалността беше друга. Режим на тока, купони за хляб, захар и олио.
  • 163 Гост

    7 0 Отговор
    Тоя фън да ги разправя тия на някой от лудницата, може и да му повярват. Тогава никой не слагаше решетки по прозорците, нито блиндирани врати. Дори повечето хора не си заключваха вратите.
  • 164 дядо поп

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "да де":

    Твърде късно е!
  • 165 Фейк статия

    11 0 Отговор
    Ключовете на жилищата бяха под изтривалките и на вратовете на децата,нямаше решетки,пътуваше се масово на автостоп,нищо не се е прикривало защото хората се познаваха,пощальоните плащаха пенсиите по домовете с чанта пълна с пари и пенсионни картони,милицията си знаеше контингента и ние също.За дребно и едро хулиганство нямаше адвокати а в тухларната 15 дена за лечение на нервите....
  • 166 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #30 от "Свиньо угоена":

    Продажниците, всякакви лъжи пишат за пари.
  • 167 Гост

    8 3 Отговор
    И от трите престъпления през соца, които дава като пример, двете са за обрана сладкарница и за полицай, който се водел в отпус, докато си строял къщата на село. Тц, тц, тц..... Направо страшна криминална хроника. Не като сегашните леки провинение като, изнасилвания на непълнолетни момичета от свещеният електорат или пък зверско убийство след блудстване с пенсионерка. Защо изобщо им давате трибуна, на подобни твари?

    Коментиран от #170, #175

  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 коми терористи

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Тото":

    По реакцията ти се разбира,че си чист комунист.Психично болния мозък определено си ти,а не той.
  • 170 де факто

    2 2 Отговор

    До коментар #167 от "Гост":

    Ти колко npocто комуне си....

    Коментиран от #174

  • 171 коми терористи

    1 5 Отговор

    До коментар #146 от "Пешо":

    Да не дава господ комунистическия режим да се върне отново.То е и невъзможно.Комунизмът се свърза само с мизерия,бедност и изостаналост.В България имаше два пъти по-голяма престъпност от колкото сега,но просто всичко се криеше защото при соц режимите 90% от ситуацията в държавата е една лъжа и скрити факти.

    Коментиран от #173

  • 172 джендЕвро атлантик пол 3++

    4 2 Отговор
    Тоя или да си сложи очила или да се научи да познава цифрите. Примерите който са посочени в статията сега са като детска песничка. А на днешно време завлечените в чужбина и на сила принудени да проституират или да просят, този знае ли им цифрите. Поредния плужек, който явно за нищо друго не става.
  • 173 Бай Митко

    6 1 Отговор

    До коментар #171 от "коми терористи":

    Ти или не си добре с главата или никога не си живял през социализма!!!
    През онова "лошото" време такава престъпност се "вихреше", че учениците си ходиха сами на училище още от самия първи клас! Чудно защо, но в училищата нямаше охранители! Нито бяхме чували нито знаехме какво означават думите "наркотик" и "педофил"! Много "лошо" беше, разхождаш се посред нощите и няма кой да те пребие или обере! Пък сега в туй "прекрасното" време даже няма нужда да излизаш от дома си, бабаитите като рум сервиз ти идват на готово пребиват те обират те и накрая си и плащаш, че си наклеветил едни кротки момченца!!!
  • 174 Бай Митко

    3 2 Отговор

    До коментар #170 от "де факто":

    Така е като нямате "коз в ръкава" а само голо бръщолевене първата ви дума е "комуне"! Знайте, че тази дума беше обидна през 90-те, вече не върви! Явно изоставате с развитието си и най вероятно IQ-то ви е равно с тазсутрешната температура на морската вода!!!
  • 175 Бай Митко

    3 3 Отговор

    До коментар #167 от "Гост":

    Абсолютната истина "Гост"! Тоя какъв д-р е и историк не знам, но що не сравни крими обстановката през "лошото" време с крими обстановката през тези 34 год. "цъфтеж и растеж" с ежедневните умишлени убийства, грабежи, побои и не случващолото се до сега шесторно убийство през 2017 год. в Нови Искър!
  • 176 Йордан

    2 0 Отговор
    Нагъл,долен, безсрамен лъжец!
  • 177 Само питам

    1 0 Отговор
    Самият факт,че синанина Жан го знаят по обира на сладкарница говори за всичко.Днес кражбите от магазини и дюнери са ежечасови и "слава" и популярност това не носи.На колко съвременни автори на такива престъпления този " хисторик" знае имената?Еми те са цели гета и квартали ,цели махали ,кланове,фамилии,но никой дори не се стреми да ги регистрира .ДОЛНОПРОБЕН ЛЪЖЕЦ е аФтора.
  • 178 куку

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Сегашната анархия не може да се сравни с оня време..Защо да сравняваме..и дори книги ще пишем..кого искате да убедите...Достатъчно да чуете имена на Петьо черното и Нотариуса..и всичко става ясно ..за корумпирана власт..
  • 179 Значи

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Спокойно мога Крадльо и Доносник да ти викам.Така да наричам и родителите ти.Абе въобще фамилията ти цялата е за затвора и не знам за в Белене как са те е пропуснали. .Ти си бил по онова време,когато " всички" са били такива,значи си такъв .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове