Last news in Fakti

9 Март, 2024 17:39 1 562 43

Владислав Горанов: Основните усилия, за да можем днес да говорим за евро, бяха на последното правителство на Борисов

  • еврозона-
  • финансов министър

Със сигурност смяната на Асен Василев няма да забави процеса по приемането ни в еврозоната, каза бившият финансов министър

Владислав Горанов: Основните усилия, за да можем днес да говорим за евро, бяха на последното правителство на Борисов - 1

Смяната на Асен Василев като финансов министър, за която настояват от ГЕРБ-СДС при преговорите за ново правителство с ПП-ДБ, няма да забави приемането на България в еврозоната.

Този коментар направи бившият министър на финансите Владислав Горанов, който заемаше поста във второто и третото правителства на Бойко Борисов.

„Не споделям оценките на Христо Иванов за ролята на Асен Василев в процеса за присъединяване към еврозоната. Той по-скоро може да бъде упрекнат за забавянето на процеса. Искам да напомня, че Асен Василев за първи път стана финансов министър в служебното правителство на Румен Радев през 2021 г. Впоследствие, след кратко прекъсване, бе и редовен министър в мандата на Кирил Петков. През този период, докато хърватският премиер Пленкович обикаляше Европейския съвет и лобираше за влизането на Хърватия в еврозоната от началото на 2023 година, Асен Василев и действащото тогава мнозинство в парламента не добавиха и една запетайка към решенията, необходими за влизане в еврозоната", каза той.

"Впоследствие единственото, за което може да бъде поздравен е, че успя да направи нашата инфлация двойно по-висока от необходимата. Най-вече с фискалната си политика. Така че да се твърди, че Асен Василев е "Мистър Евро", е като това да се твърди същото за Румен Гечев през 2021 година.

Надявам се, въпреки фискалната политика на Василев и констатациите на МВФ за неговия принос към инфлацията, които съвсем скоро ще видите в изводите от текущата мисия на МВФ в България, която се провежда всяка година, ние да се присъединим в обозримо бъдеще към еврозоната. За съжаление, това вероятно няма да стане от януари 2025 година и то именно поради инфлацията", коментира Горанов. Думите му бяха по повод изказване на лидера на "Да, България" Христо Иванов преди Националната конференция на партията му.

"Със сигурност смяната на Асен Василев няма да забави процеса по приемането ни в еврозоната. Решението за нашето присъединяване към еврозоната ще се вземе в края на тази година. Дотогава има време за нормализиране на нашата фискална политика", категоричен бе обаче Владислав Горанов.

"Връщайки се назад - основните усилия, за да бъде въобще възможно днес да говорим за евро, бяха положени от последното правителство на Борисов и от 44-ия парламент. Изключително успешното председателство на Съвета през 2018 г. и лидерството и авторитета на тогавашното правителство, убедиха европейските ни партньори да ни посочат пътя, по който трябва да тръгнем, за да стигнем до чакалнята на еврозоната през 2020 г.

С подкрепата на ГЕРБ, ДПС и другите партии в 44-ото НС бяха приети изключително важни пакети от закони, в това число и промяна на закона за БНБ, които ни отвориха вратата към еврото. За съжаление, всичко случило се след това по-скоро ни е забавило в процеса", каза още Владислав Горанов.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тия лафове можеш да .....

    57 1 Отговор
    Си ги окачиш като табела. И да се разхождаш. Основните ви усилия бяха и са трупане на пачки и кюлчета.
  • 3 Дрън дрън та пляс

    60 1 Отговор
    Ехеее къде си бе магнитарски, банкята ще те слага ли пак министърче на финансите да напълниш едни чекмеджета че са се поопразнили? На първи ред те беше сложил на сбирката на герберите
  • 4 Тома

    64 1 Отговор
    Този защо не е в затвора

    Коментиран от #19

  • 5 Хахаха хахаха

    46 2 Отговор
    Горанов мулти милионера и Боко милиардера изпраните от ППДБ
  • 6 Русофил

    36 0 Отговор
    Да сложим намагнитените на една въртележка да правят ток.
  • 7 Макето

    44 0 Отговор
    Докато не ви вкарат в затвора или изтребят физически, до последното корумпирано и крадливо същество, нищо няма да се промени в тази държава!
  • 8 Бай Ставри

    20 3 Отговор
    Абе аз и тебе чакам, ама шарлатаните и те кооперативни излязоха и така.......
  • 9 име

    15 3 Отговор
    Основните усилия за да можете днес ежедневно, всеки ден, всеки час да гледате по медиите боко, шиши, десито дуловска, сарафов, владко горанов, делянчо добрев и други народни любимци, които биват оправдавани пред закона от несправедливите обвинения на гешев, бяха на ПП-ДБ. Не ги съдете, бай ристе пак не е разбрал що за стока са, генералаг-ном е само един наивен оптимист, а умното кире и асанчо, който никога не лъже, послушаха тях и само малко се заглавичкаха в политиката. Но не са забравили обещанията към вас и няко, ден ще ги изпълнят, вярвайте в тях!
  • 10 Гого

    33 0 Отговор
    Ти срам нямаш ли? То не беше Божков, то не беше апартамента ти, безплатния, то не беше колата на границата...ХОРА, МИСЛЕТЕ КАТО ГЛАСУВАТЕ! ДРУГО НИЩО НЕ ЗАВИСИ ОТ ВАС!
  • 11 Задунайска губерния

    12 5 Отговор
    За 34 години преход, под съветски контрол и модел, сме имали:

    1) двама министър председатели, които са били бивши граждани на СССР (Андрей Луканов и Сергей Станишев)
    2) един, министър-председател канадски гражданин, доведен от ДС чрез руския шапкар Радев да парадира като "западен" докато им върши работата (Кирил Петков)
    3) двама министър-председатели шапкари, отгледани със СССР в сърцето още от военната академия (Стефан Янев и Гълъб Донев, и двамата назначения на руския шапкар Радев ).
    4) двама министър-председатели на БСП, завършили в Москва (Сергей Станишев, Жан Виденов)
    5) един министър-председател, отгледан от генерала от ДС Любен Гоцев (Бойко Борисов)
    6) един президент член на Държавна сигурност (Георги Първанов, псевдоним "Гоце")
    7) един проруски президент с явен уклон към отделянето ни от ЕС и НАТО (Румен Радев)
    8) за всичките тези години имаме пожизнени ДС-КГБ ръководители на синдикати, браншови организации, дружества с патриотични имена.

    Последните разкрития по Турски поток доказват тезата, че България (беш)е под пълния контрол на Кремъл.
    Русия тотално подчини/ла/ държавата - за да може извън всякаква институционалност да построи Турски поток, да заобиколи Украйна и след това да я нападне. БСП е гласувала по заповед от Кремъл, за да може Борисов да изпълни волята на Путин, а Радев е осигурявал чадър и не е реагирал въпреки доклад на службите.
    Поне от 2013 г. се изпълнява този план от Борисов, БСП, менте-патрЕоти, ДПС . Дори прек
  • 12 ПИТАМ

    35 0 Отговор
    А този защо е на свобода.

    Коментиран от #15

  • 13 13675

    35 0 Отговор
    Горанов, как не те срам бе, плевел да се показваш и да говориш... Бегай и зе заличи за винаги мошеник крадлив
  • 14 Гост

    30 0 Отговор
    Този колко ли чекмеджета и той замъкна... Малиииии....
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ТаУмВзе

    24 0 Отговор
    И тоя гербераст, който Гепи само 800 милиона не е в Панделата!
  • 17 Хем

    23 0 Отговор
    лъжец , хем крадец , милиарди заграбени и рушвети от и чрез бездомния субект с диплома фалшива , като него и банкянския му началник ! Вуйчовия хайдутин грабил с пълни шепи от където и както може ! Жив престъпник !
  • 18 Абе аз само да попитам

    21 0 Отговор
    за един приятел, кво стана с апартамента?
  • 19 Кънчо Никиев

    15 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тома":

    Много хубав въпрос за наколко милиона лева
  • 20 БЕНОВСКА

    13 0 Отговор
    ЧЕРИ,МНОГО ГО БАВИШ ТОЗИ МИШОК БЕ ,ГОЛЯМА АВАНТА МУ ПУСКАШ
  • 21 "Всякога проклета русия" по Раковски

    9 2 Отговор
    Известно е, че инсталираната по руски образец олигархия у нас не е просто сливане на политическа и икономическа власт.
    Тя е симбиоза на политици с едрия бизнес, нуждаещ се от протекции на вътрешния пазар, профсъюзи с вечни ръководства, медии, финансирани от същия едър бизнес и държавата.
    Сферите с най-силно руско влияние са лост за постигане на интересите. Фирмите, които се конкурират на международните пазари не търсят нищо от държавата и няма за какво да протестират.
    Потенциал за натиск върху държавата имат тези, които съществуват чрез бюджета: субсидии, субсидирана продукция, задължително изкупуване на продукцията - т.е които съществуват извън пазара и благодарение на нашите и европейски данъци.
    И търсят политическо представителство, което да поддържа това статукво и удължава тази агония.
    А поддържащите медии получават реклама от бизнеси, разчитащи на държавата или от самата държава срещу ангажимент да осигуряват имидж и трибуна на говорителите на това политическо представителство.
    Най-мощните гласове са политически организирани мощни лобита на латифундисти, енергийни олигарси, строителни босове и медийни тайкуни, всички на бюджетната софра.
    Трябва да добавим и ръководствата на службите и армията, които осигуряват комфорта на модела и блокират политически опити той да бъде променен.
    Спомнете си бунта срещу неруската военна техника или политическите изявления на шефове на служби - все срещу реформи по западен образец.
  • 22 Име

    11 0 Отговор
    Нещо - какво да приказваме - човек, двукрак, затваря и отваря вратата на "Фермата", фермерът Владислав.

    Чакай сега - като държахте пенсиите 200 лева - не ревахте, а сега - ривете.

    Защо ни унижавахте - аз лично не съм пенсионер - но съм също така част от тях.

    Горанов - покайте се и се махнете завинаги от погледа на хората - както БКП се разтопиха, не ставате.

    Трудовите хора не искаме да имаме паразити на гърба си - това е непосилно - къде ти е приноса - нямаш.

    3 балерини от Музикалният театър имат повече полза от 1 депутат, жените танцуват, радват, намаляват стреса, холестерола, умножават населението, раздават щастие.

    Седнал да ми бърбори за Евро-фондовете. Нали ви видяхме бре - аз слепок ли съм.
  • 23 Бамбука

    10 0 Отговор
    Защо да не се чете един незатворен аферист ? Ами, защото неговото място отдавна е в затвора.
  • 24 Емигрант

    16 0 Отговор
    Срам нямат тези медии в България ! Постоянно се дава думата на известни престъпни политици да раздават "акъл", този освен, че "загроби" хазната със стотици милиони неприбрани данъци само от Божков,,ами и бе заловен с краден автомобил на границата което не беше разследвано адекватно и истински от българските продажни "милиционери" ! Кой и как се БОРИ С КОРУПЦИЯТА КАТО ПРЕСТЪПНИТЕ ПОЛИТИЦИ СА ОСНОВНИТЕ ГОВОРИТЕЛИ ПО ТЕЛЕВИЗИЯ И МЕДИИ ? "СОПАТА" ВЕЧЕ Е ЖИЗНЕНО ВАЖНА ЗА БЪЛГАРИТЕ ПРОБЛЕМЪТ Е, ЧЕ ОТ ОСТАНАЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАМЕРИ КОЙ ДА Я ХВАНЕ, САМО С ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ ТУК З
    НА ГЕРОИ И НАЦИОНАЛИСТИ НИЩО ДОБРО НЯМА ЗА В БЪДЕЩЕ !
  • 25 един

    14 0 Отговор
    Taka e,като не е зад решетките става нагъл и безочлив!По-негово време изчезнаха между 600 и 700млн.лв. от хазарта на Божков,но видите ли те били поставили основите на влизането в Еврозоната!Ако продължаваха да са на власт/не казвам умишлено "управляваха",защото тяхното не е управление а крадене/,не само нямаше да видим Еврозона,а вероятно и обезценка на лева щяхме да видим "благодарение" на тяхното крадене!
  • 26 Влади, Влади

    19 0 Отговор
    та той мутрата от Банкя се отказа по най помярския начин от тебе ,май не помниш .
    Но ти си знаеш със какво те държи и затова ще си останеш помяр.
  • 27 Е това Е

    16 0 Отговор
    Истински наглец.
  • 28 ГЕРБ НА БУНИЩЕТО

    16 2 Отговор
    Горанов пак изпълзя от дупката, активиран от господаря си Боко Тиквата. ПП-ДБ ги изпраха, изпълнявайки инструкциите на посолството и сега те пак онагляха и започнаха да се бият в гърдите колко гениално са управлявали.

    Коментиран от #33

  • 29 Да прав си

    9 0 Отговор
    Беше правителство Б2 , Б3 Но основна причина да сме затънали в това блато на незаконния , корупция и присмех
    От други държави е ГРЕШКИТЕ НАПРАВЕНИ ОТ БОЙКО И ГЕРБ. ТЪПОТО ОПОРИТО ГАБРИЕЛ ЩЕ Е ….
    ПОГАЗВАНЕ НА ВСЯКАКВИ ПРАВИЛА. КОЛКО ГОДИНИ ГАБРИЕЛ Е В ДИПЛОМАЦИЯТА КАКЪВ ОПИТ ИМА БИЗНЕС АДМИНИСТРАЦИЯ , КОЛКО МИНИСТЕРСКИ ПОСТА Е ЗАЕМАЛА. ИМАМ ЧУСТВОТО ЧЕ НЕ СА ТЕЗИ ХОРА ОТ Б3.
    КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА РЕШЕНИЕТО ДА СЕ СЪЮЗ С ТОЗИ КОЙТО ТЕ ВКАРА В ЗАТВОРА. ЧЕСТ ПРАВИ ЧЕ НЕ СИ С ТЕЗИ СЪЮЗИ.
    КАКВО ДА КАЖЕМ ЧЕ ИЗКАРВАМЕ БЕЗ РАЗРЕШЕ ТЕЖКА ВОЕННА ТЕХНИКА. И СЕ РАЗОРАЖАВАМЕ САМИ
    СТАВАМЕ ЛЕСНА ПЛЯЧКА ЗА ВСИЧКИ.
    КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА НАЗНАЧЕНИ КОНСТИТУЦИИОННИ СЪДИИ. КОНСТИТУЦИЯТА ИЗИСКВА 15 ГОДИНИ
    ИМА СЪДИИ 2 години , от народното събрание под 15 години
    КОЛКО ПЪТИ ЩЕ ГЛЕДАМЕ КАК СЪДИИ И ПРОКУРОРИ И СЛЕДСТВИЕ ЩЕ СЕ РАЗСЛЕДВА САМИ СЪБЕСИ В КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ И КАКВО ДА КАЖЕМ ПЕПИ ЕВРОТО. НИКОЙ НЕГО ТЪРСИ СВАЛЕНИ ОБВИНЕНИЯ.
  • 30 Българка

    10 0 Отговор
    Аман от псевдоевроатлантици, санкционирани от партньорските служби на САЩ и Великобритания да ни говорят за ценности! Аман от корумпета, които отдавна трябваше да лежат в затвор след конфискация на имуществото им ,с което да ни върнат поне малко от окраденото от нас! Борисов, Севда и Горанов не трябваше да бъдат пускани след арестите си! И защо няма публично разпитване на Васил Божков на кого ,колко милиона ,къде и за кого е давал рекет? Да припомня услижливо смачкани и потулени престъплени :
    За Борисов- Ало Ваньо и мистериозната смърт на Ваньо Танев, Къщата Барселона и пране на десетки милиони ( от къде) за мис гащи, Руския тръбопровод (вече е публикувана пътната карта)- национално предателство и слугинаж на Путин, предавнето на Ердоган на негови опоненти в нарушение на българското законодателство, Ти си го избра за Сарафов и десетки още престъпни скандали
  • 31 Мр3т3

    9 0 Отговор
    Гербаджиййййййййййй!!!!!
  • 32 КЪМ 1

    10 0 Отговор
    ПАК ИСКАТ ДА КРАДАТ-ГЕРБ- това го умеят перфектно,особено,ако е една абсолютно управляема жена министър на финансите,може ли да управлява финанси като доказалия се досегашен министър-простотии-доказаха се със САГАТА НА АЕЦ-а,колко време пропиляха и имат наглост и самочувствието да критикуват!
  • 33 стоян

    1 4 Отговор

    До коментар #28 от "ГЕРБ НА БУНИЩЕТО":

    До 28 ком - интересно ми е - ти от кои си щом мразиш Герб - пп на радев или бсп или от израждане
  • 34 Емигрант

    10 0 Отговор
    Гледате ли българи в България БНТ-1, ще има нови имена по списъците "Магнитски", ще има още българи там от политическият ви "свят", американците се чудели как все още не са разследвани политиците от старият списък, за които твърдат, че всичко е доказано и недоумяват как същите тези политици продължават да бъдат в управлението и НС на България ! От САЩ бяха коментарите ! Дори намекнаха, че основният виновник са медиите които нагло продължават да дават думата на същите тези политици-корупционери, демек престъпници ! Няма да има съдебна реформа в България никога докато тези престъпници са във властта и НС !
  • 35 Тиквето🎃

    4 0 Отговор
    Влади,не го познавам !
  • 36 Русенец

    2 1 Отговор
    Ако няма допитване до нацията, значи управлението е тоталитарно.
  • 37 Чудесно!!!!!!

    5 1 Отговор
    Най-после, човек на Б. Б. признава кой ще поеме цялата отговорност и ще влезе в историята на България като унищожител на един от символите на нацията - националната валута.
  • 38 опитал силата на лева 96

    2 1 Отговор
    Прав е. Ако не беше Борисов, еврото щеше отдавна да е официалната валута в България. Благодарение на Тиквата, отдавна само се говори и нищо повече.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Пешо

    1 0 Отговор
    Агресивни и напористи кариеристи-"остриета" са Вл. Горанов и Делян Добрев. Все едно са моделирани в една и съща матрица. Безочливи са и с огромно самочувствие, че на тях се крепи светът. Хора без ценностна система.
  • 41 Не е за хранене обаче

    1 0 Отговор
    Щото кой ще плаща борчовете на садлъжнелите страни, искаме истината
  • 42 Не е за хвалене обаче

    1 0 Отговор
    И след като се кажат честни какви са негативитв
  • 43 Кирчо от Кокорчево

    1 0 Отговор
    Владо яко му се е НАМАГНЕТИЗИРАЛ МОЗЪКА........За затвора си БОКОлук!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове