Last news in Fakti

21 Март, 2024 15:40 46 631 42

Росен Йорданов обясни кой е "полезният идиот" и кой "обърна масата" в играта на покер на масата на преговорите

  • росен йорданов-
  • игра на покер-
  • преговори-
  • маса-
  • полезен идиот

"Имаме играч, който не искаше да си изиграва ръцете - това е Борисов. Той е имал добри карти, но раздаванията всъщност са били не особено с високи залози. И според мен, преди тези финални драматични моменти, по-скоро неговата драма беше това, че от една страна той не иска да изиграва тези карти", коментира психологът

Росен Йорданов обясни кой е "полезният идиот" и кой "обърна масата" в играта на покер на масата на преговорите - 1
Снимка: bTV

Социалният психолог Росен Йорданов определи преговорите като “игра на покер" преди месец. "Аз използвах аналогия с качествата на играчите, с това какви умения притежават, но и какви залози имат. Защото, за да участваш в определени раздавания, трябва да имаш и определени ресурси", каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Росен Йорданов.

"Мисля, че полезният идиот на масата на покера го разпознават много отдавна все повече и повече от групата на мразещите го. Защото наскоро гледах едно проучване и това, което ми направи впечатление, не е одобрението, а нивото на неодобрение. И то в различни степени на одобрение, но в крайна сметка неодобрение. Аз мисля, че имаме първенец за тази палма и за да не се превръща прекалено лично, не искам сега да посочвам. Той има и нарицателни имена, с които бива наричан и т.н. Но на тази маса имаме различни типове играчи. И това мисля, че се видя много ясно при тези пресконференции, които бяха дадени в последните дни", посочи Йорданов.

По думите му имаме играч, който не искаше да си изиграва ръцете - това е Борисов. Той е имал добри карти, но раздаванията всъщност са били не особено с високи залози.

"И според мен, преди тези финални драматични моменти, по-скоро неговата драма беше това, че от една страна той не иска да изиграва тези карти. Но от друга страна хората, които го подкрепят, настойчиво и все по-яростно го подтикваха той да изиграе тази ръка. Чрез социологически данни, чрез всякакъв натиск, чрез недоволство, и най-вече чрез това, че изключително много нарасна делът на тези хора, които наистина не харесват това, което вършат ПП-БВ, най-вече ПП. Сега гледам, че ДБ пак се прикачиха към тях. Но тези, които наистина са възмутени от стила и манталитета на поведение на ПП и негови представители, които изобщо не са само от ГЕРБ, това са доста хора, които определено не ги харесват, ама истински не ги харесват и заради високомерието и заради други неща", посочи още Росен Йорданов.

Той определи играчите в покера, като посочи първият - Кирил Петков, който е играел с широка усмивка, много темпераментен, но слаб играч, който е разчитал на това да му бъде подсказано как да играе. Много борбен, много суетен, много ентусиазиран, много твърд, много буен, със смели залози, но всъщност слаб играч, който не винаги оценява залозите и блъфовете.

"Също така имахме и играч, който е по-скоро събирателен образ на ДБ - г-н Атанасов и г-н Иванов, които по-скоро са влезли в ролята на постепенно разоряващи се играчи, които са имали добри ръце, но не са ги отиграли в правилни раздавания. И някак капиталът им, купчинката от пулове пред тях започва да намалява, губейки ги във всякакви такива блъфове и рискувайки, отказвайки се от определени залози да загубят възможността да залагат, макар че са имали и силни карти и разбира се, капитал, с който да участват.

И един допълнителен играч, той мисля, че обърна масата и направи невъзможна играта по-нататък, това е г-н Асен Василев, който всъщност не трябваше да е на масата, но той се е добрал до играта, убеждавайки останалите участници, че има необходимите средства, за да участва и да залага. Неговият капитал реално е това, което ще свърши за 9-те месеца и евентуалните още 9, които му предстояха. Той трябваше да убеди всички - и свои, и чужди, че ние ще изпълним гигантските цели. Без да съм вещ финансист и икономист, аз следя всички хора, които говорят и от позицията на психолог преценявам кой колко уверено, и разбира се, сравнявам кой как познава в прогнозите си. Но много сериозни финансисти казаха, че целите са неизпълними. Колкото и оптимистично да се опитваха да звучат, дори и хора, които можем спокойно и открито да определим като хора от този кръг - от кръга ПП-ДБ. Така че всъщност, към момента като че ли изглежда така, че въпреки, че г-н Василев си криеше пуловете под масата и тихомълком си вършеше някакви смяна на тестета и разни други неща, на практика той трябваше да извади големия залог в даден момент от играта. Обаче очевидно е, че и всички прогнози, и всички мнения показват, че като че ли няма да се случи през 2025 г. И като че ли може да се сбъдне прогнозата на Симеон Дянков, че по-скоро 2026 -2027 г. можем да говорим за Еврозона, което по никакъв начин не устройваше все още настоящият в оставка министър на финансите.

Той беше наистина самостоятелен субект в това. Той колеше и бесеше абсолютно независимо от никой, с никого не съобразяваше. Той много пъти го показа, беше обвит в една мистерия, както и разбира се, докато беше в правителството на Кирил Петков. И трябваше да убеди, че тези ресурси ги има, че са налични. Но май не са. Какво правят играчите в такъв момент? Обиждат някой от масата, той ги обвинява в това, че играят нечестно, и че сменят тестета, и че не трябва да са на масата, а той обръща масата, вади пищовите и т.н. Та всъщност, май това се случи, развалиха играта", добави психологът Росен Йорданов.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 208 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    116 61 Отговор
    Всички козове са в ръцете на Тиквата.ПП ръка няма да хване.Валат

    Коментиран от #38

  • 2 Ппппп

    123 67 Отговор
    Тоя психолог е за психиатър

    Коментиран от #24

  • 3 Tётя Myтpoфaнoвa

    95 55 Отговор
    Тоя клоун от къде знае какви карти съм раздала ?

    Коментиран от #12

  • 4 Пази Боже

    87 45 Отговор
    тоя милиционер да те диагностицира или лекува , а камо ли човек да си открие душата пред него !
  • 5 Агнето

    97 60 Отговор
    Невероятно глупав анализ! От къде ги изравят такива тъ па на ри?!

    Коментиран от #11

  • 6 Този

    116 64 Отговор
    Росен Йорданов е ниско интелигентен човек, празнодумен дърдорко и е протеже на крадливата Тиква.
  • 7 Град Симитли

    67 31 Отговор
    Цветан Цървула все т@п@нари подбира за партията си!
    ... И той, всъщност, беше "на-полезния идиот" на Бою!
  • 8 БеГемот

    71 26 Отговор
    Не знаех ,че съдбата на тая умираща държава е игра на покер и трябва да се възхищаваме на това кой е по голяма от.репка е щото по принцип хазарта е свера на отре.пките....значи едни дегенерати разиграват България като залог...и се оказва ,че на най големия дегенерат раждала българска майка юнашка а именно примата от зайчарника е най големия играч...щото не пита.Гаргамел сега как се чувства ...тая вече е бита карта накара я да остави синекурния добре платен пост в Брюксел и я хвърли на кучетата...евала голям играч е...

    Коментиран от #36

  • 9 Този

    68 50 Отговор
    Винаги се прави на голям разбирач и явно е на Бокича слугинаж.Започвс да ни обяснява кой какъв е и разбираш ТОЙ какъв е ,проста слуга,че и социолог и че всякакъв,такива са калинките от ГЕРБ.Затова се получи кризата На мен не ми казвай мазен Росенец,кой колко харесва ПП-ДБ.Много ги харесваме за разлика от теб ,БАНКЯТА и Шишо.Много си прозрачен ......
  • 10 Врачка

    64 41 Отговор
    Егати тъпнята. Този наистина ли е психолог? Всички психолози ли са изтрещяли? Речтик на циганка, която хвърля боб и гадае...
  • 11 Гошо

    51 35 Отговор

    До коментар #5 от "Агнето":

    В стремежа да бъде оригинален направо е забравил за какво е щял да говори
  • 12 Как

    15 22 Отговор

    До коментар #3 от "Tётя Myтpoфaнoвa":

    От Украинската Митрофанова !
  • 13 Алекс

    38 9 Отговор
    Тъй като не всички разбират от покер ;), има и друго предположение.
    Пеевски твърди, че е написал споразумението, което Христо Иванов е отнесъл на ГЕРБ и ПП, и по което са работили по време на преговорите.
    ХИ е дал устното си съгласие за внасянето на изпълнения мандат.
    Очаквало се е ПП в крайна сметка да го приемат.
    И може би ще го направят сега.
    Вариантът с мандатоносител ДПС е по-скоро неприемлив за ЕС. Руши се и авторитетът на европейски комисар, при това зам. председател на ЕНП.
  • 14 Зина

    80 46 Отговор
    ПП-ДБ са абсолютно нечистоплътни политици, нещожества и ненормалници.
  • 15 Lоста

    31 12 Отговор
    А кой е полезният социален психолог? от МВР.
  • 16 Ей, това милиционече

    61 26 Отговор
    Голям психолог бе, също като мазния антрополог. За едни пари става въпрос другари, защото вашата професия иска да сте слуги на силния на деня, който да ви спонсорира нищоправенетоот години.
  • 17 Бамбука

    37 26 Отговор
    И този е хвърлял шарен боб и се е заел да предсказва.
  • 18 Ха ха ха а така

    37 30 Отговор
    На този безмозъчната черепна кутия явно е пълна със всякакви психопатни бръмбъри ......
  • 19 Ха-ха-ха...

    42 28 Отговор
    Мдааа..., милиционер се опитва да обясни що е то покер и как се играе. Аре бегай, скрий се бе!
    С такива милиционеро-съветници, още много ще се смеем на гербо-милиционерите. Какъв бридж, какъв покер!...
  • 20 Бай Иван

    38 28 Отговор
    По-глупав коментар не бях чел...
  • 21 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    32 29 Отговор
    Фани си скъсай дипломата! БаZи и тъпизъма!
  • 22 Точно

    49 15 Отговор
    Добър е,който разбира от психология може да го разбере,който не,пише глупости или троли!
  • 23 Николай Стоименов

    30 28 Отговор
    Тоя психолог е безполезен идиот
  • 24 Един от тях

    27 29 Отговор

    До коментар #2 от "Ппппп":

    Този психиатър е ясен, той може подметките на Боко и както и да оригиналничи не става нищо от него
  • 25 мале-мале

    36 25 Отговор
    И тоя е шаман от шайката на герб.
  • 26 Айде бе!

    34 14 Отговор
    Много разбирачи тука, бе- един от друг по-пламенни и убедени умници. Харесвам коментара, харесвам и Йорданов още от времето, когато единствен защити момчето, което скочи на Доган. Ама тук повечето помнят колкото амеби, но пък са категорични . Още от създаването на не- коалицията бях убеден, че като дойде време за ротация, ПП/ДБ ще направят и невъзможното, за да се отметнат и да не допуснат ГЕРБ да управлява на свой ред. И ГЕРБ не харесвам особено, но ДБ направо торпилират градската десница, към която принадлежа.

    Коментиран от #29

  • 27 Ами

    19 7 Отговор
    Мен въобще не ме интересува, какво мислят разните измислени аналитици. Непрекъснато приказват глупости. За ме докато не се намери някой политик, който да работи наистина за народа, дереджето ще е такова, защото за тия гласуват само твърдите им поддръжници.
  • 28 В ТАКЪВ ПОКЕР

    26 26 Отговор
    искаха да играят харвардските измамници, но си намериха МАЙСТОРА ...
    Точно пък на Бойко опитват да пробутат тия ефтини блъфчета !!!
  • 29 Баба Ванга

    30 30 Отговор

    До коментар #26 от "Айде бе!":

    Тия от ПП и ДБ си повярваха, че са някакъв фактор в политиката. Но пропускат, че са САМО НЕГАТИВ ! Положителен фактор е само Борисов и ГЕРБ ... Очевадна истина !!!
  • 30 Сулю

    31 22 Отговор
    Тези които ,страшно много държаха на Василев, сега вече съжаляват предполагам. Такъв не предвидим и хазартен тип човек не може да управлява финансите и на квартален магазин , камо ли на държава. Той просто си е мошеник.
  • 31 Мисля

    16 16 Отговор
    Абсолютен милиционерски,мозъчен карнавал.И как забрави да спомене Путин и термина"хибридни атаки"?Лошо Седларов,лошо!
  • 32 Джо

    18 5 Отговор
    Бла бла. Този забравя,че Шенген не е само монетарен съюз,а и правно процесуален. Тулупа отдавна е превърнал всичко във валута,НО се бои от някое обикновено дело заведено срещу него в Испания да речем. И тогава гори. За това ще страни заради Шенген,ще бяга... нова с картите е от филма Сопрано...
  • 33 Истина

    13 9 Отговор
    Коментара е смешен и тъжен. Господине, засрами се!
  • 34 Съвет

    12 9 Отговор
    Росен, време е да сменяш професията, не те бива.
  • 35 Много

    11 8 Отговор
    Думи и нищо казано. Аналогия някаква тпа. Важни са хонорара и списъка с публикации, нали така афторче.
  • 36 Ппп

    9 3 Отговор

    До коментар #8 от "БеГемот":

    Значи си много зле, щом не разбираш, че управлението е игра на покер, жесток кървав покер. Огледай се бе човек, помисли, ме е толкова трудно. Освен ако не е друг проблема. Никой не се вълнува от смачкания, унизен и отвратен народ. Не правят нищо за хората. Само се борят и бият за порциите от властта. Нищо добро не ни чака. А и сме си го заслужили с бездействието си. Силни сме, смели сме тук в мрежата а не там където трябва.
  • 37 Този се повтаря.

    9 3 Отговор
    Освен Пеевски и други се опитват да разделят ДБ от ПП за да може ламята да ги глътне по- лесно. Е да ама може този път и да не стане както с много други партии. Ламята много се повтаря.
  • 38 Хахах

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Тоя явно е поредният некадърен психолог. Иначе има един играч Лойко дето никой не го търпи. Хванало го поредно разстройство и хоп разваля играта. Това, че си играл белот пред блока не значи че разбираш от бридж.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Лео

    4 5 Отговор
    Не ми изтривайте коментара,защото казвам истината.Разни тъпни от рода на този Росен говорят идиотизми.
  • 41 Лео

    7 5 Отговор
    Борисов искаше да спаси себе си в преговорите,не му пукаше за Мария Габриел, и когато стигнаха до финалната права,да определят дата за смяна на регулаторите,той се отказа.Отиде пиарът на Бойко и каза" стига толкова" и дамите си тръгнаха.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол