Last news in Fakti

27 Март, 2024 13:37 1 281 22

"Галъп": Само 13% смятат, че страната ни се управлява по волята на народа. 49% не вярват в свободни и честни избори

  • галъп интернешънъл-
  • избори-
  • доверие-
  • управление

В България обществените възприятия показват, че демокрацията запазва образа си на най-доброто възможно управление, независимо от възможни недостатъци – 51% от запитаните българи смятат така

"Галъп": Само 13% смятат, че страната ни се управлява по волята на народа. 49% не вярват в свободни и честни избори  - 1
Снимка: GALLUP

Само 13% от българите вярват, че страната ни се управлява по волята на народа. Мнозинство от 61% не са съгласни, а 22% се колебаят. Доверието в изборите също е на критични нива – 21% смятат, че те са свободни и честни, 49% са на обратното мнение, 20% нито се съгласяват, нито отхвърлят твърдението, а останалите не могат да отговорят. Това сочи ново проучване за демокрацията, проведено от световната Асоциация „Галъп интернешънъл“ в 43 държави по света, съобщават от Dariknews.bg.

Изследването „В края на годината“ на асоциацията „Галъп интернешънъл“ е ежегодна традиция по инициатива и дизайн на председателя на Асоциацията д-р Джордж Галъп от 1977 г. Изследването се провежда всяка година от тогава. Тази година то бе проведено в 43 държави по света. Общо 44 603 души са интервюирани в глобален мащаб. Във всяка държава през периода октомври-декември 2023 г. са интервюирани около 1000 души по метода „лице в лице“, по телефона или онлайн. Статистическата грешка в изследването е в диапазон ±3-5% при доверителен интервал – 95%.

В България обществените възприятия показват, че демокрацията запазва образа си на най-доброто възможно управление, независимо от възможни недостатъци – 51% от запитаните българи смятат така. 19% обаче не са съгласни, а около една четвърт от населението у нас се колебае (24%) и нито е съгласно, нито несъгласно. Малцина не могат да отговорят.

Относно възприятията за демокрацията като форма на управление, страната ни се позиционира до нива средни за Европейския съюз (ЕС) и близки до съседите си. Доверието в основните условия за демокрацията обаче е сериозно нарушено, особено през последните години, и това поставя страната ни сред обществата с ерозирало доверие към основите на демократичното управление.

Данните за света

Демокрацията продължава да е най-добрата форма на управление за ясно мнозинство сред 43 държави по света, но убеждението в това изглежда намаляло спрямо предишни изследвания, а преобладаващото сега обществено мнение в страните е, че управлението там не е според волята на народа. Докато изборите на повечето места се считат по-скоро за свободни и честни, доверието в техния продукт явно е под въпрос, дори и в някои от най-стабилните демокрации, посочва проучването.

Демокрацията може и да има своите недостатъци, но е най-добрата система на управление за мнозинството от световното население – така смятат 59%, запитани в 43 държави. Само 14% не се съгласяват, а всеки пети е нито съгласен, нито несъгласен.

Държавите от ЕС изглежда в най-голяма степен са съгласни, че демокрацията е най-добрата форма на управление, въпреки недостатъците си (71%). Тези нагласи обаче са по-силно изразени в западните държави от Съюза (77%), отколкото в източните (60%), европейските държави извън ЕС също харесват демокрацията, но не със същата увереност (57%). Има, разбира се, и изключения като, например, Косово – една от държавите в глобален мащаб, където хората са най-уверени в демокрацията като система за управление.

Демокрацията е одобрявана по целия свят, но все пак в региони като Западна Азия, Източна Азия и Латинска Америка положителните нагласи не са толкова силно изразени – около 50%, за разлика от западните части на света.

Случаят с Русия е особено интересен – там само 22% от респондентите се съгласяват, че демокрацията е най-добрата форма на управление, а 13% не са съгласни; една трета се колебаят, а друга една трета не знаят как да отговорят.

Две от основните условия за съществуването на демокрацията обаче са в риск. Например, делът на респондентите в глобален мащаб, които са съгласни, че държавата им се управлява според волята на хората, е по-малък – 35% – от този на несъгласните – 40%.

Резултатите сочат още и че в някои от държавите и регионите, които са считани за образци на демокрация, критиката към начина на управление е най-силна. В САЩ (25%), Канада (30%) и ЕС (32%) са регистрирани някои от най-малките дялове на съгласие с твърдението „Страната ми се управлява според волята на народа“.

В контекста на президентските избори в Русия изследването регистрира само 13% от респондентите там, които се съгласяват, че управлението там е според волята на народа.
В големи региони и страни като Индия (68% положителни отговори), някои държави от Латинска Америка (42%) и Близкия Изток (44%) хората се оказват много по-склонни да кажат, че управлението е по тяхната воля.

Подобни са и нагласите към изборите – 44% смятат, че те са честни и свободни, една трета по света обаче не се съгласява.

Изборите са считани за свободни и честни в Индия (66% утвърдителни отговори), ЕС (особено западните държави – около 68%, но осезаемо по-малко в източните – 36%). Канада и САЩ също имат относително високи дялове в обществата си, вярващи в честността и справедливостта на вота. В Африка, Западна Азия и Русия се оказва, че хората, които смятат, че изборите не са свободни и честни, са повече от онези, които смятат че страната им се управлява по волята на народа.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    24 1 Отговор
    Канадската Velocity Minerals започва сондаж за злато на 3 км дълбочина в „Златуша“ в България

    Коментиран от #4

  • 2 Хаити войс

    39 2 Отговор
    Държавата ви реално се управлява от Посолство с назначен Губернатор!
  • 3 Гост

    34 0 Отговор
    Това дава отговор на въпроса за ниската избирателна активност в България
  • 4 Хаити войс

    24 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    Господарите, ще вземат своето!

    Коментиран от #6

  • 5 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    36 4 Отговор
    Ей тия 13%, които смятат че България се управлява по волята на народа трябва да бъдат моментално изгонени от държавата, най-добре в Окрайна!
  • 6 ха ха

    4 13 Отговор

    До коментар #4 от "Хаити войс":

    Ами, мръдни д-то и поискай разрешение да правиж сондажи за злато и ти! То, не може само собствен вятър в платната!
  • 7 А стига с това "Народа !!!"

    15 1 Отговор
    Добитък на подаяние и невежество... Има разлика от граждани, просветен общество, индивиди част от българска нация ! НАРОДА ПФУУ
  • 8 Роза

    16 1 Отговор
    Демокрацията е добро управление на теория,но на практика политиците и политическите игри я опорочават.Изразявам се възможно най-опростено,макар че въпросът е сложен и многостранен.
  • 9 13 % лумпени

    11 0 Отговор
    докога ше ручате жабета ве , оли.. френи
  • 10 провинциалист

    13 0 Отговор
    "Само 13% смятат, че страната ни се управлява по волята на народа." - еми то толкова е платеният вот, 10-15%.

    Коментиран от #13

  • 11 де го чукаш де се пука

    8 2 Отговор
    Е как да се управлява според волята на народа след като народа търси всякакъв начин за да не изрази волята си, когато има насрочени избори или казано по друг начин допитване до народа?
    От дневника на един деспот, както той сам се нарича:“Не съм давал свобода, казват? Значи те още вярват, че свободата е едно парче книга, покрито с няколко подписа? Туй е работа на гражданите да поддържат своите права, своето достойнство, своята воля. Народът упражнява правата си, а не ги получава. Та нима аз трябваше да напомням длъжностите на гражданите? Това, изповядвам го, надминава моята добродетел. Те имаха деспота, когото заслужаваха, и освен това им съответстваше…” (Наполеон Бонапарт)
    Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството” ( Яне Сандански)
    „Слава Богу, в тази страна имаме три преимущества: свобода на словото, свобода на мисълта, и разума никога да не ги използваме.“ ( Марк Твен )

    Та решението на проблема не е в това, дали го имаме или го нямаме, а в това дали ползваме което имаме.
  • 12 И аз не вярвам

    10 0 Отговор
    Че изборите са честни. Смятам че нагласят резултатите. Ходя да гласувам, но не вярвам.
  • 13 ммм даааа

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "провинциалист":

    Към 1 март 2001 г. циганите са 370 908 души, или 4,68%. Към този момент населението на България е 7 928 901 души. По данни на НСИ, през 2011 година (1 февруари 2011) като роми се самоопределят 320 761 души или 4,9% от населението на България.

    Сега сме доста под 6 милиона, и процента вероятно клони към 7-8. Като прибавиш партийни функционери, техни роднини и приятели с облаги от това, зависими от корпоративен характер и още някой платен ще получиш процента на тези, на които оставяме всеки всеки път сами да ни избират политици и парламент, а после се вайкаме защо политиците ни били мошеници.

    Коментиран от #15

  • 14 Хихи

    11 0 Отговор
    гласуваш за майцепродавците от ппдб и получаваш гроб и депесето!
  • 15 провинциалист

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "ммм даааа":

    "се самоопределят" - а това само по себе си е едно от многото ала-бали.
  • 16 Празко

    2 0 Отговор
    гълЪб, гълЪб и накрая пак ще са на калЪп. Но действащите лица ще са по-различни.
  • 17 дядото

    4 0 Отговор
    отново има манипулация.процента на хората,които не вярват в честни избори в рб е минимум още 49 на сто.фалшифицирането на изборните резултати е съвършено отработен от нашите политически мутри
  • 18 Някой

    2 0 Отговор
    Тези 13% процента са много прави. Въпрос на гледна точка.
    По гледната точка на Кирчо и сие, само те са народа и затова управляват в своя полза - т.е., в ползата на народа.
  • 19 Куку

    4 1 Отговор
    100% не вярват че изборите са честни и ни управляват избрани от хората властници,особено местните феодали кметовете.
    Когато изборите са организирани добре,няма нужда от гласуване...някой вожд беше го казал.
    Всички излезте и гласувайте по съвест,защото с тези изчезваме
  • 20 българка

    5 0 Отговор
    А колко вярват на Галъп?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Май тезултатите

    1 0 Отговор
    От това проучване са много завишени в полза на "ЧЕСТНИТЕ ИЗБОРИ"
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол