Last news in Fakti

10 Април, 2024 22:30 1 203 4

Важните новини във ФАКТИ на 10.04.2024 г.

  • военен парад-
  • паметник на съветската армия-
  • бойко рашков-
  • толстой-
  • моча-
  • весела чернева-
  • настимир ананиев-
  • татяна буруджиева-
  • апи-
  • кънчо стойчев-
  • политическа система-
  • цик-
  • малинов-
  • митници-
  • избори-
  • фискален резерв-
  • пенсии-
  • прокурорска колегия към всс

Решението е взето поради съвпадането на тазгодишните великденските празници с Гергьовден и Деня на храбростта и българската армия

Важните новини във ФАКТИ на 10.04.2024 г. - 1

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: Без военен парад на 6 май тази година

Тази година няма да има военен парад с техника и личен състав на Деня на храбростта и българската армия - 6 май. Това обяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов пред журналисти в парламента, icf/yr на "Фокус".

Министър Запрянов обясни, че това решение е взето поради съвпадането на тазгодишните великденските празници с Гергьовден и Деня на храбростта и българската армия.

"Много рядко, но тази година има съвпадане на великденските празници с празника на нашата армия. Ние даваме приоритет на общонационалното честване на великденските празници", каза Запрянов.

Той обясни, че ще има церемония пред Паметника на незнайния войн, с която да се отбележи празникът на армията, но традиционният парад с военни и военна техника няма да се състои.

"Ще проведем само церемония пред Паметника на незнайния войн. Не планираме да правим парад с техника, с личен състав. Ще оставим хората да отдадат почит към нашия Бог, после към военните им задължения", каза още служебният министър.

Областният управител на София иска от служебния кабинет 2,5 млн. лв. за реставрация на МОЧА

Областният управител на София Вяра Тодева изиска да бъдат осигурени 2,5 млн. лв. за реставрация и консервация на фигурите и барелефите от монумент Паметника на Съветската армия.

Бивш главен секретар в МВР: Бойко Рашков като вътрешен министър имаше "спорни контакти" нееднократно

Скандалите в МВР следват един след друг. Много от нещата, които излизат са срамни и потресаващи, не само за гражданите, но и за всички служители на МВР. Моето обяснение е, че от един криминален случай, който се разследва, се използва, за да се извличат политически дивиденти. С тази кал се замерват политическите опоненти с цел да се бившите партньори да се дискредитират. Това заяви бившият главен секретар на МВР Петър Тодоров в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Такси блъсна майка и дете, шофьорът избяга

Пореден случай на брутално поведение на шофьор на пътя в София шокира обществото. В него, като по чудо, невредими се отървават майка и дете, които се разминават само с уплах. Те едва не са прегазени, докато пресичат посред бял ден в столичен квартал.

ВАС "удари" и "Възраждане" за демонтажа на МОЧА

Върховният административен съд обезсили разпореждане № 11288 от 19.12.2023 г., постановено по административно дело № 11972/2023 г. на Административен съд София - град, с което е наредено да бъдат прекратени безусловно действията по демонтаж на монумент „Паметник на Съветската армия“. Със същото определение върховните магистрати оставят без разглеждане поради липса на правен интерес искането на Политическа партия „Възраждане“ срещу действията на областния управител на област София по демонтиране, нарязване и премахване на паметника, съобщиха от пресцентъра на ВАС.

Весела Чернева: Слухове разпалват последните скандали в държавата

Доколкото разбрах разследването е срещу белгийска фирма, а не срещу фирмата на Настимир Ананиев. Всичко в момента е в сферата на слуховете. Същото важи и за ситуацията около бившия главен секретар на МВР Живко Коцев. Ако искаме да хората да вярват на правосъдната система и институциите, трябва да спрем да ги засипваме със слухове. Трябва да се работи с факти и документи.

Григор Лилов: След кокаиновия кораб в Бургас и рейса му във Варна депутатът Настимир Ананиев – обект на EU заповед за „белото”

Във връзка с множество журналистически запитвания за извършвани претърсвания и изземвания в офиси в гр. София, Софийска градска прокуратура /СГП/ предоставя следната информация (цитирам):

Татяна Буруджиева срещу Настимир Ананиев: Няма как да имаш или обслужваш чужди фирми, когато си народен представител

Политическа бухалка - някакви политици или политически сили използват институции, за да постигнат политически цели, мачкайки опонент. Това заяви политологът доц. Татяна Буруджиева във връзка с думите на Ананиев, който определи днешната акция като "политическа бухалка".

Служебният кабинет развъртя метлата: Шефът на АПИ е освободен

Със своя заповед министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова освободи председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура“ Ясен Йорданов след установени с вътрешен одит незаконосъобразни действия. За временно изпълняващ е назначен Йордан Вълчев, който е член на Управителния съвет на АПИ, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Министър Коритарова взе решението си за освобождаване на инж. Йорданов след като се запозна с доклада от проверката, която е установила незаконосъобразно подписване на анекси за увеличаване на стойността на договори с до 50%, както и незаконосъобразно възлагане на дейности по поддържане на републиканската пътна мрежа на територията на областите Варна и Добрич.

Одитът е извършен от екип от служители на дирекция "Вътрешен одит“ и инспектората на МРРБ през месец март 2024 г. в изпълнение на заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството в кабинета "Денков“ Андрей Цеков. Проверени са възлаганията на дейности по поддържане на републиканските пътища. Установено е, че след сключване на нови договори на 22 декември 2023 г., договорите за текущ ремонт и поддържане от 28 октомври 2022 г. са автоматично прекратени. Това прави незаконосъобразно извършеното възлагане по тях на територията на двете областни пътни управления в Североизточен район след 22.12.2023 г. В одита се установява и незаконосъобразно увеличение с анекси на стойностите по договорите от 2022-ра година с до 50 на сто.

На 1 април одитният доклад е изпратен на председателя на УС на АПИ и на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Настимир Ананиев: Вече знам какво се е случило в офиса ми!

Имам вече информация какво се е случило в офиса ми. Това разкри Настимир Ананиев от ПП-ДБ в предаването "Лице в лице" по bTV.

"Аз имам само един офис, който се намира на бул. "Александър Стамболийски", на "Парчевич" никога не съм работил. Не е мой офисът, нито фирмата. Никога не съм бил там", повтори на няколко пъти депутатът от ПП-ДБ.

"Иззети са на 3 юридически белгийски лица документите, които ние не обслужваме", подчерта Настимир Ананиев.

Кънчо Стойчев: Бих разпуснал МВР изцяло

Кънчо Стойчев призна, че се чувства омърсен само като коментира скандалите от последните дни на върха в МВР, излезли на бял свят след акцията и арестите в Агенция "Митници" и след снимките на вече бившия главен секретар на МВР.

Прокуратурата: Разследват канал за трафик на наркотици в офиси на Настимир Ананиев

Софийска градска прокуратура даде подробности по повод акцията в офисите на депутата от ПП-ДБ Настимир Ананиев, която се провежда по искане на Кралство Белгия и белгийската прокуратура и за която "Фокус" по-рано съобщи.

"В изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена в Кралство Белгия, и след разрешение на СГС, се извършват действия по претърсване и изземване на адреси в гр. София

Във връзка с множество журналистически запитвания за извършвани претърсвания и изземвания в офиси в гр. София, Софийска градска прокуратура /СГП/ предоставя следната информация:

СГП изпълнява Европейска заповед за разследване /ЕЗР/, издадена от съдия-следовател на първата инстанция в гр. Антверпен, Кралство Белгия, във връзка с разследване за организирана престъпна група, незаконен трафик на упойващи средства и психотропни вещества, изпиране на приходи, придобити от престъпление с участието на белгийски физически и юридически лица и български юридически лица.

В тази връзка СГП е поискала разрешение от Софийски градски съд /СГС/ за извършване на претърсване и изземване на адреси на територията на гр. София. На основание издадена ЕЗР от Кралство Белгия съдът е разрешил извършването на процесуалните действия, в чиято реализация участват и органите на МВР.", пишат от протуратурата.

Методи Лалов: В огласените разследвания действията на прокуратурата са повече в полза на ГЕРБ и ДПС

Не виждаме делата изцяло, а контролирано ни се дава такава информация, каквато преценят съответните кукловоди.

Нов проблем за вота 2 в 1: ЦИК остава без флаш памет за машините

Нов проблем за вота 2 в 1: ЦИК остава без флаш памет за машините. Може да се наложи ЦИК да купува допълнително флаш памети. За това предупреждава БНР.

Красимир Манов: Владимир Малинов стана министър на енергетиката, за да замита следи

Никой не обърна внимание на сигнала за корупция за над 100 млн. лева по обществена поръчка за газохранилището "Чирен", на всичкото отгоре ни сервират Владимир Малинов като министър на енергетиката. Нарочно го слагат, за да замита следи.

Григор Здравков: Поздравления към господин Радев и господин Копринков, които овладяха митниците

"Митницата се използва от няколко политически играчи. Каналите са стари, просто има нови отговорници". Това заяви пред БНР Григор Здравков, Легия "Антимафия".

Васил Божков се сдоби с депутати и общински съветници в Столичния общински съвет

Център ще участва в предстоящите избори. Днес към нас се присъединиха и трима депутати и четирима общински съветници, обединени в “Алтернатива за България”.

Парите в хазната: Губят ли се 3 милиарда лева от фискалния резерв или всичко е въпрос на сметки

Губят ли се три милиарда лева от фискалния резерв и къде са парите? Този въпрос се появи още в първия ден при встъпването на новата власт. Вече бившият финансов министър обяви, че оставя на наследничката си Людмила Петкова почти десет милиарда. Нейната проверка обаче показва значително по-малка сума. Как се стигна до това разминаване и може ли да говорим за неправомерни харчове? Това анализира Нова телевизия.

Под ръководството на Йордан Цонев Бюджетната комисия реши: По 100 лева за Великден само на най-бедните пенсионери

На извънредна комисия по бюджет и финанси депутатите решиха да дадат по 100 лв. добавка за Великден към пенсиите само на хората с пенсии до линията на бедност. Останалите пенсионери няма да получат добавка за празника, съобщи БНТ.

Прокурорската колегия на ВСС се зае с писмото на бившия министър Атанас Славов (Обновена)

Прокурорската колегия към Висшия съдебен съдебен съвет обсъжда писмото на бившия министър на правосъдието Атанас Славов, съобщи БТА. Преди няколко дни той настоя за проверка и евентуално търсене на дисциплинарна отговорност на Борислав Сарафов и Илиана Кирилова по казуса “Коцев”.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боруна Лом

    3 0 Отговор
    ПОСЛЕДНИЯТ ФАТМАК ДА ДРЪПНЕ ШАЛТЕРА! БЪЛГАРИЯ ЗАГИВА...!
  • 2 Тези момчета Бранят

    0 0 Отговор
    Тези момчета Бранят Престъпността в България!
  • 3 Българин

    1 0 Отговор
    Да го направят на мястото на някой гей парад може ли?
  • 4 Маршал Жуков

    2 0 Отговор
    Е, то беше ясно.
    Причината е проста - нямаме нито армия, нито военна техника.
    Нали онова украинско псе подари всичко на фашагите от Киев.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол