Last news in Fakti

18 Април, 2024 09:57 1 324 45

Радев: Очаквам в петък Главчев да ми каже истинските мотиви за рокадите

  • румен радев-
  • главчев-
  • министри

Според президента служебната власт трябва да бъде равно отдалечена от всички партии

Радев: Очаквам в петък Главчев да ми каже истинските мотиви за рокадите - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Седмица след клетвата на служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев поиска смяна на двама министри – тези на външните работи и на земеделието. След дни на мълчание президентът Румен Радев отговори, но не каза дали ще одобри и ще подпише указите за двете рокади.

Във вчерашния ден президентът каза, че е странно „служебният премиер да си сменя мнението през един ден“. Също така той остро се противопостави на номинацията на Даниел Митов, който е зам.-председател на ГЕРБ, за следващ служебен министър на външните работи.

Според Румен Радев служебната власт трябва да бъде равноотдалечена от всички партии. Той припомни също така, че никога не си е позволявал партийни назначение в служебните кабинети.

Държавният глава припомни също така, че вече се дават разпореждания от партийни централи и се заплашва служебен премиер. Той имаше предвид изказването на лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който пък остро разкритикува настоящия външен министър Стефан Димитров, че се опитва да промени външнополитическия курс на страната.

„В петък ще поканя г-н Главчев, за да обсъдим неговите предложения, които не могат да включват заместник-председатели на политически партии. Искам да чуя реалните мотиви, които го накараха така стремглаво, без да е работил с тези хора и да ги познава, изведнъж да си смени мнението. Досега аз не съм назначавал такива в служебен кабинет“, заяви Радев, цитиран от БТВ.

Припомняме, че на 15 април служебният премиер Димитър Главчев предложи Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър. В предложението до президента Румен Радев той предложи поста да заеме Даниел Митов.

Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета и със съюзниците и партньорите.

А на 16 април стана ясно, че Димитър Главчев предлага още една персонална смяна в състава на служебния кабинет – Кирил Вътев да бъде освободен от поста министър на земеделието и храните и длъжността да заеме Георги Тахов.

В предложението си до президента Румен Радев служебният премиер посочва като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Веднага

    48 2 Отговор
    оставка на Герберския Главанак !

    Коментиран от #5, #7

  • 2 Очакваш

    38 1 Отговор
    Но той е една кукла на конци! Такива хора са просто плужеци, без чест и достойнство! Та ще гледаш пред теб едно мекотело, гърчещо се жалко в глупави празнословия и изглеждащо жалко пред теб!
  • 3 УСА боклук

    36 6 Отговор
    Г-н Президент,
    удари им торбите !
  • 4 истинските мотиви за рокадите

    38 5 Отговор
    Едно посещение на чиновник от США и на другия ден хвърчат глави!

    Коментиран от #13

  • 5 Тошито

    35 2 Отговор

    До коментар #1 от "Веднага":

    Мафията в лицето на Дон Тиквун съвсем се разпищоли
  • 6 Тома

    19 2 Отговор
    Бати бойко така ми каза
  • 7 ГЕРБЕР

    2 23 Отговор

    До коментар #1 от "Веднага":

    ГЕРБ И БАЦЕ ЧЕ СПЕЧЕЛИМ ТЕЗИ ИЗБОРИ. И ТОГАВА НЯКОЙ ХОРА ЧЕ ПОЕМАТ КЪМ СОФИЙСКИЯ

    Коментиран от #11

  • 8 Външния министър

    2 24 Отговор
    е човек на Радев и Путлер затова толко се засяга Чорапеску.
  • 9 Странно

    4 14 Отговор
    Боко мноооого държеше при ротацията на Външно, а сега с лека ръка го е харизал на кРадеффф. Що ли? Още веднъж доказа, че е виновен за предсрочните избори.
  • 10 гост

    32 4 Отговор
    Радев се стреми да остане единствения НОРМАЛЕН ЧОВЕК сред "политиците" !
  • 11 А Биг Боса ви

    16 0 Отговор

    До коментар #7 от "ГЕРБЕР":

    към Магнитски. пък може и да срешне някой от ортаците си от миналото..... Не е избил всички.
  • 12 Да ги

    15 0 Отговор
    каже Банкянския крадльо !
  • 13 Прокурор

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "истинските мотиви за рокадите":

    Така хвръкнаха и АЕЦ "Белене" и "Южен поток" и нефтопровода "Бургас - Александрополис " ! Българските политици са "клиенти" на американския "патрон" в древноримския смисъл на думите !
  • 14 Последния Софиянец

    18 4 Отговор
    Това е моят президент! Гордея се с него!

    Коментиран от #33

  • 15 Мутата

    9 2 Отговор
    Уволнявай я тая мърша
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Миро

    3 0 Отговор
    Срамота за модерарорът-предател
  • 20 Хихи

    2 1 Отговор
    Всички целуват ръка на Бащицата и Меди. Плешо се прави на умрела лисица, но знае че това е реалността в Ганюленд.
  • 21 Боклуците на Боклука

    5 1 Отговор
    От Гербаджиите нищо не очаквай, всичко е Тинтири-Минтири.
  • 22 Гн Презид3нт

    5 2 Отговор
    Просто му поискате оставката, а дали да или не, все пак издайте указ и го уволнете....поне това право го имате.
    Той е негоден да управлява, 5 дена по-късно сменяш един на 6 ден друг, явно не са съгласни да ги управляват от други офиси на политико-бизнес мафията и хоп...сменяме...
    ВЪН....до един!
  • 23 Демократ

    4 8 Отговор
    Напълно възможно е тази непреодолима политическа криза да се случва по план, защото съвпада с войната на Русия срещу Украйна по време. Плановете на КГБ са много опасни, защото са с тежки удари в бъдеще, а в България обслужващия Кремъл персонал е навсякъде във властта и пречи на всякакво демократично и нормално развитие. Путин се бори срещу демократичния свят, както и нашите управляващи. Борисов много бързо му построи руския поток, за да започне войната срещу Украйна и от 2022 г. досега 3 години България е без редовно управление. Не може да е случайно. Конституционните промени бяха набързо извършени от ГЕРБ и ДПС, официалните КГБ партии от видни евроатлантици. Президентът Румен Решетников също е куче на кремълска каишка. Конституцията е осакатена точно в раздел избори изглежда нарочно в стил клан-недоклан . Бързо без правна основа влиза в сила защото Конституционния съд не се е произнесъл по важни въпроси, правителството е на ГЕРБ,то обслужва Кремъл, бързи избори, пълна политическа какафония, която съвпада по време с посещението в Кремъл на копейките от Възраждане за инструктаж, новата явна пропутинска партия, от 15 до 17 февруари, а кризата започна на 8.03 без никаква обоснована причина. България е в най-тежкото положение от 15 години, защото има опасност прокремълските сили да я хвърлят отново в лапите на болшевиките. Тях никога не ги е интересувал народа и държавата, за тях важно е било да държат парите, властта и контрола. Страхът и насилието са хар

    Коментиран от #24, #26, #30

  • 24 Пийте ги

    5 2 Отговор

    До коментар #23 от "Демократ":

    тия хапове, бре...едните ни мислили злото, а другите ни мислели доброто....ако сами не се погрижим за родината....свършени сме

    Коментиран от #31, #41

  • 25 Радев е национален предател

    6 5 Отговор
    Кой назначи за Министър на енергетиката, Владимир Малинов - служител на Газпром, ощетил държавата с над 7 МИЛИАРДА в полза на Путин ? Назначен от Борисов в Булгартранс, а жена му в КЗК.
    Излезнаха и документи за "Пътната карта" по договора сключен с турската Боташ, които доказват националното предателството на Румен Радев и сегашния министър на енергетиката Владимир Малинов в полза на Путин.
    Бойко-разбойко, шиши-магнитски и фатмака-кРадев са национални предатели !

    Коментиран от #28

  • 26 Криминално луд

    4 3 Отговор

    До коментар #23 от "Демократ":

    Леле вие пепедебейските лумпени сте безнадеждни. Човек като ви чете виденията се чуди на коя планета живеете.
  • 27 Реалност

    4 3 Отговор
    Руските операции за повлияване на изхода от европейските и парламентарни избори вече са в ход. Освен от малки сайтове и акаунти, залповете тръгват и от ТАСС - вчера с радост съобщиха новината за смяната за шефа на Булгаргаз, който очевидно е изкупителната жертва на разследването на комисията Боташ - Булгаргаз. Защото Деница Златева не е нито инициатор, нито основна фигури в този проект и комисията като че ли изпусна от внимание ролята на тристранния протокол между Булгартрансгаз, Булгаргаз и Боташ.
    Основната заблуда на нашите политици, че Москва има фаворити. Нищо подобно - основната и цел е да настрои всички срещу всички. Радев да се бори с Борисов и Пеевски за корупционните потоци от енергийни проекти през Турция. Шепнеха в ухото на Бойко да блокира ротацията, сега шепнат в ухото на Радев. Сеир за народа, слаба държава, и никакви реформи
    Та в Москва се радват на новината за уволнението на Деница Златева и новите назначения на близки до Малинов и Делян Добрев.

    Коментиран от #29

  • 28 У.р.унгел

    5 4 Отговор

    До коментар #25 от "Радев е национален предател":

    Вечер преди да легнеш проверяваш ли гардероба и под леглото за руски шпиони?
  • 29 Грую

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Реалност":

    Нормално. Европа е територия на Мечока.
  • 30 Замисляш ли се

    3 4 Отговор

    До коментар #23 от "Демократ":

    каква полза имаш от подобни ниско интелигентни глупости и лъжи? Колко ти струва бъдещето и излагането? Хубавото е, че такива като теб, отвращават от ударилите дъно ПП и ДБ!

    Коментиран от #32

  • 31 Демократ

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "Пийте ги":

    Нали точно това казвам, ама ти не разбираш. България има нужда от българи родолюбци управници, не които се кълнат във вярност на Кремъл. Ти сигурно също обичаш Русия, а не България,.
  • 32 Демократ

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "Замисляш ли се":

    Всички русофили бългромразци подскачате като се каже истинат,. България има нужда от българи родолюбци управници, не от такива,които се кълнат във вярност на Кремъл. Ти сигурно също обичаш Русия, а не България, ами защо не си заминете за Москва?

    Коментиран от #34

  • 33 А пък

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Последния Софиянец":

    аз не. Срам ме е от този русофиляк.

    Коментиран от #35

  • 34 Пак да попитам

    0 2 Отговор

    До коментар #32 от "Демократ":

    Замисляш ли се, каква полза имаш от ниско интелигентни глупости и лъжи, спонсорирани от ударилите дъно ПП и ДБ? Хубавото е, че поне отвращаваш хората от тях!

    Коментиран от #39, #40

  • 35 Нормално

    0 3 Отговор

    До коментар #33 от "А пък":

    Хора без чест и достойнство, без морал и ценности, винаги ненавиждат хора като Радев, които ги притежават!
  • 36 РуZко българска мафия

    3 1 Отговор
    Няма вече вдигнат юмрук. Няма "Мутри, вън!". Има сделка.
    Много се изписа и изговори за ортаклък между Бойко Борисов и Румен Радев. Но всичко бе догадки и предположения. Съставянето на служебен кабинет мааалко проясни ситуацията.
    Ситуацията вече е променена и сделките на Борисов с „Дондуков“ 2 вече се открояват съвсем ясно.
    - За да се случи случката с кадровите смени Борисов великодушно си затваря очите за министъра на енергетиката.
    - За новия земеделски министър също се твърди, че е човек на „Дондуков“ 2.
    - Никой не закача и шефа на ДАНС – кадър, силно предан на Радев.
    Борисов иска всички смени да станат бързо. И ето че председателят на временната парламентарна комисия за разследване сключения в началото на миналата година 13-годишен договор между "Булгаргаз" и турския газопреносен оператор "Боташ" Жечо Станков отложи внасянето на доклада в пленарна зала и Радев се успокои. Настояването въпросният доклад да бъде внесен в прокуратурата и ДАНС също ще чака по-добри времена. Ако настъпят такива…

    Коментиран от #37

  • 37 Не те ли е гнус

    0 2 Отговор

    До коментар #36 от "РуZко българска мафия":

    да си лъжец като ударилите дъно ПП, ДБ и ГЕРБ?

    Коментиран от #38

  • 38 Демократ

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Не те ли е гнус":

    За вас, русоробите с чугунени глави, истината винаги е дразнеща, защото сте българофоби. Вие си искате путинский руский мир, което значи война и лъжата,която е истина.

    Коментиран от #42

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Демократ

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Пак да попитам":

    Всичките русороби бягате от истината като дявол от тамян, защото сте българомразци. Единствената ви мозъчна гънка е свързана с Кремъл и каквото ви вкарат, това е.
  • 41 Демократ

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Пийте ги":

    Измислете нещо друго, тия хапчета не ви ли омръзнаха? С една гънка в мозъка , свързана с Кремъл, толкова си можете.

    Коментиран от #43

  • 42 Жалкото е

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Демократ":

    да е удартил дъното човек и да тиражира ниско интелигентните лъжи на крадците и лъжците ПП и ДБ! Хубавото е, че такива паднали човечета, показват жалката истина за тези нещастници!

    Коментиран от #44

  • 43 Грамофон ли си

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Демократ":

    че повтаряш една и съща глупост, отвращаваща от лъжците и крадците ПП и ДБ?
  • 44 Демократ

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Жалкото е":

    Другарю старшина, не забравяй кой колко е управлявал България и какво е свършил през това време- ДПС - 33 години явно и скрито,начело с вечния агент на КГБ Сава- Ахмед Доган и 2О години ГЕРБ, начело с агент Буда - Бойко Борисов. И двамата са наградени с ордени на КГБ за заслуги. Всичко друго е гарнитура към основното ястие.

    Коментиран от #45

  • 45 Аз не забравям

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Демократ":

    Но не пропускам и новият боклук ПП и ДБ плащащ за лъжи, лъжещи, крадящи, продаващи България и национални предатели, обслужващи чужди държави!! На българите не ни трябват повече нещастници!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове