Last news in Fakti

6 Февруари, 2014 11:21 715 0

Цацаров: Плевнелиев не е обект на разследване

  • сотир цацарив-
  • росен плевнелиев-
  • цветан цветанов

Президентът не е бил разпитван по обвиненията срещу бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси

Цацаров: Плевнелиев не е обект на разследване - 1
Снимка Архив БТА

Президентът Росен Плевнелиев не е обект на разследване. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров днес преди заседанието на ВСС.

Цацаров обясни, че президентът не е бил разпитван по обвиненията срещу бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Няма данни той да е оказвал натиск, по-скоро е обект на чужди интереси.

„Нещо повече – ако трябва да отговоря на призива да кажем, че българският президент не е в конфликт на интереси, аз казвам – прокуратурата не е органът, който установява конфликт на интереси. В никакъв случай по делото няма каквито и да е факти, дори елементарни догадки за това, че Плевнелиев е упражнявал някакво влияние или е участвал в цялата тази процедура”, обясни главният прокурор.

Изказването на Цацаров идва, два дни след като прокуратурата внесе обвинителен акт срещу бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, в чието тефтерче присъстваше името на държавния глава. Уточнението се наложи след публикации в медии, че „обвинението е на база облага на един човек, който е причинил вреда на други двама. Облагата е за Росен Плевнелиев - президент, като Златанов е скрил от обществеността, че Плевнелиев е проверяван за конфликт на интереси”.

"Усещането е, че както Плевнелиев, така и останалите две лица, които наблюдаващият прокурор е преценил, че на този етап има най-ясни и чисти възможности да докаже пред съд, те са били по-скоро обект на манипулация и нечии други странични планове. В никакъв случай не можем да кажем, че българският президент не е в конфликт на интереси. Прокуратурата не е институцията, която казва кой е в конфликт на интереси. Делото не е прекратено и продължава разследването си за останалите. Стоя зад всеки прокурор, който си върши работата, независимо дали обвиняем е Цветанов, Хикс или Игрек", допълни главният прокурор.

„Прокуратурата върши работата си по закон, т.е. наблюдаващият прокурор е преценил, че такива са фактите и това са най-безспорните факти, на базата на които той може да конструира юридически обвинения. А юридическата конструкция на обвинението е такава, каквато е визирана в обвинителния акт. Аз стоя зад всеки прокурор, който си върши съвестно работата, независимо дали работи по делото на Филип Златанов или по което и да е друго дело. Категорично стоя зад него”, добави още Цацаров.

„Направен бе призив за публично огласяване на всичко, на цялото съдържание на въпросното тефтерче. Едва ли някой би си помислил, че ние бихме могли да отидем на съд и да представим на съда страници например 7, 10, 24 и да не представим цялото веществено доказателство. Формата на публичност, с която работи прокуратурата, се нарича обвинителен акт. И при положение, че по делото няма нито един класифициран материал, е ясно, че това, което ще се развие в съдебната зала, ще бъде достояние на медиите”, допълни главният прокурор.

Той отказа други коментари по въпроса, за да запази добрия тон между институциите, но въпреки това коментира случая "Цветанов": "Срещу Цветан Генчев Цветанов ще се прилагат СРС-та, както се прилагат срещу всеки друг и той най-добре знае как се прилагат СРС-та. Това е един човек, срещу когото има три висящи дела“. Сотир Цацаров заяви и, че не вижда нищо нередно срещу бившия вътрешен министър Цветанов да е възможно да са прилагани специални разузнавателни средства. Но допусна възможността наблюдаващият прокурор да е преценил Цветанов да бъде подслушван с цел да бъдат контролирани контактите му със свидетели или други бъдещи обвиняеми. „Практиката за подслушване е много по-добре позната на Цветанов отколкото на мен“, заяви Цацаров и допълни че "никъде в закона за СРС не пише, че той не се прилага срещу Цветан Генчев Цветанов".

По думите на Цацаров третото дело на бившия министър на вътрешните работи трябва да започне в близките дни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове