Last news in Fakti

7 Май, 2024 12:31 813 10

Иван Брегов: Прокуратурата в България е трайно привързана към няколко политически партии

  • прокуратура-
  • иван гешев-
  • нотариуса

Всеки, който бъде избран по модела, по който беше избран господин Гешев, ще има неговата съдба, прогнозира експертът от Правната програма на Института за пазарна икономика

Иван Брегов: Прокуратурата в България е трайно привързана към няколко политически партии - 1

Прокуратурата много отдавна е част от политическия живот и от изпълнителната власт. Това заяви пред БНР Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика.

"Нормативно имаме една прокуратура, която е част от съдебната власт. Тя не дължи отчет пред обществото за работата си, получава добри бюджетни средства и се пази зад собствените си следствени тайни. Фактическото положение обаче е съвсем друго".

Големият въпрос е не да не се наруши независимостта на прокуратурата, а да не се наруши състоянието ѝ на политическа зависимост, "която е в трайното привързване към няколко политически партии", посочи още той.

Брегов коментира липсата на яснота и новини около избухналия на 1 май 2023 г. взрив до колата на тогавашния главен прокурор Иван Гешев.

"Вероятно новините около случилото се са дълбоко и удобно прикрити в любимата следствена тайна на българската прокуратура.

Може да разсъждаваме в няколко посоки какво се е станало и дали някой се е опитал да предупреди Гешев какво ще му се случи, ако реши да се "разшава" по преписките и информацията, която вероятно е събрал като главен прокурор".

Иван Брегов анализира думите на Гешев, че ако е бил останал още две седмици на поста, Бойко Борисов е щял да влезе в затвора.

"Може би Гешев е усетил, че няма покровителството и на Борисов, и на всички останали герои с неговата сила и мощ в българската политика. Има личностен мотив, не виждам институционално усилие на прокуратурата да разследва Борисов за каквото и да било".

Той отбеляза, че Борислав Сарафов дълго беше заместник на Иван Гешев "и те имат малки общи тайни".

"Смеем да твърдим, че зад тях стоят и икономически интереси.

Враждата между двата лагера в прокуратурата – Мартин Божанов – Нотариуса срещу Пепи Еврото, има своите представители и те са господин Сарафов и господин Гешев".

Той обаче отбеляза, че има и нещо положително в цялата работа.

"Всеки, който бъде избран по модела, по който беше избран господин Гешев, ще има неговата съдба".

Иван Брегов прогнозира, че вече само послушните ще искат да заемат висшите длъжности в прокуратурата.

Законът за съдебната власт е в удължено обществено обсъждане, за да се подготви средата той да бъде атакуван, при това без никаква аргументация, смята още Брегов.

Ако предстоящите избори не са единствените през тази година, това означава да не бъде гласуван Закон за съдебната власт, обясни още Брегов.

"С което не текат сроковете за избор на Прокурорски съвет, Висш съдебен съвет и на главен прокурор".

Той отбеляза, че съдия Цариградска е трайно заплашвана.

"Това надхвърля дисциплинарните мерки. Тук вече има риск за живота и здравето. Виждаме, че и съдийската общност се поотдръпна от нея. Този, който е тръгнал да търси отговори на някакви чувствителни въпроси за справедливостта в България, накрая остава сам".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    8 2 Отговор
    "Иван Брегов: Прокуратурата в България е трайно привързана към няколко политически партии." И същевременно е в сила чл. 8 от Конституцията на Република България: "Държавната власт се разделя на законодателна, изпълнителна и съдебна". И същите корумпирани магистрати обожават да подчертават как прокуратурата е независима. По-гнусно говорене от това надали има в света.
  • 2 Статистик

    9 2 Отговор
    И кои са тези политически партии- или трябва сами да се сетим, че това са герп и дуписе?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Paдев и Борисoв са pycки eничapи

    6 4 Отговор
    Всички служби се контролират от CИKаджийскаата мyтpa Борисов, Дeбилян Пeeвckи и Гyмeн kPaдев !!!
  • 5 ЕВРОНЮЗ

    7 5 Отговор
    Просто като фасул. На кого е подчинена прокуратурата.???? НА ОКУПАТОРА.. Винаги и веднага след като се избере главен прокурор, първата работа която върши е да се качи на самолета и замине за Вашингтон. От там нататък следващата негова задача е да пази и прикрива всички мародери външни и вътрешни които плячкосват майка България.
  • 6 обективен

    11 1 Отговор
    Няма магистрат който да не е за затвора , защото никога няма да стане магистрат !! Това е един мафиотски клан в който ако не вземаш подкупи -не ти е там мястото!!
  • 7 кмета на врани кон

    7 1 Отговор
    СОКОЛА Е СЛОЖИЛ ВЕРИЖКАТА НА ВСИЧКИ МАГИССТРАТИ
  • 8 а ла хулио фишер

    3 0 Отговор
    много по-отдавна , поне от 80 лета - за многая лета
  • 9 За протокола

    6 0 Отговор
    Още от соц-време съдебната система беше бастион на комунистическата власт и контролът над нея се извършваше по чисто тоталитарни начини. След преврата от 1989г, когато комунистическата каста смени политическата си власт с икономическа, контролът над този стълб на демократичната държава стана още по-важен и вече се извършва на няколко нива. На най-горното ниво е политическият контрол, чрез различни политически квоти и назначения, извършвани от дериватите на БКП и различните партии-проекти на дълбоката държава, установен с Конституцията от 1990г, създадена и пробутана от комунистите. На по-долните нива са различните схеми от рода на тези с Пепи Еврото, Нотариуса и голям брой други, все още неизвестни. Следват подкупите, изнудванията, заплахите и шантажите към хора от съдебната власт, които не могат да бъдат контролирани по друг начин, а има случаи дори и на убийства.
    "Независимостта" на съдебната власт, както е прокламирана в Конституцията е оксиморон, някаква безсмислица, нещо като "дървено желязо", след като в нея има политическите назначения.
  • 10 тук е американския потомствен модел ,

    0 2 Отговор
    а старите магистрати обучават младите . Е може и да има някакъв магистрат уклон към герберасите . Единичен случай . Едно време ттарчев беше много с карамански . цялата мафия 90 г уха . хахаха
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове