Last news in Fakti

15 Май, 2024 10:08 1 669 13

Велизар Енчев към Ваня Григорова: Направихте сглобка с ГЕРБ в СОС, за да оглавите една комисия

  • велизар енчев-
  • ваня григорова-
  • бсп-
  • сглобка-
  • герб

Ваня Григорова подкрепя ли още Истанбулската конвенция?, попита той

Велизар Енчев към Ваня Григорова: Направихте сглобка с ГЕРБ в СОС, за да оглавите една комисия - 1

Кандидатът на „БСП за България” с директен въпрос към Ваня Григорова: „Бяхте „за” Истанбулската конвенция – днес „да” или „не” казвате? За да знаят избирателите, ако отидете в ЕП дали няма пак да обърнете позицията си, както направихте в СОС

„Когато се решава съдбовния въпрос за мира и войната в Европа и българските избиратели са изправени пред важен избор, всички ние трябва да отговорим на въпроса кой е за и против войната в Украйна. Вторият, станал особено актуален отново, след скандала с Евровизия е кой е за и против Истанбулската конвенция. Ясно и категорично”.

Това заяви Велизар Енчев, кандидат за евродепутат от „БСП за България” по време на предизборен дебат за бъдещето на Европа по телевизия Евроком.

Той започна с две новини, които по думите му показват антиевропейския характер на Европейската комисия, доминирана от ЕНП, която нарече европейска сглобка: Едната – че шефът на ЕНП Манфред Вебер заяви, че трябва да се въведе задължителна военна служба във всички страни от ЕС – разбирайте като подготовка за война с Русия, и че Европа трябва да бъде под ядрен чадър.

„Втората новина също е крайно неприятна за България – 27-те министри на икономиката на ЕС взеха решение, одобриха без да се ползва правото на вето, с квалифицирано мнозинство – пакта за миграция. Забележете как е гласувала България – подкрепила е пакта за миграция. Против са били Полша, Словакия, Унгария”, заяви Енчев.

„Това е големият въпрос – за или против тази война, за или против милитаризацията, за или против тезата за ядрен чадър и задължителна военна служба”, подчерта той, обръщайки се към Джамбазки. А към другия участник в дебата – Ваня Григорова, той директно постави въпроса за Истанбулската конвенция:

„Да” или „не”, г-жо Григорова на Истанбулската конвенция? Нека чуем Вашето „да” или „не”, тъй като позицията Ви за Истанбулската конвенция, не бих казал дори, че е размита - преди години вие стояхте зад Истанбулската конвенция, отстоявахте я. Това си е ваша позиция. Но, аз ви питам дали, отивайки в ЕП няма да промените своята позиция, както я променихте, когато влязохте в СОС и се прегърнахте със сглобката. А бяхте издигната от „БСП за България”, от „Левицата”, след което в местния парламент на София вие направихте точно обратното – заради една здравна комисия, за да я оглавите, направихте сглобка с ГЕРБ. Та, питам – ако отидете в ЕП, трябва да знаем – да или не за Истанбулската конвенция, за да не се получи същата еквилибристика и там. В този смисъл, въпросът ми е напълно коректен и аз очаквам – да или не”, обърна се към Григорова Велизар Енчев, но не получи отговор.

„Големият проблем ще настъпи, и той ще е по-голям и от всичко друго, когато Франция и Германия в лицето на Олаф Шолц и Макрон, успеят да наложат правото на отпадане на вето в ЕС. Това означава, че България се превръща не във второстепенна страна, в държава не на втора, а на четвърта дори, последна скорост”, категоричен бе Велизар Енчев. По думите му другата фундаментална криза е т.н. Зелена сделка, която всъщност води до унищожаването на въглищната и ядрената енергетика.

„Парадоксът и цинизмът на ЕК, доминирана от десните партии, е, че Германия си отваря въглищните централи, във Франция се отваря все повече и повече ядрената енергетика, а в България се прави точно обратното. Ето, тези дни разбираме, че в АЕЦ „Белене” отиват американски експерти, и забележете и украински ядрени енергетици, за да видят площадката на АЕЦ Белене – американците да видят дали могат да я ползват, а украинците да видят двата ядрени реактора, които трябва да им подарим, ако разбира се, се случи тази вредна за България сделка”, посочи кандидатът за евродепутат от „БСП за България”.

„Когато говорим за Зелената сделка трябва винаги да гледаме през българския интерес – а той не е затриване на въглищните централи и българската енергетика”, категоричен бе Енчев.

В разговора за мигрантите: Европа не трябва да руши своите граници, да се отказва от своите християнски ценности и стане приемно семейство на милиони мигранти от Африка И Азия.

За Македония: Велизар Енчев припомни двата, по думите му недалновидни акта – договора за приятелство с Македония, подписан на 1 август 2017 г. от правителството на Борисов с цел да пусне Македония в северноатлантическия пакт и приемането на плана „Макрон” от сглобката, дал на практика зелена улица на Македония да влезе в ЕС. „За да бъда оптимист по македонската тема след всичко това, ще кажа: Трябва да има ново управление на България и ново представителство на България в Европейския съюз”.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софи

    23 9 Отговор
    Някои казват, че Ванчето е спонсорирана от гербажията-путинс Гергоф?!
  • 2 комисиите вземат комисиални заплати

    12 5 Отговор
    а като има средства ще се обогати . Негледа сериозно на Партията майка на абв и т.н. хубавци . Ваня не се хвали . Неможа да спечели . Некасираха избора на кмета . Така е редно . Може да се изруси . И 2 кг надолу . Ще и е по-широчка новата къща . Не като на чичо тиквичка . хахахаха
  • 3 Григорова е

    20 4 Отговор
    Бита карта тя залезе преди изгрева няма никакъв шанс защото избирателите не харесват плямпала и самодейки като Ваня.
  • 4 Киру Гриндъра

    18 3 Отговор
    Умен мъж!!!
  • 5 м а нгал

    9 3 Отговор
    Мр ъ сната м ингианка,бивша чистачка в училище за пари и г Аза си щше даде !
  • 6 и кво от това?

    3 24 Отговор
    Офицера от ДС, майор Енчев дава съвети какво да се прави!От такива като него сме в това положение!
  • 7 ПЕНКО

    1 8 Отговор
    ВСЕЛИЗАР ВЕНЧЕ !!!!!!!!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 БЪЛГАРИЯ АКО МОЖЕШЕ ЩЕШЕ ДА НАПЪЛНИ

    5 0 Отговор
    ЕС СЪС ПРОСТАКЕСИ КАТО ВАНЯ , НО НЕ МОЖЕ .............. И ВЪПРЕКИ ФТОВА ТОЙ Е ПЪЛЕН НЕ САМО С ТАКИВА НО И С ПРОСТАЦИ КАТО ДЖАМБАЗА !
  • 10 ВАНЯ СБЪРКА КАТО ИЗЛЕЗЕ ОТ ПРОФСЪЮ

    12 0 Отговор
    ЗИТЕ , ТАМ НЕ ЛИЧЕШЕ КОЛКО Е ПРОСТА !
  • 11 Ваня

    7 1 Отговор
    Много е точен !Успех !
  • 12 И какво

    2 0 Отговор
    като е председател на здравната комисия. Дори не знае, че има Закон за здравето и какво пише в него и едва ли я интересува. Голямо разочарование
  • 13 Иван Дочев

    0 6 Отговор
    Разбрахме глупавите въпроси на Велизар Енчев, но нищо не пише за отговора на Ваня Григорова.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове