Last news in Fakti

20 Май, 2024 11:34 3 065 113

Българската асоциация за туризъм: Летният сезон е застрашен, хотели няма да отворят заради липса на работна ръка

  • летен сезон-
  • работна ръка-
  • туризъм

В туристическия сектор незапълнените работни места към настоящия момент са над 70 000 броя 

Българската асоциация за туризъм: Летният сезон е застрашен, хотели няма да отворят заради липса на работна ръка - 1

Летният сезон по Българското Черноморие официално е открит, но повечето хотели са застрашени да останат без персонал и да не отворят заради проблема с издаването на работни визи за служители от трети страни извън Европейския съюз.

Това заяви пред TravelNews Ивелин Кичуков, председател на Българската асоциация за туризъм (БАТ). Според него ситуацията вече е отчайваща.

„Администрацията е абдикирала, а летният сезон вече започна. Представителите на туристическия бизнес, за да оцелеят, са подали документи за хиляди работници от трети страни, от които се нуждаят, но за съжаление те не могат да пристигат в България поради липсата на организация от администрацията за обработка на документите“, коментира Кичуков.

Въпреки обещанията от страна на държавата активно да се ангажира в решаването на проблема с издаването на работните визи чрез разширяване на ресурсите в Министерството на външните работи и дипломатическите представителства, все още не са предприети никакви мерки.

БАТ е изпратила спешно писмо до премиера, президента, външно министерство и други институции с молба въпросът да бъде решен в най-кратки срокове.

„Нашата държава не дава възможност на хората да дойдат и да работят тук заради българската администрация, която не е в състояние да организира процеса по издаването на визи. Ние, представителите на туристическия сектор в страната, се обръщаме специално към институциите за специално внимание на сериозноста на този проблем, с който се сблъскваме, свързан с невъзможността служители от трети страни да получат работни визи“, пише в писмото.

БАТ настоява спешно да бъдат опростени процедурите за издаване на работни визи за потенциални работници от трети страни, да се осигурят допълнителни работни места в българските посолства, както и да се предприемат други ефективни и положителни мерки, като командироване на служители от Министерство на външните работи, които биха подкрепили туристическия сектор в нашата страна, обяви Ивелин Кичуков.

Визовият център в Узбекистан почти от един месец не дава възможността за записване на дати за подаване на заявление за виза. Неговата електронна система на 10 дни дава опция само за период от няколко часа за записване на час за подаване на заявление за виза.

Ако някой има късмет да уцели този времеви диапазон, то той би имал шанс получи дата след около 20 дни, в която тепърва да подаде документи за заявление за виза „Ц“. След подаването на заявлението, периодът за обработка на визи е още 30 дни. Това на практика означава, че служителите, които биха имали имат късмета да стигнат до етап „подаване на заявление за виза“, биха могли да пристигнат едва през втората половина на летния сезон, което е катастрофално, обясни Кичуков.

Положението е още по-тежко за работниците, желаещи да работят в България от Киргизстан, Непал, Индия и Бангладеш. Гражданите от Киргизстан пътуват стотици километри, за да подадат заявление за виза чак в посолството в Казахстан. Визовият център в Алмати, който е по-близо до границата на Киргизстан, е обявил, че няма свободни дати за подаване на заявления за виза „Ц“. Рядко се отпускат свободни часове само в Астана, която се намира на 12 часа път от Киргизстан. Там свободните дати са от 20 до 30 дни напред. Обработката на визи е повече от 30 дни.

В туристическия сектор незапълнените работни места към настоящия момент са над 70 000 броя (в сравнение с миналата година, когато беше около 50 000), от които приблизително 25 000 броя са в област Бургас и 20 000 броя в област Варна, показват данните на БАТ.

Ако дадем пример със съседна Гърция – там свободните работни места са над 150 000 броя в туристическия сектор, но за разлика от нашите тежки процедури по издаване на работнически визи, техните са значително бързи и улеснени, което ги прави и предпочитана дестинация за работниците, коментира Ивелин Кичуков.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    100 3 Отговор
    Да продължават да се гаврят с работниците и ще става и по-зле.
  • 2 Последния селянин на софията

    100 2 Отговор
    Логично, като ден година храни. Как една нощувка е 300лв на вечер а заплатите на персонала са минимални?

    Коментиран от #11, #15

  • 3 Хич да няма

    80 3 Отговор
    Докарайте инжинерите от Харманли и да почват да работят. Хем ще ви оправят и вас и клиентелата. Да ви дойде акъла в хотелиерските тикви

    Коментиран от #60

  • 4 Селянин

    53 7 Отговор
    Ще плават много украински черни шамандури с шипове покрай брега. Увеселителния сезон започва.

    Коментиран от #10

  • 5 БББ

    78 2 Отговор
    Да намалят още малко заплатите и всичко, ще се оправи.

    Коментиран от #59

  • 6 Даниел

    64 1 Отговор
    Хотели с отпаднала необходимост!
  • 7 АБВ

    52 3 Отговор
    Да си коригират заплатите за 2000 лв да ме забравят .За по малко от 4000 не мърдам от кревата .

    Коментиран от #61

  • 8 Гларус

    71 2 Отговор
    Ами плащате нормални заплати и персонал ще се намери. С трици персонал искат да хранят.Няма са стане.....както и с виетнамци, индийци и други екзотични народи.
  • 9 Ха..

    72 2 Отговор
    повечето хотели са застрашени да останат без персонал и да не отворят заради проблема с издаването на работни визи за служители от трети страни извън Европейския съюз

    А що не дават нормални заплати за български работници?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Къде я видя тази

    7 47 Отговор

    До коментар #2 от "Последния селянин на софията":

    нощувка от 300лв. В момента има оферти за 5 звездни хотели олл инклузив с всички екстри по 170лв. на вечер. Мислиш че само стаята за нощувка ли е разход на хотела? П.ости хора

    Коментиран от #14, #35, #50, #53

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Пешо хотелиера

    54 2 Отговор
    Разберете ме! Не мога да дам голям и заплати , защото жена ми е разбрала за Мичето и затова иска ново Бентли ,а Мичето иска спортен Мерцедес !!!

    Коментиран от #31

  • 14 Даниел

    31 2 Отговор

    До коментар #11 от "Къде я видя тази":

    170 лв на човек,а в България 5звезди са нормални 3,5!

    Коментиран от #49

  • 15 Хотелиер

    51 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния селянин на софията":

    Е как да давам големи заплати? За 3 месеца трябва да си купя Майбах и нова яхта. Откъде толкова пари? На персонала по 250-300 лв им стигат. Какво повече искат...
  • 16 Гост

    59 1 Отговор
    Викайте родата да ви бачка-деца,внуци,родители,баби дядовци.Ааа не щете-в семейството всички робовладелци,ама роби вече няма
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Дано

    50 1 Отговор
    ..всички да фалирате, че що мизерии са направени и на клиенти и на работниците
  • 19 Аааааа

    35 0 Отговор
    То има решения. Дайте сносни заплати
  • 20 Любо

    43 9 Отговор
    Хотелите изобщо не са затваряли, пълни са със укронацисти и няма персонал защото явно никой не иска да ги обслужва.
    Бургас, Поморие, Равда, Несебър, Слънчев бряг, Влас - сигурно има 100 хиляди украински навлека на наша издръжка !!! Щом държавата може да храни тези отрепки значи няма защо да се притеснява за туризма.
  • 21 българин

    48 0 Отговор
    Няма и да има, защото бранша е некоректен към персонала. Дъщеря ми миналата седмица започна работа в заведение за хранене. Още няма трудов договор, защото управителят го нямало и нямало кой да го разпише. И не говорим за квартална кръчма, а за национална верига.

    Коментиран от #29

  • 22 Весел Патиланец

    25 1 Отговор
    Ооо ще отворят - я да удвоят заплатите и да видим дали няма да има работници? - Ще дойдат от С.Македония, от Сърбия, от Молдова и от Румъния да работят, какво се притесняват?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Боклуците на Боклука

    30 1 Отговор
    Нормално е да е застрашено при положение ,че плащането е нищожно на персонала, а цените са безбожно високи.
  • 25 така така

    34 0 Отговор
    затваряйте и бутайте хотелите и облагородявайте .....
  • 26 Обява

    50 1 Отговор
    Спешно търся работници за рецепция, камериерки и пикола. Изисквания:
    1. Висше образование.
    2. Перфектен английски, немски и френски.
    3. Привлекателна външност.
    4. Възраст - до 25 години.
    Работно време 14 часа, включително събота и неделя. Заплатите ще се дадат на куп
    септември по моя преценка.
    Побързайте, има много желаещи талибани, сомалийци и чукчи.
  • 27 Павел пенев

    44 2 Отговор
    Очертава се чудесно лято с лятна бира. Няма туристи, няма и персонал. Кой ще дойде на нашия плаж, където шезлонга и чадъра струват 50 лв. а трябва да плащаш и за постелената собствена хавлия, за колата на паркинга, за преработените манджи от ол инклузива, за фекалиите във водата, за фалшивия алкохол и дизайнерска дрога? Добре дошли на всички глупаци.
  • 28 липса на работна ръка ли?

    16 1 Отговор
    чорбаджиите вадите хората от катуните с голи обещания за много пари и ядене на корем и хванатите в бг прехвърчащи пришълци да работят да изкарат за пътни до германия а скучаещите украинки или ги гоните от хотелите си и или ще работят за вас
  • 29 ЕИРЕ

    19 0 Отговор

    До коментар #21 от "българин":

    Тя без подпис защо работи?
    Има лаф
    има ли овце
    ще има кой да ги стриже
  • 30 Студопор

    14 1 Отговор
    Защо ми говорите глупости? Излиза, че туризмът ни се крепи на хора от Непал, Киргизстан, Бангладеш и Индия...? Ми не! Крепи се на родните ни плещи или поне до сега беше така.
    Но вече няма бала и да ходят да слугуват на чужденците по морето за никакви пари. Младите преди ходеха, защото това беше опит и влизаше в трудовата характеристика, но и тях вече ги мързи и искат да са си само на телефоните и мама и татИ да им плащат масрафа.
    Така че...
    Плюс това се говори предимно за морето, а българският туризъм в много повече от това!!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Ооо Не

    24 2 Отговор
    Проблемът въобще не е : "заради проблема с издаването на работни визи за служители от трети страни извън Европейския съюз.", а в това, че заплатите, които дават, са малки!!!
    Да ми осигурят 10 хил.лв. чисто, и си напускам работата в София, за да бачкам по хотелите.
    При такава заплата, моментално ще осигурят не 70 000 а над 300 000 работника! ;).
    И още нещо - все по-трудно е, при сегашното запозване на работните заплати и увеличението на цените, българите да могат да отделят пари за почивки. Затова и хората не се навиват на минимални заплати.

    Коментиран от #81

  • 33 Като няма хотели

    13 1 Отговор
    На палатки и каравани
  • 34 Що за

    32 0 Отговор
    мазохист трябва да си, да затвориш собствения си хотел само и само да не увеличиш заплатите на персонала.
  • 35 до П.ост човечец

    22 0 Отговор

    До коментар #11 от "Къде я видя тази":

    човека като казва 300лв е средната цена за сезона на калпак на ол инклузив.
    Я намери през юли и август в 5 звездни хотели олл инклузив с всички екстри по 170лв?
    сега цените са нормални защото няма хора и е студено още
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Хотелиер=престъпник на Митю очите

    14 0 Отговор
    Хотелите, които няма да отворят се занимават с проститутки и наркотици, организирани от роми и Митю очите и въобще на никого няма да липсват. Управителите им да му мислят, ще имат много горещо лято и наистина няма да имат персонал, а един голям ---
  • 38 Гърция,Турция

    29 1 Отговор
    Албания,Хърватска,Черна гора.Близко,удобно на достъпни цени.Уважавам парите си и затова в БГ за лошо качество на храна и обслужване не бих ги пропилял.
  • 39 Пако

    17 1 Отговор
    Ценителите на морска почивка никога не биха почивали на Черно море.
  • 40 БСТ

    15 1 Отговор
    Кой да им работи на тези , заплатите по морето са смешни !
  • 41 Перачите на Пари прз Хотелите станаха

    23 0 Отговор
    Прекалено много!? Бетонираха всичко, Градинки, Паркове! Алчноста задави нашите Хотелиери!! ИЗГОНИХМЕ РУСКИТЕ ЛЕТОВНИЦИ, ЗАШОТО НЕ СА ЕВРОАТЛАНТИЦИ!! НАТОВСКИ ЩАБОВЕ И КОРАБИ В НАШИТЕ ПРИСТАНИЩА! Резултата за туризма е Очакван!! Нее, проблема Персонала, няма Туристи!! И няма да има!!
  • 42 Гост

    20 0 Отговор
    По-просто от това няма - даваш пари, имаш работна ръка.
  • 43 Мухаа ха!

    29 2 Отговор
    Абе уста- куфари! Отминаха времената ( преди българите да имат възможност да търсят препитание навън) когато плащахте мизерни пари,и ги ползвахте буквално като роби- без нормиран ден,24/7 и тридесет дни в месеца.Но мерака ви за ефтинджос будали не секна.Нали ще " внасяте" киргизи,казахстанци, украинци.Как ще стане дори в комуникацията с клиенти? Отделно,като си плати квартирата,( вие им давате дупки- 10 човека в стая) телефон - контакти със семейството,храна- и тя ви се свиди,накрая в джоба няма и двеста евро.Зорлем,с големи лишения.Не става с трици маймуни да ловите! Свършиха маймуните! Даваш за най ниска позиция два бона и половина - нормиран работен ден с договор,храна в заведението и квартира.Проблема е решен веднага.Сега дойде времето на младите.Който не са, като родителите си.Първо пита за заплащане - по капиталистически! След някоя година,ще бачкате цялата фамилия- рецепция,почистване- иначе ключ и фалит!
  • 44 Сталин

    23 1 Отговор
    Това е добра новина ,не ни интересуват хотелите на мутри и бандити
  • 45 007

    17 1 Отговор
    Е ловете укрите, които живеят в хотелите ви за наша сметка да поработят малко.
  • 46 Асоциация на асоциираните

    14 0 Отговор
    Да бяхте мислили навреме !
  • 47 До 20 С Рунаци били пълни хотелите??

    7 0 Отговор
    Не били Руснаци а Украинци??
  • 48 Радев и Борисив са руски еничари

    9 6 Отговор
    Ето за това Пеевски ще стане Премиер с помощта на Борисов. Да затворят границата, да направят пак заплатите и пенсиите ниски, за да може на руско-българската мафия да им е удобно в бизнеса.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 007

    11 1 Отговор

    До коментар #11 от "Къде я видя тази":

    Ти си доста глупав май? То зимата може и 50 лева да е. Що не ми намериш в разгара на сезона такива цени,цял месец ще остана.

    Коментиран от #68, #93

  • 51 Да се оправят тези от

    15 0 Отговор
    асоциацията за туризъм ! Не е наш проблем
  • 52 Аре бегай

    12 2 Отговор
    Укрите дето държавата ги храни, да ги вкарат в хотелите да работят за нощувка и храна. Така работят българите там, без договор с някой лев на ръка. А укрите, не могат а?
  • 53 3 звезди Мишлен

    15 1 Отговор

    До коментар #11 от "Къде я видя тази":

    Обслужването в бг хотели и ресторанти е брутално трагично ! Качеството е под всякаква !
  • 54 Коментар

    15 0 Отговор
    Държавата е виновна, защото 30 години не контролира тези престъпни, набедени за хотелиери. Само мръсотия, отровен алкохол, няма ред. Хората ходят да работят и да си почиват, където има ред. Трябва много сериозно да се подходи към хотелиерите. Както съм Бойка Борисов, за един път да си платят целия греховен живот на контрабандни практики, проституция и наркотици
  • 55 А как обслужвахте урките

    14 0 Отговор
    без персонал а?
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Хубаво

    17 1 Отговор
    Питайте БАТ защо изгони професионалистите от България!???Научете се да плащате и да спазвате трудовия кодекс и няма да ви се налага да внасяте персонал
  • 58 Това не са хотели

    18 0 Отговор
    А панелни блокове за социално слаби
  • 59 един

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "БББ":

    Не е само до заплатите,и да иска да ти даде голяма заплата,трябва отнякъде да я избие,а откъде освен да вдигне цените,а като вдигне цените ще си стои сам в хотела!Просто нема ора за много други дейности и злато да даваш един човек не може разкъсаш и да ти върши работа за десет!Държавата през всичките тия години няма адекватна политика за прираст на населението,а тези мерки трябваше да бъдат взети още преди 30-40 год.,но нали ни управляват партийните другари,нищо/или почти нищо/не беше предприето в тази насока,нали е по-лесно нищо да не правим и да вземаме едни пари за уж свършена работа!
  • 60 Владко Мурдаров

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хич да няма":

    Искрено се забавлявам с разни виртуални тролове, които се подиграват на някого, а самите те са неграмотни :)
    Пише се инжЕнер, да дойде той, акълЪТ, да не говорим за пунктуация...
    Аман от евроатлантици!
  • 61 Споко

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "АБВ":

    За хора със специални потребности и инвалиди на легло се грижи държавата не работодателите. Ще чакаш на помощи докато затихнеш.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Никакви

    16 0 Отговор
    хиляди работници от трети страни няма да дойдат и да останат да работят за нашите пишман работодатели !
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 тато

    16 2 Отговор
    на мутрите хотелите дано цунами да мине и нищо да не остане, само мутренски хотели са на 1-ва линия..., направо вътре у морето си ги постройте и си изперете парите.....

    Коментиран от #77

  • 66 Споко, бе

    19 2 Отговор
    Цялата работа е рев за субсидии от държавата, поради провален сезон от недостиг на работна ръка. И както винаги става, хоп с вълшебна пръчка хотелите пълни и персонал има. Това е всяка година по същото време.
  • 67 Точно пък от Узбекистан и републиките

    13 5 Отговор
    е абсурдно ! Мюсулманин не работи нито в кухня нито пък камериерка ще стане, нито пък жена си и дъщеря си ще пусне да го правят. Кой ги мисли тези глупости а? Или дюнери ще въртят по хотелите може би
  • 68 На теб

    7 1 Отговор

    До коментар #50 от "007":

    Кой ти е казал че бедняците ходят на почивка в средата на сезона? Луксозните почивки не са за социално слаби индивиди. Марш на Панчарево да гледаш другите "баровци" как ядът кебабчета от барака.
  • 69 2+2=4

    11 2 Отговор
    Навремето като млади ходихме да работим по морето за същите смешни заплати, но имаше друг стимул. Яки мадами, купони до сутринта, секс и всякакви забранени удоволствия. А сега какво е? Младите са отегчени от всичко, всичко си имат без да се напънат малко и естествено искат пари? Ами дайте им и ще има персонал.

    Коментиран от #72

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Пена

    5 1 Отговор
    Отивам на Сейшелите.
  • 72 К. Николов

    15 3 Отговор

    До коментар #69 от "2+2=4":

    Лошото е че 98% от младите не стават за нищо. Само самонадеяни некадърници наркомани и алкохолици. Не е само в туризма. Навсякъде е така. Но нямам притеснения за България. Тук като гледам във форума има много икономисти мениджъри и работодатели дето раздават големи заплати и определят ниски цени за нощувки и хранене.. Ха ха ха.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Кандидат Милионер

    8 0 Отговор
    Не се обяснявайте на Хората бе - говорете в Пари!!!
  • 75 Драгой

    7 1 Отговор
    Никой не иска ниско платена работа за 3 месеца, ако дават повече пари ще намерят персонал, но за 3 месеца нито е е обучен, нито проверен. На мен не ми пука, след месец съм в Гърция, септември в Турция.
  • 76 Мунчо

    10 0 Отговор
    Много ми е мъчно за хотелиерите. Горките хора какъв зор имат. Обаче аз вече съм се прежалил и отивам да се мъча на Халкидики.
  • 77 Желев

    4 3 Отговор

    До коментар #65 от "тато":

    Правилно. Като съм обикалял по белия свят и съм видял че най хубавите хотели на първа линия са на обущари шивачки водопроводчици и стругари.
  • 78 Амиии,

    7 1 Отговор
    наемате смешкото Евтим и екипът му от 250 човека, и ще спасите сезона. Верно взимат много и работят малко но за портиери стават.
  • 79 Земеделец

    9 0 Отговор
    Как така няма, а тези,които гласуват за вашите Партии ,Поканете ги организирано ще дойдат.
  • 80 Съсел

    6 1 Отговор
    Без пари вече никой не иска да работи.

    Коментиран от #102

  • 81 И какво

    3 3 Отговор

    До коментар #32 от "Ооо Не":

    предлагаш ти за 10000 чисто!?
  • 82 Унуфри

    8 2 Отговор
    Идеално всички да затворите алчно племе.докато трупахте милиони,давахте на хората стотинки.и те се изнесоха в европа за повече пари.сега си работете сами и масов фалит ви желая
  • 83 Вместо

    4 12 Отговор
    да философствате по сайтовете, вземете да отворите по един хотел, ресторант, павилион или шкембеджийница дори.
    Поработете малко и после се отвряйте да давате акъли на ляво и на дясно. Отстрани изглежда много лесно.
  • 84 Искаш голяма заплата

    4 4 Отговор
    Кво предлагаш за нея.....
  • 85 Искаш пари

    3 4 Отговор
    Изкарай ги.....
  • 86 За 5000 лв заплата

    4 6 Отговор
    Какво ша дадеш като труд.
  • 87 Пенчо

    5 3 Отговор
    Никога да не отворят повече българските робовладелци.Когато имаше персонал не плащаха сега ще търсят под вола теле.Пълна трагедия да не дава господ някой да работи по морето ,гавра и подигравка с труда и уменията на хората

    Коментиран от #88, #89

  • 88 Искаш голяма заплата

    3 6 Отговор

    До коментар #87 от "Пенчо":

    Кво предлагаш за нея.....
  • 89 Претенции за заплати

    3 6 Отговор

    До коментар #87 от "Пенчо":

    Трудови навици никакви....
  • 90 Искаш 5000 лв заплата

    2 8 Отговор
    За тия пари, ша требе да правиш на клиентите...сви....и
  • 91 80 кинта пружола, но...

    4 1 Отговор
    Гледам обявили заплати горе-доле от 1.2 до 2 К в лева за стандартен персонал и до 5 К за специалисти (гл. готвачи да речем). Що не превалутирате в € сумите, да видим, дали нема да има желаещи българчета?! Пък, ако може да задържите този и онзи за зимните обекти... Шефчетата питам. И маймуни вече нема за триците, ама те не та не! И туристически министър назначен сценарист - ужас, туризъм по сценарий?!

    Коментиран от #94

  • 92 За протокола

    11 3 Отговор
    Който си пуска брада, да си търси гребенче,
    Бетонираха кафявоморието, често незаконно или с откраднати пари, а после държавата да им прави инфраструктурата, държавата да ги рекламира, държавата да им търси работници.
    Хайде баста!

    Коментиран от #99

  • 93 Абе Муньо

    2 5 Отговор

    До коментар #50 от "007":

    никъде не виждам коментиращия да е написал дати за тази цена. Като ти е скъпо отиваш в Каблешково на квартира с кокошки в двора. То не може всеки несретник да лежи по 5 звездните хотели на Марина Диневи. Кило кашкавал 30лв. ти искаш да ядеш спиш и пиеш на лукс за 50 лв. на вечер. Няма как да стане. Хващайте се да работите като хората и след три четири години усилен труд всичко ще ти се вижда ефтино. Даже най добре направи хотел на първа линия. Ще ти носят пари в куфари на яхтата без да правиш нищо. Нали другите така си го обесняват.
  • 94 ТЕЛБИЗОВ

    2 7 Отговор

    До коментар #91 от "80 кинта пружола, но...":

    Ама не казваш че към тези заплати има осигуровки храна и настаняване в квартира. Така на работодателя 2000лв. заплата общо му излиза 3.700лв. един работник на месец. И не ми казвайте че тези неща не се плащат. Проверки има отвсякъде всяка седмица. А ти ако искаш си конвертирай заплатата към Кувейтски динар. (KWD) 1- 5.75лв. Доколкото знам в България се продава купува плаща все още само в левове.
  • 95 Жони

    1 0 Отговор
    Ема ли робе е ема и да има вкарайте си от малайка
  • 96 Ники

    4 1 Отговор
    Плащайте пустиняци
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Тодор

    4 0 Отговор
    30 години гоните българите в чужбина, су няма кой да ряботи. Когято се каже , че ще вдига минимялнатя заплата и всички работодатели мрънкят. На Ви сега, затворени хотели, игрални зали, увеселитулни глупости. И без това обслужването е кошмарно. Да Ви затворят в хотелите Вие а работите. Кято няма рибя и рака е риба. Изгонихте мило и драго.

    Коментиран от #104

  • 99 За протокола

    1 2 Отговор

    До коментар #92 от "За протокола":

    Държавата скубе с данъци бизнеса.....да му осигури инфрасъруктура. Иначе отиваме на частни летища и пътища, щото държавата е слаба.
  • 100 Искаш голяма ЗАПЛАТА

    2 2 Отговор
    Кво ще дадеш за нея, че нещо не се разбра....
  • 101 Сульо и пульо

    2 2 Отговор
    С големи претенции за пари....Ами откритите си собствен бизнес, да ви видим колко струвате.
  • 102 За голяма заплата

    0 2 Отговор

    До коментар #80 от "Съсел":

    Какво ти ша предложиш, че нещо не се разбра...
  • 103 Бойкот на крадците

    5 1 Отговор
    Комунягите собственици са научени да се отнасят с персонала лошо и това ги фалита .Бизнеса е тънка работа не е за крадци и мошенници с мръсни пари .Да откраднеш не е да като да развиеш иска акъл и труд .
  • 104 Щерев

    3 0 Отговор

    До коментар #98 от "Тодор":

    Като ти гледам правописа по-добре че си се махнал.
  • 105 Който иска 5000 лева заплата

    0 4 Отговор
    Да каже кво предлага за тия пари.....
  • 106 Ужас

    8 0 Отговор
    Работила съм рецепция на морето. Ужас отношение, ужас заплата. А говоря 4 езика, знам комп. програми. Нямах и почивен ден. Заплашиха ме да не съм посмяла да напусна...
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Таня

    1 0 Отговор
    Това не е провал, а нормалните и необходими процеси на отсяване на плявата от сеното. Време е да затварят - тези без персонал, след тях и тези, които са на ръба на фалита заради ниските си цени. Нормално е да остане наполовина леглова база, останалото - за жилищни или обществени нужди.
  • 109 Стоян

    0 0 Отговор
    Няма как да имате добра работно ръка и изобщо добри работници.Г-да хотелиери,поже повечето от вас обещават добри пари и след това ,,лъжат и мамят работниците,,заради ей такива работодатели ,,измамници, страдат и малкото свестни работодатели.така че направете си вие самите извода.за какво говорим!!!
  • 110 Милена

    1 0 Отговор
    Получава се много странен парадокс, постоянно се тръби, че няма рабоници, а когато човек тръгне да търси работа - няма! Или условията смешни и мизерни! Или обявените места вече заети! Синът ми иска да работи лятото на морето. На 16 год. е. Опит нямал, 18 години - намал, заплата на ръка, договор на минимум! Как да стане?
  • 111 Анонимен

    0 0 Отговор
    България е пълна с украйнци,които трябва да работят.В Западна Европа ги задължават да работят. ЗАЩО в бедна България НЕ???
  • 112 Анонимен

    0 0 Отговор
    България е пълна с украйнци,които трябва да работят.В Западна Европа ги задължават да работят. ЗАЩО в бедна България НЕ???
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове