Last news in Fakti

28 Май, 2024 10:51 1 659 22

Чиновниците в България по щат са 143 502 души, най-високата получавана основна заплата в администрацията е 7176 лв.

  • чиновници-
  • заплата-
  • щатни бройки

Конкурсът остава малка част от способите за назначение - около 30% от чиновниците са назначени по този начин, показват данните от доклад, приет от Министерски съвет

Чиновниците в България по щат са 143 502 души, най-високата получавана основна заплата в администрацията е 7176 лв. - 1

През 2023 г. - годината на трите правителства, са поставени рекорди по назначения и уволнения на чиновници в държавната администрация, съобщи "Сега".

За пръв път на държавна служба са постъпили 5124 чиновници - с 20% повече в сравнение с 2022 г. Рекордно много са и прекратените правоотношения със служители - 11 897, макар че тук увеличението е само 7,6% спрямо 2022 г. Това показва докладът за състоянието на държавната администрация през 2023 г., приет наскоро от служебното правителство и публикуван вчера.

Въпреки тези големи движения общата численост на администрацията остава сравнително константна величина през последните години (за много служители прекратените правоотношения просто означават преминаване на друга длъжност).

Към 31 декември 2023 г. основната щатна численост по устройствен правилник е 143 502 щатни бройки при 143 815 година по-рано. От тези позиции заети са 131 496, горе-долу колкото и в края на 2022 г. Незаети повече от шест месеца са 5421 бройки, като за сравнение, година по-рано са били 5528. В министерствата и администрацията на МС работят 7149 души, като тук не влизат МВР и МО. Увеличението спрямо 2022 г. е със 152 души.

Конкурсът остава малка част от способите за назначение - около 30% от чиновниците са назначени по този начин, а 45% са преместени на друга длъжност на същото ниво или са преназначени на по-висока позиция. В доклада са посочени единични случаи на нарушаване на изискването за задължително провеждане на конкурс.

Възможните изключения от това правило бяха значително свити с промени в закона за държавния служител от 2016 г. Според тези промени без конкурс може да се заемат само експертни длъжности на непълно работно време от 4 до 6 часа. През 2023 г. 165 длъжности са заети по този начин, но шест от тях - 5 в общински администрация и една в друга административна структура, са с ръководни функции, а това е абсолютно забранено в закона, посочват авторите на доклада.

В нивата на заплащане има сериозни размествания, но ножицата между едно и също ниво в различни администрации остава голяма, като на някои нива има над четири пъти разлика между най-ниската и най-високата реална заплата.

Към 1 януари 2024 г. най-високата реално получавана основна заплата в администрацията е 7176 лв. Това обаче е максимумът за това ръководно ниво, а на същото ниво, но в друга администрация, има и хора, които получават 1875 лв. На това равнище се водят директори на дирекции в администрацията на МС, КРС, КЗК, антикорупционната комисия, КФН, КЕВР, началник на отдел в НСО и т.н.

При експертните длъжности най-високата заплата е 5554 лв., но за същото ниво в друга администрация възнаграждението е 2756 лв. Тази голяма разлика съществува, въпреки че на това ниво има много малко длъжности - правните съветници в дирекция "Правна" на МС, държавен инспектор в Главния инспекторат и главен юрисконсулт по чл. 31, ал. 1 от Гражданския процесуален кодекс в дирекция "Съдебна защита" на Министерството на финансите.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    40 5 Отговор
    И какво произвеждат тези чиновници.
    И като отидеш в някоя институция все си виновен за всичко!
  • 2 е държавното е 3 милиона глави бе

    23 3 Отговор
    мениджъри на парното , аец , вец, тец , депутати, кметове и т. н. вземат и от бнб 60-90 хиляди заплати . още 140 на тримесечие бонуси . заплатниците са отделно от доходниците . 200 бона доходи средно вземат съветници , биткойнтаджии , финансови експерти . Още много пари има . то средна за софянци 4 бона това е нищо . Да . Безкрайна тема . нови милионери - 800 за година . инфлация не ги попарва . Да . Тук не говорим за приватизатори . Интересно .
  • 3 Чавдар войвода

    43 4 Отговор
    Безполезни работници на държавна хранилка. Твърде много сте.
  • 4 Мдаа

    32 1 Отговор
    Електората на Баце.
  • 5 При 2,2 милиона работещи

    24 2 Отговор
    Българи....и 144хиляди чиновника, излиза че около 1 чиновник се пада на 15 бачкатори.....
  • 6 БСП другарите

    11 5 Отговор
    Са дълбоко вкоренени в администрацията
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 А пък

    15 0 Отговор
    майка ми е пенсионер по болест с пенсия 444 лв.

    Коментиран от #10

  • 9 Чудно, всеки плюе

    3 14 Отговор
    Държавната администрация, но явно без нея не може.....
  • 10 Ше гледаш майка си

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "А пък":

    Както тя те е гледала.

    Коментиран от #16

  • 11 Лазо

    15 1 Отговор
    Държавата постоянно измисля и налага нови и нови административни задължения, за да може от една страна да се разраства бюрокрацията и администрацията, а от друга - да се смучат пари - обществен ресурс. С това се губи огромно време на гражданите, за да бъдат "обслужвани" на гишета от администрацията и да си плащат, за да чакат на опашки и да се сдобият с някакво парченце хартия с подпис и печат. например уведомлението за прекратяване на осигуряването от фирма, започваща процедура по ликвидация, се дава само на място в НАП. После то така или иначе се снима и се прилага онлайн, но трябва да ходи човека да си го вземе. Друго, при закупуване на газово и въздушно оръжие ви вземат данните в магазина и ги изпращат в МВР. Така МВР знае, че сте купили "оръжие". На за да ви е малко по-гадно, трябва да отидете и вие в служба КОС, да го декларирате лично. Е, поне за който се поинтересува, може и онлайн, но пак трябва да занесеш оръжието в районното да го видят. Щото не вярват на магазина и на фактурата.
    А в гражданското общество, където се цени живота иш времето на хората, има минимум административни задължения и администрацията е минимална бройка. И ето, как да уважаваш държава, която не уважава гражданите си, които й плащат издръжката?
  • 12 Иван

    5 10 Отговор
    Заплатите в държавния сектор трябва да се увеличат с 40% ние сме държавата некви бачкатори да не ми крият осигуровки а даже и да им се вдигне данъка. Писна ми от бачкатори те са лесно заменими и не много потребни
  • 13 Стоян

    4 13 Отговор
    Заплатите в държавния секнор трябва да са минимум 30% над частния

    Коментиран от #15

  • 14 БЪЛГАРИН🇧🇬

    10 1 Отговор
    Абе нека взимат пари, АМА ДА ОТГОВАРЯТ ИМУЩЕСТВЕНО, ЗА БЕЗОБРАЗИЯТА, КОИТО ПРАВЯТ.
  • 15 БЪЛГАРИН🇧🇬

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "Стоян":

    В частния сектор хората носят лична-имуществена отговорност, а чиновника не носи никаква отговорност за безобразията, които прави.Нека взимат повече пари, НО ДА ОТГОВАРЯТ ПЕРСОНАЛНО-ИМУЩЕСТВЕНО.
  • 16 Отговор

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ше гледаш майка си":

    А къде е държавата, на която всички плащаме данъци, за щяло и нещяло?
  • 17 Затова

    5 0 Отговор
    7176 цирки !

    Коментиран от #18

  • 18 Отец НАФАРФОРИЙ

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Затова":

    И на година по една да им зараства.😂😂😂
    АМИН.😂😂😂
  • 19 143 502 са малко

    7 0 Отговор
    в Китай са с 25 човека повече
  • 20 Факт

    5 0 Отговор
    На30-40 човека чиновник
  • 21 безпартиен

    5 0 Отговор
    Най важният въпрос е КОЛКО СА ПЕНСИОНЕРИТЕ НА РАБОТА В АДМИНИСТРАЦИЯТА??? Другият важен въпрос е КОЛКО СА ЧАКАЩИТЕ БЮДЖЕТНИ ЗАПЛАТИ???И трето КОЛКО ОТ ТЯХ СА ПЕНСИОНЕРИ И НА ЗАПЛАТА???? Отговор няма и няма да има???
  • 22 Ггггг

    5 1 Отговор
    Към 400 000 човека са по мои изчисления чиновниците
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове