Last news in Fakti

29 Май, 2024 09:41 959 23

Симеон Ананиев за инцидента на Централна гара: Това е комплекс от грешки и непрофесионализъм

  • централна гара-
  • транспортен министър-
  • инцидент

Коментарите на транспортния министър Георги Гвоздейков по този повод не са професионално издържани, смята експертът

Симеон Ананиев за инцидента на Централна гара: Това е комплекс от грешки и непрофесионализъм - 1

"Всяко едно нещо в железниците е разписано. Нашите правилници са написани с кръв. Моят апел е да се върнем към строгата дисциплина и безкомпромисното отношение".

Това каза пред БНР проф. Симеон Ананиев - експерт в сферата на жп транспорта. Той коментира вчерашния инцидент на Централна гара в София, при който маневрен локомотив удари пътнически влак, като 12 души пострадаха.

Според него това е инцидент, свързан с недобра организация на движението на влаковете:

"Всеки път, когато се прави маневра и се отива на коловоз, който е зает, не се съобщава устно на машиниста, а се издава специален образец и се казва "Движение по неправилен път". Тук маневрата е навлязла в този коловоз, без изобщо да е било предупредено. Ако има документ - да, ако няма документ, само с говорене - стана такава много сериозна катастрофа в Гърция.

Може би това е балкански синдром - някой казал, някой чул. В железниците няма казал - чул, има документ. Всеки служител трябва да има лист и да знае какво прави във всяка една ситуация", обясни той.

И изказа мнението си, че коментарите на транспортния министър Георги Гвоздейков не са професионално издържани.

"Нещата са несериозни. Касаят цялостна организация. Всичко трябва да е разписано и всеки да носи лична отговорност", категоричен е експертът.

Той подчерта, че влакът в коловоза е трябвало да замине преди 12 мин. Може би те са очаквали, че влакът е заминал, предположи проф. Ананиев.

По думите му в момента Централна гара е в много тежко техническо и технологично състояние. Той напомни, че ремонтът там продължава с месеци.

НКЖИ осигурява движението, а БДЖ е оператор, уточни специалистът. Според него да се прехвърля вината само на БДЖ и на машиниста не е правилно:

"Това е комплекс от грешки и непрофесионализъм". Стига с пиар, започнете да работите както трябва, призова проф. Симеон Ананиев.

По думите му железниците не могат да се управляват от аматьори. Той изтъкна непрекъснатите рокади и давани обещания.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    15 0 Отговор
    Тая гара стана кат магистралите, постоянно се ремонтира.
  • 2 Така е

    13 1 Отговор
    Прав е, всичко е разписано, няма нищо ново. Само че не се спазват правилата.

    Коментиран от #4

  • 3 Последния Софиянец

    12 0 Отговор
    Гвоздейков е виновен.Затвори половината коловози за ремонт за да вземе всички пари а трябваше един по един.Ще има и още катастрофи за две години ремонт.

    Коментиран от #21

  • 4 ТРиНадСе

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Така е":

    Не помня 13 или 14 коловоза бяха - не можах да разбера защо трябваше да махнат трафика до София Север за да ремонтират една гара, която всъщност си остова и функционираща. Отдавна не се ползват всички коловози, но не може ли просто коловоз по коловоз (или айде два по два) да ремонтират ... Защо създадоха хаос на гара, която е предвидена, че може да понесе много по-голям трафик и много повече ремонти, всичко е резултат от много и последователно грешни решения - когато поканиш чужденец "да те управялява" - чужденеца няма да е виновен, накракя ти си си виновен че си го слушал по телефон или факс - няма значение. Съсипаха чудесно дружество - правейски всичко възможно хората да не ползват влакове - закъснения, липса на хигиена, неспазване на графици, Влак - София-Бургас с 3 вагона, така че хората да седят прави: всичко се правеше само и само хората да не повторят да отидат с влак някъде ... но факт, има хора които нямат друг избор и те не спряха да го ползват.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Мнение

    9 1 Отговор
    Точно като управлението на държавата!
    Цялата е комплекс от евроатлантически грешки!
    Крайно време е тия грешки да се поправят, а виновните да бъдат опандизени за дълго!
  • 6 Така е

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "ТРиНадСе":

    Навсякъде железниците се издържат основно от товарни превози. Тук ги разделиха. А за да откажат и последните пътници, оня ден вдигнаха цените с 20 процента.

    Коментиран от #9

  • 7 Последния Софиянец

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "ТРиНадСе":

    Гвоздейков е лаком.Ремонтират всички коловози наведнъж за да вземе всички пари.
  • 8 ПИТАИТЕ ГО ТОЯ ЗАТВОРНИК

    2 5 Отговор
    АНАНИЕВ КАКВИ ПРАВИЛА Е НАПИСАЛ ТОИ, ЕДНА ПОКАЗУХА Е ТОИ И КАКВО ВЕЩО ЛИЦЕ Е КАТО Е БИВШ БОБОВДОЛСКИ ЗАТВОРНИК, ПИТАИТЕ ГО ЗА ЦАНКО, ЛЮБОВТА МУ

    Коментиран от #12

  • 9 Последния Софиянец

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Така е":

    Цените на товарни превози ги дигнаха още по Коледа.
  • 10 1212

    6 0 Отговор
    Най-после някой да каже истината за железниците! Гвоздейков да не се крие зад лъжи и "мазаниците", а да хвърли оставката си. Това изказване вчера беше "кухо" и лишено от всякакво съдържание, да не говорим за каквато и да е компетентност, която той няма.
    Някой да чу защо влака е закъснял с 12 минути, които се оказаха фатални за прилошаването на машиниста.

    Коментиран от #13, #14

  • 11 БСТ

    4 4 Отговор
    Машиниста е ударил две ракии и му прилошало е това се е случило ...
  • 12 1212

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "ПИТАИТЕ ГО ТОЯ ЗАТВОРНИК":

    Кой го интересува дали е затворник или не. Казва истината човека, а правила той не твърди, че е писал, а че ги има.
    Това е факт-неоспорим!
  • 13 Последния Софиянец

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "1212":

    Гвоздейков движи сделки за милиард и половина.Ще бъде бетон министър при всяка власт докато вземат 150 млн комисионни.

    Коментиран от #15

  • 14 Хихи

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "1212":

    Ми тя ясна работата, машиниста като е разбрал че влака закъснява с 12 минути, му станало лошо, така де в Япония ако влак закъснее с 12 минути, също им прилошава 🤣😂🤣
  • 15 Ами

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Последния Софиянец":

    хема ли кой да ти затвори устата
  • 16 Милен

    3 1 Отговор
    Всеки път, когато се прави маневра и се отива на коловоз, който е зает, не се съобщава устно на машиниста, а се издава специален образец и се казва "Движение по неправилен път". Всеки път, когато се прави маневра и се отива на коловоз, който е зает, не се съобщава устно на машиниста, а се издава специален образец и се казва "Движение по неправилен път". Като прочетох това и ми стана ясно, че тоя е "експерт" колкото аз съм ядрен инженер и останалото няма смисъл да се чете.
  • 17 БИСЕР РОЗЕНОВ МИНЧЕВ Е

    3 0 Отговор
    ЗАМ-МИНИСТЪРА, ТОИ ОТГОВАРЯ ЗА ЖЕЛЕЗНИЦИТЕ, НЕГО ПИТАИТЕ
  • 18 Тома

    5 1 Отговор
    Едно време беше професионална работата в бдж.Имаше институт и техникуми за кадри а сега е куче влачи рейс
  • 19 3484

    1 0 Отговор
    за всички професионални грешки, а те ще стават все повече и то във всички сфери, отговорност трябва да се търси и от Министерство на образованието
  • 20 нмнм

    2 0 Отговор
    Няма професионализъм в БДЖ. Затова няма добра организация, няма хигиена, няма нормално обслужване на пътниците, няма нищо. Има само едно претупване на нещата, инерция, ден да мине, друг да дойде, заплатките да си вървят, парите да се крадат.
    БДЖ е много зле.
  • 21 нмнм

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Накрая на Гвоздейков и ремонтът му ще е толкова ремонт. Ще започне ремонт на ремонта, а парите ще са изядени.
  • 22 Бегай

    0 0 Отговор
    Странно как на всеки пияница му "прилошава", като направи катастрофа! Явно това минава в Съда.
  • 23 ДАСКАЛ ГЕНЧО

    2 0 Отговор
    Г-Н ПРОФЕСОРЕ, МОЛЯ ТЕ ВЗЕМИ ГИ ВСИЧКИ ТЕЗИ "ПИШМАН СПЕЦИАЛИСТИ " НА ЕДИН КУРС ПО СДК В УНИВЕРСИТЕТА. С ТОВА ТВОЕ ОБЯСНЕНИЕ ИЗЯДЕ ХЛЯБА НА ВСИЧКИ КОМЕНТАТОРИ ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ..При скорост на маневра по- висока от 5км. час , челната греда на локомотива заедно с буферите потъва в рамата при удар. Стига сте говорили врели и некипели пишман специалисти. Това се виждаше всеки ден на гара подуене пи разпускане на влаковете. Щом скоростта е по - висока буферите отиват. Забравихте ли термина "добър бегач" Сигурно и вагоните не са били прикачени към спирачката и машиниста е спирал само с локомотивната спирачка.
    И като избирате накой коментатор то да е поне завършил ЖП.Техникума , че да говори поне вярно. Обяснете и на "всичко знаещия" коментатор на Нова , че локомотива чака на изходящия сигнал за да влезе за екипировка в депото. НЕ ЧАКА ВЛАК. ОБИКНОВЕНО ВЛАКА ЧАКА МАШИНАТА.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове