30 Май, 2024 08:45 2 957 36

Със закон забраняват на младите шофьори да карат мощни автомобили

  • пловдив-
  • катастрофа-
  • джип-ковчег-
  • кристиян екмекчиян

Липсва ни култура на пътя

Със закон забраняват на младите шофьори да карат мощни автомобили - 1
Снимка: Нова телевизия

Младият шофьор Кристиян Екмекчиян е шофирал със 175 км/ч. Според заключението на химическата експертиза в кръвта на шофьора не са открити следи от употреба на наркотици и други упойващи вещества. Не беше установено и наличие на алкохол в кръвта му.

Това сочи автотехническата и медицинската експертизи за зверската катастрофа в Пловдив на 13 май. При нея той и приятелката му загинаха, а други двама младежи в колата бяха ранени. Тежко пострада и пожарникар.

Автомобилният състезател Николай Арабаджиев коментира в ефира на Нова телевизия, че всеки инцидент би могъл да бъде избегнат, ако се спазва ограничението на скоростта. Според него трябва законово да бъде ограничена мощността на автомобилите, които управляват младите шофьори.

„Липсва ни култура на пътя. Много често надценяваме възможностите и уменията си. За съжаление, не винаги това е олицетворение на реалността”, допълни Арабаджиев.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    18 7 Отговор
    Със Закон да отменят и Гравитацията направо! Менделеев му е бедна таблицата на кво карат ей.
  • 2 няма намеса , няма

    12 1 Отговор
    реакция . На камери са го видяли цяла нощ с мръсна газ обикаля . Сложете шипове . Дайте му успокоително . Но не . Е как да отговарят другите сега с нов закон и нов акъл . От години е така . Ако пешо и стоян се поизцапат на пътя , тогава пена и мара почват да учат нов закон за да не се поизцапат . Родителите трябва да се накажат . какъв пример за системата . каква йерархия на контрол и превенция . Самите състезатели първи излъгаха. Поне с 200 или 230 е карал . Прах в очите . Да . Ще им пишат смс от родата на загиналите състезатели на пътя . Да четат . Драма .
  • 3 честен ционист

    15 19 Отговор
    Трябва да им се забрани да карат всякакви автомобили, не само мощни. Автомобилът разглезва. БГ пацаните за друго, освен за безцелно шляене и гонки не го използват. По една тротинетка, или велосипед, друго до навършване 30 не трябва да им се позволява. Ако ще пътуват надалеч - рейс, влак, даже и самолет.

    Коментиран от #7

  • 4 ХАХАХА

    12 0 Отговор
    Защо ми се върти в главата ,че има такава забрана още отпреди 10 години? Или ако се повтори такъв закон ще е заслужена " плата" за повторно създаване на същия . А закон за возещите се при убиеца и самоубиеца няма ли да има да ги задължат да озаптят каубоя натиснал газта ,а не да се хилят и викат още ,още може ,пък после въх майко какво стана.
  • 5 Опааа

    10 3 Отговор
    Глупости! 175?!? Над 220 със сигурност! Да забранят на младите изобщо да шофират ли???
  • 6 ккк

    18 0 Отговор
    ще почнат да преправят не толкова мощните коли , то на кой няма акъл у главата не помагат никакви закони, нарушителите са основно такива мои и твои хора

    Коментиран от #36

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мдаа

    13 3 Отговор
    В много страни книжка се дава на 21 години. Тук учениците ходят с джипове на училище. А катаджиите стоят и гледат само дали са ти включени фаровете, а техните патрулки са винаги без фарове. Закони има, но тези които вземат пари да съблюдават закона си кютат под сянката и си правят моабет.
  • 9 456

    18 0 Отговор
    За съжаление на българската младеж, не липсва само култура, но и възпитание, образование и най-вече мисловна дейност. Жалко за бъдещето на България.
  • 10 ХАха

    8 7 Отговор

    До коментар #7 от "Пацана":

    Времето лети. Скоро и Вие ще сте дядка. Ако не се разбиете някъде. Хаха

    Коментиран от #12

  • 11 Питам:

    16 1 Отговор
    Какви мерки ще се предприемат срещу мотоТЕРОРИСТИТЕ ? Непрекъснато обикалят улиците, форсират за "кеф" на гражданите, изпреварват от където им скимне, а знаците и червения светофар за тях са непознати !
  • 12 честен ционист

    4 9 Отговор

    До коментар #10 от "ХАха":

    Скоро може да получи книжка за БМП.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 гост

    7 9 Отговор

    До коментар #7 от "Пацана":

    Пацан, карай спокойно, спазвай правилата и ако някой друг ПАЦАН не те нацели ще доживееш до възрастта на дядо си! Пожелавам ти го от сърце !
  • 15 майстор

    14 0 Отговор
    И да не е мощен автомобилът, пак може да бъде шофиран с над 150 км./ч. Зависи не от автомобила,а от мозъка на онзи,който е зад волана му.
  • 16 дрфтгъхут

    15 1 Отговор
    И като забраните "мощните коли" ква полза? И кой решава къде е безопасната граница на мощността? Доколкото помня имахте случай младеж каращ дърт Форд Ка (туй е с максимум 70 коня, и то ако е с "големия" мотор) да сгази 2-ма на пешеходна пътека... Или нещо такова, но 100% младеж с Форд Ка беше прегазил и убил поне 1 човек в града...

    НЕ колата убива, а магарето дето е зад волана... Шоф. курсове са пародия, книжки се купуват, младежите са безмозъчни клоуни, а като сложим и колко често тея недоразумения дето са събирани от килима с лъжичка карат пияни и дрогирани ситуацията става логична...

    И не, не съм перфектен- карал съм и пиян (докато се забих в 1 дърво- вече 30+г. НЕ карам пил), превишавам скоростите тук-там (в града рядко и с малко), често отнемам предимство на коли и по-рядко пешеходци, карам по забранени улици и т.н.... Но си знам лимитите на колата и моите, преценявам пътната обстановка и карам така, че аз да НЕ ПРИЧИНЯВАМ ПТП-та... Искам да карам с 200+км/ч- отивам на магистралата посред нощ и карам... Искам да дрифтя- отивам на пистата...

    Коментиран от #19

  • 17 В България даже

    5 0 Отговор
    до 30 години, само шейна или лагерна количка. Иначе ужас до безкрай…
  • 18 Христо

    4 1 Отговор
    Няма лошо да де ограничи, но това ограничение трябва да е обвързано освен с възрастта на водача и с неговото поведение на пътя. При наличие на актове за превишена скорост да не му се маха ограничението за период от няколко години, при рецидив да се отнема книжката и да се изпраща на някакъв психо тест!
  • 19 Анонимен

    13 1 Отговор

    До коментар #16 от "дрфтгъхут":

    Колега, ако може един въпрос. Със сигурност имаш повече стаж от ме. Колко пъти си видял циганин в учебна кола и колко да карат по пътищата?

    Коментиран от #33

  • 20 Правилно

    5 1 Отговор
    до 30 само мотопед. Никой не се интересува от закона и чуждото право на живот и не го зачита. Стриктни наказания при най-малкото нарушение на правилата. Отнемане на превозното средство и отнемане на СУПС. Покачване застрахователната премия ГО 20 пъти за рискови водачи. Затвор за първо нарушение. Не останаха хора, само зверове и говеда.
  • 21 Проблемът е в тези

    4 1 Отговор
    които карат на пътя. мАторджии, джигити, дрифтаджии, състезатели, отворковци, карачи, цървуланковци, комплексари и всякаква измет седнали на всякакви дараци и летят, мислели се за безсмъртни и над закона и гравитацията.
    Само камшика да плющи за такива. Не, че ще изчезнат, но драстично ще намалеят.
  • 22 КИРи

    6 1 Отговор
    За съжаление, всяка кола вдига достатъчно за да се претрепеш.
  • 23 Живея на централна улица

    4 0 Отговор
    и когато съм в къщи чувам колите на кръстовището. След обед към 17:30 е кошмар. Само чакат да светне зелено и режат кенефите напред като озверели, като че ли светът свършва днес. Току се чуе туп и се умълчават за известно време, понеже някой карач е мацнал друг. И така всеки ден.
  • 24 факуса

    4 0 Отговор
    а би трябвало да не се произвеждат мощни коли,кому е нужно кат скороста е ограничена навсякъде около 150,кой очаква някой да си купи 300кс кола и да кара с 140
  • 25 Заглавието е лъжливо.

    1 1 Отговор
    Никой нищо никъде не е отменил.
  • 26 ченге за пример

    8 0 Отговор
    Живея в Бургас. Синът беше взел книжка преди 3 месеца и една вечер казва - тате, дай колата да отидем на рожден ден с приятели в Ахелой. Аз няма да пия и ше ги върна. Знам го, че не пие и няма да ме подведе. Отиват, купонясват, моят не близва и след полунощ тръгват към Бургас. На изхода на Ахелой ги спира патрул. Проверяват за алкохол, наркотици - всичко точно. Полицаят взима документите на сина и му казва - сега всичките, дето сте тук, се връщате обратно да се наспите, а сутринта ела да си вземеш документите и ще се приберете. Обажда ми се моя, какво да правя, вика. Каквото ти е казал полицая, казвам. Наспаха се, пиха кафе на брега, моят си взе документите и се прибраха живи и здрави. Въобще не упреквам ченгето, че е намалил рисковете пред децата.

    Коментиран от #28

  • 27 бандера

    6 0 Отговор
    И как ще им съберете глобите, когато не работят и нямат собственост?! Законите не са чак толкова лоши. Проблема е в невъзможноста(нежеланието и некадърноста)на държавата да ги прилага и да си събира глобите! Разбира се, че липсата на справедливост(за едни може, за други не)поражда чувството за безнаказаност. Друг въпрос е домашното възпитание, липсата на първите 7 и училището.

    Коментиран от #29

  • 28 Баща за пример

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "ченге за пример":

    Ако беше някой див комплексар, веднага да беше вдигнал пушилка за "незаконни действия и репресии от страна на полицията". Даже е трябвало и да го почерпиш, че е подходил като баща, а не като полицай.
  • 29 Законите са доста недообмислени

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "бандера":

    Когато се прави закон, се мисли и как да бъде ефективен и да се изпълнява от началото до края. Нямал нищо, няма какво да му вземеш. Ми добре. Отварят тухларни и цехове за циментови изделия. Вместо да внасяме, оня си изработва дължимото и после да си оди и ако много му се работи, пак да прави золуми.
  • 30 Абе

    8 0 Отговор
    От полицията в пловдив казали, че имал само 16 нарушения, не бил рисков водач.
  • 31 Бай Кольо

    2 0 Отговор
    След дъжд качулка
  • 32 Човек,

    2 0 Отговор
    който няма мозък в главата и пеша да ходи ще се убие или ще убие друг.
  • 33 дрфтгъхута

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Анонимен":

    Това е проблем на системата- НЕ на циганина...
  • 34 Назъров

    1 0 Отговор
    Трябва да се наказват със съд пияни и дрогирани водачи. Присъдите да бъдат по големи дори и да няма катастрофа. Защото те са потенциални убийци на пътя. Освен това да се полага качествен асфалт както да се правят много транспортни надлези и подлези. Завоите не трябва да бъдат с обратен наклон. Курсистите за водачи трябва да имат повече часове за кормуване. Защото инструкторите отлагат часовете или закъсняват за да икономисват гориво.
  • 35 Назъров

    1 0 Отговор
    Трябва да се наказват със съд пияни и дрогирани водачи. Присъдите да бъдат по големи дори и да няма катастрофа. Защото те са потенциални убийци на пътя. Освен това да се полага качествен асфалт както да се правят много транспортни надлези и подлези. Завоите не трябва да бъдат с обратен наклон. Курсистите за водачи трябва да имат повече часове за кормуване. Защото инструкторите отлагат часовете или закъсняват за да икономисват гориво.
  • 36 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "ккк":

    Това, с преправянето, на запад са го решили с качествен техно преглед. Нямаш си представа какви глоби има за преправяни коли извън нормите. А, да не посменавам, че могат да те върнат от ГТП за най-малкото нещо. Хората отдавна са измислисли закони, с кото да противодействат на своеволията. Няма нужда да откриваме топлата вода.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове