Last news in Fakti

30 Май, 2024 09:41 2 028 15

И правителството обяви, че иска да купи къщата на Димитър Талев в Прилеп

  • прилеп-
  • димитър талев-
  • къща

100 000 евро се искат за 2/3 от имота

И правителството обяви, че иска да купи къщата на  Димитър Талев в Прилеп - 1
Снимка: БГНЕС

Правителството възложи на министъра на културата Найден Тодоров в най-кратък срок да проучи възможността и стартира процедурата за закупуването на родната къща на Димитър Талев в Прилеп. Проблемът е, че към момента само собственичката на 2/3 от имота е обявила готовност да продаде своята част, като през 2023 г. цената, поискана от нея е 100 000 евро.

Другата 1/3 обаче принадлежи на друг собственик, който категорично отказва да продаде дяла си на българската държава.

Около това се обединиха министрите от служебния кабинет на премиера Димитър Главчев по време на оперативното си заседание вчера.

Има взето решение за придобиване на имота от страна на българската държава още през юни 2023 г., но досега не са предприети никакви конкретни действия. Това е и причината темата формално отново да влезе в дневния ред на изпълнителната власт. Конкретният повод за решението на Министерския съвет е информацията за срутване на част от къщата, която от години се руши и състоянието ѝ е изключително лошо.

Проблемът е, че към момента само собственичката на 2/3 от имота е обявила готовност да продаде своята част, като през 2023 г. цената, поискана от нея е 100 000 евро. Другата 1/3 обаче принадлежи на друг собственик, който категорично отказва да продаде дяла си на българската държава.

„Това е въпрос, който не бива повече да се отлага във времето. Трябва да се намери спешно решение, да се предприемат всички действия, за да спасим къщата на големия български писател, включително и по дипломатически път. Дължим го на децата си, къщата трябва да бъде опазена, реставрирана и превърната в музей“, категоричен бе премиерът Димитър Главчев.

Припомняме, че през 2023 г. депутат от ПП-ДБ Манол Пейков стартира акция по закупуването на къщата на бележития български писател Димитър Талев в Прилеп. За изключително кратък период от време по сметката на Манол Пейков, която е лична негова сметка, постъпват средства от дарения в размер на над 200 000 лв.

В социалната мрежа "Фейсбук" той публикува пост, в който беше упомената банкова сметка за набиране на средства. Постът за кратко събра подкрепа от 5000 души и има над 4000 споделяния. Много от хората споделят своя семейна история, свързана с Македония, или предлагат да помогнат не само с финансови средства, но и с професионалната си квалификация. За изключително кратък период от време по сметката на Манол Пейков, която е лична негова сметка, постъпват средства от дарения в размер на над 200 000 лв.

Повече от година Манол Пейков не предприема никакви действия по закупуването на имота, нито дава обяснение как и дали са разходвани дарените средства. На 24 май 2024 г. част от къщата на писателя Димитър Талев в Прилеп е съборена и напълно разрушена по данни на Виктор Стоянов от фондация "Македония" с коментар: "Докато чакаме да се купи къщата на Талев в Прилеп, АНБ (Агенцията за национална сигурност) вече я събори. Справедливост не чакайте.".

Самият Пейков е обвиняван от измамените роднини на Димитър Талев, че е злоупотребил с парите за къщата на покойния писател и че няма намерения да я купува или нарочно бави сделката. Още през есента на 2023 г. наследниците на Димитър Талев са организирали протест пред Министерството на културата заради бездействието на държавата по казуса с родната къща на писателя в Прилеп.

Тогава са попитали за пръв път Манол Пейков какво се случва с парите, събрани още през април м.г. през фондацията му от дарения от българи, в размер на над 200 000 лв.

От години наследниците на Талев призовават българската държава да купи къщата в Прилеп и да се погрижи за нейното запазване.

 


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    22 16 Отговор
    Накрая ни къща, ни пари по сметката на Манолчо.

    Коментиран от #3

  • 2 ТаУмВзе

    6 3 Отговор
    Щом и маке се Гаври със нас е Ясно! Познайте тия кинти как нема да Гепят Резко де.
  • 3 Рая

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Къде са парите от даренията?!

    Коментиран от #5

  • 4 Ингьозестия

    11 2 Отговор
    Тюфлек е типичен пример за безочливата подмяна, на ценности и принципи, която ни се готви …
  • 5 честен ционист

    6 18 Отговор

    До коментар #3 от "Рая":

    По украински стерви и самогон.
  • 6 Да живеят жълтопаветните!

    11 1 Отговор
    Не съм против, когато жиндърията обира собствените си бройлери. Как може да има хора, които да са готови да дадат пари, за който и да е от шайката пепейцидебейци? Тия хора не виждат ли какви ги вършат пепейцидебейци? От умът си тегли, е казал народа. Ама и га нямаш акъл, пак теглиш. Нищо братя жълтопаветни! Няма да се отчайвате! Още пари му дайте на Манолчо! Още му трябват на човека
  • 7 Българин

    3 13 Отговор
    Македония е исконна сръпска земя и няма защо да се опитваме изкуствено да ги "българизираме". Циганията ни предизвиква всеобщо отвръщение и македонците никога няма да я приемат!

    Коментиран от #13

  • 8 Георги

    5 1 Отговор
    Колко струва цялата къща - дайте цена и ще има купувачи. 2/3 не работи, както знаете.
  • 9 Механик

    4 3 Отговор
    За тез руини и 10000 евро са много. Надали има по скъпа къща в селото от 30000 евро.
  • 10 Мирослав

    3 8 Отговор
    Манипулативна статия, пълна с лъжи. Аз ако съм на мястото на Манол Пейков бих я осъдил тази "авторка" за всички лъжи изречени по негов адрес.

    Коментиран от #12

  • 11 Ти си

    4 1 Отговор
    Много тъпо от страна на правителството при положение че знаят какви са настроенията на "македонците" към българите ! Всичко можеше да стане много бързо и тихомълком чрез поставено лице и да поставят макетата пред свършен факт .
    Ако Божидар Димитров беше жив щеше да организира нещата чрез негови връзки и канали .
    А сега тази статия звучи като предизборна агитация за ПП-ДБ .....
  • 12 Мдаа

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "Мирослав":

    А защо мълчи тая пияница Манол а не каже истината?
  • 13 Злогош

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    То и Косово беше изборна сръбска земя и какво стана ?
    А колкото до Македония , чети няма да ти разяснявам историята - но бе от български , македонски или сръбски историци .
  • 14 456

    6 0 Отговор
    Кога и какво ще купува след като макетата я рашрушиха?
    СкАпана държава, една къща да не може да купи.
  • 15 хххх

    7 3 Отговор
    Пълна глупост и предизборен популизъм!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове